Студопедия — РОЗГЛЯНУТО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗГЛЯНУТО






 

1. Международная конвенция об охране человеческой жизни на море 1974 г. с изменениями и дополнениями (Конвенция СОЛАС-74), Международная морская организация. ― Лондон, 1974. ― 398 с.

2. Международная конвенция о подготовке и дипломировании моряков и несении вахты 1978 года с поправками 1995 года (Конвенция ПДНВ78/95) и Кодекс по подготовке и дипломированию моряков и несению вахты (Кодекс ПДНВ), Международная морская организация. — Лондон, 1998. ― 421 с.

3. Международные правила предупреждения столкновений судов в море, 1972 (МППСС-72). ― М.: ГУНиО МО РФ, 1996. ― 76 с.

4. Баранов Ю.К. Использование радиотехнических средств в морской навигации / Ю.К. Баранов, ― М.: Транспорт, 1978. ― 224 с.

5. Баскин А.С. Навигационно-гидрографическое обеспечение мореплавания / А.С. Баскин. ― М.: Транспорт, 1980. ― 254 с.

6. Беклешев Г.И. Безопасность на море: Справочник / Г.И. Беклешев. - Л.: Судостроение, 1983. - 184 с.

7. Бурханов М.В. Справочная книжка штурмана / М.В.Бурханов. - М.: Транспорт, 1986. ― 181 с.

8. Бухановский И.Л. Счисление пути судна / И.Л. Бухановский. ― М.: Транспорт, 1971. ― 72 с.

9. Виницкий А.Г. Рекомендации вахтенному помощнику капитана/ А.Г. Виницкий, Л.А. Козырь. ― М.: Транспорт, 1991. ― 48 с.

10. Кондрашихин В.Т. Определение места судна / В.Т. Кондрашихин. ― М.: Транспорт, 1989. ― 230 с.


 

 

Заказ №____ от ________________2012. Тираж_____экз.

Изд-во СевНТУ

 

РОЗГЛЯНУТО

Протокол засідання кафедри

Економіки підприємства

№ 1 від «31» серпня 2009 р

 

Завідувач кафедри

д.е.н., професор

В.М. Хобта

_____________________

 

 

УКЛАДАЧІ

 

д.е.н., проф. Хобта В.М.,

ас. Корнєва О.В.

 

 

Донецьк, 2009 р.

 

 

Методичні вказівки до науково-дослідної роботи студентів для студентів галузі знань 0305 "Економіка і підприємництво" напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства (економіка підприємства за галузями)" заочної форми навчання з наданням додаткових денних освітніх послуг /Укл. Хобта В М., Корнєва О.В. — Донецьк: ДВНЗ "ДонНТУ". — 2009. — 17 с.

 

Укладачі — Хобта В.М., д.е.н, проф.. зав. кафедри "Економіка підприємства"

Корнєва О.В., асистент.

 

Рецензент — ІІІвець І.Б., д.е.н., професор кафедри «Управління персоналом і

економіка праці»

 

Відповідальний за випуск — Хобта В.М., д.е.н, проф.. зав. кафедри "Економіка

підприємства"

 

 

ЗМІСТ

 

Загальні положення 4

1. Зміст і форми НДДС 4

2. Структура науково-дослідної роботи бакалавра 6

3. Формулювання теми НДДС 9

4. Робота з літературою 11

5. Вимоги до оформлення звіту з НДДС 14

6. Оцінка результатів НДРС 19

 

Рекомендована література 22

Додаток А. Тематичні напрямки, в рамках яких може бути

сформульована тема НДДС 23

Додаток Б. Перелік журналів економічного спрямування,

доступних в бібліотеці ДонНТУ 24

 

 

Загальні положення

Науково-дослідницька діяльність студентів (НДДС) даної форми навчання у вищому навчальному закладі є одним із основних видів навчального процесу і важливим чинником підготовки висококваліфікованих кадрів відповідного напряму.

Науково-дослідницька діяльність студентів бакалаврату спеціальності „Економіка підприємства" включає в себе такі взаємопов'язані елементи: навчання елементам дослідницької діяльності, організації та методики наукової творчості та проведення наукових досліджень відповідно до теми НДДС під керівництвом викладачів кафедри.

Зміст і структура НДДС забезпечує послідовність її засобів і форм відповідно до логіки і послідовності навчального процесу, що зумовлює спадкоємність її методів і форм від однієї дисципліни до іншої, від одних видів занять до інших, поступове зростання обсягу і складності набутих студентами знань, умінь, навичок у процесі виконання наукової роботи. Комплексний і системний підхід до реалізації науково-дослідницької діяльності студентів дозволить вирішити такі основні завдання:

- формування наукового світогляду, оволодіння методологією і методами наукового дослідження;

- надання допомоги студентам у прискореному оволодінні спеціальністю, досягненні високого професіоналізму;

- розвиток творчого мислення та індивідуальних здібностей у вирішенні практичних завдань;

- необхідність постійного оновлення і вдосконалення своїх знань;

- розширення теоретичного кругозору і наукової ерудиції майбутнього бакалавра.

 

 

1. Зміст і форми НДДС

 

Науково-дослідницька діяльність студентів передбачена навчальним планом підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства».

Зміст і форми НДДС відповідають основним напрямам науково-дослідницької діяльності, її організації і проведення на кафедрі. Зміст і характер НДДС визначаються проблематикою дослідницької і науково-методичної діяльності кафедри, умовами дослідницької роботи, наявністю бази дослідження, можливістю отримання необхідних документів, наявністю комп'ютерної техніки та ін.

Науково-дослідницька діяльність студентів бакалаврату здійснюється за такими напрямами:

науково-дослідницька робота, що є невід'ємним елементом навчального процесу і входить до навчальних планів як обов'язкова для всіх студентів;

науково-організаційні заходи: науково-теоретичні і науково-практичні конференції і семінари, конкурси бізнес-планів та ін.

Науково-дослідницька робота студентів у межах навчального процесу є обов'язковою для кожного студента і охоплює такі форми навчальної роботи:

- написання рефератів наукової літератури з конкретної теми в процесі вивчення дисциплін навчального плану;

- виконання практичних, семінарських та самостійних індивідуальних завдань, що містять елементи проблемного пошуку;

- написання звітів з науково-дослідницької роботи відповідно до теми НДДС.

В процесі здійснення НДДС необхідно керуватися як загальними, так і спеціальними методами наукового пізнання.

Спеціальні методи мають специфічний характер і визначаються характером досліджуваного об'єкта. Вивчаються і розробляються в конкретних, спеціальних науках.

Загальні методи наукового пізнання використовуються в дослідницькому процесі в різноманітних науках.

Загальні методи наукового пізнання прийнято поділяти на три групи:

1) методи емпіричного дослідження (спостереження, порівняння, вимірювання);

2) методи, що використовуються як на емпіричному, так і на теоретичному рівнях дослідження (абстрагування, аналіз і синтез, індукція і дедукція, моделювання та ін.);

3) методи або методологія, що використовуються на теоретичному рівні дослідження (сходження від абстрактного до конкретного, системний, структурно-діяльнісний підхід).

Науково-дослідницька робота студентів поза навчальним процесом є одним із найважливіших засобів формування висококваліфікованих фахівців. Така форма передбачає участь студентів у виконанні держбюджетних або госпрозрахункових наукових робіт, написання статей, тез доповідей, інших публікацій.

 

2. Структура науково-дослідної роботи бакалавра

НДДС здійснюється на основі безперервного логічного розвитку пізнавальної діяльності згідно обраної теми.

1 етап – 3 семестр. Вибір теми. Складення переліку літератури. Підготовка анотацій.

На цьому етапі студент обирає тему НДДР та погоджує її з науковим керівником не пізніше, ніж до 1 грудня третього семестру (тематичні напрямки, в рамках яких студент може формулювати тему дослідження, вказані в додатку А).

Після цього необхідно скласти перелік літератури, яка присвячена даній темі. До переліку мають входити як наукові дослідження (монографії, дисертації тощо), так і статті з наукових журналів (повний перелік наукових економічних журналів, доступних в бібліотеці ДонНТУ, наведений в додатку Б). Загальна кількість джерел, які необхідно опрацювати - не менше 30.

Студент самостійно визначає, які роботи слід включити в перелік літератури, в залежності від їхнього вкладу в розглядувану тему.

Після формування переліку літератури здійснюється підготовка семестрового звіту. Семестровий звіт являє собою стислий огляд змісту обраних джерел (анотації цих джерел).

2 етап – 4 семестр. Обґрунтування актуальності теми, аналіз статистичного матеріалу.

Здійснивши підготовку переліку джерел і огляд літератури, студент має можливість перейти до узагальнення напрацювань в науковій літературі з обраної теми та аналізу статистичного матеріалу. Основними джерелами статистичної інформації є сайти і видання Держкомстату, Донецького обласного комітету статистики (Облстату), публікації в журналі «Статистика України» (додатково про джерела статистичних даних – в Додатку Г).

В ході обґрунтування актуальності теми студент самостійно встановлює, наскільки важливою розглядувана проблема є для тієї галузі, яку він вивчає на базовій спеціальності. Для цього аналізуються як думки найбільш визначних дослідників (можна використовувати як літературу, добрану на попередньому етапі НДДС, так і більш свіжі публікації), так і статистичний матеріал.

Вимоги до аналізу статистичного матеріалу:

- дані мають бути представлені у структурованій формі (таблиці або графіки), із вказанням джерела (припускається використання статистики з Інтернету за умов вказання повної адреси);

- кожний блок даних (таблиця, графік, діаграма) має бути проаналізований з точки зору тенденцій, що видно з даних, та їхнього впливу на розвиток досліджуваної теми;

- добір даних має відповідати темі НДДС і розкривати проблему достатньо глибоко.

По результатах НДДС в четвертому семестрі готується звіт, який має включати: думку найбільш визначних дослідників щодо актуальності теми, статистичний матеріал, що підтверджує актуальність теми, та самостійно сформульовані висновки студента щодо актуальності обраної теми в базовій для нього галузі.

3 етап – 5 семестр. Аналіз категоріального апарату.

Кожна тема пов’язана із спеціальними поняттями, законами, закономірностями, без усвідомлення яких проводити наукові дослідження даної теми неможливо. Спираючись на матеріали, добрані на попередніх етапах НДДС, студент виділяє основні поняття, що властиві даній темі, досліджує трансформацію їхнього розуміння в роботах різних вчених, узагальнює наукову думку і, якщо це є науково обґрунтованим, пропонує власні, уточнені визначення основних категорій. Та сама робота проводиться щодо законів, закономірностей, загальновизнаних фактів з даної теми.

4 етап – 6 семестр. Розвиток теоретичних основ обраної теми.

У звіті четвертого етапу студентом послідовно і обґрунтовано викладаються теоретичні основи досліджуваної теми: історія проблеми, основні напрацювання з даної теми в науці і практиці, найбільш проблемні питання на даному етапі досліджень. Необхідним елементом звіту даного етапу є розробка студентом пропозицій щодо розвитку теоретичних основ дослідження.

5 етап – 7семестр. Аналіз методичних рекомендацій.

На даному етапі студент здійснює аналіз існуючих методик і методичних рекомендацій щодо вирішення проблем, виявлених в попередньому семестрі. Загальний алгоритм розгляду методики складається з чотирьох етапів: сутність методики, її переваги перед іншими, недоліки методики, аналіз можливості застосування для вирішення обраної студентом проблеми в базовій для нього галузі. Обов’язковий елемент звіту на даному етапі – самостійно сформульований студентом висновок щодо ступеня сформованості методичних основ даної теми, а також розробка власних рекомендацій з удосконалення розглянутих методик.

6 етап – 8 семестр. Розробка методичних рекомендацій з обраної теми.

Завершальним елементом науково-дослідної роботи бакалавра є самостійне формування методичних рекомендацій щодо вирішення виявлених на попередніх етапах дослідження наукових проблем.

Як відомо, методика – це опис порядку здійснення певної діяльності. Відповідно, методичні рекомендації – це опис послідовності та особливостей використання конкретних методик для досягнення поставленої наукової мети. На цьому етапі студенту необхідно створити власні рекомендації щодо способу діагностики проблеми, вибору методів її вирішення, застосування цих методів з урахуванням специфіки базової галузі та оцінки результатів здійснених заходів з точки зору вирішення проблеми.

Необхідним елементом науково-дослідної роботи студента, окрім семестрових звітів, є наукові публікації.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 324. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия