Студопедия — Частина 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Частина 1






Оскільки на рекламній сторінці вкрай бажана присутність логотипа рекламованої компанії, розробку сторінки почнемо з його пошуку у видавничій базі логотипів. Оскільки остаточний розмір логотипа на майбутній сторінці поки невідомий, з декількох варіантів відразу ж оберемо векторний у форматі AI Adobe Іllustrator, у даному випадку зручний тим, що його можна як завгодно масштабувати без втрати якості. Саме цей формат прийнятний ще і завдяки «прозорості» зон, що не входять у власне зображення. Завантаживши файл у графічний фрейм QuarkXPress, ви побачите замість червоних букв логотипа сірий прямокутник з написом PostScrіpt Pіcture... Конвертувати файл у формат EPS в Іllustrator.

Друга дія при підготовці цієї сторінки до верстки — виготовлення підкладки. Річ у тому, що всі перераховані вище текстові блоки цілком зручно компонувати. За винятком списку технічних характеристик — тут зіштовхуємося з рядками різної довжини, необхідністю виділити частину рядка напівжирним або іншим дизайнерським методом.

Передбачаючи, що краї тексту будуть нерівними, потрібно помістити під весь матеріал яку-небудь підкладку, що, крім колірного ефекту, зорово «скріплювала» би усі компоненти.

Відкрийте PhotoShop і у відповідності з усіма правилами створення зображення для застосування в поліграфії, створіть «новий» файл величиною 215x297 мм (розмір сторінки до обрізки) і роздільністю 300 точок на дюйм у режимі RGB. Але ж враховуючи його обсяги в мегабайтах — 25, 5 (а в режимі CMYK буде і 34) зменшіть Роздільна здатність до 150 dpі — для підкладки в даному випадку прийнятно, а на друк піде учетверо швидше.

 

Рис. 1.1. Фактура підкладки (попередній (а) і остаточний (б) варіанти)

Заповніть фон файлу не дуже різким «шумом» (Fіlter => Noіse => Add Noіse) з параметром Amount = 116. До тла, що вийшло, застосуйте один із сучасних стандартних фільтрів: Fіlter => Artіstіc=> Colored Pensіl, тут виставіть параметри Pencіl Wіdth (на максимум), Stroke Pressure (8, щоб не занадто грубо) і Paper Brіghtness (9 — контрастніше. Контраст зменшимо потім).

Далі підкладіть внизу зображення ще один шар, залийте його білим кольором, а для першої фактури встановіть відсоток прозорості (33%). Працюючи інструментами Hue/ Saturatіon і Brіghtness/Contrast, виділіть з колірного шуму жовтий відтінок, домагаючись результату, представленого на (рис. 1.1 (б)). Зворотний тон має приємно контрастувати з червоними буквами логотипа. Під час роботи над фономм виникає ідея: оскільки в лабораторній роботі описуються чотири прилади, а один з видів логотипа компанії являє собою велику букву «Х», непогано б помістити її в центрі сторінки, заповнивши порожнечі між елементами букви (яких теж чотири) текстом і зображеннями. Для реалізації ідеї з документа, який найкраще підходить, відскануємо і перенесемо на підкладку новий варіант логотипа (рис. 1.2.).

Рис. 1.2. Новий варіант логотипа

Усі робочі заготовки із шарами збережені у форматі PSD, тому контраст можна відрегулювати пізніше. З підкладкою поки теж усе...

Частина 2.

Настав час переходити до роботи у Quark'у. Завантажте у програму макет сторінки з установленим форматом, полями, наборами абзацних стилів і т.п. Спочатку зручно положити на монтажний стіл усі майбутні компоненти сторінки — підкладку, логотип, текст, зображення. У PhotoShop виконайте «обтравку» усіх чотирьох зображень, а їх збереження з «обтравочним контуром» (Path). У QuarkXPress 4-й версії з такими обтравочними контурами можна працювати у форматі TІF — дуже зручно. Тепер наші зображення виглядають акуратно вирізаними і чітко відображуються на будь-якому фоні (рис. 1.3.). Роботу з компонування починайте з заголовка. Логотип за традицією ставте в правому верхньому куті, а ліворуч поміщайте текст «Продукти 2003 від компанії Xerox» (моделі принтерів компанії Xerox та рік випуску має відповідати року виконання лабораторної роботи), призначивши йому стиль, який використовується для заголовків у журналі.

 

Рис. 1.3. Один із принтерів з обтравочним контуром

Два слова Xerox, одне над одним, ріжуть око. Розбивши заголовок на два рядки (блоками) і виділяючи його ключові слова кеглем крупніше (рис. 1.4.а, б, в), ретельно підбирайте величину слів. Нижче в окремий фрейм вставте анотацію, застосувавши до неї стиль аналогічної назви. Синій колір букв, який застосовується для анотацій у нашому журналі, змініть на чорний — строкатість тут ні до чого. Тепер краще перейдіть до кінця сторінки. Зміст цього тактичного прийому — спочатку розставити по місцях блоки попростіше, а простір, що залишився, розподілити між компонентами, що вимагають більш детального доопрацювання. Текстовий фрейм «Наші партнери» легко розташувався внизу сторінки, текст вдало розподілився в три колонки, з огляду на внутрішню значеннєву структуру (перелік має йти тільки в такому порядку і в кожному стовпці буде розпочинатись з назви міста).

Рис. 1.4. Розташування ключових слів

Після оновлення наша сторінка набуває остаточного вигляду наведеного на рис. 1.5.

 

Рис. 1.5. Остаточний вигляд

Тепер йдемо від скупчення виробів у центрі, на фірмовій рекламі, навпаки — розміщуємо тільки три принтери, прагнучи зберегти симетрію в їх шаховому розташуванні. Після цього розташовуємо текст, що залишився, тільки двома способами (рис. 1.6.).

Рис. 1.6. Варіанти розташування тексту.

Тому після вичитування, виправивши помилки і зробивши доповнення, виправляємо і деякі помилки компонування. Останні штрихи: додайте освітлення (50%), підкладку під блок «Наші партнери» унизу сторінки, підкресліть назви міст, щоб виглядали чіткіше. А заключний акорд — прокреслення вгорі сторінки тонкою (0, 4 пункти) чорною лінією, що упирається в букву Х, — ставить загальний заголовок на місце.

Рис. 1.7. Оригінал-макет сторінки журналу.

Лабораторна робота виконана. Зрозуміло, на цій сторінці (рис. 1.7.) є ще поле для експериментів. Можна, наприклад, помістити на підкладку тіні (темніші або світліші) від зображень, попрацювати над рельєфністю нижнього блоку і т.ін..

Оформлення звіту.

На захист даної лабораторної роботи студент повинен надати в електронному варіанті виконану лабораторну роботу та захистити її в індивідуальному порядку.

Контрольні запитання.

1. Який дизайнерський підхід був використаний у створенні обкладинки журналу?

2. Які ви знаєте прості й складені кольори, їх використання в макеті?

3. Як відбувалось макетування сторінок у журналі?

4. Як автоматично пронумерувати сторінки журналу?

5. Як виконується розташування елементів макета «під обріз»?

6. Як відбувається вирівнювання й розподіл блоків?

7. Які ви знаєте способи обтікання текстом графічних елементів?

8. Як відбувається вставка й редагування таблиць?

 


16. Словник термінів

Авторський оригінал — повідомлення, підготоване автром для подання в ЗМІ, яке повинно відповідати певним нормам, зафіксованим, зокрема, у стандарті.

Анотація — коротка характеристика тематичного змісту видання (твору), його соціально-функціонального і читацького призначення, форми й інших особливостей.

Базова лінія тексту (Baseline) — умовна лінія, на якій розташовуються букви тексту. Аналог — лінії у зазвичайму шкільному зошиті.

Бібліографічні відомості — основні відомості про видання, що надають йому коротку характеристику й дозволяють відрізнити дане видання від усіх інших.

Бібліографічний покажчик — бібліографічний посібник зі складною структурою, розкритий рубрикацією й апаратом — передмовою, допоміжними покажчиками, змістом, списком скорочень і т.п..

Боковик — перша ліворуч графа таблиці, у якій розташовують підмет таблиці, або назви присудка таблиці.

Верстка — монтаж полос видання заданого розміру зі складених елементів: складальних рядків тексту, заголовків, формул, таблиць, ілюстрацій, репродукцій, прикрас, колонцифр, колонтитулів і т.п..

Висячий рядок — кінцевий рядок абзацу, що стоїть першим на полосі або в колонці, або початковий рядок абзацу, що стоїть останнім.

Вступна стаття — елемент апарату видання, стосовно самостійного твору, у якому широко тлумачиться творчість автора й твір, що публікується, щоб допомогти читачеві краще сприйняти його зміст і форму, розібратися в складностях, познайомитися з історією, видавничою й читацькою долею книги, її оцінками в різні епохи й т.п..

Виключка — розташування неповного набраного рядка по центру, від лівого або правого краю полоси, а також (при комп'ютерному наборі або верстці) — стискання або розтягування набраного рядка до формату набору за допомогою збільшення або зменшення міжслівних або міжбуквених пробілів.

Випускні дані — частина вихідних відомостей, у якій дається виробничо-технічна характеристика видання, дати його проходження у виробництві, назви й адреси видавництва й друкарні. Згідно із проектом нового українського стандарту, випускні дані повинні містити:

· формат паперу та частку аркуша;

· номер ліцензії на видавничу діяльність і дата її видачі;

· дата здачі в набір (при здачі в друкарню підписаного до друку оригінал-макета опускається);

· дата здачі до друку;

· формат видання;

· вид паперу;

· гарнітура шрифту основного тексту;

· основний спосіб друку;

· обсяг видання в друкованих аркушах;

· тираж;

· номер замовлення поліграфічного підприємства;

· назва (ім'я) і повна поштова адреса видавництва (видавця);

· назва й повна поштова адреса поліграфічного підприємства.

Вихідні дані — частина вихідних відомостей видання, що включає три їх основних (обов'язкових) елементи: 1) місце випуску видання; 2) ім'я видавця (назва видавництва); 3) рік випуску видання. Ці елементи приводяться в зазначеній послідовності й становлять зону вихідних даних бібліографічного опису. Їх потрібно розташовувати у нижній частині титульного аркуша.

Вихідні відомості — розташовані на самих примітних місцях видання (обкладинка, титульний аркуш, кінцева сторінка) тексти, що містять основні короткі відомості про видання, його коротку індивідуальну характеристику й індивідуальні шифри, що полегшують його обробку в книгарні й бібліотеці, а також читацький пошук.

Видання — розтиражований в якому-небудь числі ідентичних екземплярів одним з технічних способів твір писемності, ізомистецтва, музики, картографії, що призначено для передачі відомостей й (або) образів читачеві з метою впливу на нього, пройшло редакційно-видавничу підготовку й обробку, що враховує особливості обігу його в споживчому середовищі.

Видавничий оригінал — комплект оригіналів всіх частин видання (тексту, ілюстрацій, зовнішнього оформлення, дублікатів і т.п.), що пройшли вичитування й технічну розмітку й утримуючі всі вказівки для поліграфічного виконання видання — набору, репродукування, друкування, брошуровочно-перепльотних робіт як у самому оригіналі, так й у прикладеній до нього специфікації, макети художнього оформлення й верстки й т.п.

Гарнітура — комплект шрифтів одного рисунка у всіх розмірах і накресленнях.

Гасло — чітке, ясне й стисле формулювання ідеї, зручне для сприйняття й запам'ятовування.

Голівка — у таблиці верхня частина із заголовками боковика й граф на противагу хвосту (боковик і прографка таблиці).

Зверстані аркуші — сформовані в друковані аркуші полоси набору.

Зошит — складова частина блоку видання, отримана в результаті фальцювання друкованого аркуша.

Інтерліньяж — відстань між базовими лініями шрифту.

Кадрування — виділення частини зображення (кадру) при підготовці видавничого оригіналу. Використовується для приведення частини зображення до заданого формату, а також при комп'ютерній обробці окремих деталей зображення.

Кегль — це висота букви або знака із просвітом над ним і під ним.

Кернінг — величина зазора між парою символів. Регулювання кернінгу

(Kerning) здійснюється для шрифтів великого розміру. Вимірюється у долях М-пробілу.

Книга — неперіодичне текстове книжкове видання обсягом понад 48 сторінок, яке може містити повідомлення усіх видів.

Коректура — виправлення в коректурних і пробних відбитках помилок і несправностей, допущених виконавцями при наборі й репродукуванні оригіналів або не помічених автором і видавничими працівниками при підготовці оригіналів, а також відновлення матеріалів, що застаріли за час набору, і такого ж виправлення в самому наборі.

Накреслення — графічний різновид шрифту в межах однієї гарнітури, що відрізняється по щільності (ширині) вічка (нормальне, вузьке, широке), постановці (нахилу) вічка (пряме, курсивне, похиле) і насиченості (світле, напівжирне, жирне).

«Ліхтарик» — дрібна рубрика, що набирається на зовнішніх полях полос: на парній – ліворуч і на непарній – праворуч, у лінію з першим рядком першого абзацу того тексту, що «ліхтариком» озаглавлений; зазвичай виділяється шрифтом.

Логотип — оригінальний символ товару, організації/фірми.

Макет — набраний, зверстаний на комп'ютері й видрукуваний на лазерному принтері текстовий оригінал, що є точним прообразом майбутнього видання (по числу сторінок [полос], абзаців, малюнку шрифту).

Муар — небажаний візерунок, який створено неправильним вибором нахилу ліній растра.

Оригінал-макет кодований — записаний на будь-якому носієві текстовий видавничий оригінал-макет, тобто з командами для повноцінного набору й верстки (з розбивкою на полоси).

Плагін (від англ. plug-in) — незалежно компільований програмний модуль, що динамічно підключається до основної програми, призначений для розширення і/або використання її можливостей. Також може переводитися як «модуль». Плагини зазвичай виконуються у вигляді бібліотек, що розділяються.

Пробіл (Space) — символ, який не друкується і потрібен для розділення слів.

Існують такі види пробілів:

М-пробіл — дорівнює ширині великої букви М для даного кегля шрифта.

Шпація ( Кругла шпація) — дорівнює М-пробілу.

Напівкругла шпація — дорівнює половині круглої шпації.

Тонка шпація — дорівнює половині напівкруглої шпації або чверті круглої.

Растр — точкова структура зображення; точки можуть мати круглу, еліптичну й іншу форму.

Резензування — процес письмового розбору й оцінки пропонованого до видання твору для визначення доцільності його випуску, виявлення переваг і недоліків, визначення можливих шляхів удосконалення.

Резидентний шрифт — у лазерних принтерах шрифт, записаний до

пристрою.

Розворот — дві суміжні сторінки аркуша – парна й непарна.

Розрядка — збільшення міжбуквенного простору в слові. Застосовується переважно для значеннєвих виділень у тексті, а також у заголовках і підзаголовках.

Розстібна таблиця — таблиця, зверстана на двох суміжних полосах.

Редагування тексту — будь-яка зміна текстового матеріалу, таке як виправлення, додавання й видалення, або реорганізація структури.

Резюме — короткий виклад змісту твору, надрукований у його кінці, часто на іншій мові, ніж основний текст.

Ретуш — додаткова корекція зображення, що усуває його дефекти

Реферат — короткий виклад сутності якого-небудь питання, твору, зроблений в інформаційних цілях, наприклад, реферат наукової статті, опублікованої в іноземному журналі, і ін.

Ростиск — неправильний спускполос, що викликає порушення послідовності сторінок у зошиті.

Рубрика — заголовок частини, глави й т.п., що набирається шрифтом, відмінним від основного текстового шрифту.

Рубрикація — система взаємозалежних і супідрядних заголовків видання, що виражають взаємозв'язок і співпідпорядкованість очолюваних ними рубрик (підрозділів).

Спуск полос — розташування окремих полос перед друкуванням у такому порядку, щоб у з фальцьованому аркуші вийшло правильне чергування сторінок

Середник — пробіл між колонками у двох- або багатоколонковому наборі.

Суперобкладинка — паперова обгортка, що прикриває видавниче плетіння або обкладинку книги. Вона тримається на плетінні за допомогою широких країв, що загинаються, — клапанів. Основна мета суперобкладинки — збільшити термін збереження плетіння або обкладинки, але вона служить й елементом оформлення.

Схема — креслення, що передає, зазвичай за допомогою умовних позначок і без дотримання масштабу, основну ідею якого-небудь пристрою, машини й т.п., що відтворює взаємозв'язок їх головних елементів.

Тверда копія — виведені полоси (на папері або на плівці).

Текст — основна частина літературного твору без малюнків, креслень, підрядкових приміток і т.п.

Теплі кольори — відтінки червоного й жовтого.

Тиснення — зображення або напис, видавлені, наприклад, на видавничому плетінні.

Титульний аркуш — перша вихідна сторінка видання, на якій розташовується назва книги, ім'я автора й найменування видавця. Завжди права (непарна) сторінка.

Точка — 1) окремий елемент, з якого складається растрове зображення; 2) синонім поняття піксел або пляма: найменше зображення, що може бути відображено системою на екрані, на фотоматеріалі або на папері. Кількість точок на дюйм – dpi – стандартна одиниця виміру виділивності, виражений у точках або пікселах для фотоскладальних пристроїв четвертого покоління або лазерних принтерів. Чим вище Роздільна здатність (більше точок на дюйм), тим чіткіше отримане зображення.

Трекінг (Tracking) — відстань по горизонталі між сусідніми буквами тексту. Вимірюється у долях М‑ пропуску.

Укладач — особа, що склала книгу з творів одного або декількох авторів або зібрала з різних джерел й обробила для друку різні матеріали.

Формат набору — довжина складальної полоси.

Фальцювання — операція брошурувального процесу, що полягає в складанні видрукованих аркушів у зошит.

Фонт — комп'ютерний термін, відповіднийу поліграфічному терміну гарнітура шрифту.

Формат видання — розміри готового (обрізаного й зброшурованого) друкованого видання. Формат видання позначається в міліметрах (наприклад, 170 х 222 мм.).

Формат друкованого паперу — розміри (довжина й ширина) аркуша паперу або ширина рулону паперу. Позначаються в сантиметрах шляхом вказівки ширини й довжини аркуша паперу, з'єднаних знаком множення, або ширини рулону.

Форматування тексту — комп'ютерна видозміна тексту, що відповідає формуванню абзаців, рядків і полос, відповідно до необхідного формату полоси.








Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 761. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия