Студопедия — Шляхи підвищення ефективності заводнення.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Шляхи підвищення ефективності заводнення.






На нафтових родовищах широко застосовують заводнення як засіб підтримання пластового тиску і штучного відтворення найбільш сприятливого з точки зору нафтовіддачі водонапірного режиму витіснення. Заводнення дозволило значно підвищити нафтовіддачу покладів (порівняно з режимом розчиненого газу). Проте на сьогодні звичайне заводнення практично вичерпало свої можливості і для підвищення його ефективності застосовуються нові, більш досконалі його види. Теоретичні задачі видобування базуються на пошуках і обгрунтуванні найбільш ефективних регульованих параметрів процесу заводнення. До них відносяться: швидкість (тиск) нагнітання води в поклад, поверхневий натяг води на межі з нафтою, її змочувальні властивості, в'язкість, густина і температура. Завдання полягає у виборі регульованих технологічних характеристик процесу заводнення з урахуванням особливостей специфіки геолого-фізичних характеристик кожного покладу таким чином, щоб забезпечувались максимальні значення коефіцієнтів витіснення і охоплення пластів впливом. Конкретні заходи, які сприяють підвищенню ефективності заводнення, випливають з аналізу факторів, що впливають на коефіцієнти витіснення і охоплення. Зменшення капілярних сил і підвищення миючих властивостей води сприяють збільшенню коефіцієнта витіснення. Тому для поліпшення якості води, що нагнітається в неї добавляють водорозчинні поверхнево-активні речовини (ПАР), які сприяють зниженню поверхневого натягу (σ) води на межі з нафтою і поліпшують змочувальні і миючі властивості вод. Якість їх як добавок до води характеризується кількома основними показниками – поверхневою активністю на межі розділу нафту – вода, ступенем граничної адсорбції на поверхні мінералів пласта, залишковим поверхневим натягом нафти на межі з водою при підвищених концентраціях ПАР у воді, швидкістю дифузії і деякими іншими (біорозкладання в аеробних умовах, здатність до десорбції, емульгуючі властивості і т. п.).

Добавка ПАР до води, що нагнітається може сприяти підвищенню коефіцієнта витіснення на 5 – 6 %.

Недоліком ПАР як засобів підвищення нафтовіддачі є їх значна адсорбція на поверхні мінералів. Для ПАР типу ОП-10 гранична адсорбція на кварцевому піску досягає 0,69 мг на 1 г породи. Тому при нагнітанні, наприклад, в розрізаючий ряд свердловин навіть з підвищеною концентрацією ПАР вони осідають на стінках порових каналів позаду фронту витіснення і нафта вимивається водою, яка практично не містить поверхнево-активних компонентів.

Лужне заводнення. При взаємодії нафт (що містять кислотні компоненти) з лужними розчинами утворюються водорозчинні солі, які є поверхнево-активними компонентами. На відміну від процесу нагнітання розчинів ПАР при лужному заводненні останні формуються безпосередньо на контакті нафти з розчином лугу. Внаслідок цього покращуються миючі та нафтовитісняючі властивості вод. Встановлено, що при низьких значеннях поверхневого натягу водидеякі нафти здатні спонтанно (практично мимоволі) утворювати емульсії нафти у воді, що мають підвищену в'язкість. Вважається, що, прямуючи в першу чергу шляхами з найменшим фільтраційним опором, вони забивають їх, вирівнюючи таким чином неоднорідність фільтраційних полів, що супроводжується збільшенням коефіцієнта охоплення пластів заводненням. У процесі нагнітання лужного розчину в нафтонасичене пористе середовище внаслідок взаємодії з кислотними компонентами нафти і з деякими мінералами концентрація лугу на фронті витіснення знижується. При цьому утворюються три зони: збіднена лугом; взаємодії лугу з кислотними компонентами нафти; область контакту лужного розчину з нафтою, що не містить кислотних компонентів. Для збереження високої активності розчину лугу у свердловини нагнітають облямівку (рос.-оторочку) з підвищеним вмістом NaOН, яка потім просувається по пласту під впливом чистої води. В результаті лужного заводнення нафтовіддача збільшується на 5 – 15 %.

Полімерне заводнення – процес, при якому у пласт нагнітається у вигляді облямівки водний розчин високомолекулярного полімеру, що сприяє значному підвищенню в’язкості води. Облямівка просувається по пласту під впливом звичайної води. Підвищена в'язкість цієї облямівки і специфічна будову полімерного розчину сприяють підвищенню коефіцієнтів витіснення і охоплення пластів впливом і зниженню витрати звичайної води, необхідної для заводнення покладу. При додаванні у воду, наприклад, поліакриламіду (ПАА) концентрацією 0,05 – 0,06 % в’язкість розчинів може підвищуватися у декілька разів. Це пов’язано із специфікою будови водорозчинних полімерів типу ПАА, молекули яких мають структуру асоціатів ланцюжків, згорнутих у клубки. Утворюючи у воді просторові сітчасті структури, вони збільшують її в’язкість і скорочують рухливість у пористому середовищі. Вважається, що для успішного застосування процесу об’єм облямівок розчинів полімерів повинен становити 20 – 30 % від об’єму пор ділянки, яка заводнюється. При цьому порода повинна утримувати в порах не більше 100 г полімеру на 1 м3 пласта. Витіснення нафти розчином поліакриламіду концентрацією 0,05 % призводить до збільшення нафтовіддачі на 5 – 10 %.

Використання пін і емульсій. При введенні в пласт облямівок з пін і емульсій скорочується рухливість води, що нагнітається, зменшується водопроникність неоднорідного пласта, зростає коефіцієнт охоплення його впливом ηох.. Піни, приготовлені із застосуванням ПАР-піноутворювачів, при нагнітанні в неоднорідне пористе середовище в початковий період рухаються в найбільш проникних напрямках, знижуючи провідність порід і вирівнюючи її з провідністю в інших напрямках. У результаті цього збільшується коефіцієнт охоплення пластів впливом. Затиснутий у порах газ сприяє зниженню фазової проникності пористого середовища для води. Аналогічний механізм збільшення нафтовіддачі у процесі нагнітання в пласт емульсій нафти в розчинах лугів і ПАР.

Витіснення нафти гарячою водою і паром – один з найбільш ефективних процесів її вилучення. З підвищенням температури у пласті знижується в’язкість нафти, поліпшуються миючі і нафтовитісняючі властивості води, зростають швидкості капілярного її вбирання в нафтонасичені блоки. При тепловій обробці пласта виникає проблема рентабельності цього процесу. Сучасні методи теплового впливу дозволяють знизити витрати палива на нагрів 1 м3 породи до 5 – 10 кг у. п.

Замість суцільного прогріву пласта спочатку у привибійній зоні нагнітанням теплоносія створюють високотемпературну зону, яку потім просувають в глибину пласта потоком води з поверхневою температурою без витрат палива. Об’єм і вихідну температуру цієї попередньо прогрітої зони вибирають за балансом тепла, необхідного для нагрівання всієї води, що нагнітається, до заданої температури (60 – 90 0С) з урахуванням деяких втрат тепла в покрівлю і підошву пласта. При вмісті в 1 м3 породи 100 – 120 кг нафти теплові методи дозволяють витягти до 80 – 90 кг замість 50 – 60 кг нафти в процесі звичайного заводнення. Теплові методи впливу застосовують в покладах з високов’язкої нафтою (50 – 100 мПа.с).

Міцелярне заводнення – процес витіснення нафти облямівками міцелярних розчинів (МР), що просуваються по пласту спочатку полімерним розчином, а потім водою. Такий розчин складається з міцел (мікроасоціатів) або згустків водо- і нафторозчинних ПАР, здатних поглинати великі кількості води (до 80 % від обсягу розчину). При цьому зовнішньою фазою (дисперсним середовищем) залишається нафта. Отже, МР здатний змішуватися в пористому середовищі з нафтою (не утворюючи меж розділу і менісків) незважаючи на вміст у ньому великої кількості води. Із збільшенням у розчині внутрішньої фази міцели збільшуються, що призводить до зміни фаз: міцелярний розчин із зовнішньою нафтовою фазою переходить у розчин із зовнішньої водної фазою, який добре змішується з водою. До складу МР входять вуглеводнева рідина, вода і ПАР різного складу, включаючи спирти.

Вміст ПАР у розчині досягає 5 – 10 %, тому МР мають велику вартість. Для їх просування по пласту використовують розчини полімерів, висока в’язкість яких дозволяє застосовувати облямівки МР менших об’ємів. Змішуваність міцелярних розчинів з водою і нафтою, а також досить низький поверхневий натяг на межі розділу МР з нафтою і водою створюють сприятливі умови для витіснення нафти. Коефіцієнт витіснення при заводненні міцелярними розчинами становить 80 – 98 %.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 800. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия