Студопедия — Розглянемо алгоритм нанесення даних на географічну карту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розглянемо алгоритм нанесення даних на географічну карту






1. Виокремити дані разом з назвами полів. Назви країн мають бути виконані російською мовою або англійською залежно від версії програми.

2. Запустити додаток Microsoft Map, клацнувши на кнопці стандартної панелі із зображенням глобуса.

3. Окреслити прямокутник на робочій сторінці в тому місці, де хочемо розташувати ти карту, не відпускаючи лівої клавіші миші.

4. Уточнити тип карти в отриманому діалоговому вікні: Європа, Росія, Україна, тощо.

5. Перетягнути кнопку формату, що є ліворуч у панелі оформлення карти в робоче поле конструктора, а кнопка з назвою поля даних, наприклад Січень, перетягнути сюди зверху.

6. Повторити п. 5 для інших форматів та полів даних.

3.Основні поняття про діаграми. Діаграми призначені для графічного відображення числових даних у звітах, на презентаційних, рекламних чи веб – сторінках, тощо.

Діаграми поділяються на стандартні та нестандартні.

Є багато типів стандартних діаграм: гістограма, лінійна, графік, кругова, точкова, з областями, кільцева, поверхнева, пелюсткова, булькова, біржова, циліндрична, конічна, пірамідальна.

З нестандартних використовують такі: блакитну кругову, блоки з областями, вирізані сектори, кольорові графіки.

Найчастіше будують кругові, точкові, стовпцеві стандартні діаграми різних видів.

Головні типи діаграм. Кругова діаграми відображає один виокремлений рядок чи стовпець числових даних з таблиці у вигляді круга із секторами. Графік використовують для побудови графіків одної чи декількох функцій, заданих таблично.

Точкова діаграма призначена для побудови традиційних графіків з довільними значеннями аргументу.

Гістограма показує числові дані з таблиці у вигляді вертикальних стовпчиків.

Лінійні звичайні діаграми складаються з горизонтальних смужок. Вони подібні до гістограм, але повернуті на 90 градусів.

Біржові діаграми використовують у банківській справі для відображення верхньої і нижньої межі курсів валют, акцій.

Структура і форматування діаграми. Майже всі діаграми мають дві головні вісі: горизонтальну-вісь категорій, вертикальну - вісь значень. Об’ємні діаграми мають ще третю вісь-рядів даних.

Діаграми складаються з багатьох елементів.

· Область діаграми.

· Область побудови діаграм

· Легенда

· Заголовок діаграми

· Вісь ряду даних

· Вісь категорій

· Вісь значень

· Маркери даних

· Назва вісі значень

· Назва вісі категорій

· Стіни, кути.

Створення діаграми. Діаграму можна створити командами Вставити-Об’кт-Microsoft Graph Chart. Таблицю-зразок, яка з’явиться на екрані, слід заповнити власними даними і простежити, як автоматично змінюватиметься стовпцева діаграма-зразок.

Часто діаграми будують за допомогою програми, яка має назву Майстер діаграм. ЇЇ можна запустити двома способами:

· Натисканням на кнопку Майстер діаграм на панелі інструментів.

· Командами з меню Вставити-діаграму.

Під керівництвом майстра виконують чотири кроки:

Крок 1: вибирають тип і вигляд діаграми.

Крок 2: задають діапазони з даними.

Крок 3: задають параметри діаграми.

Крок 4: зазначають, куди заносити діаграму.

Щоб перейти до наступного кроку, натискають на кнопку Далі, а щоб повернутися назад — на кнопку Назад.

Можна пропустити один чи два кроки, натискаючи відразу на кнопку Далі. Щоб завершити (часто достроково) роботу майс­тра діаграм і отримати діаграму, натискають на кнопку Готово,

Зміни у створеній діаграмі можна внести за допомогою контекстного меню елементів, команди Діаграма або панелі інстру­ментів з назвою Діаграма.

Щоб вставити в діаграму пропущений елемент, використовують команди Вставити => Діаграма => Параметри діаграми.

Зверніть увагу на те, що тип діаграми можна будь-коли змінити. Для цього діаграму треба вибрати, викликати майстра діаграм, вибрати інший тип і натиснути на кнопку ГОТОВО. Виконуючи практичну роботу, проекспериментуйте з різними типами та видами діаграм і їхніми властивостями.

4.Задача 6 «Прогноз доходу фірми»

Протягом перших десяти місяців року доходи фірми DIGITAL були такими: 200 000, 220 000, 230 000, 225 000, 235 000, 225 000, 230 000, 250 000, 245 000, 280 000. Побудувати лінію тренду і спрогнозувати дохід фірми у листопаді й грудні.

Поняття про метод найменших квадратів. Застосовують для роз’язування задач про згладження експериментальних даних та апроксимацію даних деякою нескладною аналітичною функцією з метою використання цієї функції для прогнозування подальших змін даних. Такий аналіз даних також називають регресійним аналізом.

Будь-які експериментальні дані можна однозначно апроксимувати лінією наступного типу: прямою лінією, логарифмічною, поліноміальною чи експоненціальною кривою за принципом найменших квадратів-так, щоб сума квадратів відхилень апроксимованих значень від експериментальних була мінімальною.

Заздалегідь складно визначити, який тип функції є оптимальним для конкретних даних, зокрема, якщо їх багато.

Реалізація регресійного аналізу в ЕТ. Розглянемо найпростіший спосіб прогнозування даних. Достатньо виокремити діапазон з експериментальними даними У і перетягнути маркер копіювання на k клітинок - отримаємо лінійний прогноз для точок.

xn+1, xn+2, …xn+k. Інший спосіб розв’язування задачі лінійної апроксимації і прогнозування даних є використання статистичної функції TREND.

Використання функції TREND. Розглянемо алгоритм розв’язування задачі апроксимації даних прямою лінією, який реалізується статистичною функцією TREND.

1. Утворити вертикальний діапазон з xi, і назвати Х.

2. Утворити вертикальний діапазон з у, і назвати У.

3. Поряд вибрати порожній вертикальний діапазон з n клітинок.

4. У першу клітинку ввести формулу = TREND.(У; Х).

5. Натиснути на клавішу F2.

6. Натиснути на комбінацію клавіш Shift+Ctrl+Enter- результати заповніть в порожній діапазон.

7. Утворити вертикальний діапазон із зазначених значень фактора під діапазоном Х і назвати його Z.

8. Поряд вибрати порожній вертикальний діапазон з k клітинок.

9. У першу клітинку ввести формулу == TREND.(У; Х; Z).

10. Натиснути на клавішу F2.

11. Натиснути на комбінацію клавіш Shift+Ctrl+Enter- результати заповніть в порожній діапазон.

Поняття про масиви і формули масивів. Одновимірним масивом чисел називають послідовність чисел, взятих у фігурні дужки. Двомірний масив містить набори чисел, які розмежовані символом двокрапка або крапкою з комою. Діапазон з числами можна трактувати як масив чисел (матрицю).

Побудова ліній тренду за допомогою діаграм. Лінії тренду призначені для графічного відображення тенденції даних і прогнозування їх подальших змін. Використовуючи регресійний аналіз, можна продовжити лінію тренду в діаграмі за межі реальних даних для передбачення майбутніх значень.

Є шість різних типів ліній тренду, які можна додати до діаграми. Тип лінії тренду потрібно вибирати, виходячи з типу даних.

1. Лінійна апроксимація

2. Логарифмічна апроксимація

3. Поліноміальна апроксимація

4. Ступенева апроксимація

5. Експоненційна апроксимація

6. Метод змінним середнім.

Розглянемо алгоритм додавання лінії тренду до діаграми.

1. Побудувати діаграму для ряду експериментальних даних

2. Клацнути правою клавішею на маркері ряду даних, для яких треба побудувати лінію тренду - отримаємо контекстне меню ряду даних.

3. Виконати команду додати лінію тренду.

4. На закладці Тип вибрати тип лінії тренду.

5. На закладці Параметри задати назву кривої, довжину відрізка прогнозу, координату точки перетину з віссю У, зобразити рівняння регресії на діаграмі, розташувати на діаграмі значення r2 (R^2).

6. ОК.

Задача 7 «Нарахування зарплатні»

У відомості нарахування зарплатні є прізвища шести-восьми працівників, які мають один із трьох кваліфікаційних розрядів: 1, 2, 3. Денна тарифна ставка залежить від розряду так (в. у.о):

12, якщо розря

Ставка = 10, якщо розряд = 2

8, якщо розряд =1

 

Протягом місяця працівники зайняті різну кількість днів. Треба ввести кількість відпрацьованих днів і нарахувати зарплатню працівникам, якщо відрахування (податки тощо) становить 13% від нарахувань. Скласти бухгалтерську відомість (див. рис. 44).

Задача 8 «Розв’язування нелінійного рівняння»

Дано нелінійне рівняння 2nx-n=sinnx, де n – номер варіанта. Розв’язати рівняння методом простих ітерацій (див. рис.45) і методом добирання параметра.

Абсолютна і змішані адреси. Розглянемо поняття абсолютної і змішаної адрес клітинки у формулі. Абсолютною називають адресу, в якій є два символи $: один перед назвою стовпці, другий – перед номером рядка. Змішана адреса містить лише один символ $.

Абсолютні адреси слугують, зокрема, для посилання на клітинки, які містять константи, що є у формулах. Такою константою є, наприклад, відсотки (12%=0, 12) річних у задачі 2. Якщо для задачі 2 число 0, 12 занести в клітинку ЕЗ, то і клітинку СЗ можна ввести формулу = ВЗ*$Е$3.

Логічні функції. Розгалуження в ЕТ реалізовують за допомогою функції ЯКЩО (ЕСЛИ, IF), яка використовується у формулах і має таку структуру:

ЯКЩО (< логічний вираз>; < вираз 1>; < вираз 2>).

Логічний вираз – це форма запису умови: простої або складеної.

Якщо умова істинна, то функція набуває значення першого виразу, інакше — другого.

Вираз 1 чи вираз 2 також може бути функцією ЯКЩО — так утворюють вкладені розгалуження. Часто виразом 1 чи ми разом 2 є лише адреса клітинки, яка містить деяке значення або конкретне число.

Прості умови записують так, як в алгоритмічних мовах — за допомогою операцій порівняння =, >, <, < =, > *>, < >, визначених над виразами, наприклад, 7> 5, А5< =20, тощо.

Складені умови записують за допомогою логічних функцій

І(< умова1>; < умова2>;...) та АБО(< умова1>; < умова2>;...).

Функція І (И, АND) істинна, якщо всі умови в списку істинні.

Функція АБО (ИЛИ, ОR) істинна, якщо хоч би одна умова в cписку її аргументів істинна.

Наприклад, функція ЯКЩО(АБО(5> 7; 5< 7); 5; 7) набуває значення 5, а функція ЯКЩО(І (5> 7; 5< 7); 5; 7) — значення 7.

Якщо користувач не пам'ятає вигляду функції, він може вставити її у вираз за допомогою майстра функцій, який викликають командою Вставити - Функція. У цьому разі потрібно ви­брати назву функції із запропонованого списку (крок 1) і запов­нити поля значеннями параметрів (крок 2).

Працюючи в Ехсеl, потрібно користуватися російськими (ЕСЛИ, И, ИЛИ) або англійськими (ІF, АND, ОR) назвами функцій.

Дати. В економічних чи бухгалтерських задачах дати трапляються доволі часто. Дати в ЕТ чисто умовно нараховують до і лише відображаються на екрані в тому чи іншому форматі. Можна застосовувати функції опрацювання дат з метою визначення окремих компонент дати: поточного номера дня в тижні, в місяці. Ці функції потрібно вставляти у вирази командами Вставити – Функція – Дати –Час.

Метод добирання параметра. Метод добирання параметра призначений для розв’язування нелінійного рівняння f(x)=c. Суть методу полягає в тому, щоб автоматично визначити (з деякою точністю) таке значення параметра х, для якого функція f(x) одержує потрібне значення с.

Цей засіб має важливе значення для розв’язування задач зворотного економічного аналізу. Наприклад такої: скільки треба купити одиниць деякого товару (це є параметр), щоб вкластися в заплановану суму (це функція).

Розглянемо задачу: встановити тарифну ставку (це пари метр) дванадцятьом працівникам, щоб вкластися в запланований обсяг зарплатні (це функція) 1000 грн.

Модель задачі. Нехай А1 — адреса клітинки, що міститиме відповідь — значення параметра-ставки, а /(А1) — задана функція (мета дослідження), наприклад, зарплатня(А1) = 12*АІ, Складаємо рівняння, яке є математичною моделлю задачі: 12*А1 = 1000.

Хоча задача дуже проста, застосуємо для її розв'язання метод підбору параметра, який полягає в тому, що програма сама має підібрати значення А1, щоб задовольнити будь-яке рівняння.

Алгоритм дій користувача такий.

1. У будь-яку клітинку (але не в А1) треба занести форму і = f(А1). У нашому випадку формула така: = 12*А1.

2. Вибрати цю клітинку і виконати команду Сервіс - Підбір параметра. Отримаємо діалогове вікно Підбір параметра.

3. Заповнити три поля: а) зазначити адресу формули; б) бажане значення формули;

в) адресу параметра —А1.

4. Натиснути на ОК і у клітинці А1 отримати результат.

Другий спосіб полягає у використанні можливостей програми Solver («Пошук розв'язку»), що додається до Ехсеl.

Метод простих ітерацій. Розглянемо ще два способи розв’язування нелінійного рівняння:

1. Метод простих ітерацій з побудовою таблиці;

2. Метод простих ітерацій з використанням двох клітинок.

Метод простої ітерації реалізують за допомогою рекурентної формули так:

Другий спосіб полягає у використання властивості ЕТ автоматичного багаторазового пере обчислення, якщо ввімкнений режим ітерацій у діалогове пере обчислення, якщо ввімкнений режим ітерацій у діалоговому вікні Параметри.

6.Фінансові функції використовуються для розв’язування задач планування фінансової діяльності, визначення прибутків, аналізу вигідності капіталовкладень. Інвестицією називають вкладення грошей у деякий бізнес на певних умовах. Позика у банку називається кредитом, а внесок на рахунок в банк – депозитом. Надходження грошей від деякого бізнесу називають рентою. Розглянемо основні параметри фінансових функцій:

· Процентна ставка;

· Кількість періодів;

· Сума внеску;

· Тип операції.

Функція для визначення майбутньої вартості теперішніх інвестицій. Функція має вигляд БЗ(ПС, КП, ПВ, СВ, Т). Англійська назва функції FV.

Якщо параметр має значення 0, то його можна не зазначати. Якщо параметр пропускають в середині списку параметрів, то два розділювачі мають бути поряд.

Задача1. Інвестор вкладає в бізнес 2000 грн. (чи відкриває на цю суму рахунок у банку) на умовах 5% ставки прибутку щомісяця. Яка вартість інвестиції через 36 місяців?

Розв’язок задачі дає така формула:

=БЗ(5%; 36;; -2000)

Відповідь: 11583, 63.

Зауваження. У цій роботі вважатимемо, що десяткові числа записуються з використанням коми, а не крапки.

Задача 2. Клієнт відкриває рахунок у банку на умовах 5% ставки прибутку щомісяця, кладе на рахунок 2000 грн і планує на початку кожного місяця забирати з рахунку 100 грн. Яка сума буде на рахунок через 36 місяців?

=БЗ(5%; 36; 100; -2000; 1)

Відповідь: 1520, 82 грн.

Задача 3. Умова та сама, але клієнт планує не забирати, а докладати по 100 грн на початку кожного місяця.

=БЗ(5%; 36; -100; -2000; 1)

Відповідь: 21 646, 45 грн.

Функція масиву для визначення майбутньої вартості інвестиційного капіталу на умовах нарахування різних процентів за певну кількість (до 30) періодів має вигляд БЗРАСПИС(капітал; масив процентів), але є не у всіх програмах. Англійська назва функції FVSHEDULE.

Задача 4. Фірма інвестує 2000 грн протягом шести місяців за умови таких щомісячних процентних ставок 7%, 6%, 5%, 4% 4%, 4%. Яка вартість інвестиції через шість місяців?

= БЗРАСПИС(2000; {0, 07; 0, 06; 0, 05; 0, 04; 0, 04; 0, 04})

Відповідь: Shift+Ctrl+Enter дає 2 679, 22 грн. Такий бізнес невигідний. Ліпше покласти 2000 грн у банк під 5% на 6 місяці і, нічого не роблячи, отримати Б3(5%; 6;; -2000) = 2 680, 19 грн.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1940. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия