Студопедия — Мировое объединение состязательного искусства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мировое объединение состязательного искусства






Виконується в два прийоми. Спочатку вишивають швом "Затяганка", а потім по лицевій стороні тканини прокладають нитку того чи іншого кольору гак. щоб вона проходила під стібками поперемінно, то справа то зліва.

"Верхоплут";

Виконується в 3 прийоми. Спочатку вишивають швом "Затяганка" дві строчки. Потім на лицевій стороні тканини прокладають нитку іншого кольору так, щоб вона почергово проходила то під верхньою то під нижньою строчкою.

Стебловий шов своїм виглядомнагадує перевитий шнурочок. Прокладають цей шов зліва направо. Це один із найпоширеніших і найпростіших оздоблювальних швів, який застосовується для вишивання контурів різноманітних візерунків. Він є основою складнішого шва – гладі. Нитку закріплюють двома стібками в одному місці. Кожен укол голки направлений догори від виведеної нитки. Щоб шов був рівним, голку треба виводити тільки з одного боку. Нитки повинні лягати щільно одна до одної. Виконується ш9ов зліва направо. Лицьовий бік стеблового шва має вигляд крученої нитки, а виворітний - машинної строчки

При виконанні шва робоча нитка повинна весь час лягати в одному напрямку, стібки повинні бути однакової довжини: на вивороті стібки требаробити дрібнішими, щоб були плавними контури.

Тамбурини шов. З лицьовоїсторони він нагадує ланцюжок, а з вивороту - шов строчку. Цей шов є самостійним швом для вишивання, проте він може бути й доповненням до інших складних швів. Закріплюємо нитку двома стібками в одному місці.Шов виконується справа наліво. Великим пальцем лівої руки нитку виводимо у лівий бік і притримуємо для утворення петлі.

Перший прокол голкою робимо на рівні закріпленої нитки на лицевій стороні, а виводимо голкулівіше від закріпленої ниткина 1-0,5 см за ниткою, яку притримуємо і затягуємо. Утворюється петля, з якої виводимо нитку. Виведену нитку знову притримуємо великим пальцем лівої руки. Голку вколюємо у петлю праворуч від виведеної нитки. Під час виконання шва прокол голки спрямовують до себе або справа наліво; петлі шва повинні мати однакову величину.

Косий хрест - вишивається двома діагональними стібками, що перехрещується. Всі верхні стібки повинні лежати в одному напрямку. При правильному виконанні хреста на звороті мають проходити прямі смужки в одному напрямку - по вертикалі або по горизонталі. Додержання цих правил досягається такими прийомами: коли хрест іде по одній рівній лінії, горизонтально, то всі стібки виконуються спочатку в один бік, а потім вони перекриваються стібками в протилежний бік.

Коли хрест шиється по вертикалі то, зробивши один стібок знизу вверх, потрібно на вивороті перейти прямо вверх і проколовши голку на лицьовий бік, зробити косий стібок вниз вліво. Зробивши на звороті прямий стібок уверх, треба перейти до утворення третього хреста.

Найскладніше вишивати по діагоналі, бо в деяких випадках доводиться проводити другий діагональний стібок під виконаний перший для того, щоб верхні стібки на лицьовому боці тканини лежали в одному напрямку, на звороті йшли прямими смугами.

Подвійний хрест - болгарський шиється так само, як простий, але він більшого розміру на парній кількості ниток (6,8,10), Він складається з чотирьох, перехрещуються, стібків - двох по діагоналі і двох по основі спіткання, спочатку виконують звичайний хрестик, потім після другого стібка голку виколюють на середину між двома верхніми проколами, роблять повздовжній стібок зверху вниз і так само поперечний зліва направо.

Бігунець, напівхрестик, черв'ячок, пилочка - кривулька - це назва однієї і тієї ж техніки вишивання. Це двосторонній шов. Складається з однакових по величині прямих. Виконується у два ходи: спочатку роблять стібки в одному напрямку, а потім при зворотному ході голки наповнюється інша сторона. Стібки весь час виконуються похилі, прямі (горизонтальні чи вертикальні).

"Викол", ''довбана"", "солов'їні вічка» назва однієї і тієї ж техніки виконання окремими елементами в вигляді квадратиків, обметених стібками двосторонньої гладі чи петельного шва.

Спочатку по рахунку ниток чи по мальованому контуру позначають сторони майбутнього "викола". В центрі проколюють отвір (в старовину його проколювали веретеном) і викопують стібки через одну нитку тканини, рівномірно затягуючи робочу нитку. Найчастіше такий шов застосовується в поєднанні з лічильною гладдю, хрестиком.

Шов "двостороння гладь";застосовується при вишиванні столової білизни, рушників, панно, блузон, дитячого плаття. В українських народних вишивках шов двостороння гладь чергується з іншими декоративними швами.

Техніка виконання шва.

Кінець нитки закріплюють швом "уперед голка" по середині елемента, який передбачено зашити гладдю. Нитки виводять на лицьову сторону по нижньому краю елемента. Перший укол і всі наступні роблять у верхній край елемента, а виводять голку по нижньому краю. Під час шиття голку весь час напрямляють вістрям до себе, укладаючи поперечні щільні стібки по лицьовій стороні і по вивороту.

Шов "одностороння гладь";найбільш розповсюджений і економний. При цій техніці, вишивки нитка повністю використовується на стібки, які заповнюють узор по лицьовій стороні виробу. Односторонню гладь виконують 2~ма способами,

1-й деталі малюнка вишивають без попереднього окантування, тому стібки гладі западають. Край малюнка виходить злегка нерівним - "рваним", що дає вишивці особливу красоту. Малюнки для такої вишивки повинні бути не досить великі, стібки кладуть від краю до краю деталі або ж від її середини до краю. На вивороті малюнок позначається дрібними стібками.

1. Декількома стібками закріпіть робочу нитку в центрі. Виведіть робочу нитку на лицьову сторону.

2. Зробіть стібок до краю малюнка. По краю виробу наберіть на голку 2-3 нитки і виведіть їх на лицьову сторону.

3. Зробіть стібок до середини малюнка. Через 1-2 нитки по середині виведіть голку на лицьову сторону і знову стібок до краю і т.д. До тих пір, поки малюнок (половинка) не буде заповнений стібками. Стібки повинні кластися один повз один, щоб не було пропусків.

Шов „ Ялиночка" і „ Смерічка"; однотипні, різниця тільки в виконанні проколу до середини: у „ Ялиночки" він з кутом 45 а у „ Смерічки" 90. Ці шви виконуються як декоративні і найчастіше застосовуються як допоміжні для основного узору. Вишивають справа наліво, або до себе.

Нитку закріплюють на середній лінії,направляють до себеі притримують великим пальцем лівої руки. Перший прокол голкою роблять у праву лініюна рівні закріпленої нитки, а виводять голку до середньої лінії на 0,5- 0,8 см нижче її і над ниткою. Коли через тканину протягнеться голка з ниткою, то утвориться петля з гострим кутом. Такий самий стібок роблять по лівій лінії. Усі подальші стібки виконують у такому порядку чергуючи. При виконаннішва треба пам'ятати, щоперед початком кожного стібка нитку відтягують на себе і притримують, а при витяганні голки - звільняють.

Шов «Козлик» застосовується у шитті та вишиванні і має різні варіанти. Це один із видів шва «назад голку».Виконується він зліва направо.

Виконання шва:

З підготовленої тканини витягують дві нитки на відстані 0,5—1 см одна під одної. Голку вколюють в т. 2 і виколюють через 2—3 мм в т. 3. Вколюють голку в т. 4 і виколюють в т. 5 (через 2—3 мм), а далі: 5—6—7, 7—8—9, 9—10—11...

Шов „ рококо" - „ вузлики", „ навивання", „ кучерявий", „кручений";. Це назва одного шва, техніка виконання якого заключається в тому, що на голку навивають витки і отримують довгий стібок.

Спочатку наносять контур узору в тканині. Закріпляють нитку з виворітної сторони і виводять на лицеву сторону тканини. Трохи відступивши назад, вколюють голку в тканину справа наліво і виводять в місце першого проколу на лицеву сторону. Роблять 9-10навивів робочою ниткою на кінчик голки і, притримуючи навивини робочої нитки пальцями лівої руки, протягують голку. Потім голку вколюють в попередній прокол і виводять поряд, протягуючи нитку. Отримано першу пелюстку квітки. Так, виконують і наступні пелюстки.

Найпростіший вид мережки - одинарний прутик, він використовується для підрублювання: рушників скатерок, та інших побутових речей.

Для того, щоб тканина не сіялася попередньо її треба закріпити закріпками - качаточками Всі мережки починаються з вишивки качаточок Качаточка - це вертикальний стовпчик, вишитий через одну нитку тканини, шириною 3-5 ниток.Висота качалочки така, яка потрібна для мережки Качалочкою закріплюють ті нитки, які потрібно підрізати і висмикнути для мережки. Одну качаточку виконують справа біля початку мережки, другу зліва - біля кінця мережки. Всі ряди мережок виконують справа наліво Кінці ниток закріплюють в качаточках зі зворот нього боку.

"Одинарний прутик";

1. Виконати качалочку на 4-5 нитках

2. Закріпивши на двох нитках петлею, робочу нитку справа, внизу від висмикнутих ниток, підхопити 3-4 нитки тканини.

3. Підхопивши нитки тканини, протягують під ними голку з робочою ниткою. Вертаються, годжу вколюють справа від підхоплених ниток і виводять із зворот нього боку на лицевій по діагоналі через 2-3 нитки.

4.Протягують робочу нитку і стягують нею підхоплені нитки тканини, і так до кінця. Одержують перший стовпчик прутика.

"Подвійний прутик";

1. Виконати качалочки висотою 0,5 - 0-7 см. Підрізати нитки і висмикнути

2. Біля правої качалочки знизу на 2-3 нитках закріплюють робочу нитку і починають вишивати одинарний прутик.

3. Вишивши нижній бік, голку з робочою ниткою виводять на зворотній.

4. Під зворотними стібками лівої качалочки переходять до верхнього краю мережки,

5. Голку з робочою ниткою виводять на лицьовий бік через 2-3 нитки біля верхнього краю лівої качалочки.

6. Роботу повертають так, щоб виконаний одинарний прутик був зверху зразка.

7.Справа наліво підхоплюють на голку 3-4 нитки, вишивають ряд одинарного прутика, утворюється стовпчик.

"Прутик роздільний "; Виконується перший бік як попередній. З іншого боку в прутику розділяють нитки на дві рівні частини і обплітають одну половину попереднього прутика з половинкою наступного прутика.

«Снопик» Утворюється із вже готових стовпчиків, з’єднаних петлею (обкручених) по 2-3.

Мировое объединение состязательного искусства







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия