Студопедия — Упровадження проектних технологій у навчально-дослідну роботу з хімії в ЗНЗ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Упровадження проектних технологій у навчально-дослідну роботу з хімії в ЗНЗ






Принциповим надбанням педагогічної науки початку XXI століття стало усвідомлення потреби в дидактичному забезпеченні процесу про­будження суб'єктного потенціалу особистості учня й усвідомлення нею потреби в системному саморозвитку. Український педагог Григорій Ващенко диференціював методи навчання за ролями, які виконує учень у навчально-виховному процесі:

• учень є об'єктом педагогічного впливу вчителя під час використання
пасивних методів чи методів готових знань (лекції, розповідь учите­ля, художнє і творче оповідання, метод книжкових завдань тощо);

• більш ефективними є напівактивніметоди, що дозволяють учням не
механічно, а свідомо засвоювати навчальний матеріал (метод роз­мов, евристичний метод, лабораторно-ілюстративний метод тощо);

• тільки активніметоди перетворять учня на суб'єкт педагогічного процесу, серед них— дослідницький метод (учень — учений-теоретик)
і метод проектів (учень — практичний діяч).

У сучасних умовах розвитку суспільства складається нове уявлення про культуру, що пов'язано з феноменом проектної культури. Проектність — один із вимірів рівня культури народу, уміння проектувати у ве­ликому і малому, вибрати найбільш оптимальні, у той же час конкурентноздатні варіанти розвитку. На перший план виступає випереджальний розвиток самої людини, формування творчої особистості, яка проектує й організує своє життя і доцільно перетворює навколишній світ [26,7].

Метод проектів був відомий ще у 20-ті роки XX століття у США. Спочатку його називали «методом проблем», і розвивався він у межах гуманістичного напряму у філософії та освіті, у педагогічних поглядах та експериментальній роботі Джона Дьюї. На основі концепції прагма­тизму американського педагога Дж. Дьюї (1859—1952) його послідовник Вільям Кілпатрік розробив «проектну систему навчання», або метод проектів. Учні включалися безпосередньо у практичну діяльність, через яку вони мали опановувати теоретичні знання, необхідні для виконання конкретного завдання. Але за наявності позитивних сторін метод про­ектів має і слабку сторону— за надмірної захопленості прагматичною спрямованістю навчання може бути знижений загальний теоретичний рівень освіти. Саме надмірне захоплення методом проектів на шкоду систематичному навчанню призвело до «розчарування» педагогів у цьо­му методі в середині XX бтоліття [18,13].

Однак останнім часом у зв'язку зі становленням парадигми осрбистісно орієнтованої освіти метод проектів переживає друге народження як ефективне доповнення до інших педагогічних технологій, що сприя­ють становленню особистості — суб'єкта діяльності та соціальних від­носин.

Найбільш поширене визначення методу проектів таке: це «система навчання, за якої учні здобувають знання й уміння в процесі планування і виконання поступово ускладнюваних практичних завдань-проектів». У процесі відродження методу проектів сьогодні перед нами стоять ті ж завдання, які стояли перед його фундаторами. Вони полягають у ви­хованні людини, «яка вміє працювати, постійно виявляючи свою ініціа­тиву, яка ставить собі широкі практичні завдання і може їх виконувати» (В. Кілпатрік) [9].

Використання методу «проектів» дозволяє реалізувати особистісно-діяльнісний (В. Давидов, Ш. Амонашвілі) й особистісно орієнто­ваний підходи до освіти школярів (І. Якиманська, І. Бех, С. Подмазін та ін.). Ці підходи базуються на застосуванні знань і вмінь, отриманих під час вивчення різних дисциплін на різних етапах навчання, інтегру­вати їх у процесі роботи над проектом. Це забезпечує позитивну мотива­цію і диференціацію у навчанні, активізує самостійну творчу діяльність учнів під час виконання проекту [21].

Метод проектів створює умови, за яких учень може самостійно здо­бувати знання чи застосовувати отримані раніше, причому замість дій за зразком в основному виступають пошукові й дослідницькі дії. Основний акцент робиться на творчий розвиток особистості. Учень повинен не тільки засвоїти необхідні знання й уміння, а й навчитися шукати і зна­ходити об'єкти їх практичного застосування. Усе зазначене присутнє, у першу чергу, в роботі з творчими проектами. Під творчим проектам ми (за В. Симоненком) маємо на увазі «самостійну творчу завершену робо­ту, виконану під керівництвом викладача». Таким чином, мета творчих проектів — сприяти самостійному формуванню інтелектуальних, спе­ціальних і загальнокультурних знань і вмінь учнів, сприяти розвиткові таких умінь, як ініціатива, співробітництво, навички роботи в колекти­ві, логічне мислення, бачення проблем і прийняття рішень, одержання і використання інформації, самостійне навчання, планування, розви­ток комунікативних навичок. Метод проектів орієнтований «на творчу самореалізацію особистості, що розвивається, у процесі навчання».

Тільки активні дослідницькі методи і метод проектів перетворюють учня на суб'єкт педагогічного процесу. Обидва спрямовані на розвиток творчих здібностей учня, обидва є методами пошуку. Так школа може наблизитися до виконання свого головного завдання — створення умов для розвитку вільних особистостей, вільних громадян (за Кілпатріком).

В. Кілпатрік виділив такі типи шкільних проектів:

• створюваний (продуктивний)проект, пов'язаний з трудовою діяльністю (підготовкою макета, конструкторською діяльністю тощо);

• споживчий (його метою є споживання в найширшому розумінні,
включаючи розваги) — підготовка екскурсій, розробка і надання
різних послуг тощо;

• проект розв'язання проблеми ( науково-досліднийпроект) — дослі­дження впливу хімічних речовин на навколишнє середовище тощо;

• проект-вправа(проекти навчання і тренування для оволодіння певними навичками) [42,15].

Найперспективнішими видами проектної діяльності, з огляду на її потенційні психолого-педагогічні можливості, є колективні міжпред­метні чи надпредметні проекти, що не тільки виступають як інтегру­ючий фактор і фактор сучасної освіти, що не тільки систематизують знання, а й забезпечують його максимальне наближення до реальних потреб життя, творчої самореалізації, природовідповідного розвитку і конструктивної соціалізації особистості учнів.

Проблемна технологія розглядається як особливий вид пізнавальної активності, мотивований проблемним протиставленням відомого й невідо­мого, що має на меті активізацію процесу пізнання й осмислення нового.

Проблема — це такий різновид питання, відповідь на яке не полягає в накопичених учнями знаннях і способах діяльності, а містить у собі пізнавальне утруднення, тому вимагає відповідних практичних і теоре­тичних дій, відмітних від простого інформаційного пошуку. Результатом цього є суб'єктивно нові знання і способи дій.

Визначення проблеми, її формулювання — це вже певна форма її пізнання, вихід за межі відомого у сферу того, що необхідно пізнати. Коректне формулювання проблеми означає певною мірою і визначення шляхів його розв'язання. Проблему школяр може усвідомити, якщо створено умови для мотивації в самому процесі навчання, щоб він відчував позитивні емоції від задоволення своєї допитливості. Тому проблема, повинна виклика­ти подив під час зіставлення нового зі старим, незадоволення запасом знань, умінь. Необхідно також, щоб проблеми відбивали специфіку на­уки, конкретного предмета. У тематиці проектних завдань необхідно враховувати індивідуальні особливості пізнавальної діяльності учнів [2,10].

Проектне навчання є непрямим, і тут цінні не тільки результати, а й ще більшою мірою сам процес, у якому відбувається особистісне зростання учасника проекту. Проект може бути індивідуальним, але, як правило, він є результатом скоординованих спільних дій групи учнів.

Фахівці з країн, які мають великий досвід у цій справі, вважають, що проектне навчання варто використовувати як доповнення до інших ви­дів прямого чи непрямого навчання, як засіб прискорення росту і в особистісному вимірі, і в академічному.

Різнопланова колективна проектна діяльність дозволяє широко практикувати принципи змінності, кооперації і вільного вибору у функціонуванні цільових учнівських мікрогруп. Це дає змогу розширювати сферу спілкування учня та актуалізувати потребу в набутті соціально ко­рисних, конструктивних психологічних якостей [17,34].

Підготовка і захист колективних проектів у більшості випадків спрямовують у русло позитивної міжособистісної взаємодії агресивну енер­гію юнаків, що з різних причин (фізичні недоліки, недоліки характеру тощо) незадоволені своїм становищем у класі й прагнуть якимось чи­ном виявити себе. Проектна діяльність надає їм шанс розбудити, розви­нути й реалізувати в колективі ті особливі якості, що нарешті матимуть суспільну цінність і визнання. Колективне проектування, таким чином, максимально індивідуалізує процес конструктивної соціалізації особис­тості та її природовідповідної самореалізації.

Найперспективнішими видами проектної діяльності, з огляду на її потенційні психолого-педагогічні можливості, є колективні міжпред­метні чи надпредметні проекти, що не тільки виступають як інтегруючий фактор і фактор сучасної освіти, що не тільки систематизують знання, а й забезпечують максимальне його наближення до реальних потреб життя, творчої самореалізації, природовідповідного розвитку і конструк­тивної соціалізації особистості учнів. Проектне навчання заохочує і під­силює щире прагнення до навчання з боку учнів, тому що воно:

• особистісно орієнтоване;

• використовує безліч дидактичних підходів: навчання у справі, не­залежні заняття, спільне навчання, мозковий штурм, рольову гру, евристичне і проблемне навчання, дискусію, командне навчання;

• має високу мотивацію, що означає зростання інтересу і включення
в роботу в міру її виконання;

• підтримує педагогічні завдання в когнітивній, афективній і психо-
моторній сферах на всіх рівнях — знання, розуміння, застосування, аналізу, синтезу;

• дозволяє вчитися на власному досвіді й досвіді інших у конкретній
справі, а не вдавати навчальну діяльність.

Навчальний проект — це організаційна форма роботи, яка орієнто­вана на засвоєння навчальної теми або навчального розділу і становить частину стандартного навчального предмета або кількох предметів.

Ця технологія представляє один із можливих способів реалізації про­блемного методу навчання. Коли вчитель ставить завдання, він тим самим окреслює плановані результати навчання і вихідні дані. Все інше мають робити учні: намічати проміжні завдання, шукати шлях їх виконання, ді­яти, порівнювати отримане з необхідним, коректувати діяльність.

Орієнтовний перелік обов'язкових критеріальних вимог до сучасно­го тлумачення проектних технологій:

• наявність освітньої проблеми, складність та актуальність якої відпо­відає навчальним запитам та життєвим потребам учнів;

• дослідницький характер пошуку шляхів розв'язання проблеми;

структурування діяльності відповідно до класичних стадій проекту­
вання;

• постановка проблеми; дослідження;

• пошук шляхів розв'язання; експертиза та апробація версій;

• конструювання підсумкового проекту (чи його варіантів);

• захист проекту;

• корекція та впровадження;

• самодіяльний характер творчої активності учнів;

• практлчне чи теоретичне значення результату діяльності та готов­ність до застосування;

• педагогічна цінність діяльності.

У повній формі робота над проектом проходить п'ять основних етапів представлених у таблиці.

 

 

Таблиця 1







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 538. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия