Студопедия — Оформлення таблиць
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оформлення таблиць






При оформленні таблиць з даними та результатами розрахунків виникають потреби у введенні в комірки ЕТ текстових даних та у їх форматуванні, у створенні обрамлення, заголовків таблиць, у використанні кольорових ефектів тощо.

Текстові дані вводяться у комірки таблиці так само, як і числа. Введення можна здійснювати або через рядок формул, або безпосередньо у комірці. Але зверніть увагу, що на відміну від чисел, введення тексту, якого б розміру він не був, ніколи не приводить до автоматичної зміни ширини комірки. Довгий текст, введений у даній комірці, візуально перекриває наступні порожні сусідні комірки справа. Це перекриття зникає, якщо в сусідній комірці справа розмістити якісь свої дані. Але тоді весь текст комірки можна бачити тільки у рядку формул або при наявності в ній текстового курсора.

Форматуватись може не тільки комірка або діапазон в цілому, але й певний фрагмент тексту у комірці. Форматування фрагмента тексту краще виконувати безпосередньо у комірці, оскільки у рядку формул результатів форматування не видно. Для цього фрагмент тексту у комірці має бути виділеним.

Щоб стало можливим виділення фрагмента тексту у комірці, необхідно встановити в ній текстовий курсор. Це можна зробити або шляхом подвійного клацання ЛКМ, або шляхом виділення комірки з наступним натискуванням клавіши < F2>;.

Дуже важливою для процесів форматування є можливість копіювання форматів. Це позбавляє від втомлюючої необхідності встановлювати їх “від нуля” для кожної окремої комірки чи діапазону. Тут доцільно використовувати спеціальну вставку, яка розглядалась вище. Але в багатьох випадках найпростішим шляхом копіювання форматів є використання, так званого, “форматного пензлика” (кнопка Формат по образцу на панелі інструментів Стандартная).

Найважливішим елементом оформлення таблиці є шрифт. Для ознайомлення з параметрами шрифта (гарнітура та розмір), який використовується за замовчуванням, треба виконати команду Сервис-Параметры..., після чого у вікні Параметры вибрати вкладинку Общие. Як правило, ви побачите гарнітуру Arial Cyr розміром 10 пт. При необхідності, в цьому ж вікні ці параметри можна змінити.

Якщо для певної комірки чи діапазону необхідно указати якийсь інший шрифт, то виконують команду Формат-Ячейки..., отримують вікно Формат ячеек, вибирають вкладинку Шрифт, в якій і роблять необхідний вибір. В цьому вікні, крім гарнітури та розміру, можна указати потрібне накреслення (курсив, напівжирний), вибрати вид підкреслення та спецефектів (закреслений, індекси), а також установити колір шрифта.

Зауваження. Колір шрифта Авто означає колір за замовчуванням, встановлений на панелі управління Windows. Якщо цей колір відрізняється від чорного на білому фоні, то треба виконати команду Пуск-Настройка-Панель управления, у вікні Панель управления розкрити піктограму Экран, у вікні Свойства: Экран вибрати вкладинку Оформление, клацнути ЛКМ на елементі Текст в окне і установити для нього належні колір фону (білий) та колір шрифта (чорний).

Зверніть увагу, що при будь-яких змінах у вікні Формат ячеек автоматично знімається позначка на пункті Обычный. Отже, якщо вам треба повернути всі параметри шрифта до початкового стану, то установіть цю позначку знову.

Вікно Формат ячеек можна отримати і більш простим шляхом: шляхом натискування клавіш < Ctrl> +< 1> або через пункт Формат ячеек... контекстного меню.

Деякі функції вікна Формат ячеек виведені у вигляді кнопок на панель інструментів Форматирование, в тому числі: Шрифт, Размер, Полужирный, Курсив, Подчеркнутый.

Можливі варіанти технології копіювання форматів для окремої комірки з використанням спеціальної вставки і “форматного пензлика” демонструють дві наступні вправи.

Вправа 3.3.3. Копіювання форматів з використанням спеціальної вставки.

Ø Для прикладу друкуємо текст “Зразок” в комірці B3.

Ø Виконуємо “зразкове” форматування цього тексту. Для цього виділяємо комірку B3 і за допомогою відповідних елементів на панелі інструментів Форматирование встановлюємо розмір шрифта 12 пт і накреслення курсив.

Ø Друкуємо текст “Копія” у комірці B5, яку ми збираємось форматувати.

Ø Виділяємо комірку B3 і копіюємо її в буфер обміну шляхом натискування кнопки Копировать на панелі інструментів Стандартная.

Ø Клацнувши ПКМ на комірці B5, викликаємо контекстне меню і вибираємо в ньому пункт Специальная вставка....

Ø У вікні Специальная вставка встановлюємо відмітку на пункті форматы і натискуємо кнопку OK.

При використанні “форматного пензлика” (кнопка Формат по образцу на панелі інструментів Стандартная) слід пам’ятати, що звичайне клацання ЛКМ на кнопці Формат по образцу надає можливість одноразового копіювання формату. Після цього ця кнопка автоматично вимикається. Подвійне клацання ЛКМ на кнопці Формат по образцу надає можливість багаторазового копіювання формату, але після цього її треба буде вимкнути самостійно.

Вправа 3.3.4. Копіювання форматів з використанням “форматного пензлика” (продовження вправи 3.3.3).

Ø Друкуємо тексти “123”, “456” і “789” у комірках B7, B9 і B11 відповідно.

Ø Виділяємо комірку B3.

Ø Одноразово клацаємо ЛКМ на кнопці Формат по образцу панелі інструментів Стандартная.

Ø Одноразово клацаємо ЛКМ на комірці B7.

Ø Двічі клацаємо ЛКМ на кнопці Формат по образцу панелі інструментів Стандартная.

Ø Одноразово клацаємо ЛКМ спочатку на комірці B9, а потім на комірці B11.

Ø Вимикаємо кнопку Формат по образцу, одноразово клацнувши на ній ЛКМ.

Важливим елементом форматування є вирівнювання тексту. Операції з вирівнювання зосереджені на вкладинці Выравнивание вікна Формат ячеек. Вирівнювання тексту у комірці можливе по горизонталі (по левому краю, по центру, по правому краю, по ширине, по центру выделения тощо) і по вертикалі (по верхнему краю, по центру, по нижнему краю тощо). Можлива також довільна його орієнтація (повернути Надпись при натиснутій ЛКМ або вибрати потрібну кількість градусов). Деякі із функцій вирівнювання по горизонталі винесені у вигляді кнопок (По левому краю, По центру, По правому краю, Объединить и поместить в центре) на панель інструментів Форматирование.

Функція вирівнювання Объединить и поместить в центре може використовуватись для створення заголовків таблиць. Це потрібно, оскільки заголовок таблиці найпростіше спочатку видрукувати в одній комірці, а потім розтягнути цю комірку на всю ширину таблиці. В тих випадках, коли заголовок такий довгий, що перевищує ширину таблиці, доцільно друкувати його в два або більше рядків тексту. Але для цього ніколи не виділяють декілька рядків комірок ЕТ. Такий заголовок видруковують в декілька рядків тексту в одній комірці. При цьому для переходу на наступний рядок тексту в комірці натискують клавіши < Alt> +< Enter>;.

Операції з малювання зовнішніх та внутрішніх ліній таблиці зосереджені на вкладинці Граница вікна Формат ячеек. Тут можна також вибрати тип та колір цих ліній. Комірки таблиці можна залити певним кольором з тим чи іншим візерунком. Відповідні функції зосереджені на вкладинці Вид вікна Формат ячеек.

Методи оформлення розглянемо на прикладі таблиці “Графік чергування”. Її зовнішній вигляд та вміст представлено на малюнку нижче. При створенні таблиці будемо притримуватись правила: спочатку зміст, а потім форматування. Саме тому порядок створення таблиці може бути вибраний таким.

Вправа 3.3.5. Створення та оформлення таблиці “Графік чергування”.

Ø Надрукувати текст “Графік чергування” в комірці A1.

Ø Надрукувати текст “№” в комірці A2.

Ø Надрукувати текст “Прізвище, ім’я, по-батькові” в комірці B2 з примусовим розбиттям на три рядки (клавіша < Alt> +< Enter>).

Ø Надрукувати текст “Дні тижня” в комірці C2.

Графік чергування
Прізвище, ім'я, по-батькові Дні тижня
понеділок вівторок середа четвер п'ятниця субота неділя
  Іваненко І.І.              
  Петренко П.П.              
  Коваленко К.К.              
  Сидоренко С.С.              
  Артеменко А.А.              

Ø Для введення днів тижня попередньо створити НОВЫЙ СПИСОК (команда Сервис-Параметры...-Списки). Після цього для введення днів тижня застосувати автозаповнення комірок C3: I3.

Ø Значення порядкових номерів від 1 до 5 ввести в комірки A4: A8 шляхом автозаповнення (команда Правка-Заполнить-Прогрессия...).

Ø Прізвища чергуючих ввести в комірки B4: B8.

Ø Форматуємо комірку A1. Для цього виділяємо діапазон A1: I1, натискуємо кнопку Объединить и поместить в центре. Вибираємо шрифт розміром 14 пт з напівжирним накресленням.

Ø Для стовпчика A застосовуємо автоматичне встановлення ширини за обсягом даних (подвійне клацання ЛКМ на правій межі стовпчика).

Ø Виділяємо комірки A2 і A3 і застосовуємо до них команду Формат-Ячейки...-Выравнивание. При цьому вибираємо об’єднання комірок з центральним вирівнюванням по горизонталі і по вертикалі.

Ø Виділяємо діапазон C2: I2 і натискуємо кнопку Объединить и поместить в центре.

Ø Виділяємо стовпчик B і встановлюємо для нього ширину 14 одиниць (команда Формат-Столбец-Ширина...).

Ø Виділяємо комірки B2 і B3 і застосовуємо до них центральне вирівнювання по горизонталі та вертикалі з об’єднанням комірок та переносом по словах.

Ø Виділяємо групу стовпчиків з C по I і встановлюємо для них ширину 5 одиниць.

Ø Виділяємо діапазон комірок C3: I3 і застосовуємо до них орієнтацію 90º, а також центральне вирівнювання по горизонталі і вирівнювання по нижньому краю по вертикалі.

Ø Для комірок H3 і I3 додатково використовуємо шрифт червоного кольору (команда Формат-Ячейки...-Шрифт).

Ø Виділяємо діапазон комірок A4: A8 і застосовуємо до них центральне вирівнювання по горизонталі.

Ø Комірку зі штриховкою C4 отримуємо шляхом виконання заливки (команда Формат-Ячейки...-Вид). При цьому вибираємо візерунок тонкий, диагональный штриховой.

Ø Решту комірок зі штриховкою отримуємо шляхом копіювання формату комірки C4 (подвійне клацання ЛКМ на кнопці Формат по образцу).

Ø Виконуємо малювання ліній таблиці (команда Формат-Ячейки...-Граница). При цьому використовуємо два типи ліній: товсту та тонку.

Ø Для контроля якості вимальовування ліній таблиці тимчасово знімаємо сітку ЕТ (команда Сервис-Параметры...-Вид). Можна також застосувати для цього кнопку Предварительный просмотр панелі інструментів Стандартная.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 612. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия