Студопедия — Ізопентанолу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ізопентанолу






Методика. Ефірний екстракт з частини дистиляту упарюють до виділення ефіру, змішують з двома краплями концентрованої сірчаної кислоти і невеликою кількістю (0,03 г) висушеного ацетату натрію. Суміш нагрівають на водяній бані.

У присутності ізопентанолу відчувається характерний запах грушевої есенції.

Оцінка чутливості та специфічності. Реакція специфічна, але не досить чутлива для хіміко–токсикологічних досліджень.

? Написати рівняння реакції:

4. Реакція окислення спиртів до альдегідів і кислот

4.1. Окислення етанолу до ацетальдегіду

Методика. До 2 мл досліджуваного розчину додають 10 % розчин сірчаної кислоти до різко кислої реакції і 10 % розчин дихромату калію до одержання оранжево–червоного забарвлення. Суміш залишають на декілька хвилин при кімнатній температурі.

У присутності етанолу з’являється запах ацетальдегіду.

Оцінка чутливості та специфічності. Реакція не достатньо чутлива і специфічна, особливо при аналізі об’єктів, які знаходяться на стадії гниття.

 

? Написати рівняння реакції:

 

 

4.2. Окислення метанолу до формальдегіду

Методика. До 5 мл досліджуваного розчину додають 2–3 мл 10 % розчину сірчаної кислоти, рідину охолоджують і додають до неї 1 % розчин калію перманганату до тих пір, поки рожеве забарвлення не буде зникати, не допускаючи надлишку реактиву. Через 15–20 хв. надлишок окислювача руйнують 15 % розчином щавлевої кислоти або 15 % розчином натрію сульфіту. З одержаним розчином без кольору виконують реакції на формальдегід.

Оцінка специфічності. Виявлення формальдегіду після окислення метилового спирту є специфічним на метанол.

? Написати рівняння реакції:

 

 

4.3. Окислення ізопентанолу до ізовалеріанового альдегіду

Методика. Ефірний екстракт з частини дистиляту упарюють до видалення ефіру і до залишку додають декілька крапель концентрованого розчину калію перманганату і рівний об’єм концентрованої сірчаної кислоти. Суміш нагрівають на протязі 2 хв. на водяній бані.

В присутності ізопентанолу спочатку з’являється приємний запах ізовалеріанового альдегіду, далі — неприємний запах гнилого сиру (ізовалеріанова кислота).

Оцінка чутливості та специфічності. Чутливість реакції — 0,11 мг у пробі. Реакція специфічна для ізопентанолу.

? Написати рівняння реакції:

 

Оцінка результатів дослідження на одноатомні спирти. Негативний результат реакцій: йодоформної проби (етанол), з саліциловим альдегідом (ізопентанол), утворення метилсаліцилату (метанол) дає можливість зробити висновок про не виявлення вказаних отрут в об’єкті дослідження. Позитивний результат орієнтує на подальші пошуки названих речовин. Висновок про виявлення певного спирту роблять на основі результатів сукупності реакцій, з урахуванням їх специфічності і чутливості.

Виявлення етиленгліколю

1. Реакція утворення оксалату кальцію

(після окислення етиленгліколю до щавлевої кислоти)

Методика. До частини дистиляту додають 5 мл концентрованої азотної кислоти і випарюють розчин досуха на водяній бані (повторюють операцію не менше трьох разів). Сухий залишок розчиняють в 2–3 мл води, перевіряють розчин на відсутність слідів азотної кислоти з розчином дифеніламіну (при позитивній реакції досліджуваний розчин випарюють досуха і операцію повторюють до повного видалення азотної кислоти). Залишок розчиняють у воді, підлужують розчином гідроксиду амонію і додають 1 мл 5 % розчину хлориду кальцію. Суміш залишають на 2–3 доби в темному місці.

Спостерігають у присутності щавлевої кислоти, одержаної з етиленгліколю, кристалічний осад характерної форми (у вигляді поштового конверту), розчинний у мінеральних і нерозчинний в органічних кислотах.

Оцінка чутливості та специфічності. Чутливість реакції — 0,1 г етиленгліколю в аналізованій пробі, інші леткі отрути у вказаних умовах не дають характерного осаду з розчином хлориду кальцію.

? Написати рівняння реакції:

2. Реакція з фуксинсірчистою кислотою

(після переведення етиленгліколю у формальдегід)

Методика. До 5 мл дистиляту додають 5 крапель 12 % розчину сірчаної кислоти та 5 крапель 5 % розчину перйодату калію в 5 % розчині сірчаної кислоти. Суміш збовтують і залишають на 5 хв., далі до суміші додають декілька крапель сірчистої кислоти до обезбарвлення надлишку йоду і 4 краплі фуксиносірчистої кислоти.

Спостерігають у присутності формальдегіду, одержаного з етиленгліколю, рожеве або червоно–фіолетове забарвлення, яке з’являється на протязі 3–30 хв. після додавання фуксиносірчистої кислоти.

Оцінка чутливості та специфічності. Реакцією вдається виявити етиленгліколь в біологічному матеріалі при прийомі смертельних доз (100–150 мл). Проба специфічна у відсутності речовин, що дають у наведених умовах формальдегід.

? Написати рівняння реакції:

 

Оцінка результатів дослідження. Висновок про виявлення етиленгліколю в дистиляті можна зробити тільки на основі позитивного результату обох реакцій.

 

3. Реакція з сульфатом міді

Методика. До 2-3 мл досліджуваного дистиляту додають 1-2 мл 10 % розчину гідрооксиду натрію і 1-2 мл 10 % розчину сульфату міді.

Спостерігають у присутності етиленгліколю появу синього забарвлення.

Оцінка чутливості та специфічності. Чутливість реакції — 0,1 г етиленгліколю в аналізованій пробі. Реакцію застосовують для визначення етиленгліколю в технічних рідинах.

? Написати рівняння реакції:

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 520. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.024 сек.) русская версия | украинская версия