Студопедия — ІНСТИТУТ ПРОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІНСТИТУТ ПРОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ






Проходження державної служби є центральним інститутом у системі державної служби (далі - держслужба), завдяки якому практично реалізується її основне призначення.

Проходження державної служби - це тривалий процес, що починається з виникнення державно-службових відносин, тобто з моменту заміщення особою державної посади, з подальшим переміщенням службовця по службі, проведенням оцінки та атестації державних службовців, та завершується припиненням державно-службових відносин[13].

У загальному ми поділяємо погляд, що проходження держслужби - це динаміка службового статусу службової особи, яка обіймає посаду на державній службі, тобто має статус “державного службовця”. Тобто це процес перебування особи на державній посаді, під час якого вона здійснює від імені та за дорученням держави певні владно-розпорядчі, консультативно-дорадчі або керівні функції, виконує покладені на посаду, що він її обіймає, повноваження, і таким чином здійснює свою власну службову кар’єру.

Для розкриття поняття “проходження державної служби” потрібно виходити з функціонального змісту службової діяльності. Така діяльність пов’язана з адмініструванням, тобто зі здійсненням владно-розпорядчих та інших адміністративних дій.

Чинний Закон “Про державну службу” не містить конкретизації мети проходження держслужби. Вважаємо, що цією метою е практичне виконання завдань і функцій держави на відповідній посаді держслужби. Доречно зробити відповідне уточнення в новій редакції згаданого Закону.

Однією зі складностей визначення спеціального терміна “проходження державної служби” є те, що українська юридична наука ще не виробила однозначного підходу до визначення поняття “проходження служби”.

Поділяючи наведені підходи, зазначимо, що в процедурному значенні змістом проходження держслужби є сам процес проходження певних стадій та здійснення певних процедур перебування на держслужбі - починаючи з прийняття на держслужбу та завершуючи припиненням такої служби, з урахуванням просування та переміщення по службі та обсягу повноважень за конкретною посадою в державному органі або його апараті.

Л.В. Коваль виділяв інститут проходження держслужби, але зазначав, що “у виконанні у правлінських функцій, що досягається через реалізацію компетенції органу виконавчої влади або повноважень якоїсь іншої організації... практична ж реалізація компетенції – предмет повсякденних турбот особистого складу органів – професійних службовців: державних службовців, менеджерів, розпорядників, власників, уповноважених ними осіб”[14]. В.Л. Романов розглядає проходження будь-якої служби, в тому числі державної, як механізм кар’єрного процесу. Характер кар’єрного процесу залежить, на думку цього вченого, багато в чому від “енергетичного живлення”, бо стосовно людини як центрального суб’єкта службової кар’єри джерела енергії поділяються на “внутрішні” та “зовнішні”. Вони безпосередньо залежать від способу діяльності, яким визначаються кар’єрні цілі, прийнятні засоби та дії людей щодо досягнення цих цілей, а також об’єктивними умовами, що опосередковують їх розвиток. До того ж кар’єрні цілі розташовані “в зоні перетинання інтересів індивіда та організації і суспільства”.

Зазначене є важливим з точки зору особистості. Можливо, саме цим і пояснюється престижність держслужби як можливість участі конкретної особи в вирішенні важливих державних справ на рівні “особистої співучасті”, а також своєї самореалізації шляхом задіяння в суспільне корисній діяльності.

Складові елементи проходження державної служби, на нашу думку, відповідають певним стадіям проходження державної служби. Нажаль, спеціальних досліджень з цих питань в Україні поки що ще не здійснено.

Основними елементами проходження служби, у тому числі і в органах виконавчої влади, є ті первинні елементи, що становлять стадії проходження служби.

Стадіями є, відповідно, початок служби, її власне проходження та припинення, а процедурами в межах цих стадій - конкурс, стажування, атестація, відсторонення тощо.

Перелік елементів проходження служби, на нашу думку, слід починати саме з прийняття на службу - видання відповідного наказу або розпорядження, після чого - обов’язкова умова (в даному випадку вона розглядається як один з елементів проходження держслужби): приведення державного службовця до присяги.

Окремими елементами проходження служби є також:

§ виконання службових обов’язків на умовах випробувального строку (як умови прийняття на державну службу);

§ стажування держслужбовців у тому ж або в іншому державному органі;

§ направлення у відрядження;

§ проведення перенавчання та перепідготовки відповідно до закону;

§ проведення службового розслідування з відсторонення (або без такого) від роботи;

§ звернення до службовців більш високого рівня з метою оскарження неправомірного, або незаконного, або неетичного рішення іншого службовця;

§ застосування заохочень;

§ накладення стягнень тощо.

Чинне українське законодавство, не містить чітких критеріїв розмежування служби на стадії, в тому числі і щодо стадій проходження служби різними категоріями службовців та щодо різних типів і видів служби.

Хоча чинний Закон і містить кілька розділів, що певною мірою стосуються основних елементів проходження держслужби, а саме: розділ IV “Проходження державної служби в державних органах та їх апараті”; розділ V “Службова кар’єра”; розділ VI “Припинення державної служби” - проте важливо звернути увагу на таке.

По-перше, розділ IV, хоч і має конкретну назву “Проходження державної служби в державних органах та їх апараті”, але складається з таких статей: “Ст. 15. Прийняття на державну службу”, “Ст. 16. Обмеження, пов’язані з проходженням державної служби”; “Ст. 17. Присяга державного службовця”; “Ст. 18. Випробування при прийнятті на державну службу”; “Ст. 19. Стажування державних службовців”; “Ст. 20. Робочий час”; “Ст. 21. Службові відрядження”; “Ст. 22. Відсторонення від виконання повноважень за посадою”; “Ст. 23. Граничний вік перебування на державній службі”. Тобто фактично в цьому розділі лише одна стаття (ст. 15) стосується власне проходження служби. Інші статті стосуються скоріше вимог до претендентів на державну службу (статті 18, 19) та безпосереднього виконання службовцями покладених на них повноважень по службі (статті 20, 21, 22), а також загальних вимог до службовців, що випливають із особливостей державної служби взагалі (статті 16, 17, 23).

По-друге, розділ V, хоч і має конкретну назву “Службова кар’єра”, але містить тільки дві статті щодо проходження служби: “Ст. 24. Проходження служби” та “Ст. 27. Просування по службі”. Інші статті стосуються “класифікації посад” (ст. 25), “рангів державних службовців” (ст. 26), “кадрового резерву державної служби” (ст. 28) та “навчання і підвищення кваліфікації державних службовців” (ст. 29), тобто питань, що не є безпосередньо питаннями проходження служби.

По-третє, розділ VI стосується припинення державної служби і складається з трьох статей, з яких безпосередньо проходження служби стосується лише одна з них: Ст. 30 “Підстави припинення державної служби”.

Це дає можливість зауважити, що структура чинного Закону досить недосконала, зокрема через те, що зміст статей відповідних розділів, принаймні щодо проходження служби, не збігається з формальними назвами самих розділів. До того ж, змістовне навантаження термінів “службова кар’єра” та “проходження державної служби” практично повністю збігається, хоча деякі інші положення, навпаки, потребують свого уточнення.

Проходження служби - це динаміка службового статусу службової особи. Кожен службовець обіймає відповідну посаду, тому проходження служби - це процес перебування службовця на посаді (посадах) з моменту заміщення до моменту звільнення. Послідовно перебуваючи на різних посадах, службовець “робить свою службову кар’єру”.

Службова кар’єра державних службовців врегульована чинним законодавством України про державну службу. Зокрема, щодо: присвоєння рангів державних службовців; надання щорічних та додаткових відпусток; декларування доходів особистих та членів своєї сім’ї; проведення службового розслідування щодо державного службовця; проходження конкурсу тощо. Питання внутрішньої регламентації службової діяльності державних службовців вирішуються відомчими нормативними актами.

Конкретні права й обов’язки державних службовців визначаються на основі типових кваліфікаційних характеристик і мають відображатися в посадових положеннях чи інструкціях. Затверджувати повноваження повинні керівники відповідних державних органів та керівники апаратів цих органів у межах закону та власної компетенції.

Отже, удосконалення процесу проходження державної служби можливе лише шляхом законодавчого врегулювання. Зокрема, потрібно зафіксувати сам термін “проходження державної служби”, визначити особливості проходження державної служби службовими особами та посадовими особами, а також визначитися щодо змісту цього інституту.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 636. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия