Студопедия — Порядок виконання роботи. 1. Опрацювати основні теоретичні відомості.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання роботи. 1. Опрацювати основні теоретичні відомості.






1. Опрацювати основні теоретичні відомості.

2. Ознайомитися із макетом колективного договору для школи.

3. Розробити заданий викладачем (за індивідуальним завданням) розділ колективного договору з всіма необхідними додатками.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1. Яка різниця між колективним договором і угодою?

2. Які питання повинен у себе включати колективний договір?

3. Як діє колективний договір (угода)?

Література.

1. Жидецький В.Ц., Джигирей В.С. та ін. Основи охорони праці.–Л.: Афіша,2004.

2. Бедрій Я.І., Джигирей В.С. та ін. Охорона праці.–Л.: Афіша,1999.

3. Купчик М.П., Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці.–К.: Основа,2000.

4. Закон України “Про охорону праці ”.– К.:2002.

Додаток 1

Макет

ПРОЕКТ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ ШКОЛИ (ДОШКІЛЬНОЇ, ПОЗАШКІЛЬНОЇ УСТАНОВИ)

Зареєстровано

 
 

(реєструючий орган)

Колективний договір між_______________

 
 

(сторонами, які склали договір)

Реєстраційний номер _________від р.

Примітка або рекомендації реєструючого

органу _______________________________

Керівник реєструючого органу

       
   

підпис ініціали та прізвище

МП

Схвалено на зборах (конференції)

трудового колективу

«____» р.

Протокол №______________

Колективний договір

між_______________________________________ і профспілковим комітетом

_______________________________________(назва установи)

на рік (роки)

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Визнаючи даний колективний договір нормативним актом, на підставі якого здійснюватиметься регулювання соціально-еконо­мічних, виробничих і трудових відносин, сторони домовились про наступне:

1.Цей колективний договір укладено на___ ___________________(зазначити на який період).

2.Колективний договір схвалений загальними зборами (конференцією) трудового колективу, протокол №___від і набуває чинності з дня його підписання.

3. Цей колективний договір діє до прийняття нового.

4. Сторонами колективного договору є:

— адміністрація_____________ (назва установи) в особі директора (прізвище, ім'я та по батькові), яка представляє інтереси власника і має відповідні повноваження;

— профспілковий комітет, який відповідно до ст.247 КЗпП України представляє інтереси працівників (назва установи) в галузі виробництва, праці, побуту, культури.

5.Директор_________(назва установи) визнає профспілковий комітет єдиним повноважним представником всіх працівників _____________(назва установи) в колективних переговорах.

б. Сторони зобов'язуються дотримуватися принципів соціального партнерства: паритетності представництва, рівноправності сторін, взаємної відповідальності, конструктивності і аргументованості при проведенні переговорів (консультацій) щодо укладен­ня колективного договору, внесення змін і доповнень до нього, ви­рішення усіх питань соціально-економічних і трудових відносин.

7. Колективний договір укладений згідно з чинним законо­давством, Генеральною, Галузевою, регіональною угодами.

8. Положення цього колективного договору діють безпосеред­ньо і є обов'язковими для дотримання адміністрацією, працівниками і профспілковим комітетом.

9. Дія колективного договору поширюється на всіх працівників установи.

10. Зміни та доповнення до цього колективного договору вносяться в обов'язковому порядку у зв'язку зі змінами чинного законодавства, Генеральної, Галузевої, регіональної угод з питань, що є предметом колективного договору, та з ініціативи однієї із сторін після прове­дення переговорів (консультацій) та досягнення згоди і набувають чин­ності після схвалення загальними зборами (конференцією) працівників.

11. Пропозиції кожної із сторін щодо внесення змін і доповнень до колективного договору розглядаються спільно, відповідні рішення приймаються у _____денний строк з дня їх отримання іншою стороною.

12. Жодна із сторін, що уклали цей колективний договір, не може протягом усього строку його дії в односторонньому порядку приймати рішення, що змінюють норми, положення, зобов'язання колективного договору або припиняють їх виконання.

13. Переговори щодо укладення нового колективного договору на наступний термін починаються не пізніше як за ______до закінчення строку дії колективного договору (але не раніше як за З місяці до закінчення строку дії колективного договору).

14.Після схвалення проекту колективного договору уповно­важені представники сторін у термін _________підписують колективний договір.

Після підписання колективний договір спільно подається для повідомної реєстрації в місцеві органи державної виконавчої влади (райдержадміністрації, виконавчі комітети сільських, се­лищних та міських Рад).

Через ___днів після реєстрації колдоговір доводиться до відо­ма профспілкового комітету, працівників установи.

 

II. ВИРОБНИЧІ ТА ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ

Адміністрація зобов'язується:

1.Забезпечити ефективну діяльність_____________(назва установи), виходячи з фактичних обсягів фінансування, та раціональне використання позабюджетних коштів для підвищення результативності роботи_____________(назва установи), поліпшення становища працівників.

2. Забезпечити розвиток і зміцнення матеріально-технічної бази_________(назва установи), створення оптимальних умов для орга­нізації навчально-виховного процесу.

3. Застосовувати засоби матеріального і морального стимулювання якісної праці, раціонального використання наявного об­ ладнання, технічних засобів навчання і т.п.

4. Здійснювати прийняття на роботу нових працівників лише у випадках забезпечення повної продуктивної зайнятості працю­ючих і якщо не прогнозується їх вивільнення на підставі п. 1. ст.40 КЗпП України.

5. Забезпечити протягом одного року реалізацію працівника­ ми переважного права на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації (ст.42 -1 КЗпП України).

6. Не застосовувати контрактну форму трудового договору, крім випадків, коли сам працівник виявив бажання працювати за контрактом і за умови наявності фінансової бази.

7. Відповідно до заявок забезпечити працевлаштування в ус­танові освіти випускників педагогічних навчальних закладів за отриманою спеціальністю, уклавши з ними безстроковий трудовий договір та установивши їм навчальне навантаження в обсязі не нижче кількості годин на ставку заробітної плати.

8. Забезпечити наставництво над молодими спеціалістами, сприяти їх адаптації в колективі та професійному зростанню.

9. До початку роботи працівника за укладеним трудовим до­ говором роз'яснити під розписку його права, обов'язки, інформувати про умови праці, права на пільги і компенсації за роботу в особливих умовах відповідно до чинного законодавства і даного колективного договору.

10.Залучати до викладацької роботи: керівних непедагогічних працівників даної установи; працівників інших підприємств, установ, організацій на умо­вах погодинної оплати лише за умови забезпечення штатних педагогічних працівників навчальним навантаженням в об­сязі не менше відповідної кількості годин на ставку.

11.Звільнення працівників за ініціативою адміністрації здійснювати за попереднім погодженням з профспілковим комітетом згідно з чинним законодавством.

12. Звільнення педагогічних працівників у зв'язку із скороченням обсягу роботи здійснювати лише після закінчення навчального року.

13. У термін, визначений працівником, за його власним бажанням розривати з ним трудовий договір (в тому числі строковий), якщо в установі не виконується законодавство про охорону пращ, умови колективного договору з цих питань з виплатою відповідної вихідної допомоги (ст.7 Закону України «Про охорону праці»).

14. Протягом 2-х днів з часу одержання інформації доводити до відома членів трудового колективу нові нормативні документи стосовно трудових відносин, організації праці, роз'яснювати їх зміст, права та обов'язки працівників.

15. Запровадження, зміну та перегляд норм праці проводити за погодженням з профспілковим комітетом.

16. Забезпечити гласність всіх заходів щодо нормування праці, роз'яснення працівникам причин перегляду норм праці та умов застосування нових норм.

17. Про запровадження нових норм чи зміну чинних норм праці повідомляти працівників не пізніше як за 2 місяці до їх запровадження.

18. Забезпечити своєчасне (не рідше одного разу на п'ять років) підвищення кваліфікації педагогічних працівників, гарантуючи їм при цьому відповідні пільги, компенсації згідно з чинним законодавством (збереження середньої заробітної плати, оплата вар­ тості проїзду, виплата добових, стипендії).

19. Розподіл навчального навантаження здійснювати за погодженням з профкомом. Попередній розподіл навчального навантаження на наступний навчальний рік проводити в кінці поточного навчального року, про що повідомляти працівників невідкладно. Не обмежувати обсяг навчального навантаження максималь­ними нормами. Навчальне навантаження в об'ємі менше тарифної ставки вста­новлювати лише за письмовою згодою працівника. Передавати уроки мистецтва, музики та співів, фізкультури в початкових класах спеціалістам лише за згодою вчителя почат­кових класів.

20. Включати представника профкому до складу тарифікаційної та атестаційної комісій.

21. Режим роботи, графіки роботи, розклад уроків затверджу­ вати за погодженням з профспілковим комітетом.

22. При складанні розкладу навчальних занять забезпечити оптимальний режим роботи: для жінок, що мають двох і більше дітей віком до __ років; для тих, хто поєднує роботу з навчанням.

23. Вільний від навчальних занять день для методичної роботи надавати керівникам методоб’єднань і вчителям, що мають на­ вантаження в об'ємі, іншим працівникам, в т.ч. похило­го віку, виходячи із умов.

24. Не допускати відволікання педагогічних працівників від виконання ними професійних обов'язків (за винятком випадків, передбачених чинним законодавством).

25. Залучати працівників до роботи в надурочний час, як виня­ток, лише з дозволу профкому з оплатою її у відповідному розмірі.

26. У разі запровадження чергування в установі завчасно узгоджувати з профспілковим комітетом графіки, порядок і роз­ міри компенсації.

27. Залучати на роботу окремих працівників у вихідні (неробочі) дні лише у виняткових випадках за їх згодою і за погоджен­ням з профспілковим комітетом.

28. Компенсувати роботу у святковий, неробочий день згідно з чинним законодавством (можна встановлювати більш високі компенсації за рахунок коштів установи).

29. Графік щорічних оплачуваних відпусток затверджувати за погодженням з профспілковим комітетом не пізніше_(наприклад, 5 січня поточного року) і доводити до відома працівників.

30. Повідомляти працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком терміну (ст.10 Закону України «Про відпустки»).

31. На вимогу працівника переносити щорічну відпустку на інший, ніж це передбачено графіком, період у випадках: порушення терміну повідомлення працівника про час на­ дання відпустки; несвоєчасної виплати заробітної плати за період відпуст­ки, тобто не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст.ст. 10, 21 Закону України «Про відпустки»).

32. У випадку поділу відпустки на частини за бажанням працівника основну безперервну частину відпустки надавати у розмірі не менше 14 календарних днів. Невикористану частину відпустки надавати педагогічним працівникам у канікулярний період (п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року №346).Перенесення щорічної відпустки здійснювати у порядку, передбаченому ст. 11 Закону України «Про відпустки».

33. За бажанням працівника виплачувати йому грошову ком­пенсацію за частину щорічної відпустки при умові, що тривалість фактично наданих працівникові щорічної і додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

34. Надавати відпустку (або її частину) керівним та педаго­гічним працівникам протягом навчального року у зв'язку з необхід­ністю санаторно-курортного лікування (постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року №346).

35. Надавати особам, які працюють на умовах неповного ро­бочого часу, в т.ч. тим, хто перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, щорічну основну відпустку повної тривалості.

36. Тривалість додаткових оплачуваних відпусток встановлю­ вати згідно з чинним законодавством, іншими нормативними актами і цим колективним договором понад тривалість основної оплачува­ної відпустки згідно з додатком № (ст.8 Закону України «Про відпустки», накази Міністерства праці та соціальної політики Ук-раїни№7від 1 жовтня 1997 року та №18 від 5 лютого 1998 року; лист Міністерства освіти України від 11 березня 1998 року № 1/9-96).

37. Жінкам, які працюють і мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, за їх бажанням щорічно надавати додаткову оплачувану відпустку тривалістю 5 календарних днів без врахування вихідних. Відпустку такої ж тривалості надавати жінкам, які всиновили дітей, батькам, які виховують дітей без матерів (в тому числі і у разі тривалого їх перебування у лікувальному закладі), особам, які взяли під опіку дітей.

38. За рахунок власних коштів установи надавати оплачу­вані відпустки у випадках: особистого шлюбу—3 дні; при народженні дитини—2 дні; шлюбу дітей — 3 дні; смерті близьких — 3 дні (п. 3.3.4. Галузевої угоди).

39.У межах бюджетних асигнувань та за рахунок інших джерел (позабюджетних коштів) надавати працівникам інші види відпу­сток, не передбачені Законом України «Про відпустки», а саме: ветеранам підприємства днів; донорам_______днів; жінкам, які мають двоє і більше дітей віком до 14—16 років, _____ днів тощо.

40.Не пропонувати відпустки з частковим збереженням заро­бітної плати вагітним жінкам, особам, в сім'ях яких немає інших годувальників, членам багатодітних сімей.

41.Відкликання працівника із щорічної відпустки здійснюва­ти лише за його згодою у випадках, передбачених чинним законо­давством (ст.12 Закону України «Про відпустки»).

42. Забезпечити дотримання працівниками трудової дисцип­ліни, правил внутрішнього розпорядку. Сприяти створенню в ко­лективі здорового морально-психологічного мікроклімату.

43. Запобігати виникненню індивідуальних та колективних трудових конфліктів, а у разі виникнення забезпечити їх вирішення згідно з чинним законодавством.

44.3абезпечити необхідні умови для ефективної роботи комісії по розгляду індивідуальних трудових спорів.

Профком зобов'язується:

1. Роз'яснювати членам трудового колективу зміст норматив­ них документів щодо організації праці, їх права і обов'язки.

2. Сприяти дотриманню трудової дисципліни та правил внутрішнього розпорядку.

3. Забезпечувати постійний контроль за своєчасним введенням в дію нормативних документів з питань трудових відносин, органі­зації, нормування праці, розподілення навчального навантаження.

4. Активно і в повній мірі реалізовувати права, надані йому відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних праців­ників України (з урахуванням змін і доповнень, внесених згідно з листом Міністерства освіти України від 18.04.94 р. №1/9-88).

5. Сприяти упередженню виникнення трудових конфліктів.

Сторони угоди домовились про наступне:

— встановити в установі____ (п'яти чи шестиден­ний) робочий тиждень з (одним, двома) вихідними днями в________________________;

—надавати відпустки без збереження заробітної плати або з ча­стковим збереженням лише за наявності особистої заяви працівника;

—встановити відпустки у зв'язку з простоєм не з вини працівника терміном до _____днів.

(Надання щорічних додаткових відпусток за роботу з ненормованим робочим днем (додаток №) не повинно призводити до збільшення витрат на оплату праці; на час таких відпусток інші працівники не залучаються до виконання обов'язків тимчасово відсутніх у зв'язку з відпусткою працівників.)

ІІІ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАЙНЯТОСТІ

Адміністрація зобов'язується:

1. Рішення про зміни в організації виробництва і праці, ліквідацію, реорганізацію, перепрофілювання установи, скорочення чи­сельності або штату працівників приймати лише після поперед­ нього проведення переговорів (консультацій) з профкомом—не пізніше як за три місяці до здійснення цих заходів.

2. Надавати всім бажаючим можливість працювати на умовах: неповного робочого часу з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу (за фактично виконану роботу) без будь-яких об­ межень трудових прав працівника, із збереженням повної трива­лості оплачуваної відпустки та всіх гарант, пільг, компенсацій, встановлених цим колективним договором.

3. Здійснювати аналіз стану та прогнозування використання трудових ресурсів в установі.

4. При прогнозуванні масового вивільнення працівників (до 10% від загальної чисельності працюючих) розробити та реалізувати узгоджену з профкомом (трудовим колективом) програму забезпечення зайнятості та соціальної підтримки працівників, яких передбачається вивільнити.

5. Не допускати економічно необґрунтованого скорочення класів, груп (підгруп), робочих місць, у випадку об'єктивної не­обхідності скорочення чисельності педагогічних працівників про­ вести його після закінчення навчального року.

6. При виникненні необхідності вивільнення працівників на, підставі п. Іст.40 КЗпП України:

— повідомляти не пізніше як за два місяці у письмовій формі державну службу зайнятості про вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням установи, скороченням чисельності або штату працівників;

—вивільнення здійснювати лише після використання усіх мож­ливостей забезпечити їх роботою на іншому робочому місці, в т.ч. за рахунок звільнення сумісників, ліквідації суміщення і т.д.;

— направляти на професійну підготовку, перепідготовку із збереженням середнього заробітку на весь період навчання.

7. Надавати працівникам з дня попередження їх про звільнення вільний час (8 годин на тиждень) в межах робочого часу для пошуку нової роботи (п.3.5.3 Галузевої угоди).

8. При зміні власника_______ (назва закладу), а також у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, пере­творення) звільнення працівників проводити лише у разі скоро­чення чисельності або штату.

Профспілковий комітет зобов'язується:

1. Вести роз'яснювальну роботу з питань трудових прав та соціального захисту вивільнюваних працівників.

2. Забезпечувати захист вивільнюваних працівників згідно з чин­ ним законодавством. Контролювати надання працівникам переважного права залишення на роботі відповідно до ст.42 КЗпП. Не до­ пускати звільнення за ініціативою адміністрації вагітних, жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина друга статті 149 КЗпП України), одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда (ст. 184 КЗпП України).

3. Надавати матеріальну допомогу вивільнюваним працівни­кам у розмірі за рахунок коштів профспілкового бюджету.

4. Не знімати з профспілкового обліку вивільнених працівників до моменту їх працевлаштування (крім випадків подання особистої заяви про зняття з обліку).

Сторони домовились,що при скороченні чисельності чи шта­ту працівників переважне право залишення на роботі у випадку однакової продуктивності праці і кваліфікації, крім передбаче­них законодавством, надається також:

— особам передпенсійного віку;

___________________________ін.

IV. ОПЛАТА ПРАЦІ

Адміністрація зобов'язується:

1. Забезпечити в установі гласність умов оплати праці, поряд­ ку виплати доплат, надбавок, винагород, інших заохочувальних чи компенсаційних виплат, положень про преміювання.

2. Не приймати в односторонньому порядку рішень, що зміню­ють встановлені в колективному договорі умови оплати праці.

3. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оплату праці» погод­ жувати з профспілковим комітетом умови оплати праці в установі.

(Формулювання «за погодженням з профкомом» означає, що профком має право на рівних засадах з адміністрацією розгляда­ти ті чи інші питання. Єдиною формою вираження погодження профкому є його рішення, прийняте більшістю голосів).

4.3атвердити попередньо погоджене з профкомом положення про преміювання (додаток №). Спільно з профкомом:

– розподіляти фонд матеріального заохочення;

- здійснювати преміювання працівників установи;

- виплачувати винагороди за результатами роботи та надбавки за вислугу років згідно з порядком, встановленим у цьому колективному договорі (додаток №).

5. Виплачувати працівникам установи заробітну плату у грошовому вираженні за місцем роботи двічі на місяць:

- аванс_____ (зазначити число);

- остаточний розрахунок_____(зазначити число).

При співпадати термінів виплати авансу чи заробітної плати з вихідними днями виплачувати їх напередодні.

6.Заробітну плату за період відпустки виплачувати за ________днів (але не пізніше ніж за 3 дні) до початку відпустки.

У випадку затримки виплати відпускних відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період.

7. При кожній виплаті заробітної плати повідомляти праців­ників про загальну суму заробітної плати з розшифровкою за ви­ дами виплат, розміри і підстави утримань, суму зарплати, що на­ лежить до виплати (ст. 110 КЗпП України).

8. Забезпечити погашення заборгованої заробітної плати згідно з затвердженим графіком (додаток №).

При затримці виплати заробітної плати нараховану до випла­ти суму індексувати відповідно до Положення про порядок ком­пенсації працівникам частини заробітної плати у зв'язку з пору­шенням термінів її виплати (постанова Кабінету Міністрів Украї­ни від 20 грудня 1997 року № 1427).

9. Погодинну оплату праці педагогічних працівників здійсню­ вати лише у випадках:

— заміщення протягом менше ніж два місяці тимчасово відсутніх педагогів;

— оплати праці працівників інших установ, які залучаються до педагогічної роботи.

При заміщенні тимчасово відсутніх педагогів, яке тривало понад 2 місяці, оплату здійснювати по тарифікації з першого дня заміщення за всі години фактичного навантаження (п.73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти).

10. Здійснювати за час роботи в період канікул оплату праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволено вести викладацьку роботу, з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що пе­редувала початку канікул (п.71 Інструкції про порядок об­ числення заробітної плати працівників освіти).

11. Здійснювати оплату праці у випадках, коли заняття не про­ водиться з незалежних від працівника причин (несприятливі метеорологічні умови, епідемії, сільгоспроботи і т.д.), з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, при умові вико­нання працівниками іншої організаційно-педагогічної роботи відповідно до їх функціональних обов'язків (орієнтовний перелік таких робіт — (додаток №).

При відсутності такої роботи оплату здійснювати з розрахунку (але не менше двох третин заробітної плати) (ст. 113 КЗпП України, п.77 Інструкції про порядок обчислення заробі­тної плати працівників освіти).

12. Доплату за заміну тимчасово відсутніх непедагогічних працівників здійснювати за фактично виконану роботу в межах місячної ставки заробітної плати відсутнього працівника (дане положення включати в колдоговір після припинення чинності по­ станови Кабінету Міністрів України і Національного банку Ук­раїни від 31 серпня 1996 року № 1033).

13. Педагогічним працівникам, у яких з незалежних від них причин протягом навчального року навантаження зменшується порівняно з встановленим при тарифікації, відповідно до п.76 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти виплачувати до кінця навчального року:

—у випадку, коли навантаження, що залишилось, вище вста­новленої норми на ставку —заробітну плату за фактичну кількість годин;

—у випадку, коли навантаження, що залишилось, нижче вста­новленої норми на ставку—заробітну плату за ставку, коли цих педагогічних працівників немає можливості довантажити навчаль­ною роботою в даній місцевості за умови виконання іншої орга­нізаційно-педагогічної роботи;

— у випадку, коли при тарифікації навчальне навантаження було встановлено нижче норми на ставку, —заробітну плату, вста­новлену при тарифікації за умови виконання іншої організаційно-методичної роботи.

14. Роботу вихователів, помічників вихователів, санітарок, нянь дошкільних установ, що залишаються працювати на другу зміну з причин невиходу на роботу змінника, або коли батьки не­ своєчасно забирають дітей з дошкільної установи і робота виконується за межами робочого часу, встановленого графіками роботи, оплачувати як надурочну у подвійному розмірі. Не допускати компенсацію надурочних робіт шляхом надання відгулу.

15. Здійснювати розрахунки виплат у всіх випадках збережен­ня середньої заробітної плати та забезпечення допомогою у зв'яз­ку з тимчасовою непрацездатністю, вагітністю і пологами, виходячи із посадового окладу (ставки) того місяця, в якому відбулась подія, пов'язана з відповідними виплатами, з урахуванням постійних доплат і надбавок (постанови Кабінету Міністрів України № 100 від 8 лютого 1995 р., № 348 від 16 травня 1995 року).

16. Забезпечити (в гірських районах) виплату заробітної плати працівникам, виходячи із підвищених на 25% ставок і посадових окла­дів (постанова Кабінету Міністрів України №648 від 11.08.1995 р.).

17. Час простою не з вини працівника, при умові попередження

адміністрації про його початок, оплачувати в розмірі. За час

простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника, або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток (ст.7 Закону України «Про охорону праці»).

18. Зберігати за працівниками місце роботи і середній заробіток за час проходження медичного огляду (ст. 10 Закону України «Про охорону праці»).

19. Виплачувати працівникам вихідну допомогу при припиненні трудового договору:

— з підстав, зазначенихуп.6ст. 36, п.п. 1Д,6ст.40,ст.39КЗпП(при порушенні власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, умов колективного або трудового договору) у розмірі____(але не менше середнього місячного заробітку);

— у випадку призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. З ст. 36 КЗпП) у розмірі___(але не менше двомісячного середнього за­ робітку) (СТ.44 КЗпП України);

— у випадку, якщо працівники вимушені розірвати трудовий договір з причин невиконання власником або уповноваженим ним органом вимог законодавства і зобов'язань колективного договору з охорони праці у розмірі____(але не менше тримісячного середнього заробітку) (ст.44 КЗпП, ст.7 Закону України «Про охорону праці»).

20. Забезпечити працівникам, які за графіком роботи працюють у нічний час, додаткову оплату у розмірі 35 відсотків годинної тарифної ставки за кожну годину роботи в нічний час (п.93 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти).

Вважати нічними зміни, які повністю або частково (не менше 50% робочого часу) припадають на період з 22.00 до 6.00 (п 3.3.2. Галузевої угоди).

Профком зобов'язується:

1. Здійснювати контроль за дотриманням в установі законо­давства про оплату праці.

2. Сприяти в наданні працівникам установи необхідної консультативної допомоги щодо питань оплати праці.

3. Порушувати питання про притягнення до дисциплінарної, адміністративної відповідальності згідно із законодавством осіб, винних у невиконанні вимог законодавства про оплату праці, умов даного колективного договору, що стосуються оплати праці (ст.ст. 45, 141,147-1 КЗпП, ст.36 Закону України «Про оплату праці», ст. 18 Закону України «Про колективні договори і угоди»).

4. Представляти інтереси працівника при розгляді його трудового спору щодо оплати пращ в комісії по трудових спорах (ст. 226 КЗпП).

5. Представляти на прохання працівника його інтереси щодо оплати праці в суді (ст.112 Цивільно-процесуального кодексу).

6. Звертатися до суду з заявами на захист трудових прав та інте­ресів членів Профспілки (ст. 121 Цивільно-процесуального кодексу).

7. Звертатися до прокурора з приводу порушення законності для перевірки ним виконання законів за заявами громадян та іншими повідомленнями (ст.19 Закону України «Про прокуратуру», ст.259 КЗпП).

8. Повідомляти про всі факти порушень щодо оплати праці галузеву правову інспекцію праці та державну інспекцію праці. Вимагати притягнення до відповідальності посадових осіб, вин­них в порушенні законодавства про оплату праці.

V. ОХОРОНА ПРАЦІ

Адміністрація зобов'язується:

1.Забезпечити своєчасну розробку і виконання заходів по ство­ренню безпечних та нешкідливих умов праці відповідно до вимог нормативних документів з охорони праці (додаток №).

2. Встановити строк вивільнення (1 день на тиждень, 1 годину щодня інше) уповноважених з питань ох9рони праці від основної роботи із збереженням середнього заробітку для виконання ними громадських обов'язків.

3. До____ провести аналіз виробничого травматизму і проф­захворювань. Розробити конкретні заходи щодо запобігання не­ щасних випадків та профзахворювань на виробництві.

4. Провести навчання і перевірку знань працівників, які зай­няті на роботах з підвищеною небезпекою (додаток №).

5. Забезпечити суворе дотримання посадовими особами та працівниками вимог Закону України «Про охорону праці», норматив­ них актів про охорону пращ, технологічних процесів, графіків планово-попереджувальних ремонтів устаткування та вентиляції.

6. Відповідно до діючого трудового законодавства надавати у зв'язку із зайнятістю на роботах з шкідливими умовами праці додаткову відпустку, скорочений робочий день (додаток №).

7. Забезпечити умивальні і душові миючими засобами або організувати їх видачу працівникам особисто (додаток №).

& Своєчасно видавати працюючим відповідно до норм спец­одяг, спецвзуття, інші засоби індивідуального захисту. У випадку дострокового їх зносу не з вини працівників замінювати за раху­нок установи (додаток №).

9.3 метою покращення умов праці жінок реалізувати такі заходи:

а) не допускати жінок на важкі роботи та роботи з шкідливими і небезпечними умовами праці відповідно до Переліку важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок (затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29,12.1993 р. №256);

б) не допускати жінок до піднімання і перенесення вантажу, вага якого перевищує граничне допустимі норми відповідно до Граничних норм піднімання і переміщення важких предметів жінка­ ми (затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10.12.1993 р. № 241).

10. Відшкодовувати працівникові шкоду, заподіяну йому ка­ліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконан­ням трудових обов'язків, у повному розмірі втрачений заробіток відповідно до законодавства, а також сплачувати потерпілому (членам сім'ї та утриманцям загиблого) одноразову допомогу відповідно до ст.11 Закону України «Про охорону праці».

11. Відшкодовувати потерпілому витрати на лікування, про­ тезування, придбання транспортних засобів, по догляду за ним та інші види медичної соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, що видається в установленому порядку. Надавати інва­лідам праці, включаючи непрацюючих в установі, допомогу у вирішенні соціально-побутових питань за рахунок установи (ст. 11 Закону України «Про охорону праці»).

12. Зберігати за працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, місце роботи та се­редню заробітну плату на весь період до відновлення працездатності без визнання їх в установленому порядку інвалідами. У разі неможливості виконання потерпілим попередньої робити забезпечити відповідно до медичних рекомендацій його перепідготовку і працевлаштування, встановити пільгові умови та режим роботи (ст.11 Закону України «Про охорону праці»).

13. Надавати матеріальну допомогу працівникам у випад­ ку хвороби внаслідок травм на виробництві залежно від тривалості хвороби.

14. Організувати збори (конференцію) колективу установи з метою обрання уповноваженого з питань охорони праці. Створи­ ти умови для його навчання та виконання функцій громадського нагляду за охороною праці (в колдоговорі передбачити ці умо­ви ст. ст. 46,47 Закону України «Про охорону праці». По­ станова президії ЦК профспілки працівників освіти і науки Ук­раїни від 11.05.97р. №11-32).

15. Запроваджувати систему стимулювання працівників, які виконують акти законодавства з питань охорони праці та техніки безпеки, не порушують вимог особистої і колективної безпеки, беруть активну участь в здійсненні заходів щодо підвищення рівня охорони праці в установі, а саме:

______________________________________________

 

___________ (конкретні види заохочення).

16. За кошти установи організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних медичних оглядів працівників, в т.ч. зайнятих на важких роботах, роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійно­ му доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ст. 18 Закону України» Про охорону праці»).

17. На прохання працівника організувати позачерговий медич­ний огляд, якщо працівник пов'язує погіршення стану свого здоро­в'я з умовами праці (ст. 19 Закону України «Про охорону праці»).

18. Провести атестацію робочих місць за умовами праці (по­ станова Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. №442).

19. Виконати до_______ всі заплановані заходи по підго­товці до роботи в зимових умовах.

20. Придбати для кабінетів, куточків з охорони праці технічні за­соби навчання, засоби агітації і пропаганди, плакати, пам'ятки і т. п.

21. Забезпечити належне утримання санітарно-побутових при­міщень (зазначити, які приміщення планується відремонтувати, переобладнати, перебудувати).

Профком зобов'язується:

1. Провести в установлені строки вибори громадських інспекторів, затвердити склад комісії та представників профспілки з питань охорони праці. Провести навчання активу.

2. Встановити постійний контроль за виконанням вимог нормативних актів з охорони праці силами громадських інспекторів, комісій, представників профспілки з питань охорони праці.

3. Відзначити кращих громадських інспекторів, членів комісій, представників профспілки з питань охорони праці (зазначити види морального і матеріального заохочення).

4. Розглядати на засіданні профспілкового комітету заявки на спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, а також контролювати їх застосування.

5. Систематично перевіряти виконання господарськими керівниками пропозицій громадських інспекторів, комісій, представників профспілки з питань охорони пращ, домагатись їх максимальної реалізації.

6. Регулярно виносити на розгляд зборів (конференцій), засі­дань профкомів питання стану умов і охорони праці.

VI. СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВІ ПІЛЬГИ, ГАРАНТІЇ, КОМПЕНСАЦІЇ

Адміністрація зобов'язується:

1.Виплачувати педагогічним працівникам допомогу на оздоров­лення в розмірі _________(не менше місячного посадового окладу) при наданні щорічної відпустки (ст. 57 Закону України «Про освіту»).

2. Надавати педагогічним працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі ________за рахунок власних коштів установи (ст. 57 Закону України «Про освіту»).

3. Сприяти педагогічним працівникам у забезпеченні їх жит­ лом у першочерговому порядку та наданні їм службового житла (ст.55 Закону України «Про освіту»).

4. Сприяти педагогічним працівникам у наданні їм пільгових кредитів для індивідуального та кооперативного будівництва (ст.55 Закону України «Про освіту»).

5. Сприяти забезпеченню педагогічних працівників сільської місцевості, пенсіонерів, які раніше були педпрацівниками в сільських населених пунктах і проживають в них, безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням в межах встановлених норм (ст.57 Закону України «Про освіту»).

6. Сприяти педпрацівникам сільської місцевості в реалізації їх права:

— на одержання у власність земельної ділянки у розмірі серед­ньої земельної частки відповідно до чинного законодавства;

— на придбання основних продуктів харчування за цінами, встановленими для працівників сільського господарства (ст.55 Закону України «Про освіту»).

7. Сприяти забезпеченню всіх працівників установи гарячим харчуванням за місцем роботи (безкоштовно або на пільгових умовах).

8. Створити можливість одержання працівниками дієтичного харчування.

9. Організувати через їдальню (буфет) установи продаж працівникам продуктів харчування, напівфабрикатів.

10. Організувати заготівлю овочів, фруктів на зимовий пері­ од для працівників установи.

11. Створити в_____ (назва установи) кімнату психологічного розвантаження.

12. Сприяти вирішенню в органах місцевої влади питання щодо здешевлення вартості проїзду працівників установи до місця роботи і додому.

13. Спільно з місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування забезпечувати (в сільській місцевості) безкоштовне підвезення до місця роботи і додому педа­гогічних працівників (ст.14 Закону України «Про освіту»).

14. Створити умови для проходження педагогами-жінками, які мають дітей віком до 14років, курсів підвищення кваліфікації та пере­ підготовки за місцем проживання без направлення їх у відрядження.

15. Сприяти працівникам у призначенні їм пенсій за вислугу років та за віком.

16. У разі захворювання педагогічних працівників, яке унемож­ливлює виконання ними професійних обов'язків і обмежує перебування в дитячому, учнівському колективах, або тимчасового пере­ ведення за цих чи інших обставин на іншу роботу, зберігати за ними попередній середній заробіток. У разі хвороби чи каліцтва попередній середній заробіток виплачувати до відновлення працездатності або встановлення інвалідності (ст.57 Закону України «Про освіту»).

17. При виході працівника на пенсію виплачувати йому одноразову допомогу у розмірі_______ за рахунок власних коштів установи.

Профком зобов'язується:

1. Сприяти членам трудового колективу у відведенні їм земельних ділянок під садівницькі товариства, городи, житлове будівництво.

2. Здійснювати контроль за своєчасним наданням пільг по комунальних послугах педпрацівникам, інформувати про стан справ місцеві органи влади.

3. Організувати надання допомоги у вирішенні побутових про­блем пенсіонерам, що стоять на обліку у профспілкових організаціях.

4. Забезпечити гласність при розподілі путівок. Сприяти організації санаторно-курортного лікування та відпочинку членів проф­спілки і їх сімей. Путівки для лікування виділяти перш за все тим, хто часто і тривалий час хворіє, хронічно хворим, тим, хто перебуває на диспансерному обліку за наявності відповідних документів.

5. Організувати проведення «днів здоров'я», виїзди на природу. Організувати роботу «групи здоров'я» для осіб похилого віку.

6. Організувати проведення лекцій, зустрічей із спеціалістами щодо нетрадиційних методів лікування (не рідше __________на рік).

7. Організувати сімейні вечори, вечори відпочинку, присвячені Дню працівників освіти, 8 Березня, Новому року і т.д.

8. Провести День шанування людей похилого віку. Забезпечити запрошення на свято ветеранів праці та пенсіонерів.

VII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

Адміністрація зобов'язується:

1. Надавати профкому всю необхідну інформацію з питань, що є предметом цього колективного договору, сприяти реалізації права профспілки по захисту трудових і соціально-економічних інтересів працівників.

2. Безоплатно надавати профспілковому комітету обладнане приміщення, засоби зв'язку, сейф, оргтехніку, канцтовари, при необхідності транспорт для забезпечення його діяльності, приміщен­ня для проведення зборів, засідань тощо (ст.249 КЗпП України).

3. Згідно з заявами членів профспілки проводити безготівкову оплату членських внесків та перераховувати їх протягом ____днів після виплати зарплати.

4. Забезпечити звільнення від основної робити представників або позаштатних працівників профспілкових органів для участі у статутних заходах на різних рівнях, а також на час короткострокового навчання із збереженням заробітної плати.

5. Гарантувати виборним профспілковим працівникам (якщо вони обрані на ці посади із штатних посад даної установи) після закінчення їх повноважень надання місця попередньої роботи, на яке інші працівники приймаються тимчасово (за строковим дого­вором, ст.23 КЗпП України).

6. Не застосовувати до працівників, обраних до складу профорганів, дисциплінарних стягнень без погодження з відповідними профорганами.

7. Не допускати звільнення з роботи за ініціативою адмініст­рації працівників, які обрані до складу профспілкових органів і не звільнені від виробничої роботи, без згоди відповідного профоргану.

8. Поширювати умови преміювання, виплати винагород, а та­кож гарантії, компенсації і соціально-побутові пільги, встановлені в колективному договорі, на обраних профспілкових працівників.

9. Забезпечити вільний доступ до матеріалів, документів, а також до усіх підрозділів і служб установи (їдальня, медкабінет) для здійснення профкомом наданих профспілкам прав контролю за дотриманням чинного законодавства станом охорони праці і техніки безпеки, виконанням колективного договору.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 467. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия