Студопедия — ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ВОДОПРОВІД.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ВОДОПРОВІД.






Савицкая Г.В. Экономический анализ. – М.: Новое знание, 2007. – 689 с.

Скамай Л.Г., Трубочкина М.И. Экономический анализ деятельности предприятия: учебник для студ. вузов. - М.: ИНФРА, 2009. – 612 с.

Электронная библиотечная система «Книгафонд». htpp://www.knigafund.ru

 

Таблиця 1.

Номери розрахункових ділянок     Довжина ділянок, l, м Кількість приладів, N Кількість споживачів, U   , л/с     P PN qc, л/с d, мм V, м/с і, мм/м   hl=li, м Примітки
                         

 

 

Вибір лічильника води.

Для врахування кількості води, що надходить до будинку, застосовують крильчасті або турбінні водолічильники.

Вибір водолічильника, тобто визначення його діаметра умовного проходу, здійснюється згідно вимог [3 ].

Середні витрати води за годину на протязі доби не повинні перевищувати експлуатаційні витрати qе, що наводяться в таблиці 4 [3], тобто:

, (8)

де - загальна норма витрат в середню добу на одного споживача, л [3, додаток 3]; Т - розрахунковий час (24 години для житлових будівель).

Втрати напору в лічильнику води при проходженні максимальних секундних витрат на господарсько-питні і виробничі потреби визначаються за формулою:

h=Sq2, (9)

де S - гідравлічний опір водолічильника [3, табл. 4]; q - розрахункова витрата води, що проходить через водолічильник (витрата на вводі), м3/г.

Вони не повинні перевищувати 2,5 м в крильчастих лічильниках і 1,0 м - в турбінних, а з врахуванням витрат води на внутрішнє пожежегасіння - 10 м.

Визначення необхідного напору в системі внутрішнього водопроводу.

Робота внутрішнього водопроводу вважається нормальною, коли найбільш віддалена від вводу точка водовідбору забезпечується не тільки розрахунковими витратами води, а й необхідним напором.

Необхідний напір для внутрішнього водопроводу визначається:

Нr = hг + ΣН + hвдл + Hf, (10)

Де hг - перевищення розрахункової водорозбірної точки над відміткою точки вводу води у будинок; ΣН - загальні втрати напору (ΣН=Σ(hl+hm)); hвдл - втрати напору в лічильнику води; Hf - вільний напір на вилив із розрахункового водорозбірного крану [3, додаток 2].

Порівнюючи гарантійний напір Нг на вводі в будинок з необхідним Нr, визначають необхідність встановлення підвищувального обладнання.

Коли Нr < Нg на 0,5... 1,0 м - система може нормально функціонувати під тиском зовнішньої мережі.

У випадку Нr > Нg на 2,0 м — необхідно передбачати насосну установку.

Напір насоса Нн = Нr - Нg, а його продуктивність Qн = qtot, на вводі. Коли ж при цьому має місце значна нерівномірність водоспоживання (житловий будинок), то в системі водопроводу передбачається водонапірний бак.

При Нr ≈ Нg достатньо передбачити лише встановлення водонапірного баку чи пневматичної установки.

 

ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ВОДОПРОВІД.

 

Нормами [3] визначені будівлі, де застосування внутрішнього протипожежного водопроводу є обов'язковим, а де його можна не проектувати. Протипожежна система повинна забезпечити гасіння пожежі в найбільш віддалених, від протипожежних стояків приміщеннях. Тому кількість стояків і відстань між ними залежить від довжини рукавів протипожежної системи (10, 15 20 м).

В розрахунково-графічній роботі пропонується застосувати протипожежну систему об’єднану з системою холодної води і відобразити її на загальній аксонометричній схемі. Протипожежний стояк необхідно зверху об’єднати з одним чи двома стояками холодної води перемичкою з вентилем.

Гідравлічний розрахунок об’єднаного господарсько-протипожежного водопроводу слід починати з найбільш віддаленої і високо розташованої ділянки, на якій є пожежний кран.

Секундну витрату на розрахункових ділянках визначають як суму господарсько-питної і пожежної витрати, що приймається за Додатком 4 [3]. Розрахунок виконується в формі таблиці.

Швидкість руху води в трубах приймається 1,5 – 3,0 м/с.

Кl призначають в мережах об’єднаних водопроводів 0,2.

Поливові крани розташовують по одному на кожні 60 – 70 м периметру будівлі.

Господарсько-побутова каналізація.

Призначена для відводу господарсько-побутових стоків від споживача у дворову систему каналізації.

Стояки проектуються на план підвалу чи технічного підпілля, об'єднуються колекторами у групи і через випуски підключаються до колодязів дворової (квартальної) мережі водовідведення.

На підставі вище викладеного розробляється аксонометрична схема системи внутрішнього водовідведення (каналізації).

Каналізаційний стояк у верхній частині переходить у витяжну трубу, яка повинна підніматись над покрівлею не менш ніж на 0,5 м при скатній покрівлі і не менше ніж на 0,3 м при пласкій покрівлі. На стояках на верхньому і нижньому поверхах, а також через кожні 2-3 поверхи на висоті 1,0 м над підлогою передбачається встановлення ревізій, а на поворотах - прочисток. Труби водовідведення і стояки, до яких не приєднані унітази, приймають діаметром 50 мм, а стояки з унітазами - мінімум 100 мм.

Для житлових і громадських будівель використовуються пластмасові та чавунні розтрубні каналізаційні труби, рідше - азбестоцементні.

Випуски використовують для збирання стічних вод з одного або кількох стояків і відведення стоків у дворову мережу. Діаметри випусків приймають не менше діаметрів стояків. Перехід від стояка до випуску повинен бути плавним.







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 479. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.039 сек.) русская версия | украинская версия