Студопедия — Практична частина
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Практична частина






Метою виконання практичної частини дипломного проекту є перевірка вміння студента розробляти проекти. Розробку та вимоги до цієї частини необхідно детально обговорити з науковим керівником!!!

 

1.3 Розділ «Охорона праці»

Метою виконання данного розділу є проведення аналізу характеристик проектованого об'єкта й умов його роботи.

"Охорона праці " є обов'язковим розділом дипломного проекту (роботи). Рекомендований обсяг розділу ~ 8 сторінок тексту.

Змістом розділу є аналіз безпечності матеріалів, що використовуються при створенні дизайн-проекту та умов праці на обраному робочому місці (виявлення шкідливих і небезпечних факторів і порівняння їх з чинними нормативами, а також розробка заходів, націлених на створення умов, що відповідають вимогам усіх норм і стандартів з охорони праці).

Розділ "Охорона праці" складається з підрозділів:

1. Санітарно-технічна характеристика розробки.

2. Аналіз умов праці.

3. Пожежна безпека приміщення.

4. Розробка заходів з охорони праці.

Підрозділи поділяються на параграфи. Вибір технічних матеріалів для аналізу і відповідно до санітарних норм і розробка заходів з охорони праці здійснюється студентом-дипломником з урахуванням теми дипломного проекту.

Робоче місце може бути обрано:

- на стадії проектування і розробки даного об’єкту, обладнання, програмного продукту тощо (наприклад, робоче місце дизайнера з оформлення та декорування інтер’єру або дизайнера реклами та комп’ютерної графіки в офісі на ПЕОМ);

- на стадії експериментального зразка, обладнання, що розробляється на фірмі, на підприємстві в виробничому цеху (наприклад, робоче місце дизайнера – модельєра одягу на заводі або підприємстві);

- на стадії експлуатації розроблювального об’єкту, стенду, обладнання або реалізації програмного продукту (наприклад, робоче місце дизайнера архітектурного середовища в студії, дизайнера-конструктора, що працює з використанням обчислювальної та іншої техніки у наукових та виробничих галузях, у приватній фірмі тощо).

З виявлених небезпечних та шкідливих факторів виділяються один-два найбільш несприятливих, щодо яких розробляються детальні заходи з охорони праці та робляться необхідні розрахунки.

Студент-дипломник надає викладачу-консультанту спочатку чернетку пояснювальної записки розділу, потім, після виправлення помилок і зауважень - чистовий варіант. Після цього викладач-консультант підписує розділ "Охорона праці" дипломного проекту.

У доповіді на захисті диплому студент-дипломник повинен висвітлити основні положення, розроблені в розділі "Охорона праці".

Зміст розділу «Охорона праці»

У вступі студенту необхідно висвітлити роль охорони праці на сучасному етапі розвитку суспільства, та довести необхідність розробки заходів з охорони праці у дипломному проекті; охарактеризувати безпечність матеріалів, що використовуються, при створенні дизайн-проекту; дати загальну санітарно-технічну характеристику розробки; вказати, яке робоче місце обрано для аналізу умов праці, на якому підприємстві воно знаходиться. Обсяг вступу ~1 сторінка.

Окремим параграфом цей пункт у змісті не виділяється.

  1. Санітарно-технічна характеристика розробки.

Охарактеризувати безпечність матеріалів що використовуються при створенні дизайн-проекту, дати санітарно-технічну характеристику розробки (додаток В. 1–7).

  1. Аналіз умов праці.

2.1 Організація робочого місця

Виявлення та аналіз шкідливих та небезпечних виробничих факторів слід починати з аналізу дотримання вимог, встановлених санітарними правилами і нормами (додаток В. 8–10) для виробничих приміщень та робочих місць.

Для цього необхідно вказати геометричні розміри приміщення та кількість робочих місць у ньому. Згідно з характером роботи, що виконується, вибрати норми за площею та об'ємом приміщення, що наведено для одного робочого місця, та порівняти їх з фактичними значеннями.

2.2 Мікроклімат виробничих приміщень

Згідно з ДСТ (додаток В. 11–13), визначаються категорія важкості робіт, що иконуються в приміщенні фірми, цеху, лабораторії, та період року. Складається таблиця санітарних норм параметрів мікроклімату, які порівнюються з фактичними даними.

2.3 Шкідливі речовини в повітрі робочої зони

Вказуються джерела виділення шкідливих речовин у виробничому приміщенні фірми, цеху, лабораторії (наприклад, використання лакофарбових матеріалів). Проводиться санітарна характеристика кожної шкідливої речовини - клас небезпечності, МДК, біологічна дія на організм людини (додаток В. 12) (можливо, у вигляді таблиці). Порівнюється фактичний вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони (дані інструментальних вимірювань потрібно взяти на переддипломній практиці або розрахувати (додаток В. 11, 14, 15) з допустимими концентраціями.

2.4 Освітлення

Вказуються види та системи освітлення, що використовуються в даному приміщенні. Згідно з нормами (додаток В. 10, 16), вказуються норми освітлення робочих місць, які порівнюються з фактичними даними (розрахунок за (додаток В. 14 17).

2.5 Шум, вібрація, ультразвук, інфразвук

Вказуються джерела шуму у приміщенні, якщо вони є, а також, вібрації, ультразвуку (УЗК), інфразвуку (ІФЗ). За (додаток В. 17, 18), згідно з типом приміщення, наводяться норми за спектральним та загальним рівнем шуму (вібрації, УЗК, ІФЗ (додаток В. 18–31). Наводяться їх фактичні (розрахункові) значення (додаток В. 14–32). Проводиться їх порівняння.

2.6. Виробничі випромінювання

До виробничих випромінювань відносяться:

- випромінювання оптичного діапазону – ультрафіолетові (УФВ), лазерні (ЛВ), інфрачервоні (ІЧВ);

- електромагнітні випромінювання (ЕМВ) НЧ, ВЧ, УВЧ, НВЧ діапазонів; іонізуючі випромінювання.

У даному параграфі слід вказати види та джерела виробничих випромінювань на робочому місці, якщо такі наявні, згідно з нормативними документами (додаток В. 33–40). Навести норми за кожним видом випромінювань, які порівнюються з їх фактичними значеннями.

Для приміщень з відеотерміналами та ПЕОМ порівнюються фактичні і допустимі норми ЕМВ [10, 41]. Крім цього довільна електронно-променева трубка є джерелом рентгенівського випромінювання. Тому при аналізі умов праці на робочих місцях дизайнерів, які працюють з відеотерміналами, згідно з (додаток В. 33, 34) наводяться допустимі норми рентгенівського випромінювання.

2. 7 Небезпека ураження електричним струмом

Вказуються припустимі травмонебезпечні місця та можливі причини ушкодження людей електричним струмом (внаслідок дотику до відкритих струмоведучих частин, до струмопровідних неструмоведучих елементів обладнання, що опинилися під напругою в результаті порушення ізоляції, а також ураження кроковою напругою та через електричну дугу).

Наводиться характеристика електричної мережі живлення із зазначенням кількості фаз, проводів, роду струму, напруги, частоти струму, режиму нейтралі. При необхідності розраховується сила струму, що проходить через тіло людини при можливих включеннях в електричне поле: при однофазному і однополюсному, також при двохфазному і двохполюсному дотику до струмоведучих елементів обладнання, що знаходяться під напругою, при замиканні фази на корпус обладнання або на землю, при дотику до обірваного і лежачого на землі проводу повітряної лінії електропередачі.

Розрахункове значення струмів порівнюється з допустимим (додаток В. 42), робиться висновок про небезпеку експлуатації електрообладнання.

Називаються речовини, матеріали, відходи виробництва, елементи обладнання, що електризуються; в окремих випадках (при розробці захисту від статичної електрики) необхідно розрахувати потенціали, струми та енергію розрядів статичної електрики.

Згідно з ПБЕ (додаток В. 46) приміщень, цехів, обладнання класифікуються за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом (без підвищеної небезпеки; з підвищеною небезпекою і особливо небезпечні).

3. Пожежна безпека

Необхідно вказати всі вибухо- та пожежонебезпечні речовини і матеріали, що знаходяться на даному робочому місці і в приміщенні загалом, навести їх характеристики (можливо, у вигляді таблиці). Слід провести короткий аналіз можливих місць і причин загорань і вибухів у приміщенні.

Визначити (розрахувати) категорію приміщення щодо вибухо-пожежонебезпечності, вказати вибухонебезпечну зону, пожежонебезпечний клас даного приміщення (додаток В. 57, 58). Потім слід вибрати засоби пожежогасіння (первинні або автоматичні установки пожежогасіння), засоби пожежної сигналізації.

4. Розробка заходів з охорони праці

У даному підрозділі розглядаються заходи, які забезпечують здоров'я працівника і безпеку умов праці на робочому місці.

4.1. Нормалізація повітря робочої зони

Здійснюються заходи щодо утворення мікроклімату та забезпечення чистоти повітря робочої зони. Необхідно повністю використовувати можливості вдосконалення технологічних процесів та їх апаратурного оформлення, а також вибору схем з метою зниження тепловиділення і зведення до мінімуму надходження шкідливих речовин у повітря робочої зони.

При недостатності технологічних заходів для нормалізації повітря робочої зони слід використовувати спеціальні методи і засоби, включаючи вентиляцію, опалення, кондиціювання повітря, засоби індивідуального захисту, екранну ізоляцію теплових агрегатів тощо. В «гарячих» приміщеннях потрібно передбачити особливий питний режим, кімнати відпочинку та повітряні оазиси. Підбираються засоби контролю мікроклімату та чистоти повітря робочої зони.

4.2. Освітлення

Здійснюються заходи щодо встановлення окремих видів і систем освітлення. Для систем електричного освітлення підбираються типи ламп, освітлювачів (вказується використання останніх), напруга освітлювальної мережі, джерела живлення (додаток В. 14, 50).

Згідно з галузевими нормами, передбачається аварійне та ремонтне освітлення. При цьому називаються типи ламп, освітлювачів, та їх виконання, номінальна напруга.

4.3 Захист від виробничого шуму та вібрацій

В проектах повинен бути розроблений комплекс заходів застереження, зниження та захисту від шуму й вібрацій. При необхідності передбачаються засоби індивідуального захисту, погоджується режим праці та відпочинку працюючих, а також засоби контролю параметрів шуму й вібрацій (додаток В. 14, 32).

4.4 Захист від електромагнітних полів і лазерних випромінювань

Залежно від характеристики джерел електромагнітних і лазерних випромінювань, якщо такі наявні, обираються і розроблюються заходи захисту персоналу від цих небезпечних і шкідливих виробничих факторів (захист часом, відстанню, екранами, засобами індивідуального захисту). Виконується оцінка прийнятих заходів і вказуються засоби контролю ЕМВ і ЛВ (додаток В. 14, 53).

4.5 Захист від іонізуючих випромінювань

З урахуванням виду і характеристики випромінювань, якщо такі наявні, розробляються заходи захисту персоналу. Оцінюються прийняті заходи і підбираються засоби контролю іонізуючих випромінювань [14].

4.6 Електробезпека

Безпека експлуатації електрообладнання досягається системою організаційних заходів і технічних засобів, що забезпечують безпеку при нормальному режимі роботи електрообладнання, а також в аварійному стані (додаток В. 14, 52).

Вказати та описати заходи захисту під час роботи на електрообладнанні. Необхідно вказати величину, прилад і періодичність контролю опору робочої ізоляції, захисного заземлення (петлі "фаза-нуль"), передбачити заходи попередження електризації речовин і накопичення зарядів статичної електрики, а також прилади контролю параметрів статичної електрики.

4.7 Ергономіка, технічна естетика та організація робочого місця

Студентам, що розробляють теоретичні дипломні роботи, слід відобразити ергономічні вимоги до робіт, що виконувались в кабінетах дипломного проектування, в лабораторії, на ЕОМ. У розділі необхідно проаналізувати гігієну розумової праці і передбачити заходи, що попереджують нервові захворювання і підвищують працездатність персоналу, зайнятого розумовою працею (додаток Б. 10, 14, 54, 55).

Перелік тем для детальної розробки заходів з охорони праці (додаток В).

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1339. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия