Студопедия — Освоєння свердловин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Освоєння свердловин






 

Перед пуском свердловини в експлуатацію її гирло герметизують. До експлуатаційної колони приєднують трубну головку і фонтанну арматуру. Експлуатаційну колону перед перфорацією перевіряють опресовуванням на герметичність.

Приплив рідини з пласта можна викликати різними способами залежно від пластового тиску, характеристики пласта, методу його розкриття. Приплив починається тоді, коли тиск стовпа рідини у свердловині менший за пластовий. Тиск на вибій у промисловій практиці найчастіше знижують одним із наступних способів: 1) послідовною заміною глинистого розчину у свердловині рідиною і газорідинною сумішшю меншої густини; 2) зниженням рівня рідини у свердловині за допомогою поршня (сваба) або желонки.

Схема обладнання свердловини для заміни глинистого розчину рідинами меншої густини показана на рис. 14.1. Для промивки на гирлі збирають арматуру і спускають промивні (фонтанні) труби (як правило до фільтра), які залишаються у свердловині при її експлуатації. Спочатку воду нагнітають у міжтрубний простір насосом 2 через відкриту засувку 1. Рідина із свердловини витісняється по трубах через засувку 3 у приймальну ємність 5.

 

1 – засувка; 2 – насос; 3 – засувка на викидній лінії;

4 – засувка на верхній викидній лінії; 5 – приймальна ємність

 

Рис. 14.1. Схема обладнання гирла свердловини для виклику припливу

 

При великому пластовому тиску свердловина починає фонтанувати і при неповній заміні глинистого розчину водою. Фонтанний струмінь після очищення його від глинистого розчину направляють у верхню викидну лінію через засувку 4.

Якщо після промивки не відбувається проявлення пласта, воду у свердловині замінюють на нафту. Цей спосіб виклику припливу дозволяє плавно знижувати тиск на вибій свердловини і поступово розробляти пористий простір пласта у привибійній зоні, що важливо для освоєння свердловин, які відкрили пухкіпласти. При плавному зниженні тиску на вибій запобігається руйнування пухкого пласта.

Значно знизити густину рідини у свердловині можна шляхом одночасного нагнітання в неї води (або нафти) і газу (або повітря). До свердловини крім водяної (нафтової) 6 підводять також газову (повітряну) лінію 4 (рис. 14.2). Спочатку через засувку 7 при закритій засувці на нафтовій лінії нагнітають рідину. Після встановлення циркуляції рідини відкривають засувку на газовій лінії і в свердловину подають стиснений газ (повітря), не перериваючи нагнітання рідини. Газ, потрапляючи разом з рідиною у труби, загазовує її. Кількість газу, що нагнітається поступово збільшують, відповідно зменшується подача у свердловину рідини, і, нарешті, повністю переходять на нагнітання газу.

 

1 – викид аерованої рідини у приймальну ємність; 2 – викид; 3 – вихід повітря; 4 – надходження повітря; 5 – спускання нафти у приймальну ємність; 6 – надходження нафти; 7 – засувка; 8 – манометр

 

Рис. 14.2. Обладнання свердловини для промивання її аерованою рідиною

 

На промислах застосовують також компресорний спосіб виклику припливу. При цьому свердловину промивають водою короткочасно, лише для розрідження глинистого розчину, а іноді і зовсім не промивають. У кільцевий простір компресором нагнітають газ або повітря, який витісняє рідину в центральні труби. Коли рівень в затрубному просторі буде доведений до нижнього кінця труб, газ потрапляє у колону і загазовує рідину, густина суміші знижується, рівень у трубах підвищується до гирла і, нарешті, відбувається викид. При переливі рідини тиск на забій падає і свердловина переходить на фонтанування. Після цього компресор відключають.

При компресорному способі виклику припливу різко знижується вибійний тиск, що супроводжується посиленим надходженням рідини і газу із пласта. В умовах пухких порід це призводить до руйнування пласта, виносу піску в свердловину, що сильно ускладнює її експлуатацію. В умовах стійких порід компресорний спосіб дозволяє швидко освоїти свердловину.

Іноді приплив викликають поршнюванням (свабуванням). При цьому у фонтанні труби на сталевому канаті спускають поршень (сваб), що забезпечений клапаном, який відкривається вгору. При спуску сваба клапан відкривається і пропускає рідину, при підйомі – закривається і стовп рідини, що опинився над поршнем, виноситься на поверхню. Багаторазові спуски і підйоми поршня призводять до поступового зниження рівня рідини у свердловині.

Якщо очікується, що свердловина буде фонтанувати, поршнювання проводять через фонтанну арматуру. Істотним недоліком цього методу є необхідність працювати при відкритому гирлі, що пов'язано з небезпекою викиду рідини і можливістю аварій. Тому останнім часом поршнювання застосовується переважно при освоєнні нагнітальних свердловин.

При освоєнні свердловин з низьким пластовим тиском іноді застосовують збудження тартанням за допомогою желонки. Це довге вузьке відро з клапаном у днищі, яке спускають у свердловину на сталевому канаті. Багаторазовим спуском желонки свердловину очищають від бруду, і стовп рідини в ній поступово замінюється нафтою, що надходить із пласта.

Крім згаданих методів виклику припливу застосовують також деякі різновиди і комбінації цих методів. Наприклад, поршнювання з підкачкою повітря в кільцевий простір, компресорний з періодичною зміною (розрідженням) тиску, підкачкою нафти і т. п.

Після початку експлуатації свердловині дають можливість самоочиститись. Стовбур і привибійну зону фонтанних свердловин очищають від бурового бруду при відкритому фонтануванні через викидну засувку гирлової арматури. Після цього свердловину досліджують на приплив і, встановивши норму видобутку, здають в есплуатацію.

Освоєння нагнітальних свердловин полягає в очищенні пористих каналів привибійної зони і свердловини від бруду і дрібних часток породи, які можуть закупорити пори пласта при нагнітанні води. Буровий бруд із пласта і свердловини видаляють посиленим тривалим дренуванням пласта з наступним ретельним інтенсивним промиванням свердловини водою, призначеною для нагнітання.

Дренують пласт в основному тими ж методами, що і під час виклику припливу рідини у нафтових і газових свердловинах: поршнюванням (свабіюванням), компресорним ліфтом, відкачуванням рідини потужними глибинними насосами (як правило електроцентробіжними).

Накопичений досвід показує, що майже усі нагнітальні свердловини добре віддають воду, але при нагнітанні не завжди поглинають її в необхідних кількостях. Це пояснюється закупоркою пор пласта механічними домішками, що знаходяться у стовбурі свердловини. Тому для успішного нагнітання води в пласт необхідно ретельно очистити від бруду не лише привибійну зону, але й увесь стовбур свердловини.

При очищенні привибійної зони пласта спостерігають за кількістю механічних домішок, що містяться в пластової воді, яка витягується із свердловини; коли їх кількість стає меншою 0,5 – 1 г/м3, приступають до ретельної промивки водою, призначеною для нагнітання в пласт. Рекомендується промивати свердловину з максимально можливою інтенсивністю (2000 – 2500 м3/добу). У процесі промивки також спостерігають за кількістю механічних домішок, що заходяться у воді, яка виходить із свердловини. Промивання припиняють, коли вміст механічних домішок не перевищує 1 – 2 мг/дм3, а кількість заліза – 0,5 мг/дм3. Після цього переходять до нагнітання води в пласт.

Існує безліч методів очищення свердловин від бруду: обробка стовбура соляною кислотою, свабування з безперервною подачею води, що містить антикорозійні добавки, в кільцевий простір, установка пакера над пластом і т. п. Пакер закриває доступ забрудненій воді з кільцевого простору до вибою свердловини, дає можливість збільшити депресію на пласт при свабуванні і звільнити обсадну колону від подальшої дії високого тиску у процесі нагнітання води в пласт.

Іноді причиною поганої поглинальної здатності нагнітальних свердловин є низька проникність порід привибійної зони, значна кількість глинистого матеріалу у породі і наявність глинистих пропластків. Для збільшення прийомистості таких нагнітальних свердловин застосовують різні методи підвищення проникності привибійної зони.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1290. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия