Студопедия — V. Поділювані думки й почуття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

V. Поділювані думки й почуття






1. Усі переживають один за одного

2. Нам добре в Університеті.

 

Х. Робота в мікрогрупах: подумайте і охарактеризуйте організаційну культуру нашого університету на основі 10 характеристик Ф.Харріса і Р.Морана (джерело 3, с. 425):

• усвідомлення себе і свого місця в організації (одні культури цінують приховування працівником своїх внутрішніх настроїв, інші — заохочують їхній зовнішній прояв; в одних випадках незалежність і творчість виявляється через співробітництво, а в інших — через індивідуалізм);

• комунікаційна система і мова спілкування (використання усної, письмової, невербальної комунікації, «телефонного права» і відкритості комунікації відрізняється від групи до групи, від организации до організації; жаргон, абревіатури, жестикуляції варіюються в залежності від галузевої, функціональної і територіальної приналежності організацій);

• зовнішній вигляд, одяг і представлення себе на роботі (розмаїтість уніформ і спецодягу, ділових стилів, охайність, косметика, зачіска і т.п. підтверджують наявність безлічі мікрокультур);

• що і як їдять люди, звички і традиції в цій сфері (організація харчування працівників, включаючи наявність чи відсутність таких місць на підприємстві; люди приносять із собою їжу чи відвідують кафетерій усередині чи поза організацією; дотація харчування; періодичність і тривалість харчування; їдять працівники різних рівнів разом чи окремо і т.п.);

• усвідомлення часу, відношення до нього і його використання (ступінь точності і відносності часу в працівників; дотримання тимчасового розпорядку і заохочення за це; монохронічне чи поліхронічне використання часу);

• взаємини між людьми (за віком і статтю, статусом і владою, мудрістю й інтелектом, досвідом і знаннями, рангом і протоколом, релігією і громадянством і т.п.; ступінь формалізації відносин, одержуваної підтримки, шляхів вирішення конфліктів);

• цінності (як набір орієнтирів у тому, що таке “добре” і що таке “погано”)і норми (як набір припущень і чекань у відношенні визначеного типу поведінки) — що люди цінують у своєму організаційному житті (своє положення, титули чи саму роботу і т.п.) і як ці цінності зберігаються;

• віра у щось і відношення до чогось (віра в керівництво, успіх, у свої сили, у взаємодопомогу, в етичне поводження, у справедливість і т.п.; відношення до колег, до клієнтів і конкурентів, до зла і насильства, агресії і т.п.; вплив релігії і моралі);

• процес розвитку працівника і научення (бездумне чи усвідомлене виконання роботи; покладаються на інтелект чи силу; процедури інформування працівників; визнання чи відмова від примата логіки в міркуваннях і діях; абстракція і концептуалізація в мисленні чи завчання; підходи до пояснення причин);

• трудова етика і мотивування (відношення до роботи і відповідальність по роботі; поділ і заміщення роботи; чистота робочого місця; якість роботи; звички по роботі; оцінка роботи і винагорода; відносини «людина — машина»; індивідуальна чи групова робота; просування по роботі).

ХІ. ■ Заслухайте доповідь студента, члена однієї з мікрогруп, на тему “Національно-етнічні особливості українського народу” і дайте відповіді на запитання:

Запитання

1. Які Ви знаєте національно-етнічні особливості українців?

2. Чи вплинули національно-етнічні особливості українського народу на формування організаційної культури Вашої студентської групи?

3. Чи знайшли відображення у описі культури Вашої навчальної групи (див. попереднє завдання) визначальні національно-етнічні особливості українського народу: колективізм і взаємодопомога?

ХІІ. D Прочитайте умову і виконайте завдання:

Уявіть, що Ви – керівник новоствореного підприємства. Персонал цієї організації – члени Вашої студентської групи.

Завдання:

1. Визначтесь зі сферою діяльності і типом “створеної” Вами організації.

2. Назвіть, кого з товаришів Ви б призначили на посади менеджерів, якщо в організації передбачено найбільше дві посади ТОР-менеджерів, три посади менеджерів управлінського рівня і п’ять посад менеджерів нижнього рівня управління. При цьому майте на увазі, що на ці посади можна запросити й людей “зі сторони”.

3. Перерахуйте Ваші кроки по формуванню організаційної культури новоствореної організації. При цьому майте на увазі, що що ці кроки мають відображати процес зовнішньої адаптації і виживання і процес внутрішньої інтеграції.

 

Контрольні завдання

ХІІІ. D Виконайте тестові завдання:

Виберіть вірну відповідь

1. Сукупність елементів і логічних взаємозв'язків між ними, яка сприяє найефективнішому перетворенню вхідних ресурсів у кінцевий продукт і досягненню цілей організації називається:

а) структурою організації;

б) організаційною культурою;

в) технологією управління;

г) правильно все назване вище.

2. Основою формування культури менеджменту організації є:

а) суб’єктивна організаційна культура;

б) об’єктивна організаційна культура;

в) контр культура;

3. Матеріальним утіленням організаційної культури не є:

а) девізи;

б) форма одягу співробітників;

в) корпоративні цінності;

г)гімн компанії;

д) історії з життя засновників чи власників компанії.

4. Становлення культури більшості організацій в Україні почалося з формування

а) поверхневих елементів;

б) норм;

в) організаційних цінностей;

г) світосприйнятних цінностей.

5. У структурі культури організації можна виокремити таку кількість рівнів, які визначають ступінь її розвитку в конкретному випадку:

а) п’ять;

б) чотири;

в) три;

г) залежно від бажань працівників організації.

6. Формування ціннісних установок людини здійснюється під впливом

а) суспільства;

б) суспільства, сім’ї;

в) суспільства, сім’ї, виробничого середовища;

г) суспільства, сім’ї, виробничого середовища, психології людини.

7. На думку практиків, краще мати помірно сильну організаційну культуру через те, що дуже сильна оргкультура:

а) поділяється великою кількістю працівників;

б) чітко визначає пріоритети;

в) є перешкодою на шляху проведення змін в організації;

г) є перешкодою на шляху на шляху впливу на поведінку працівників.

Виберіть вірні відповіді

8. Процес формування організаційної культури відбувається:

а) поступово;

б) радикально;

в) революційно;

г) еволюційно.

9. Закріплення організаційних цінностей у свідомості працівників є наслідком:

а) самомотивування;

б) контролювання;

в) організування;

г) стимулювання.

10. Елементом рівня символьної культури організації є

а) вимоги;

б) авторитети;

в) зразки поведінки;

г) організаційні документи.

 

ХIV. D Наведіть два – три приклади обрядів, які є в університеті.

Заключна частина практичного заняття

Перевірте, наскільки знання та уміння, здобуті Вами на занятті відповідають переліку базових знань та опорних умінь із теми “Організаційна культура”:

Знати:

1. Зміст поняття “організаційна культура”.

2. Структуру організаційної культури.

3. Характеристики організаційної культури.

4. Методи формування, підтримки та зміни організаційної культури.

Уміти:

1. Вивчати, аналізувати існуючу організаційну культуру та описувати її у відповідних термінах.

2. Формувати організаційну культуру.

Навчальні завдання для самостійної роботи:

ХV. D Прочитайте текст і дайте відповіді на запитання 121 (с. 492 - 493)]:

Трансформація соціально-політичної системи в Україні відкрила доступ до різноманітної, раніше недоступної інформації, у тому числі дітям. З усього величезного світу диснеївської мультиплікації для першого масового показу на телебаченні (а перше враження, як відомо, залишає у пам'яті глибокий слід) дітям запропонували «Качині історії», пройняті культом грошей. В особі Скруджа їм представили героя із зовсім іншої етичної системи. Практично всі «чесноти» дядечка Скруджа під кутом зору нашої традиційної культури є огидними.

Однак, нову установку складно сформувати за допомогою одного образу. Тому масовими тиражами почали друкувати комікси із красномовними назвами: «Що таке торгівля і світовий ринок?», «Що таке інфляція?», «Жив-був грошик» та ін. Старшим дітям було запропоновано книгу американця Карла Хесса «Так влаштований світ», яка переконує, що все в світі можна й потрібно розглядати під кутом зору товарної вартості.

Багато батьків стали виховувати своїх дітей, керуючись принципами бізнес-ідеології. Коли вони починали платити дітям гроші за домашню працю, відносини у сім'ї швидко розладнувалися. А фокусування дитячої уваги на ощадливості як на одній з найголовніших чеснот призводило або до бунту, або до розвитку недитячої жадібності, руйнування ще не сформованої особистості.

Багато батьків відправляють тепер своїх дітей на навчання за кордон. Однак, молодій людині доводиться адаптуватися до іншої культури, мови, стилю життя, втрачаючи цінності, набуті у нашому нинішньому середовищі і закладені у підсвідомості як результат генетичної передачі їх від покоління до покоління. Звикнувши до західних цінностей, після повернення додому така особистість часто «не вписується» у координати нашого суспільства, а значить, їй дуже складно набути повноцінності у вітчизняній виробничо-господарській організації.

Запитання

1. Чи можна стверджувати про цілеспрямовану політику з боку західного суспільства щодо формування у наших людей системи цінностей, відмінних від традиційних?

2. Чи можна і чи варто протидіяти проникненню елементів інших культур в Україну за умов глобалізації?

3. Які традиційні моральні й культурні цінності властиві народу України?

4. У якому напрямі слід формувати систему цінностей як основу культури вітчизняних організацій в умовах становлення ринкової економіки? ”

ХVІ. ■ Підготуйтесь до практичного заняття на тему “Організація та менеджер” за навчальними запитаннями до нього.

 

Для підготовки до наступного заняття

1 [с. 21 – 23], 2 [с. 83 - 85], 3 [с. 21 - 24], 5 [с. 25 - 30], 31 [с. 90 - 97].







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 657. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия