Студопедия — Демографічні передумови розміщення продуктивних сил в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Демографічні передумови розміщення продуктивних сил в Україні






Демографічні передумови є найважливішою складовою розміщення продуктивних сил. Населення країни - фактор її комплексного економічного та соціального розвитку. Населення - це трудові ресурси і споживач, яке впливає на формування міжрайонних функцій виробництва, потужність і структуру потоку продукції, що ви­возиться за межі певної території, розвиток місцевого виробництва.

Трудові ресурси створюють можливості для повнішого використання природних ресурсів, сприяють підвищенню рівня ком­плексного розвитку території. На території, добре забезпеченій трудовими ресурсами, розвиваються трудомісткі виробництва.

Населення як споживач впливає на розвиток галузей, які забезпечують його потреби в продуктах харчування і промислових това­рах, послугах. За кількістю населення, його статево-віковою структурою, розподілом між містом і селом, рівнем зарплати, культурно-освітнім рів­нем визначають обсяги й асортимент продукції галузей виробництва.

Для визначення впливу населення на процес еко­номічного й соціального розвитку країни досліджуються демографічні параметри (чисельність, динаміка, статево-вікова структура, показники природного приросту), особливості розселення, трудова діяльність.

У порівнянні з 1913 роком (35, 2 млн.осіб) населення України збільшилося в 1, 4 рази. Водночас були великі людські втрати внаслідок війн, політичних репресій, голодомору 30-х років. Результат механічних втрат населення – сучасна деформована вікова структура.

Починаючи з 1993 р. загальна чисельність населення України по­чала зменшуватись внаслідок природного й механічного руху.

 

Таблиця 7.1.

 

Динаміка чисельності населення України (на 1 січня відповідного року)

 

Показник                      
Чисельність, млн. осіб   41, 3   47, 1   51, 7   51, 9   52, 2   51, 7   50, 9   48, 9   48, 4   48, 0   47, 4
у тому числі: чоловіків   19, 7   21, 3   24, 0   24, 1   24, 3   24, 0   23, 7   23, 2   22, 9 22, 4 22, 1
жінок 21, 6 25, 8 27, 7 27, 8 27, 9 27, 7 27, 2 25, 7 25, 5 25, 6 25, 3
Природний приріст, 0/00 13, 0 6, 4 1, 7 -0, 8 -3, 5 -5, 8 -6, 2 -7, 1 -7, 6 -7, 6 -7, 5

 

 

Природний рух (приріст) – найважливіший фактор динаміки загальної чисельності населен­ня. Динаміка природного приросту населення залежить від рівнів народжуваності й смертності; приріст населення – це різниця між кількістю народжених і померлих за певний період (рік). Ці показники розраховують на 1000 душ населення, одержуючи середні коефіцієнти:

 

N n = 1000; T S

коефіцієнт народжуваності

 

 
 
M m = 1000; TS  


 

коефіцієнт смертності

 

N - M Кпр = 1000, T S  

 

коефіцієнт природного приросту

 

 

де N – кількість народжених у країні (регіоні) за період Т; М – кількість померлих; S – середня кількість мешканців регіону за період Т (рік).

Коефіцієнти природного руху обчислюється у проміле – ‰.

Щоб забезпечити хоча б просте відтворення населення (нульовий приріст), необхідно, щоб сумарний коефіцієнт становив 2, 6; саме стільки повинна народити дітей жінка протягом життя (умовно до 50 років).

За останні десятиріччя коефіцієнт смертності не зазнав значних змін (14, 3‰ у 1940 p., 14, 9‰ у 1997 р. і 15, 2‰ у 2004 p.). Проте різко знизився коефіцієнт народжуваності (з 27, 3‰ у 1940 р., 7, 8‰ у 2001 р. і 7, 3‰ у 2004 р.) і, як наслідок, коефіцієнт приро­дного приросту населення (з 13, 0‰ у 1940 р. до - 7, 1‰ у 2000 р. і - 7, 5‰ у 2004 р).

Зниження народжуваності та зростання смертності населення зумовлено погіршенням умов життя, скла­дною екологічною ситуацією, яка загострилася після катастрофи на ЧАЕС. Найвища смертність спостерігається серед чоловіків віком понад 40, а серед жінок - понад 50 років. Основні причини смертно­сті - хвороби серцево-судинної системі, новоутворення, нещасні випадки, отруєння, травми та ін. Зрос­тає смертність від захворювання на СНІД та туберкульоз.

Висока також смертність серед дітей у віці до одного року. У 2004 р. вона становила 12, 4‰, у тому числі в містах - 12, 5‰, в сіль­ській місцевості - 12, 3‰.

На коефіцієнт народжуваності впливають і показники шлюбності та розлучень, питання формування сім'ї. В Україні кількість зареєстрованих шлюбів постійно зменшується (9, 3 на 1000 осіб у 1990 р. і 6, 4 - у 2004 p.). Спостерігається тенденція: збільшення кількості ранніх шлюбів і розлучень; не реалізується настанова сімей на народження 2-3 дітей. Структура середньої української сім’ї: батько, мати, 1, 1 дитини.

Несприятлива демографічна ситуація практично на всій території України. Найнижчий природний приріст населення у північних і східних областях (Чернігівська, Сумська, Луганська, Донецька та ін.), він поступово знижується, особливо в селах. Причина цього - до­сить висока частка людей похилого віку в сільській місцевості.

Середня тривалість життя для тих, хто народився у 2000 році буде становить 67, 9 року, серед чоловіків - 62, 4, а жінок - 73, 6 року. За цим показником Україна посідає 54-ге місце у світі. Середній вікжителя - 37 років.

Процес зниження природного приросту називають депопуляцією населення. Зниження природного приросту населення деформує його вікову структуру, знижує природний приріст трудових ресур­сів. «Старіння» населення призводить до збільшення демографічного навантаження на працездатних, до труднощів у формуванні тру­дових ресурсів та забезпеченні господарства робочою силою. Висока частка осіб у віці, старшому за працездатний, зменшує трудовий потенціал держави. Частка пенсіонерів зростає, а молодшого покоління - скорочується. Зараз людей працездатного віку понад 58%. Кількість жінок становить 53 % населення, або 25 млн. 941 тис. осіб.

 

Таблиця 7.2.

 

Розподіл населення України за віком (у %)

 

Показники          
Молодше за працездатне     21, 5 18, 2 17, 3
Працездатне     55, 9 58, 0 58, 8
Старше за працездатне     22, 6 23, 8 23, 9

 

У більшості сільських районів України природного приросту населення немає. Кількість людей пенсійного віку постійно зростає. Статево-вікова структура свідчить про високе демографічне навантаження на населення працездатного віку.

Відомості про демографічну ситуацію необхідні для вивчення процесів відтворення трудових ресурсів, визначення їх кіль­кісної та якісної структури.

У системі показників раціональності РПС найважливішими є рівень життя населення та його регіональні відміннос­ті. Насамперед враховуються відмінності в умовах життя населення, спричинені природними, національними та соціально-еконо­мічними чинниками. Для цього визначають сьогоднішні і перспективні потреби, особливості способу життя населення регіонів. З цією метою розробляють науково обгрунтовані норми споживання матеріальних благ і послуг, складають раціональний бюджет споживання, який відображує потреби населення на перспективу. Рівень задоволення потреб населення визначають як співвідношення фа­ктично досягнутого рівня споживання матеріальних і духовних благ з раціональними нормами споживання, розрахованими для населення пев­ного регіону. Враховуються й умови життя людей, які визначають характер споживання матеріальних і духовних благ. Ці відмінності відображують специфіку споживання матеріальних благ міським і сільським населенням.

Основні показники, що характеризують рівень життя населення:

- фонд споживання у використовуваному національному доході;

- реальні доходи населення;

- номінальна заробітна плата робітни­ків і службовців;

- реальна заробітна плата робітників і службовців;

- доходи селян від громадського господарства;

- суспільні фонди споживання;

- обсяг роздрібного товарообороту.

Визначають рівень життя порівнюючи розміри й динаміку спо­живання продуктів харчування та непродовольчих товарів, житлових і комунально-побутових послуг, а також послуг транспорту, зв'язку, соці­ально-культурної сфери, умов відпочинку та праці тощо.

Показник життєвого рівня розраховують за валовим внутрішнім продуктом (ВВП) або валовим національним проду­ктом (ВНП) на душу населення. У 1990 p. ВВП в Україні становив $ 5560 на душу населення (зараз близько 2 тис.), тоді як у високорозвинених країнах світу він був у 3-4 рази більшим (у Великобританії - $ 14637; Німеччині - $19183; США - $ 20630).

За роки реформування життєвий рівень в Україні знизився майже у 3 рази.

Реальні грошові доходи населення порівняно з 1990 p. зменшилися (заробітна плата, пенсія), знизилась і купівельна спроможність населення. В останні роки спостерігаються позитивні зміни.

Найвідчутнішими наслідками зниження реальних доходів і платіжно-спроможного попиту населення є зниження обсягів споживання продуктів харчування, погіршення його структури, якості та асортименту, що при­зводить до скорочення тривалості життя населення.

Падіння індексу людського розвитку спричинилося також і несприятливою екологічною ситуацією, погіршенням стану здоров'я та скороченням тривалості життя населення. Зниження людського потенціалу держави зу­мовило від'ємний приріст населення та відтік за межі України висококваліфікованих спеціалістів.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 845. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия