Студопедия — Електроустановки випробувальних станцій і лабораторій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Електроустановки випробувальних станцій і лабораторій






7.5.1. Ці вимоги поширюються на електричні уста­новки випробувальних станцій, електровимірювальних лабораторій і лабораторій підприємств, науково-дослід­них організацій, в тому числі і навчальних лабораторій. з електроустановками понад 1000 В.

7.5.2. Випробувальні електроустановки повинні задо­вольняти вимоги ПВЕ.

Обслуговування випробувальних установок прова­диться спеціально підготовленими електротехнічними працівниками відповідно до вимог цих Правил.

7.5.3. Випробувальні поля, що призначені для вип­робувань із застосуванням проточної води, слід забезпе­чити водостоками. Під час випробувань маслонаповненого обладнання слід влаштувати масловідводи і вжити заходів проти розтікання масла.

7.5.4. На випробувальній станції і в лабораторії по­винен бути повний комплект схем випробувальних стен­дів. Всі елементи повинні мати чітке маркування згідно зі схемами і кресленнями.

7.5.5. Всі зміни в схемах постійних електричних з'єднань випробувальної станції і лабораторії можуть провадитися тільки з дозволу особи, відповідальної за електроустановку, і мають відображуватись на креслен­нях і схемах.

7.5.6. Випробувальні поля повинні бути захищені постійними і тимчасовими огородженнями, що унемож­ливлюють випадкове доторкування до голих або ізоль­ованих струмовідних частин.

7.5.7. Відстані від струмовідних частин випробуваль­ного устаткування та об'єктів випробування до заземле­них постійних огороджень і частин, а також від стінок мають бути не меншими:

1) для імпульсних напруг;

до 100 кВ - 0,5 м; до 1000 кВ - 2,5 м;

до 150 кВ - 0,75 м; до 1500 кВ - 4,5 м;

до400 кВ - 1,0 м; до 2000 кВ - 5,0 м;

до 500 кВ - 1,5 м; до 1500 кВ - 6,0 м;

2) для напруг промислової частоти (ефективні значен­ня) і постійного струму:

до 6 кВ - 0,17 м; до 100 кВ - 1,0 м;

до 10 кВ - 0,23 м; до 250 кВ - 1,5 м;

до 20 кВ - 0,3 м; до 400 кВ - 2,5 м;

до 50 кВ - 0,5 м; до 800 кВ - 4,0 м. Відстань від тимчасових огороджень повинна бути вдвічі більшою вищевказаних величин.

7.5.8. Постійні огородження, відкриті зверху, повинні бути висотою не нижче 1,7 м, а тимчасові огородження (щити, ширми, ізолювальні накладки і огородження -клітки), виготовлені з ізоляційних матеріалів, - не ниж­че 1,8 м.

В разі проведення випробувань, під час яких допус­кається перебування людей всередині огородження, двері постійних огороджень випробувальних полів повинні відчинятися назовні або розсуватися.

Замки дверей мають бути такими, що самі замика­ються, а двері - відчинятися зсередини без ключа за допомогою рукоятки.

7.5.9. Пульти керування, встановлені у виробничих приміщеннях, слід обгородити. Пульти керування вип­робувальних станцій і лабораторій допускається не об­городжувати, якщо вони розташовані в окремих при­міщеннях або конструкція пульта виключає доступ до його струмовідних частин без повного зняття напруги.

7.5.10. В разі влаштування проходів під пунктами підключення їх струмовідні частини слід обгороджувати знизу стаціонарними сітками або під час випробувань - переносними огородженнями.

7.5.11. В разі використання відкрито встановлених кенотронних ламп мають бути передбачені заходи захи­сту працівників від шкідливого впливу рентгенівського випромінювання металевими екранами товщиною не менше 0,5 мм.

7.5.12. Огородження випробувального поля, устано­вок і стендів повинні мати двері, оснащені блокуванням, сигналізацією і застережними плакатами.

7.5.13. Блокування огородження випробувального поля має задовольняти такі вимоги;

- під час відчинення дверей повинна повністю зніма­тися напруга з випробувального поля (стенда);

- за відчинених дверей слід унеможливити подання напруги на виробниче поле (стенд).

7.5.14. Подання напруги на випробувальне поле слід супроводжувати звуковим або світловим сигналом.

7.5.15. Під час випробувань, що проводяться на ви­пробувальному полі, яке не має зверху огородження, слід передбачити блокування або вжити заходів, що виклю­чають можливість проходження крюка крана над вип­робувальним полем за імовірності електричного перекрит­тя з випробувального поля на крюк.

7.5.16. На випробувальному стенді слід передбачити можливість відключення всіх джерел живлення загаль­ним комутаційним апаратом. Особливу увагу слід звер­нути на можливість зворотної трансформації напруги.

7.5.17. Трансформатори для випробування електрич­ної міцності ізоляції слід забезпечувати автоматичними вимикачами для зняття напруги в разі пробиття ізоляції і високоомним опором для обмежування струму КЗ.

7.5.18. Для убезпечення слід керуватись підвищени­ми нормами освітлення:

- шкали вимірювальних приладів -150 лк;

- комутаційна апаратура - 100 лк;

- випробуваний об'єкт - 50 лк;

- на випробній станції і в лабораторії слід передбачи­ти аварійне освітлення.

7.5.19. Біля дверей випробувальних полів встановлю­ються ліхтарі світлового сигналу і застережні плакати.

7.5.20. Пульт керування випробувальної станції має бути розміщений таким чином, щоб випробувальне поле знаходилось в зоні прямої видимості особи, що прово­дить випробування.

Якщо у виробничих установках цю вимогу виконати не вдається, має бути передбачений телефонний зв'язок і попереджувальна звукова сигналізація.

7.5.21. Пульти керування випробувальних станцій і лабораторій слід забезпечувати сигнальними лампами, ввімкненими в коло:

- апаратів, які подають напругу на пункти керу­вання;

- блокування дверей огороджень випробувальних полів.

7.5.22. Металеві корпуси всього устаткування слід заземлювати. Якщо за умовами випробувань прилад або об'єкт випробування заземленню не підлягає, то його слід огородити.

7.5.23. Випробувальні установки, призначені для випробування засобів з великою ємністю, а також їх еле­менти (кабелі, конденсатори) слід забезпечувати пристро­ями для зняття залишкового заряду.

7.5.24. В схемах імпульсних генераторів напруги і струму, каскадних генераторів постійного струму слід передбачати пристрої автоматичного заземлювання всіх видів під час зняття напруги.

7.5.25. Розставлення і зняття переносних огороджень проводяться тільки за розпорядженням керівника робіт.

Збирання схеми слід проводити тільки за умови по­вного зняття напруги з пунктів підключення.

7.5.26. Перед початком випробувань керівник робіт зобов'язаний перевірити:

- правильність зібрання схеми;

- наявність і надійність заземлень всіх елементів схеми;

- наявність захисних засобів;

- дію сигналів і блокувань;

- відсутність людей на випробувальному полі, якщо їх присутності не передбачено програмою випробувань.

Присутність працівників на випробувальному полі до­пускається тільки за умови особистого нагляду керівни­ка робіт за їх діями.

7.5.27. Перед подачею випробувальної напруги на випробувальне поле оператор повинен подати поперед­жувальний звуковий або світловий сигнал і оголосити усно; "Подаю напругу" та пересвідчитись, що його почу­ли.

7.5.28. Проведення випробувань в разі несправного блокування або сигналізації забороняється. Дозволяєть­ся керівникові робіт закінчити розпочате випробування, якщо несправність блокування не становить небезпеки для працівників.

7.5.29. Переносні кабелі і проводи, що застосовують­ся для приєднання обладнання та виробів, які випробо­вуються, і складання тимчасових схем, повинні підля­гати періодичному зовнішньому огляду і за необхідності випробовуватись з періодичністю, передбаченою Інструкцією. Проводи і кабелі, що використовуються, слід за­безпечити наконечниками.

7.5.30. Працівники випробувальної станції, лабора­торії повинні знати місцезнаходження вимикача (рубиль­ника, кнопки) аварійного зняття напруги зі всієї випро­бувальної станції і кожного стенду.

7.5.31. В колі живлення випробувальних електроус­тановок повинно бути не менше двох розривів, в тому числі один видимий.

Високовольтний вивід випробувального трансформато­ра в разі збирання випробувальної схеми слід заземлити включенням заземлювальних ножів в стаціонарних ус­тановках або встановленням гнучкого заземлювального провідника за допомогою штанги в тимчасових схемах.

7.5.32. Роботи на випробувальній станції, в лабора­торії, на переносних випробувальних установках прова­дяться:

- в порядку масових контрольних випробувань за типовими програмами;

- за розпорядженням начальника випробувальної стан­ції, лабораторії - з записом в журналі;

- за нарядами в діючих електроустановках;

- в порядку виконання наукових досліджень (за спец­іальною програмою);

- в порядку виконання навчальної роботи.

7.5.33. Список робіт, які провадяться за типовими програмами, програми і посадові інструкції затверджу­ються керівником підприємства, навчальні роботи --керівництвом кафедри або предметною комісією.

7.5.34. Працівникам, які провадять випробування, забороняється залишати робоче місце до закінчення випробувань без дозволу керівника робіт, в тому числі і викладача.

7.5.35. Знаходження сторонніх осіб на території вип­робувальної станції, лабораторії допускається тільки з дозволу особи, відповідальної за електроустановку, і під наглядом особи, яка має кваліфікаційну групу III.

7.5.36. Особи, що навчаються і проводять роботи в навчальних лабораторіях з подачею напруги понад 1000В, мають допускатися до роботи тільки після про­ведення інструктажу з особистим розписом в журналі інструктажу з охорони праці.

7.5.37. Кількість осіб, що навчаються, які одночас­но виконують роботи під керівництвом викладача в навчальних лабораторіях з використанням напруги по­над 1000 В, має бути не більше 8 чоловік на кожного викладача.

Вимірювання діелектричних втрат в ізоляції та робо­ти з високовольтним осцилографом і мостами слід про­вадити з дотриманням заходів безпеки, що передбачені заводською інструкцією.

7.5.38. Всі електричні та механічні випробування електроустаткування і апаратів (електричні машини, трансформатори, ізолятори, кабелі тощо) слід проводи­ти згідно з інструкцією, яка передбачає заходи з захи­сту працівників від ураження електричним струмом та інших виробничих небезпек.

7.5.39. Приєднування на клемах машин, що випро­бовуються, слід провадити після їх повного відключен­ня і зупинки.

7.5.40. Місце постійного перебування оператора вип­робувальної установки повинне мати ізолювальну осно­ву або бути забезпеченим ізолювальною підставкою.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 465. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия