Студопедия — Аналіз сравджуваності та економічної ефективності прогнозів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аналіз сравджуваності та економічної ефективності прогнозів






 

Під справджуваністю прогнозу розуміють відповідність передбачуваного стану атмосфери тому, що здійснився. Визначення справджуваності всіх видів прогнозів проводиться негайно по закінченні строку їх дії.

Аналіз справджуваності полягає у виясненні причин розходження між передбаченим і тим, що спостерігався, станом атмосфери і отриманні статистичних характеристик, необхідних для визначення меж застосовності різних прогностичних методів і вибору із них найефективніших, вироблення оптимальної стратегії використовування прогностичної інформації і рішення інших задач.

Помилки прогнозів залежно від причин, що їх викликали, бувають наступні:

1) помилки, що виникають за рахунок недостатньої точності і повноти вихідних даних, які використовувалися при розробці або при випуску прогнозу;

2) помилки, що виникають в результаті неправильного застосування прогностичного методу;

3) помилки, викликані недосконалістю самого прогностичного методу.

У реальних умовах помилки прогнозів викликаються сумісною дією всіх трьох чинників.

Середнє значення вказаних внесків порівняно просто знаходиться в припущенні про статистичну незалежність помилок різних груп:

 

Δ Σ = Δ 1 + Δ 2 + Δ 3,

де Δ Σ - сумарна помилка прогнозу; Δ 1, Δ 2, Δ 3 - помилки прогнозу 1, 2, 3 груп.

Відносний внесок кожного з доданків у сумарну помилку прогнозів:

Жоден із сучасних прогностичних методів не гарантує постійного збігу передбаченого значення (фази) даної метеорологічної величини зі спостереженим. З цієї точки зору всі прогнози є імовірнісними. Споживачу повідомляються ті значення метеорологічної величини, здійснення яких у даному випадку найбільш імовірне. Проте споживачу прогнозів зовсім не байдуже, з якою саме імовірністю очікується те чи інше погодне явище. Споживачу повинні бути відомі значення ймовірностей здійснення різних явищ при даному формулюванні прогнозу. Визначення цих імовірностей також складає одну з важливих задач аналізу справджуваності прогнозів.

Першим кроком аналізу є формування початкової вибірки, тобто відбір випадків (прогнозів), за якими будуть проводитися розрахунки. До неї повинні увійти прогнози, складені за аналогічних початкових умов (географічний район, пора року і доби, синоптична обстановка). Разом з тим бажано, щоб початкова вибірка включала всі варіанти атмосферних процесів, для яких рекомендовано застосування даного прогностичного методу.

За матеріалами початкової вибірки будується таблиця розподілу (табл. 12.2), що є основою для подальшої статистичної обробки, оскільки надалі повторюваності, приведені в табл. 12.2, розглядатимуться як імовірності відповідних подій. Причому, табл. 12.2 містить якнайповнішу статистичну характеристику справджуваності прогнозів, але для аналізу справджуваності прогнозів основні особливості розподілу, представленого табл. 12.2, бажано виразити одним числом.

Методика розрахунку числових характеристик розподілу, так званих, критеріїв успішності, залежить від виду прогнозів.

Кількісні прогнози. Для оцінки успішності кількісних прогнозів елементу Э використовуються наступні критерії:

1) середня абсолютна помилка прогнозу (з точністю до 0, 1)

 

(12.1)

 

2) середня відносна помилка прогнозу (з точністю до 0, 01)

 

ε = δ /δ ф, (12.2)

 

де - середня абсолютна фактична мінливість.

У формулах (12.1) і (12.2) N – загальне число складених прогнозів;
Эп, Эф, Эв – відповідно прогностичне, фактичне (у строк прогнозу) і вихідне значення елемента.

Чим менше δ і ε, тим кращий прогноз. При ε = 1 якість методичних прогнозів знаходиться на рівні інерційних, а при ε > 1 методичні прогнози гірші за інерційні;

3) середня квадратична помилка прогнозу (з точністю до 0, 1)

 

(12.3)

 

Чим менше σ, тим вища якість прогнозу. У порівнянні з середньою абсолютною помилкою прогнозу δ в середню квадратичну помилку σ найбільший вклад вносять значні різниці (Эпф). При нормальному розподілі помилок σ = 1, 25δ. У реальних умовах значення σ приблизно на 20% перевищують значення δ;

4) середня арифметична (систематична) помилка прогнозу (з точністю до 0, 1)

 

(12.4)

Систематична помилка дозволяє судити про так звану фонову погрішність, тобто про методичне середнє зміщення прогностичної величини. Додатні значення вказують на систематичне прогностичне завищення значень прогностичного елемента, від’ємні - на їх заниження.

5) середнє квадратичне відхилення помилки прогнозу (стандартна помилка) (з точністю до 0, 1)

 

. (12.5)

 

У порівнянні з σ, величина враховує вклад систематичних помилок, що допомагає автору вносити необхідну корекцію в метод прогнозу;

6) кореляція тенденцій – коефіцієнт кореляції між прогностичними і фактичними змінами елемента (з точністю до 0, 01)

 

(12.6)

 

де

 

 

При точному прогнозі rт = 1, при поганому rт = 0. Слід відмітити, що значення ε та r при нормальному розподілі величин, що перевіряються, пов’язані між собою співвідношенням:

 

або r2 + ε 2 = 1.

 

Звідси слідує, що зі зменшенням (збільшенням) ε повинен збільшуватись (зменшуватись) коефіцієнт кореляції r.

Альтернативні прогнози. При альтернативних прогнозах розподіл випадків здійснення фаз предиктанта Э1 і Э2 представляється у вигляді матриці зв’язаності (табл. 12.2). За даними таблиці оцінюється успішність альтернативних прогнозів за допомогою наступних критеріїв: справджуваність прогнозів наявності і відсутності явища, попередження випадків з явищем і без явища, критерії М.О.Багрова, О.М.Обухова та інші.

 

 

Таблиця 12.2 – Справджуваність альтернативних прогнозів

 

Прогноз Спостерігалось
Э1 Э2 Сума
Э1 Э2 Сума n11 n21 n01 n12 n22 n02 n10 n20 n00

 

Тут nij – число прогнозів і фактичне число днів з явищем / без явища.

Багатофазові якісні прогнози. Основним критерієм успішності багатофазових якісних прогнозів є кількість прогностичної інформації. Як наголошувалося, таблиця розподілу (табл. 12.1) дозволяє приблизно судити про імовірність здійснення різних градацій (фаз) елементу при даному формулюванні прогнозу. Так, при формулюванні прогнозу Аі імовірність здійснення градації А1 можна вважати рівною Рі1, а градації А2 рівною Рі2 і т.д. Цей розподіл імовірностей, очевидно, характеризує ступінь невизначеності висновку прогнозиста про очікуваний стан атмосфери (градацію або фазу предиктанта). Як міра невизначеності станів імовірних систем в математиці використовується статистична ентропія Н, яка розраховується за формулою

 

де n - число можливих станів (фаз) системи; Р - імовірність того, що система знаходиться в даному стані (у даній фазі).

Стосовно даного розподілу (табл. 12.1) вказана формула для сукупності прогнозів з формулюванням Аі набуває вигляду:

 

 

Величина окремої статистичної ентропії Ні0 характеризує невизначеність відомостей про майбутнє значення предиктанта, що містяться в прогнозах з формулюванням Аі.

Повна або середня ентропія всієї сукупності прогнозів Н утворюється як середня зважена із значень Ні0:

 

 

Нагадаємо основні властивості статистичної ентропії, що дозволяють використовувати її як міру невизначеності прогностичних відомостей.

Величина Ні0 досягає максимуму, якщо при даному формулюванні прогнозу здійснення всіх значень предиктанта рівноймовірно (Рі1 = Рі2 = Ріl). Навпаки, якщо будь-яка із його градацій передбачається з імовірністю, близькою до одиниці (наприклад, Рі2 ≈ 1, Ріj ≈ 0 при j ≠ 2), то Ні0 ≈ 0, тобто прогноcтичні відомості містять мінімальну невизначеність. Збільшення числа градацій в табл. 12.1 приводить до зростання Ні0. Оскільки Ріj завжди менше одиниці, log Ріj < 0 i Hij > 0 - ентропія завжди є позитивною величиною. Нескладно бачити, що при випадковому прогнозі, коли, за визначенням випадкового прогнозу, Рі j = Р0j будь-яких і та j:

 

 

Ентропія випадкових прогнозів визначається кліматологічним розподілом імовірностей різних градацій елемента, незалежним від формулювання прогнозу. Тому ентропію випадкових прогнозів Н0 прийнято називати кліматологічною або безумовною.

Для оцінки змістовності прогностичних відомостей зручно ввести величину І = Н0 - Н, яка характеризує зменшення невизначеності відомостей про майбутній стан атмосфери (градацію або фазу елемента), що містяться в методичних прогнозах, в порівнянні із випадковими, й що одержала назву кількості прогностичної інформації. Іноді як критерій успішності прогнозів використовують питому кількість прогностичної інформації, рівну відношенню І/Н0.

При порівнянні різних прогностичних методів більш досконалим признається той метод, для якого величина І (або І/Н0) виявляється максимальною. Легко бачити, що для будь-яких випадкових прогнозів
І = 0 і І/Н0 = 0, а для ідеальних І = Н0, І/Н0 = 1. Таким чином, величини І та І/Н0 лежать у діапазонах: 0 ≤ І ≤ Н0 та 0 ≤ І/Н0 ≤ 1.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 703. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия