Студопедия — Порядок отримання ліцензій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок отримання ліцензій






При дотриманні перерахованих вимог щодо здійснення страхової діяльності страховик подає до Комісії наступний пакет документів для отримання ліцензії:

· заяву про видачу ліцензії, в якій зазначаються відомості про особу страховика (найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ)), Перелік видів страхування, на проведення яких страховик має намір отримати ліцензію, перелік правил страхування для кожного виду добровільного страхування, дату подання заяви, підпис керівника страхової організації, скріплену печаткою. У разі наявності у страховика відокремлених підрозділів у заяві зазначається або до заяви подається їх перелік із зазначенням місцезнаходження відокремленого підрозділу, Номерів телефонів, E-mail, прізвища, імені, по батькові, освіти керівника і головного бухгалтера;

· копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копії довідки про внесення до ЄДРПОУ, Завірену нотаріально або органом, який видав оригінал документа;

· копії установчих документів, засвідчені в установленому законодавством порядку, які повинні містити дані про обраного юридичною особою виді підприємницької діяльності та інформацію щодо розміру статутного фонду страховика. Установчі документи юридичних осіб, які не є відкритими акціонерними товариствами, повинні містити інформацію про розподіл часток статутного капіталу між засновниками (учасниками) із зазначенням розподілу часток у відсотках, їх кількості та грошового розміру. Зауважимо, що законодавство чітко не вимагає, який саме статутний документ має містити такі дані - статут або установчий договір;

· довідки банків або висновки аудиторських фірм (аудиторів), які підтверджують формування і розмір сплаченого статутного фонду;

· довідку про фінансовий стан засновників страховика, завірену аудитором (аудиторською фірмою), якщо страховик створений у формі повного чи командитного товариства або товариства з додатковою відповідальністю та акціонерного товариства;

· правила (умови) страхування, які повинні бути пронумеровані, прошиті, Завірені підписом відповідальної особи та печаткою страховика. Правила необхідно викладати державною мовою, змістовно, граматично і логічно. У разі наявності заявник зобов'язаний виправити в Правилах страхування граматичні та стилістичні помилки. За умов проведення страховиком зовнішньоекономічних операцій страхування (пере страхування) правила страхування перекладаються англійською чи іншою мовами. Тексти таких перекладів слід завіряти у відповідності до вимог законодавства. До Правил страхування додатково встановлюються такі вимоги:

· назва Правил страхування має містити слово " добровільного".

· поняття, які використовуються у Правилах страхування, повинні відповідати вимогам відповідних нормативно-правових актів. У разі необхідності застосування понять, невизначених у відповідних нормативно-правових актах, слід вказати їх тлумачення.

Не допускається у тексті Правил страхування, договорів (полісів):

· подвійне тлумачення одних і тих самих положень, протиріч або неузгодженості між пунктами;

· застосування речень (фраз, фразеологічних зворотів), що призводять до неоднозначного розуміння змісту;

· використання законодавчо визначених понять в іншій інтерпретації;

· порушення граматичних та синтаксичних правил, які призводять до спотворення змісту.

У разі внесення змін та / або доповнень до Правил страхування страховик у десятиденний термін сповіщає про це Комісію та надсилає (разом з супровідним листом) два примірники відповідних змін та / або доповнень до правил страхування для реєстрації. Зміни та / або доповнення до Правил страхування вважаються чинними з дня їх реєстрації у Комісії.

Правила страхування, зміни або доповнення до них подаються в двох примірниках, які мають бути тотожними. Після внесення трьох змін або доповнень до Правил страхування у разі необхідності внесення подальших змін або доповнень страховик повинен подати для затвердження і реєстрації нову редакцію Правил страхування:

· економічне обґрунтування запланованої страхової (пере страховий) діяльності подається за встановленою Розпорядженням про ліцензійні умови формою з підписом керівника страховика і печаткою;

· інформацію про учасників страховика;

· інформацію щодо голови виконавчого органу та його заступників за підписом керівника страховика і печаткою, копію диплома голови виконавчого органу страховика або його першого заступника про вищу економічну або юридичну освіту, копію диплома головного бухгалтера страховика про вищу економічну освіту, засвідчені печаткою страховика і відповідним підписом;

інформацію про наявність відповідних сертифікатів у випадках, передбачених Комісією.

Крім того, заявник повинен подати до Комісії:

затверджені в установленому порядку правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу;

завірену заявником копію документа про призначення працівника, відповідального за проведення внутрішнього фінансового моніторингу з інформацією про керівних посадових осіб або фахівців, які є відповідальними за проведення фінансового моніторингу.

Всі документи, які подаються для отримання ліцензії, належать до категорії документів довгострокового зберігання, тому повинні подаватися у швидкозшивачі, з внутрішнім описом та пронумерованими аркушами.

Заява про видачу ліцензії (копії ліцензії) разом з усіма необхідними документами страховики пересилають поштою або особисто подають до Комісії.

Заявник, тобто фінансова установа, яка подає документи для отримання (переоформлення) ліцензії (дубліката ліцензії) несе відповідальність, згідно з вимогами чинного законодавства, за достовірність інформації, зазначеної в заяві та документах, поданих для отримання ліцензії (копії ліцензії), а також в їх електронних копіях.

Комісія приймає до розгляду документи і не пізніше 30 днів з дня подання заяви та всіх необхідних документів від заявника приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у видачі ліцензії.

Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії або відмову у видачі ліцензії надсилається (видається) заявнику в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення. У рішенні про відмову у видачі ліцензії зазначаються підстави такої відмови.

Відмова у видачі ліцензії

Підставами для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії є:

• недостовірність даних у документах, поданих заявником для отримання ліцензії. У разі відмови у видачі ліцензії на підставі виявлення недостовірних даних у документах, поданих для отримання ліцензії, заявник може подати до Комісії нову заяву про видачу ліцензії не раніше ніж через три місяці з дати прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії;

• невідповідність заявника, згідно поданих документів, Ліцензійних умов. У разі відмови у видачі ліцензії на підставі невідповідності заявника цим Ліцензійним умовам, фінансова установа може подати до Комісії нову заяву про видачу ліцензії після усунення причин, які стали підставою для відмови у видачі ліцензії;

• невідповідність документів, які додаються до заяви, вимогам чинного законодавства України.

Заявник може в судновому порядку оскаржити Рішення про відмову у видачі ліцензії.

3. Оформлення ліцензії

У разі прийняття Комісією позитивного рішення про видачу ліцензії Комісія оформлює ліцензію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

За видачу ліцензії щодо кожного виду страхування, за переоформлення ліцензії, за видачу дубліката ліцензії стягується мито в розмірі, встановленому нормативно-правовими актами Комісії. Мито за видачу ліцензій сплачується одноразово з розрахунку за кожний рік використання ліцензії в порядку, встановленому нормативно-правовими актами Комісії. На сьогодні розмір мита Комісією не встановлений, і страховики відповідно до постанови Кабінету Міністрів України " Про встановлення та внесення плати за видачу ліцензії на проведення конкретного виду страхування" від 11 липня 2002 р.№ 1005 сплачують мито в розмірі 20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян. Якщо заявник протягом 30 календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії не подав документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, або не звернувся для отримання оформленої ліцензії, Комісія має право скасувати рішення про видачу такої ліцензії.

Також Комісія може залишити заяву та подані документи без розгляду. Заява про видачу ліцензії (копії ліцензії) залишається без розгляду, якщо:

- Заява підписана особою, яка не має на це повноважень;

- Документи оформлені з порушенням вимог Ліцензійних умов.

Про прийняття рішення залишити заяву про видачу ліцензії без розгляду заявник повідомляється в письмовій формі із зазначенням підстав прийняття такого рішення і в строки, передбачені для видачі ліцензії (не більше 30 календарних днів з часу отримання передбачених ліцензійними умовами документів).

Після усунення причин, що були підставою для прийняття рішення залишити заяву про видачу ліцензії без розгляду, заявник може повторно подати заяву про видачу ліцензії, яка розглядається в установленому порядку.

Після отримання в Комісії відповідної ліцензії страховик має право здійснювати страхову діяльність на всій території Україні.

Ліцензії видаються на такий термін:

• на проведення страхування життя - безстрокові;

• на проведення інших видів страхування, ніж страхування життя, - три роки. При повторній видачі ліцензії на даний вид страхування, якщо до страховика протягом попереднього строку користування ліцензією не застосовувалися заходи впливу (наприклад, отримання приписи про усунення виявлених порушень вимог законодавства про страхову діяльність, штрафні санкції, зупинках або обмеження дії ліцензій, відкликання ліцензій), - 5 років. Якщо до страховика були застосовані заходи впливу, повторно ліцензія може бути видана строком на 3 роки.

Ліцензія є чинною до закінчення терміну її дії або анулювання.

Зазначимо, що страховик не може здійснювати страхову діяльність по закінченню терміну дії ліцензії або її анулювання. Ліцензія, видана страховику Комісією, не підлягає передачі для використання іншими юридичними або фізичними особами для здійснення страхової діяльності.

Страховик повинен розмістити отриману ліцензію в доступному місці за своїм місцезнаходженням. Беручи до уваги те, що ліцензія на кожен вид страхування оформлюється на окремому бланку, страховим компаніям слід виділяти окремий " куточок для ліцензій". Нагадаємо, що на сьогодні Закон про страхування передбачає 33 види обов'язкового страхування і 21 вид добровільного.

Після видачі фінансовій установі ліцензії на право проведення конкретних видів страхування інформація про страховика вноситься до Єдиного державного реєстру страховиків (пере страховиків) України.

Страховик має право здійснювати страхування через свій відокремлений підрозділ за умови внесення інформації про відокремлений підрозділ до Державного реєстру фінансових установ (далі - Реєстр).

У разі створення страховиком нового відокремленого підрозділу, який буде здійснювати страхову діяльність згідно з отриманою ліцензією, для здійснення страхової діяльності через такий відокремлений підрозділ страховик зобов'язаний повідомити та подати до Комісії заяву про внесення інформації про відокремлений підрозділ до Реєстру та реєстраційну картку з інформацією про такий відокремлений підрозділ для Реєстру.

Наявність такої заяви і реєстраційної картки, яка заповнюється окремо для кожного відокремленого підрозділу, та внесення інформації про відокремлений підрозділ до Реєстру є обов'язковою умовою здійснення страхової діяльності через такий відокремлений підрозділ.

Якщо страхова діяльність проводиться через кілька відокремлених підрозділів, то для кожного відокремленого підрозділу страховик подає окрему заяву.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 744. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия