Студопедия — РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ, ЗДОРОВ’Я
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ, ЗДОРОВ’Я






ТА СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ОСОБИ

2 години

 

Під час самостійної підготовки за наведеною далі фабулою (етап № 1) курсанти в зошитах для практичних занять повинні виконати наступне письмове завдання:

–проаналізувати наведену у фабулі ситуацію та прийняти рішення щодо необхідності порушення кримінальної справи; аргументувати це рішення;

–за наведеною фабулою скласти план розслідування кримінальної справи.

 

Фабула: (етап № 1) «19 травня мешканці будинку №92 по вул. Радянській у м. Марганці Дніпропетровської області звернули увагу на дивне поводження родини Князєвих з квартири №53. Сусіди знали, що Клавдія Андріївна Князєва, яка завідувала клубом глухих, 13 травня виїхала у відрядження. У квартирі залишилися стара мати – Князєва Надія Никитична та дочка Рогова Світлана, учениця 10 класу 1-й школи м. Марганцю, котрих кілька днів ніхто не бачив.

Заглянувши у вікно, сусіди побачили закритий постілкою труп Світлани. Про те, що трапилося, повідомили в Марганцевський РВ. Прибула на місце події оперативна група встановила, що квартира №53 розташована на першому поверсі 5-ти поверхового будинку; на площадку виходять двері ще трьох квартир - 51, 52, 54. На вхідних дверях квартири №53 наявна поштова скринька, у ній виявили газету за 15 травня. Двері в квартиру були закриті на накладний замок; ушкодження на замку і дверях відсутні. Відкривши двері та ввійшовши в квартиру, учасники огляду відчули гнильний запах.

Квартира складалася з коридору, ванної, кухні, вітальні та спальні. Посередині вітальні на підлозі знаходився труп Рогової Світлани, накритий постілкою. Труп лежав на животі, обличчя звернене вліво, права щока знаходилася на підлозі; руки зв'язані за спиною електричним шнуром; пальці і кисті рук забруднені засохлою речовиною бурого кольору, схожою на кров; ноги розведені в сторони на відстань 45 см; плаття в області спини розірвано, його нижня частина піднята до рівня попереку, стегна і сідниці оголені; труси відсутні; на передпліччях були одягнені рукави плаща, сам він знаходився під трупом і був просочений кров'ю; у тім'яно-потиличній частині голови ліворуч була рвана рана, проникаюча до кісток черепа, розміром 6х3,5 см; голова роздута гнильними процесами; на спідниці засохлі плями бурого кольору.

Праворуч від входу у вітальню на тумбочці малася дамська сумочка, у якій виявлені три конверти з листами на ім'я Князєвої К.А. від Суздальцева К.І., конверт без листа на ім'я Князєвої зі зворотною адресою: «Солонянский р-н, с. Наталіївка, Охрименко». На тумбочці знаходилася фотографія чоловіка у формі залізничника, тут же лежала газета за 12 травня. На стіні висів відривний календар, перший листок - за 15 травня, п'ятниця.

Біля вікна знаходився стіл, покритий скатертиною, на якій чорною тушшю намальована свастика; там же стояв відкритий флакон чорної туші з олівцем, до нижнього кінця якого у вигляді тампона намотана вата. На столі лежав альбом з фотографіями, на якому намальована свастика й зроблені написи з погрозами членам родини Князєвої. Двері з вітальні до спальні відкриті. На ліжку в головах знаходилася подушка в наволочці білого кольору, на якій виявили написи, виконані тушшю чорного кольору: «Мати, фашизм, стріл, убити, дит ж 90 голів». Слово «голів» підкреслено.

У спальні під ліжком, на підлозі, обличчям догори та ногами убік входу в спальню лежав труп Князєвої Надії Никитічни. Для огляду ліжко відставили убік. Обличчя трупа було покрито зім'ятою косинкою; кістки голови напомацки цілі; волосся на голові довге, сиве, забруднене кров'ю (патьоки з роту); язик різко збільшений в розмірах та виступав з рота; на обличчі в області вилиці малися садна невизначеної форми; садна напівмісячної форми були на передній поверхні шиї.

У кухні на столі знайшли електричну праску, шнур якої був відсутній, а в місці його кріплення наявні обривки проводу. На гладильній та бічній поверхнях праски виявили частки засохлої мозкової речовини. При обробці поверхні ручки праски папілярних візерунків, придатних для ідентифікації, не виявили.

Родина Князєвої К.А., крім її, складалася з дочки – Світлани, матері – Князєвої Н.Н. і сина Князєва Владислава. Перший чоловік Князєвої загинув, другий чоловік Рогов Іван Костянтинович, що є батьком Світлани, живе в м. Норильську, маючи іншу родину. Князєв Владислав служить у Збройних Силах і 6 травня повинен звільнитися в запас.

Оперативні працівники встановили, що Рогова Світлана останній раз була у школі 14 травня до 13 год. 40 хв. Додому вона пішла після занять разом з ученицею її класу Мотріченко Валею. Світлана характеризувалася як скромна дівчина, середніх здібностей та успішності, життєрадісна, товариська».

 

 

ТЕМА №3

РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ

– 2 години

Під час самостійної підготовки за наведеною далі фабулою (етап № 1) курсанти в зошитах для практичних занять повинні виконати наступне письмове завдання:

–проаналізувати наведену у фабулі ситуацію та прийняти рішення щодо необхідності порушення кримінальної справи; аргументувати це рішення;

–за наведеною фабулою скласти план розслідування кримінальної справи.

 

Фабула (етап № 1):10 травня 2001 року, о 18 год. 30 хв. до Бабушкінського РВ звернулась гр-ка Петренко Н.Б., що мешкає за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграда, буд.5, кв.3, яка повідомила про вчинення у її квартирі крадіжки. Згідно заяви Петренко Н.Б., того ж дня о 8 год., коли вона уходила на роботу, то закрила двері квартири, а після повернення о 18 год. побачила, що хоч її житло і було запертим, всередині очевидні зміни в обстановці, а саме: з шухляд меблевої стінки на підлогу викинуті всі речі; двері шафи для одягу відкриті та частина його знаходиться на підлозі; відсутній відеомагнітофон “Sony”, що знаходився на нижній полиці підставки для телевізора.

Як повідомила Петренко, щоб не гаяти час, всю квартиру вона не оглядала, а одразу звернулась у райвідділ. Згідно її пояснень, коли вона уходила на роботу, закрила двері тільки на накладний замок, а ключ сховала всередині електричного щитка, що знаходиться на площадці перед квартирою. Вона так зробила тому, бо напередодні їй з міста Харкова подзвонив чоловік – Петренко В.П., який перебуває там у відрядженні, та повідомив, що забув вдома ключі, а повернутись, якщо нічого не завадить, планує вдень 10 травня. Раніше у надзвичайних випадках вона також залишала найменший з дверних ключів у щитку і чоловіку це місце відомо. О 18 годині ключ вона знайшла на тому ж місці. Петренко В.П. мабуть з відрядження ще не повернувся, бо вдома його немає.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група у складі ст.слідчого Васько Н.Н., оперуповноважених Тіщенко П.Я. та Кліменко В.П., експерта-криміналіста Бурова І.І., кінолога Шевченко Б.С. зі службовою собакою Марс.

Оглядом встановлено, що однокімнатна квартира №3 розташована на першому поверсі п’ятиповерхового будинку №5, вхід до під’їзду №1 якого обладнано кодовим замком. На сходинковій площадці ще знаходяться квартири №1, №2, та №4. Вхід до квартири Петренко перекритий одностворчастими дверима, обладнаними накладним циліндровим та врізним сувальдним замками. У квартирі наявні три вікна; всі вони з зовнішньої сторони мають металеву решітку та на момент огляду закриті. Зовнішньо видимі пошкодження на дверях, замках та вікнах відсутні. В процесі огляду з вхідних дверей до квартири №3 було вилучено замок, який відкривається найменшим із ключів, та сам ключ, який Петренко Н.Б. раніше залишала всередині електричного щитка. В прихожій на підлозі виявлені три поверхневих пилових сліди взуття довжиною 28 см кожний, що ведуть у напрямку до вітальні, які вилучені на три світлих дактоплівки. Шухляди меблевої стінки, що знаходиться у вітальні, викинуті на підлогу разом з їх змістом, всі дверці стінки відкриті та речі з верхніх поличок також знаходяться на підлозі кімнати. На верхній дверці лівої секції меблевої стінки виявлені два поверхневих потожирових сліди пальців рук, які вилучені на дві липких стрічки. На столі у попільниці знайдено недопалок сигарети “Ватра” з фільтром, який вилучено та запаковано у поштовий конверт, бо зі слів Петренко Н.Б. її чоловік палить лише трубку.

Застосування службової собаки не дозволило розшукати злочинця по “гарячих слідах”, оскільки Марс, почавши зі слідів взуття на підлозі в прихожій, вибіг з квартири №3 на площадку, понюхав коврик біля квартири №4, потім вибіг з під’їзду у двір дому, трохи покрутився там і, мабуть загубивши слід, повернувся назад на площадку, де знову обнюхав коврик біля квартири №4, після чого залаяв. З-за дверей у відповідь почав лаяти інший пес, тому для забезпечення спокою мешканців будинку собаку Марса більше не використовували.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия