Студопедия — ОПОСВІДЧЕННЯ СТАНУ БЕЗПЕКИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОПОСВІДЧЕННЯ СТАНУ БЕЗПЕКИ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК






8.1. Регламентні роботи по проведенню опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів виконують­ся підприємством (власником) згідно з орієнтовним пе­реліком робіт.

Періодичність опосвідчень стану безпеки встановлена один раз на три роки, після первинного опосвідчення, яке провадиться протягом року після затвердження цих Правил.

Рівень безпечного стану електроустановок оформлю­ється актом, у якому оцінюється стан безпеки діючого електроустаткування, наявність необхідної експлуатац­ійної та оперативної документації в електрогосподарстві.

8.2. Акт опосвідчення стану безпеки електроустано­вок споживачів (додаток 8), оформлюється комісією під­приємства (організації) у складі:

- керівника (головного інженера) - голова комісії;

- начальника енергетичної служби (особи, відпові­дальної за електрогосподарство);

- начальника відділу охорони праці.

Акт затверджується керівником підприємства (орган­ізації), власником.

В разі відсутності на підприємстві (організації) у влас­ника кваліфікованих спеціалістів вищевказані регла­ментні роботи виконуються залученими спеціалістами інших підприємств (організацій).

8.3. Опосвідченням передбачається:

- перевірка наявності експлуатаційної і виконавчої документації в обсягах, передбачених вимогами ПВЕ, ПТЕ і ПБ, СНиП, державних стандартів; під час експ­луатації електроустановок споживачів, паспортно-техні­чних даних, інструкцій щодо експлуатації устаткуван­ня;

- визначення достатності і працездатності захисно-блокувальних пристроїв;

- оцінка стану безпеки електроустаткування, а також стану будівельної частини будівель і споруд енергетич­них об'єктів;

- перевірка періодичності і якості виконання регла­ментних робіт щодо обслуговування електроустаткуван­ня;

- оцінка рівня фахової підготовки працівників з пи­тань безпеки, відповідності кваліфікації до робіт, що виконуються.

8.4. Акти опосвідчення стану безпеки електроустано­вок реєструються та зберігаються на підприємстві (орган­ізації), у власника.

Копії актів, по закінченні звітного періоду, направ­ляються в територіальні органи Держнаглядохоронпраці, Держенергоспоживнагляду та в відділи охорони праці Держадміністрацій.

8.5. Позачергове опосвідчення стану безпеки елект­роустановок споживачів повинне бути вмотивованим і проводиться за вимогами та участю наглядових органів Держнаглядохоронпраці у випадку істотного зростання електротравматизму, наявності категорійних аварій та в інших обґрунтованих випадках.

8.6. Опосвідчення стану безпеки тих електроустано­вок споживачів, що вичерпали свій ресурс, провадиться експертно-технічними центрами Держнаглядохоронпраці або іншими спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці на виконання таких ро­біт. За необхідності до вказаних робіт залучаються пред­ставники заводів-виробників електроустаткування, пред­ставники експлуатаційних організацій.

8.7. Під час проведення опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів необхідно перевірити:

- стан безпеки електроустановок;

- відповідність експлуатації електроустановок норма­тивним вимогам безпеки;

- наявність та стан документації.

8.7.1. Критерії перевірки стану безпеки по видах електроустановок.

Повітряні лінії електропередавання: наявність відпо­відних оперативних написів, відповідність габаритів Пра­вилам, стан проводів, опор, ізоляторів, заземлення, стан виводів, кабельних воронок, спусків заземлення, пла­катів безпеки.

Кабельні лінії: стан кабельних каналів, конструкцій, оболонок, вводів в будівлю, переходів, розпізнавальних знаків; перетинів з комунікаціями, спорудами; наявність маркування; захист від механічних пошкоджень, корозії; заземлення оболонок, броні, контроль температури на­грівання, кінцеві заробки і з'єднувальні муфти.

Трансформатори: наявність оперативних написів, стан пристроїв рівня і температури мастила, заземлення, ізо­ляторів, ошинування, кабелів; наявність і стан засобів пожежогасіння, стан систем охолодження, терміни ви­конання регламентних робіт.

Підстанції, розподільчі пристрої: наявність оператив­них написів, стан масляних, повітряних вимикачів, роз'єднувачів, блокувань, заземлень; наявність мастила в маслонаповнювальних апаратах; стан збірних шин і їхньої ізоляції, кабелів, проводів, електровимірювальних приладів.

Релейний захист: стан пристроїв захисту ліній, що відходять, трансформаторів, потужних електродвигунів; види захисту, відповідність установок до проекту; на­явність АПВ, АВР, АЧР, періодична перевірка і конт­роль справності пристроїв РЗА, наявність інструкцій щодо обслуговування.

Електродвигуни: стан вводів, ошиновки, заземлення, відповідність захисту, наявність оперативних написів.

Комплектувальні пристрої; стан ізоляторів, корпусів конденсаторів, заземлення, огороджень, захисні і про­типожежні засоби, наявність і стан блокувань, на­явність однолінійної схеми установки, експлуатаційно­го журналу.

Внутрішньоцехові установки; стан безпеки, відпо­відність електропроводок ПВЕ, ПТЕ, ПБ, дотримання термінів перевірки ізоляції електропроводки і наявність протоколів випробування. Правильність виконання за­землення (занулення) струмоприймачів, апаратури, на­явність плакатів безпеки, наявність оперативних написів і написів за функціональним призначенням на збірках, наявність і справність запірних пристроїв та огороджень. Відповідність переносних електросвітильників, електроі­нструменту, трансформаторів безпеки і зварювальних трансформаторів вимогам ПТЕ і ПВ.

8.7.2. Відповідність експлуатації електроустановок нормативним вимогам безпеки.

Утримання правил приймання електрообладнання піс­ля ремонту: ведення записів про результати ремонту електрообладнання в формулярах, ремонтному журналі, паспорті електроустановки, наявність необхідних прото­колів і актів.

Наявність оперативної документації і стан оператив­ної роботи.

Стан охорони праці на робочих місцях.

Організація перевірки знань ПТЕ, ПБ експлуатації електроустановок споживачів.

Присвоєння груп з електробезпеки, відповідність ко­місії, оформлення результатів перевірки знань.

Наявність плану робіт щодо профілактики електротравматизму.

Організація проведення робіт в електроустановках, допуск до роботи.

Укомплектованість електроустановок захисними і про­типожежними засобами. Дотримання термінів випробу­вання захисних засобів і правил користування ними. Наявність плакатів з безпеки.

Порядок зберігання, видавання і обліку електроінст­рументу.

Заземлювальні пристрої, їх стан і періодичність вип­робування.

Наявність відповідних приміщень для чергового пер­соналу, забезпечення санітарно-гігієнічних умов згідно з нормативними вимогами, забезпеченість засобами подан­ня першої медичної допомоги і телефонним зв'язком.

Облік і аналіз нещасних випадків, що сталися внас­лідок ураження електричним струмом.

8.7.3. Наявність та стан документації.

Наказ про особу, відповідальну за електрогосподар­ство, її професійна відповідність.

Список осіб, які мають право віддавати оперативні розпорядження, вести оперативні переговори, а також наявність переліку телефонів диспетчерів енергопостачальної організації та доступність зв'язку.

Журнал перевірки знань ПТЕ електроустановок спо­живачів і цих Правил.

Список електротехнічних працівників.

Медичний висновок про дозвіл на право роботи елек­тротехнічних працівників в електроустановках.

Список осіб, які можуть призначатися відповідальни­ми особами.

Перелік робіт, які можуть виконуватися за нарядом і за розпорядженням.

Перелік робіт, які проводяться в порядку поточної експлуатації.

Однолінійна схема електроустановок.

Комплект експлуатаційних інструкцій та інструкцій з охорони праці.

Журнал інструктажів.

Журнал обліку електроінструменту.

План навчання електротехнічних працівників безпеці праці.

План протиаварійних тренувань.

Журнал обліку протиаварійних і протипожежних тре­нувань.

Оперативний журнал.

Журнал обліку відмов і аварій в роботі електрооблад­нання і мереж.

Журнал обліку захисних засобів.

Журнал реєстрації протоколів випробування засобів

захисту і інструменту з ізолювальними ручками, пере­носних світильників, знижувальних трансформаторів; журнал випробувань засобів захисту із діелектричних матеріалів.

Журнал обліку робіт за нарядами і розпорядженнями.

Графік огляду кабельних трас, кабельних споруд і повітряних ліній.

Протоколи перевірок і випробування електрооблад­нання, апаратури, пристроїв РЗ і А, електромереж і заземлювальних пристроїв.

Паспортні карти або журнали з описом електрооблад­нання, що експлуатується, і захисні засоби з зазначен­ням технічних характеристик і зазначенням інвентарних номерів.

Креслення електромереж, установок і споруд; ка­бельні журнали, виконавчі креслення ПЛ і кабельних трас.

Виконавча документація підземних кабельних трас і заземлювальних пристроїв з прив'язками до будівель і постійних споруд із зазначенням місць встановлення з'єднувальних муфт і перетинів з комунікаціями.

 

Додаток 1

до пункту 2.1.3

Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів

Мінімальний стаж роботи







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 705. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия