Студопедия — Поняття, структура та види адміністративно-правових норм
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття, структура та види адміністративно-правових норм






Одним з головних елементів механізму адміністративно-правового регулювання є адміністративно-правова норма.

Норма права є свого роду “цеглина” – частина правового фундаменту, на якому будується система галузі.

Норма адміністративного права, як і норма будь-якої галузі вітчизняного права, це ніщо інше як правило загального характеру, що визначає міру (масштаб) необхідної або можливої поведінки, яка встановлена державою і охороняється спеціальними засобами.

Норма адміністративного права, так як і норми інших галузей права, виконують функцію регулятора суспільних відносин. Вони відрізняються від норм інших галузей права тим, що предметом їх регулювання є суспільні відносини, що виникають в сфері управлінської, виконавчої та розпорядчої діяльності держави.

В адміністративній правовій науці можна зустріти декілька визначень адміністративно-правової норми.

Так, у підручнику за редакцією професора Василенкова нормою адміністративного права визначається встановлене або санкціоноване державою правило, яке покликане регулювати відносини в сфері державного управління, як і норми інших галузей права, забезпечується у випадку невиконання примусовою силою держави.

Більш стисліше визначення норми адміністративного права можна зустріти у підручника професора Коваля, де під нормою адміністративного права визнається правило поведінки, що встановлюється відповідними державними органами і забезпечується санкцією, організованим захистом з боку держави.

У підручнику за редакцією Бахраха надане наступне визначення адміністративно-правової норми – це встановлене або санкціоноване державою правило, що регулює відносини в сфері діяльності виконавчої влади, реалізація яких при невиконанні забезпечується державним примусом.

Визначення адміністративно-правової норми тісно пов‘язане з визначенням адміністративного права, тому на мою думку більш вдалим з наведених вище (значень) формувань є те, що запропоноване професором Василенковим, саме його після певного реагування слід нам використовувати.

Остаточний варіант поняття “норма адміністративного права” можна запропонувати у наступній формі.

Норма адміністративного права – це встановлене або санкціоноване уповноваженим на те державним органом правило, що регулює суспільні відносини у сфері управління, виконавчо-розпорядчої діяльності державних органів, а також відносини пов‘язані з скоєними адміністративними деліктами. У разі невиконання, зазначене правило реалізується за допомогою державного примусу.

Норми адміністративного права визначають межі поведінки (необхідної, рекомендуємої, припускаючої) людей, діяльності органів виконавчої влади та їх посадових осіб, а також підприємств, установ, організацій та трудових колективів в сфері державного управління.

Норми адміністративного права встановлюють правовий режим взаємовідносин суб‘єктів державного управління та місцевого самоврядування, порядок здійснення управлінської діяльності, визначають права та обов‘язки громадян в сфері державно-виконавчій та гарантії їх реалізації. Значне місце займають норми про відповідальність (адміністративну, дисциплінарну, матеріальну).

Особливість (специфіка) норм адміністративного права, яка відрізняє їх від норм деяких інших галузей (насамперед цивільного права), є те, що у діяльності правила в них подані в імперативній (категоричній, владній) формі. Це стосується як забороняючих, так і дозволяючих приписів. Саме імперативність не допускає можливості змін до встановлених раніше вимог.

Норми адміністративного права спрямовані на організацію, упорядкування та вдосконалення відносин, що складаються у сфері управління. За допомогою цих норм визначається правове положення і компетенція органів державного управління (у першу чергу виконавчої влади), регламентується їх діяльність, їх форми і методи, порядок взаємовідносин з іншими об‘єктами управління. Норми адміністративного права визначають також правове положення підприємств, установ, організацій, державних службовців, членів громадських об‘єднань, громадян в сфері державного управління.

Кожна норма адміністративного права є складовим компонентом галузевої системи, поза якою діяти не може. Наприклад, норма, що міститься в статті 173 КпАП України, встановлює відповідальність за скоєння дрібного хуліганства, діє тільки у поєднанні з нормами ст. 12 цього ж Кодексу, яка встановлює від адміністративної відповідальності (16 років); ст. ст. 221, 222 КпАП Україні які – визначають хто може розглядати ці справи (судді та відповідні посадові особи); ст. 254, що зобов‘язує скласти протокол про адміністративне правопорушення; ст. 277 яка встановлює добовий термін розгляду матеріалів з дня одержання уповноваженою на те посадовою особою.

Адміністративно-правова норма, також як і норми інших галузей права, має свою структуру – внутрішню побудову норми, певний порядок взаємозв‘язку, взаємообумовленості складових частин (елементів).

У відповідності до найбільш поширеної думки, серед вчених – адміністративістів адміністративно-правова норма складається з гіпотези, диспозиції та санкції.

Гіпотеза – як частина норми адміністративного права містить вказівку на фактичні умови реалізації норми, тобто на ті суспільні відносини, які породжують конкретні правові наслідки. Обставини, що передбачаються гіпотезою норми, є юридичними фактами, що породжують адміністративно-правові відносини. Наприклад, скоєння громадянином адміністративного делікту надає уповноваженому на те органом право притягнути винного до адміністративної відповідальності. Гіпотеза висловлюється або у формі гіпотетичного судження, або не формулюється взагалі, але може бути відокремлена із змісту норми шляхом логічного аналізу останньої.

Диспозиція – правило поведінки, що предписане нормою. Диспозиція в адміністративно-правових нормах викладається переважно як право, повноваження, дозвіл або у вигляді приписів, зобов‘язань, а також заборони та обмежень. Диспозиції, в яких формулюються одночасно і права, і обов‘язки в нормах адміністративного права зустрічаються дуже рідко. Диспозиція завжди передбачає взаємозв‘язок прав та обов‘язків, завжди вказує на те, як повинні (або можуть) проводити себе суб‘єкти.

Санкція – як елемент адміністративно-правової норми містить вказівку на заходи адміністративного впливу, що застосовуються до правопорушника. При цьому важливо відзначити, що санкція вказує не на будь-який адміністративний вплив, а лише на той, застосування якого передбачене нормою у зв‘язку з її правопорушенням. Особливістю системи адміністративно-правових санкцій є її винятково багатий арсенал, який надає відповідним органам та посадовим особам забезпечувати на належному рівні відносини в управлінській сфері (види стягнень).

Класифікація норм адміністративного права:

1. За цільовим призначенням поділяються :

а) регулятивні – містять правила організації та функціонування системи (об‘єкту та суб‘єктів управління) підтримки її на належному, відповідному для інтересів держави рівні;

б) охоронні – забезпечують правову охорону (захист) регулятивних норм, їх безперешкодне функціонування.

2. За змістом поділяються:

а) матеріальні – визначають зміст діяльності організаційних структур управління, виконавчо-розпорядчої діяльності, повноважень і санкцій, статус та юридичні вимоги, дозволи, заборони, державні примусові заходи та ін. (права та обов‘язки суб‘єктів правовідносин – відповідають на питання Що робити?);

б) процесуальні – закріплюють порядок, процедури здійснення влади (відповідають на питання Як робити?). Якщо кримінальне право існує окремо від кримінально-процесуального права, то в рамках адміністративного права організаційно пов‘язані всі підгалузі: матеріально-адміністративне право і адміністративно-процесуальне право.

3. За методом впливу на поведінку суб‘єктів поділяються:

а) зобов‘язуючі – приписують носіям права та обов‘язки здійснення тих або інших дій правової власності (норми певні у правилах дорожнього руху, розпорядку дня училища – інституту) переважно в Особливій частині КпАП;

б) забороняючі – припис, що забороняє здійснення конкретних дій (частина ІІІ ст. 3 Закону України “Про міліцію” забороняє діяльність політичних партій у підрозділах міліції);

в) уповноважуючі – перелік прав, компетенція певного суб‘єкта (ст. 222 КпАП України перелік справ про адміністративні правопорушення, що розглядаються міліцією);

г) заохочуючі (ст. 12 Дисциплінарного статуту ОВС від 29 червня 1991 року містить перелік заохочень, що застосовуються до співробітників ОВС).

4. За дією норм (по території, колу осіб):

а) загальнообов‘язкові (закони, нормативні акти Уряду, обласних, районних адміністрацій та ін.);

б) внутрішньоапаратні (ті, що діють в межах окремої організації) – розпорядок дня, статут інституту та ін.

5. За дією у часі:

а) термінові (заздалегідь визначені терміном дії, наказ ректора про проходження студентами стажування (термін» 3 місяці);

б) безстрокові (ті, що не мають заздалегідь визначеного терміну дії – наказ МВС про утворення нашої Академії).

Дуже важливим питанням є визначення набуття чинності того чи іншого законодавчого чи іншого нормативного акту, який містить норми адміністративного права.

Так, згідно ч. 5 ст. 94 Конституції України закон набуває чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачене законом (але він ні в якому разі не може набути чинності раніше дня опублікування).

Норми адміністративного права знаходяться в статичному положенні, навпаки вони майже весь час знаходяться у динаміці тобто реалізуються різноманітним колом суб‘єктів адміністративного права.

Реалізація норм адміністративного права – процес практичного втілення в життя державної волі, зафіксованої в нормі.

Існують 4 форми реалізації норм адміністративного права:

1) дотримання – добровільне підпорядкування суб‘єкта права вимогам адміністративно-правових норм (сутність – утримання від скоєння дій, заборонених нормами), дотримання може здійснюватися без вступу суб‘єкту в конкретні адміністративно-правові відносини;

2) виконання – активні правомірні дії суб‘єктів права щодо виконання приписів, що містяться в цих нормах активна поведінка, пасивність в деяких випадках може розглядатись як упущення, недобросовісність, халатність;

3) використання – добровільне здійснення суб‘єктами права правомірних дій, які пов‘язані з реалізацією суб‘єктивних прав в сфері управління;

4) застосування – активний, державно-владний характер, здійснюється компетентними органами у встановленому законодавством процесуальному порядку.

Основні вимоги до правильного застосування норм адміністративного права:

- законність – обґрунтованість;

- доцільність – наукова організація правозастосовчої діяльності.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 625. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия