Студопедия — Положение
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Положение






Об'єкти та періодичність вимірювань струму однофазного короткого замикання «петлі фаза-нуль» в електричних мережах змінного струму напругою 0,38 кВ частотою 50 Гц з глухозаземленою нейтраллю зведені до таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 – Об'єкти та періодичність вимірювання

Об'єкти вимірювання Періодичність вимірювання
Повітряні лінії електропередачі Не рідше одного разу на 6 років
Кабельні лінії електропередачі Не рідше одного разу на 3 роки
Кабельно-повітряні лінії електропередачі Не рідше одного разу на 3 роки
Електропроводки до напівпровідникових перетворювачів Не рідше одного разу на 6 років
Електропроводки до паперово-масляних конденсаторів Не рідше одного разу на рік
Електропроводки до електродвигунів змінного струму Не рідше одного разу на 6 років, для двигунів відповідальних механізмів, які працюють в тяжких умовах – не рідше одного разу на 2 роки
Електропроводки до електродних котлів Не рідше двох разів на рік
Інші електропроводки Не рідше одного разу на 6 років

 

Обов'язково вимірювання струму однофазного короткого замикання проводять в наступних випадках:

- під час прийняття (здачі) об'єктів в експлуатацію;

- під час приєднання нових об'єктів;

- після закінчення проведення капітального ремонту об'єкту;

- при виконанні робіт, які зумовлюють зміни повного опору «петлі фаза-нуль» об'єкта.

 

Місця проведення вимірювань та умови виникнення струму однофазного короткого замикання

Апарати захисту повинні забезпечувати відключення струму однофазного короткого замикання «петлі фаза - нуль» в найвіддаленіших місцях об'єкту, який ними захищається.

Струм однофазного короткого замикання, достатній для спрацювання захисних апаратів, повинен виникнути при замиканні на корпус та нульовий робочий провідник в вищевказаному місці. Під замиканням на корпус слід розуміти з'єднання частин електрообладнання, які знаходяться під напругою, з його струмопровідними конструктивними частинами, які нормально не знаходяться під напругою.

Місця проведення вимірювань та умови виникнення струму однофазного короткою замикання «петлі фаза-нуль» в електричних мережах змінного струму напругою 0,38 кВ, частотою 50 Гц з глухозаземленою нейтраллю зведені до таблиці 5.2.

 

Таблиця 5.2 – Місця проведення вимірювань та умови виникнення струму однофазного короткого замикання.

Об'єкти вимірювання Місце проведення та умови виникнення
   
Повітряні лінії електропередачі При замиканні вхідної клеми перших апаратів захисту встановлених від кінців повітряної лінії електропередачі на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, встановленого до місця виникнення короткого замикання.
Кабельні лінії електропередачі При замиканні вхідної клеми першого апарату захисту встановленого від кінців кабельної лінії електропередачі на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
   
Кабельно - повітряні лінії електропередачі При замиканні вхідної клеми перших апаратів захисту встановлених від кінців кабельно-повітряної лінії електропередачі на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
Електропроводки до напівпровідникових перетворювачів При замиканні на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
Електропроводки до паперово-масляних конденсаторів При замиканні на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
Електропроводки до електродвигунів змінного струму При замиканні на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
Електропроводки до електродних котлів При замиканні на корпус та нульовий робочий провідник повинен виникнути струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання.
Інші електропроводки Струм однофазного короткого замикання достатній для спрацювання найближчого апарату захисту, який встановлено до місця виникнення короткого замикання, повинен виникнути: - при замиканні вхідних клем першого апарату захисту встановленого в кінці електропроводок на корпус та нульовий робочий провідник; - при замиканні на корпус електрообладнання та нульовий робочий провідник; - при замиканні на нульовий захисний контакт в штепсельних розетках, до яких підключається електрообладнання, що використовується короткочасно; - при замиканні на нульовий робочий контакт в штепсельних розетках без нульового захисного контакту для електрообладнання, що використовується короткочасно.

 

Схема підключення ЭК 0200 при проведенні вимірювань показана на рисунку 5.1

Рисунок 5.1 – Схема підключення вимірювального приладу ЭК 0200

 

Електроживлення блок короткозамикача приладу ЭК 0200 отримує безпосередньо від місця, в якому проводиться вимірювання, електроживлення блок вимірювача отримує від батарейок.

Для вимірювання струму к.з. «петлі фаза - нуль» вищевказаний прилад включається між фазним провідником та корпусом електрообладнання, нульовим робочим провідником в місці проведення вимірювань (таблиця 5.2).

Порядок виконання роботи

Дістати з'єднувальні проводи і шнури із футляра.

З'єднати шнуром вихід "БИ" блока короткозамикача з входом "kA,V" і "-" блока вимірювання (рисунок 5.1).

Встановити перемикач "Питание" блока вимірювання і "Память" блока короткозамикача в положення "Откл".

Приєднати з'єднувальні проводи до блока короткозамикача і до кола фаза-нуль, дотримуючись маркування.

Перед початком вимірювань необхідно впевнитись в надійності і правильності приєднання з'єднувальних проводів до блока короткозамикача і до кола, яке перевіряється.

У випадку, якщо порядок струму к.з. кола фаза-нуль невідомий, вимірювання необхідно починати з обмежувальним резистором, тобто фазу об'єкта приєднати до зажиму "Фаза RОГР".

Якщо результат вимірювань струму короткого замикання перевищує значення 535 А, то проводити вимірювання без обмежувального резистора не можна.

Кнопкою "Питание" включити блок короткозамикача. Загоряння індикатора свідчить про справність і готовність до роботи блока короткозамикача.

Включити перемикач "Питание" блока вимірювання, встановити діапазон вимірювань 2 кА і натиснути кнопку "Сброс".

Натиснути кнопку "Измерение" блока короткозамикача. Проходить перший такт закорочування кола фаза-нуль, при якому визначається кут зсуву усталеного значення струму по відношенню до напруги. При цьому по величині відхилення стрілки блока вимірювання встановити необхідний діапазон вимірювання струму. При натисканні кнопки "Измерение" повинен загорятися індикатор над перемикачем " Память ". Перемикач " Память " переводити в положення "Вкл" можна тільки після загоряння індикатора. Якщо індикатор на світиться, необхідно повторно натиснути кнопку "Измерение".

Перейти в режим вимірювання струму, встановити перемикач "Память" в положення "Вкл".

Натиснути кнопку "Сброс" блока вимірювання, а потім натиснути кнопку "Измерение" короткозамикача.

Провести відлік показань на блоці вимірювання. Інтервал між вимірюваннями повинен бути не менше 15 с.

Перед кожним наступним вимірюванням необхідно проводити скидання попередніх показань натискуванням кнопки "Сброс" блока вимірювання.

Після проведення вимірювань між фазним провідником та корпусом слід провести вимірювання і між фазним та нульовим робочим провідниками, якщо в місці вимірювання нульовий робочий провідник не несе функцій нульового захисного провідника.

У випадках, коли корпуси електрообладнання в місці проведення вимірювань виконані з неструмопровідних матеріалів, необхідно проводити вимірювання при замиканні на нульовий робочий та нульовий захисний провідники об'єкту вимірювання.

Для трифазних електричних мереж вимірювання струму однофазного короткого замикання слід проводити для кожної з фаз в місці вимірювання при замиканні їх по черзі на корпус та нульовий захисний провідник.

Обробка результатів вимірювання

Визначити засіб захисту та його характеристики.

Розрахувати мінімальну сила струму ІМС спрацювання засобу захисту за формулами:

ІМС=3∙ІНЗ,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацьовування запобіжника, А;

ІНЗ – номінальний струм плавкої вставки запобіжника, А;

 

ІМС=3∙ІНР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацьовування автоматичних вимикачів, які мають нерегульований розчеплювач, А;

ІНР – номінальний струм нерегульованого розчеплювача, А;

 

ІМС=3∙ІУР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів, які мають регульований розчеплювач, А;

ІУР – уставка струму регульованого розчеплювача, А;

 

ІМС=1,4∙ІЕР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів з номінальним струмом до 100 А, які мають тільки електромагнітний розчеплювач, А;

ІЕР – уставка струму електромагнітного розчеплювача, А;

 

ІМС=1,4∙ІЕР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів з номінальним струмом понад 100 А, які мають тільки електромагнітний розчеплювач, А;

ІЕР – уставка струму електромагнітного розчеплювача, А.

Якщо електроустановки розташовані в вибухонебезпечних зонах, то мінімальна сила струму ІМС спрацювання засобу захисту розраховується за формулами:

ІМС=4∙ІНЗ,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацьовування запобіжника, А;

ІНЗ – номінальний струм плавкої вставки запобіжника, А;

 

ІМС=6∙ІНР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацьовування автоматичних вимикачів, які мають нерегульований розчеплювач, А;

ІНР – номінальний струм нерегульованого розчеплювача, А;

 

ІМС=6∙ІУР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів, які мають регульований розчеплювач, А;

ІУР – уставка струму регульованого розчеплювача, А;

 

ІМС=1,4∙ІЕР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів з номінальним струмом до 100 А, які мають тільки електромагнітний розчеплювач, А;

ІЕР – уставка струму електромагнітного розчеплювача, А;

 

ІМС=1,4∙ІЕР,

 

де ІМС – мінімальна сила струму спрацювання автоматичних вимикачів з номінальним струмом понад 100 А, які мають тільки електромагнітний розчеплювач, А;

ІЕР – уставка струму електромагнітного розчеплювача, А.

Провести порівняння правильності вибору апаратів захисту:

 

ІК.З.МС,

 

де ІК.З. – величина виміряного струму к.з.;

ІМС –мінімальна сила струму спрацювання засобу захисту, А.

Якщо нерівність виконується, то апарат захисту вибраний вірно. Невиконання нерівності свідчить про те, що захист при виникненні однофазних коротких замикань на корпус або нульові провідники повинен забезпечуватись за допомогою інших апаратів захисту.

Орієнтовану величину струму к.з. можна одержати по формулі:

 

 

де ІК.З. – орієнтована величина струму к.з., А;

ІВИМ – показання блоку вимірювання, А.

Слід зазначити, що найбільш достовірний результат по даній формулі буде для кола фаза-нуль з мінімальною індуктивністю.

Заповнити протокол вимірювання (Додаток А).

Зробити висновки по роботі.


Додаток А.

Протокол вимірювання струму однофазного замикання на землю

 

Чернігівський державний

технологічний університет

Кафедра електричних систем і мереж

Електровимірювальна лабораторія

 

Замовник____________________________________________________

Об'єкт______________________________________________________

 

 

Протокол №

вимірювання струму однофазного короткого замикання петлі "фаза-нуль";

"___"_________200__р.

№ п/п Найменування об'єкту, що захищається Спосіб або засіб захисту, тип захисного апарата Номінальна сила струму зворотньо-залежного захисту, струмової відсічки або запобіжника, А Виміряний струм однофазного к.з., Ікз, А Кратність   Висновок
Мін. допуст. Факт.
               
               

 

Висновок:____________________________________________________________

а) Струм однофазного короткого замикання петлі нижче норми мають об'єкти, зазначені в позиціях__________________________________________________

б) Струм однофазного короткого замикання іншого устаткування в нормі_____

____________________________________________________________________

Випробування провадили____________________________________

(підпис)(прізвище, ініціали)(посада)

__________________________________________________________

М.П. Керівник робіт_____________________________________________

Положение

об Открытом фестивале лоскутного шитья «Традиция» с международным участием с 22-26 января 2014 года, Санкт-Петербург







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 325. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия