Студопедия — ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ІГОР
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ІГОР






 

¨ Виникнення гри в суспільстві органічно пов'язано із становленням і розвитком суспільної свідомості. Як одну з форм вияву суспільної свідомості, що відображає устрій життя на найбільш ранньому ступені розвит­ку суспільства, можна розглядати образні дії (насліду­вання справжнього полювання), танець і примітивну музику. На цьому етапі гра й образні дії ще не розме­жовувалися.

Поступово створювалися матеріальні передумови для подальшого розвитку раннього мистецтва, починали виявлятися його самостійні форми. Потрібен був чи­малий історичний строк, необхідні були істотні зрушення в розвитку виробництва, перш ніж із синкретично­го первісного мистецтва поступово виділилася само­стійна ігрова діяльність. Вона виявлялася в мисливсь­ких і військових іграх, у драматичних іграх, що від­творювали господарську діяльність (згадаймо хоча б відому старовинну слов'янську гру «А ми просо сія­ли...», що дійшла до наших часів).

З поділом суспільства на класи виникали й відмін­ності у використанні ігор для виховання дітей пригнобле­них класів населення і панівних. У народному побуті створювались ігри, які, переходячи з покоління в поко­ління, змінювалися, набували нових якостей. Народ створював ігри, в яких органічно поєднувалися про­стота, емоційність і великий простір для всебічного вияву фізичних сил і творчих здібностей.

З давніх-давен ігрова діяльність людей під час свят тісно пов'язана з їхньою життєдіяльністю. Показовими в цьому відношенні є свята Давньої Греції, які відзна­чалися своїм активним, діяльнісно-ігровим характером. Для епохи давньогрецької демократії (розквіт її при­падає на VI–V ст. до н. е.) характерними були широта і масо­вість свят, що знайшли найповніше втілення у святах Діоніса, Деметри, Афіни та інших античних бо­гів. Ці свята були тісно пов'язані з реальним життям еллінів, зокрема з їхньою працею, оскільки міфологія була також відображенням реального життя людей.

Вершиною давньогрецьких ігор-свят і своєрідним спортивним театром стали знамениті Олімпійські ігри, що проходили у місті Олімпії раз на чотири роки. На час проведення Олімпійських ігор припинялися війни і встановлювалося перемир'я.

Олімпійські ігри було започатковано в 776 р. до н. е., і проіс­нували вони до 394 р. н. е., а згодом відродилися за ініціа­тивою П'єра де Кубертена – видатного французького педагога-гуманіста – і дійшли до наших днів як одне з найпопулярніших свят, що сприяють зміцненню дружби між народами.

Одним з найпопулярніших серед великої кількості давньогрецьких свят було свято на честь бога родючості Діоніса – Діонісія.

Це свято відзначалося тричі на рік і включало святкові процесії, обрядові церемонії, різнома­нітні змагання, як мистецькі, так і спортивні, теат­рально-хороводні ігри громадян.

Для свят Давньої Греції взагалі була характерна дієвість, що потребувало спеціальної підготовки. Іде­ал давньогрецьких свят – фізична і духовна гармонія. Зовсім інший характер мали свята у Давньому Римі. Політика правлячих кіл була спрямована на ви­ховання легіонера-завойовника і на відвертання ши­роких народних мас від участі у політичному житті країни. А тому під час тих чи інших святкувань за­мість активних народних дій використовувалися видо­вища – тріумфальні процесії імператорів, бої гладіа­торів, «навмахії» (битви кораблів), циркові змагання, стравлювання хижаків і людей з хижаками. Лозунг «хліба і видовищ» народився саме в цей час (І ст. до н. е. – І ст. н. е.). Адже для кожного бідного жителя Римської імперії існувала альтернатива – або піти до лав легіонерів, або ж приймати подачки від уряду під час різноманітних видовищ.

Отже, у класово антагоністичних суспільствах панів­ні верстви завжди насаджували лише їм потрібні свя­та, і цей процес дедалі поглиблювався. Саме тому й відбувалося розшарування свят на дві групи – офі­ційні і народні. З одного боку, це були свята під егідою церкви і держави, що утверджували існуючий поря­док, велич влади як щось вічне і незмінне, з іншого - народні, що часом нагадували пародію на офіційні і відзна­чалися ігровим началом.

Як у Давній Греції Діонісії були яскравим виявом ігрового начала свята, так і на Русі ігрова діяльність супроводжувала більшість обрядових календарних свят. Так, наприклад, з початком весни розігрувалася «боротьба» літа й зими, що закінчувалася, звичайно, перемогою літа.

Однак, як і у всіх інших народів, давньоруські ігри поступово втрача­ли свою першооснову і виділялися в самостійну сферу людської діяльності, і тому з часом вони майже завжди тільки опосередковано пов’язувалися з тією чи іншою порою року.

Перші записи народних ігор на Україні припада­ють на кінець XVIII – початок XIX ст. До того часу вони протягом віків передавалися з покоління в поко­ління усно. Корінням своїм народні ігри, хороводи, веснянки сягають, звичайно, у сиву давнину.

В обрядових і святкових іграх знаходили своє ві­дображення господарська діяльність людини, її поетичне ставлення до природи. Відповідними жестами, рухами учасники гри ілюстрували або імітували трудові процеси – сі­яння проса, льону, маку тощо.

Для прикладу можна навести вже згадувану хоро­водну гру «А ми просо сіяли...». Місцем для цієї гри могли бути зелена галявина, діброва, гай або просто вулиця. Учасники хороводу розділялися на дві групи. Гра починалася заспівом першої групи:

А ми нивку оремо, оремо,

Ой, дід ладо, оремо, оремо.

Ці слова хор ілюстрував відповідними рухами і жестами, імітуючи процес праці: один ніби йшов за плугом, інший – поганяв волів. Друга група відпо­відала:

А ми просо сіємо, сіємо,

Ой, дід ладо, сіємо, сіємо.

Учасники другого хору показували, як вони засівали поле і т. ін. Потім перший та другий хори починали «сперечатися», один одному погрожувати, відповідни­ми рухами та жестами ілюструючи дію, про яку йшло­ся в пісні.

Протягом віків народні ігри шліфувалися, народжу­валися нові засоби виразності, у них з'являлися еле­менти театралізації, які найчастіше використовували­ся під час проведення традиційних свят.

Під час народних ігор учасники виступали в мас­ках або просто фарбували обличчя. У разі потреби на­клеювали бороду, вуса.

В іграх завжди знаходили відображення ідеологія, виховання, рівень культури і досягнення науки. Крім того, деякі ігри набували певного відтінку залежно від географічних і кліматичних умов.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3489. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия