Студопедия — Інвестиційних проектів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інвестиційних проектів






Метод розрахунку чистого приведеного ефекту (NPV)

Метод розрахунку чистого приведеного ефекту (NPV) заснований на порівнянні величини вихідних інвестицій із загальною сумою дисконтованих грошових надходжень, які генеруються величиною вихідних інвестицій протягом прогнозованого терміну.

Наприклад, за прогнозом вихідні інвестиції будуть генерувати протягом N років річні доходи: NCF1, NCF2, NCF3, …, NCF п. Чистий приведений ефект (NPV) в такому разі розраховується за формулою:

(2.1)

де NCF i – прогнозування доходів за роками, тис. грн;

r – дисконтна ставка;

Inv – величина вихідних інвестицій, тис. грн.

Якщо проект припускає не одноразову інвестицію, а послідовне інвестування фінансових ресурсів протягом N років, то формула розрахунку NPV модифікується таким чином:

(2.2)

Якщо NPV > 0, то проект варто прийняти. У цьому разі інвестор отримає бажані прибутки.

Якщо NPV < 0, то проект варто відхилити. Інвестор буде мати збитки від цього проекту.

Якщо NPV = 0, то проект не прибутковий і не збитковий. У цьому разі інвестор не отримає прибутку та й не матиме збитків від здійснення цього проекту, але водночас обсяги виробництва зростуть і фірма збільшиться за своїми масштабами.

Метод розрахунку індексу прибутковості (рентабельності) інвестицій (РІ)

Метод розрахунку індексу прибутковості (рентабельності) інвестицій (РІ) є, за суттю, наслідком NPV. Показник (РІ) зручний при виборі одного проекту з кількох альтернативних, що мають приблизно однакове значення NPV, або при комплектуванні портфеля інвестицій з максимальним сумарним значенням NPV.

Індекс рентабельності розраховується за формулою:

(2.3)

Якщо РІ > 1, то проект слід прийняти;

РІ < 1 – проект слід відхилити;

РІ = 1 – проект не прибутковий і не збитковий.

Індекс рентабельності характеризує дохід на одиницю витрат (грн/грн). Саме цей критерій найкращий, якщо потрібно упорядкувати незалежні проекти для формування оптимального портфеля у разі обмеженості (є межа) загального обсягу інвестицій.

Метод розрахунку норми рентабельності інвестицій (IRR)

Під нормою рентабельності інвестицій розуміють таке значення коефіцієнта дисконтування, при якому NPV= 0.

IRR = r, при якому NPV = f(r) = 0.

Зміст розрахунку цього коефіцієнта при аналізі інвестицій, які плануються, полягає в наступному: IRR показує максимально припустимий відносний рівень витрат, що можуть бути асоційовані з цим проектом.

Наприклад, якщо проект повністю фінансується за рахунок позики комерційного банку, тоді значення IRR показує верхню межу припустимого рівня відсоткової ставки, перевищення якої робить проект збитковим.

Для визначення IRR застосовуються наступні методи: графічний метод за допомогою персонального комп'ютера (рисунок 2.2), метод послідовних ітерацій з використанням табульованих значень множників, що дисконтуються (r). Для методу послідовних ітерацій за допомогою таблиць обираються два значення коефіцієнта дисконтування r1 та r2, таким чином, щоб в інтервалі r1, …, r2, функція NPV= f(r) змінювала своє значення з “+” на “ - “.

Рисунок 2.2 – Графічне визначення ІRR

 

Далі для розрахунку використовується формула:

(2.4)

де r1 – значення коефіцієнта дисконтування, при якому NPV1=f(r1)>0;

r2 – значення коефіцієнта дисконтування, при якому NPV2= f(r2)<0

Логіка критерію IRR така, що норма рентабельності інвестицій показує максимальний рівень витрат, який може бути асоційований за певним проектом, тобто якщо ціна капіталу, що залучається для фінансування, більше IRR то проект призведе до збитків і його треба відхилити.

Метод визначення строку окупності інвестицій (РР)

Найпростіший і більш розповсюджений у світовій аналітичній практиці є метод визначення строку окупності інвестицій (РР). Він не припускає тимчасової упорядкованості грошових надходжень. Алгоритм розрахунку строку окупності залежить від рівномірності розподілу прогнозованих доходів від інвестицій:

а) якщо дохід розподілений за роками рівномірно, то (РР) розраховується таким чином:

(2.5)

де РN – середньорічний обсяг прибутку.

б) якщо дохід розподілений нерівномірно, то (РР) розраховується прямим підрахунком кількості років, протягом яких інвестиції будуть погашені кумулятивним доходом. Загальна формула матиме вигляд:

(2.6)

де t0 – номер першого року, у якому досягається умова ,

Inv – сума інвестицій у проект, тис. грн.

CF – дисконтовані грошові потоки, тис. грн.

Показник (РР) називає кількість базових періодів, за які вихідні інвестиції будуть повністю повернені за рахунок генерованих проектом припливів коштів.

Метод розрахунку коефіцієнта ефективності інвестицій (ARR)

Метод розрахунку коефіцієнта ефективності інвестицій (ARR). Для цього коефіцієнта характерні такі ознаки:

– по - перше, дохід характеризується показником чистого прибутку;

– по - друге, не припускає дисконтування доходу.

Алгоритм розрахунку дуже простий, що і визначає поширене використання цього показника на практиці:

(2.7)

де РN – середньорічний прибуток (прибуток з урахуванням відрахувань до бюджету);

RY – залишкова чи ліквідаційна вартість.

Середній розмір капіталовкладень знаходиться розподілом вихідної суми капітальних вкладень на два, якщо передбачається, що після закінчення терміну реалізації аналізованого проекту всі капітальні витрати будуть списані; якщо припускається наявність залишкової або ліквідаційної вартості (RY), то її оцінка повинна бути виключена.

Цей показник, як правило, порівнюють із середнім рівнем рентабельності, що встановлює підприємство, наприклад, рентабельністю авансованого капіталу.

Коефіцієнт рентабельності авансованого капіталу (Ра) розраховується за формулою:

(2.8)

де ΣЧП – загальний чистий прибуток підприємства;

ΣАС — загальна сума коштів, авансована в діяльність підприємства.

Якщо ARR > Ра, то проект доцільний.

Цей метод розрахунку коефіцієнта ефективності інвестицій має такі недоліки:

– не враховує тимчасової складової грошових потоків;

– не робить розмежування між проектами з однаковою сумою середньорічного прибутку, хоча сума прибутку за роками може дуже різнитися;

– не розрізняє проекти, які мають однаковий середньорічний прибуток, і ця сума може генерувати протягом різної кількості років та ін.

2.2.2 Порівняльний аналіз проектів різної тривалості

В реальному житті цілком імовірна ситуація, коли необхідно порівняти проекти різної тривалості. Наприклад, проекти А і Б розраховані відповідно на і та j років. В даному випадку рекомендується:

– знайти найменше загальне кратне термінів дії проектів

z = НЗК (i, j);

– розглянути кожен з проектів як повторюваний, проаналізувати NPV проектів А і Б, реалізованих необхідну кількість разів протягом періоду z;

– обрати той проект з вихідних, для якого сумарне NPV повторюваного потоку має найбільше значення.

Сумарний чистий дисконтований дохід (NPV) повторюваного проекту розраховується по формулі:

I спосіб: (2.9)

II спосіб:

(2.10)

де NPVi – чистий дисконтований дохід вихідного проекту;

і – тривалість вихідного проекту;

де r – значення коефіцієнта дисконтування в долях одиниці;

n – кількість повторень вихідного проекту (вона характеризує кількість доданків у дужках).

2.2.3 Аналіз проектів в умовах інфляції

Інфляція впливає на вартість грошових потоків, "з'їдаючи" їх купівельну спроможність. Ринкові процентні ставки містять "інфляційні чекання", тобто інвестори бажають отримати компенсацію за зменшення через інфляцію купівельної спроможності майбутніх грошових потоків і тому вимагають відповідного збільшення процентних ставок. Аналогічно інфляція часто враховується у норму прибутку (r), що використовується при оцінці проектів.

Норма прибутку, яка включає в себе інфляцію, називається номінальною ставкою і розраховується за формулою:

(2.11)

де rн – номінальна норма прибутку, %;

rр – реальна норма прибутку, %;

і – ставка інфляції, %

Існує два способи оцінки NPV – за номінальною чи реальною ставками. Найголовніше, щоб ставки дисконтування і грошові потоки від капітальних вкладень, використовувані при розрахунку, відповідали один одному. Тобто, якщо беруться за основу номінальні грошові потоки, то дисконтувати їх потрібно за номінальною дисконтною ставкою і аналогічно для реальних грошових потоків.

 

 

Навчальні завдання







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 633. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия