Студопедия — МЕТА ЗАНЯТТЯ. Вивчити будову світлового мікроскопу та основні правила роботи з оптичною технікою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТА ЗАНЯТТЯ. Вивчити будову світлового мікроскопу та основні правила роботи з оптичною технікою






Вивчити будову світлового мікроскопу та основні правила роботи з оптичною технікою.

Ознайомитися з інструментами, які необхідні для роботи на практичному занятті.

Виготовляти тимчасові препарати; відрізняти біологічні структури від пухирців повітря та інших артефактів.

5. ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

Викладач знайомиться зі студентами, розповідає про правила внутрішнього розпорядку кафедри медичної біології, паразитології та генетики, а також показує студентам навчальні стенди де розміщена програма курсу, тематичні плани лекцій та практичних занять, перелік основної та додаткової літератури.

Мікроскоп –– оптичний прилад, який дозволяє отримати збільшене зображення об’єкта. На практичних заняттях з медичної біології, паразитології та генетики студенти працюють зі світловими мікроскопами МБИ – 1, МБР – 1, в яких для освітлення використовуються промені видимого спектра.

Основними конструктивними частинами мікроскопу є:

1) механічна частина;

2) оптична частина;

3) освітлювальна частина.

До механічної частини мікроскопа відносяться: штатив, предметний столик, тубус, револьвер, макро– і мікрометричні гвинти.

На штативі прикріплений предметний столик. На столик поміщають предмет (звідси і назва “предметний”). На столику є два зажими або клеми, які фіксують препарат. Через отвір в середині столика проходить потік світлових променів, які дозволяють розглядати об’єкт.

На боковій стороні штативу розміщується макрометричний гвинт, або кремаль’єра, за допомогою якого можна піднімати та опускати тубус для орієнтовної наводки на фокус.

Оптична частина мікроскопу представлена окулярами і об’єктивами.

Окуляр (від лат. оculus – “око”) розміщується у верхній частині тубуса. Окуляри –– це системи лінз, які заключені в металічну гільзу циліндричної форми.

Револьвер (від лат. revolvo – “обертаю”) має три гнізда для об’єктивів. Як і окуляр, об’єктив являє собою систему лінз, заключену в металічну оправу. Об’єктив вкручується в гніздо револьвера.

Для практичної роботи студенти використовують об’єктив малого збільшення (8), об’єктив великого збільшення (40) і імерсійний об’єктив (90), окуляри х 7, х 10, х 15. Загальне збільшення, яке дає мікроскоп, дорівнює збільшенню окуляра, помноженому на збільшення об’єктива (наприклад: ок. 7 х об. 8 = 40 разів).

Пам’ятайте, мікроскоп дає збільшене і обернене зображення об’єкта!

Освітлювальна частина мікроскопа складається з рухомого дзеркала, яке необхідне для спрямування світлових променів і конденсора –– система лінз, яка збирає промені і спрямовує їх на об’єктив. Дзеркало має дві поверхні –– плоску і ввігнуту. Для того щоб мати інтенсивне освітлення при відсутності конденсора користуються ввігнутою поверхнею дзеркала. При роботі з іммерсійним об’єктивом використовують конденсор і плоску поверхню дзеркала.

Мікроскоп –– точний оптичний прилад,

який потребує бережного ставлення!

Правила роботи з мікроскопом

1. Встановити мікроскоп штативом до себе, предметним столиком від себе.

2. Поставити в робоче положення об’єктив малого збільшення. Для цього повертайте револьвер до тих пір, доки потрібний об’єктив не займе серединне положення по відношенню до тубуса і предметного столика. Коли об’єктив займе серединне положення, в револьвері відчувається легке клацання і об’єктив фіксується.

Запам’ятайте, що вивчення будь–якого об’єкту починається з малого збільшення.

3. Підніміть за допомогою макрометричного гвинта об’єктив над столиком на висоту приблизно 0, 5 см.

4. Дивлячись в окуляр (лівим оком!), покрутити дзеркало в різних напрямках до тих пір, поки поле зору не буде освітлене яскраво і рівномірно.

5. Покладіть на предметний столик препарат так, щоб об’єкт знаходився в центрі отвору предметного столика.

6. Далі, під контролем зору, повільно опустіть тубус за допомогою макрометричного гвинта, щоб об’єктив знаходився на відстані 2 мм від препарату.

7. Дивіться в окуляр і, одночасно, повільно піднімайте тубус до тих пір, поки в полі зору не з’явиться зображення об’єкта.

8. Для того, щоб перейти до розглядання об’єкта при великому збільшенню мікроскопу, перш за все необхідно відцентрувати препарат, тобто, розташувати об’єкт в центрі поля зору. Якщо об’єкт не буде центрований, то при великому збільшенні він може залишитися поза полем зору.

9. Рухаючи револьвер, переведіть в робоче положення об’єктив великого збільшення.

10. Опустіть тубус, під контролем ока (дивитися, як опускається тубус не в окуляр, а збоку), майже до зіткнення з препаратом.

11. Потім, дивлячись в окуляр, повільно (!) піднімайте тубус, доки в полі зору не з’явиться зображення.

12. Для тонкого фокусування використовуйте мікрорметричний гвинт.

При вивченні в світловому мікроскопі найбільш дрібних об’єктів

використовують імерсійний (від лат. immersio – занурювати) об’єктив. При роботі з цим об’єктивом на покривне скло необхідно крапнути речовину, яка має однаковий показник заломлення зі склом. Звичайно з цією метою використовують кедрове масло. Між лінзою і покривним склом не залишається повітряного прошарку, і промінь світла проходить через однорідне, у відношенні показника заломлення, середовище без відхилення.

13. Опустити тубус (дивлячись на нього збоку) так, щоб нижня лінза об’єктиву занурилася в краплю імерсійного масла.

14. Потім, дивлячись в окуляр, за допомогою тільки мікрогвинта, слід обережно (!) опустити, а потім підняти об’єктив, щоб отримати чітке зображення.

Пам’ятайте, що робота з імерсійним об’єктивом вимагає більш інтенсивного освітлення.

Після вивчення будови світлового мікроскопу та правил роботи з оптичною технікою студентам пропонується розглянути під мікроскопом препарат “Друкована літера”, викладач звертає увагу студентів на те, що мікроскоп дає обернене зображення. Для того, щоб в цьому переконатися, слід працювати з літерами несиметричними екватору (наприклад: А, Б, Г, Д, Ф і т. д., і не використовувати таких літер, як О, Н, И, С і т.д.). Студенти розглядають препарат на малому і великому збільшенні мікроскопу, замальовують об’єкт спостереження в зошити, підписують, в яку кількість разів даний об’єкт збільшено.

Наступним етапом практичної роботи є виготовлення тимчасового препарату волокон вати.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1335. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия