Студопедия — Базовий рівень
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Базовий рівень






в) компроміс;

г) використання системи винагород.

239. За сферою охоплення рішення класифікують на:

а) економічні і технологічні;

б) загальні і часткові;

в) одноосібні, колегіальні і колективні;

г) перспективні і поточні.

240. Лідерство — це:

а) можливість впливати на поведінку інших людей;

б) здатність впливати на співробітників;

в) повноваження;

г) відповідальність.

Інформаційно-методичні матеріали

 

для роботи з педагогічними працівниками

(керівниками навчальних закладів, їх заступниками, методистами, учителями-предметниками)

Зміст

1. Відмінності процедури пробного та сертифікаційного ЗНО-2015

2. Рекомендації щодо перевірки тестових завдань пробного ЗНО-2015


 

 

Рекомендації щодо перевірки тестових завдань

пробного ЗНО-2015

 

Визначатимуть результат зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) абітурієнта поетапно.

На першому етапі, за підсумками комплексної автоматизованої обробки бланків відповідей типу А; *А+ та перевірки екзаменаторами відповідей на бланках Б; *Б+, визначається загальний тестовий бал кожного з абітурієнтів – арифметична сума балів, отриманих абітурієнтом за правильне виконання кожного завдання тесту.

На другому етапі тестові бали, отримані абітурієнтами, після встановлення порогу «склав/не склав» конвертуються в оцінки за шкалою 100-200 балів. Поріг «склав/не склав» визначає експертна фахова комісія з кожного предмета окремо після проведення ЗНО. Точкою відліку шкали 100-200 буде не «0» тестових балів, а значення тестового бала, який відповідає порогу «склав». Оцінка за шкалою 100-200 балів є рейтинговою, тобто вказує місце результату тестування абітурієнта серед результатів інших абітурієнтів.

Рейтинговий бал визначається окремо з кожного предмета кожної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Абітурієнти, які брали участь в одній сесії тестування і набрали однакову кількість тестових балів, отримають однакову оцінку за шкалою 100-200 балів, водночас абітурієнти із більш високими тестовими балами отримають вищу оцінку за цією шкалою. Абітурієнт, який набрав найбільшу кількість тестових балів, матиме найвищу оцінку – 200 балів. Конвертація (шкалювання) тестових балів у оцінки за шкалою 100-200 балів здійснюється з метою забезпечення порівнюваності результатів абітурієнтів, які брали участь у різних сесіях зовнішнього незалежного оцінювання.

У день оголошення результатів зовнішнього незалежного оцінювання 2015 року на офіційному веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти будуть розміщені таблиці відповідності кількості тестових балів оцінці за шкалою 100-200 балів.

 

Учасники пробного ЗНО можуть перевірити правильність виконання тестових завдань самостійно або з допомогою вчителя, користуючись ключами відповідей та схемами, поданими нижче. Також можна буде скористатися сервісом, що працюватиме на сайті ЛРЦОЯО з 21 березня 2015 року (інформаційна сторінка «Особистий кабінет учасника ПЗНО»).

 

* позначені бланки А+ та Б+, із якими працюватимуть учасники ЗНО, котрі обрали поглиблений рівень тесту з української мови і літератури.

Українська мова та література

Базовий рівень

1. За виконання тестового завдання з вибором однієї правильної відповіді (№ 1-23, 29-33, 34-53) учасник може отримати 0 або 1 тестовий бал: 1 бал, якщо вказано правильну відповідь, 0 балів, якщо вказано неправильну відповідь, більше однієї відповіді або відповіді немає.

2. За виконання тестового завдання на встановлення відповідності (логічні пари) (№ 24-28, 54-57) нараховується 0, 1, 2, 3 або 4 тестових бали: 1 бал за кожну правильно встановлену відповідність (логічну пару), 0 балів, якщо не вказано жодної правильної логічної пари або відповіді на завдання не надано.

3. Завдання № 58 – завдання з розгорнутою відповіддю – оцінюється від 0 до 20 тестових балів (див. Критерії оцінювання власного висловлення з української мови).

Максимальна кількість тестових балів, яку може отримати учасник пробного зовнішнього незалежного тестування, правильно виконавши всі завдання тесту з української мови і літератури базового рівня, – 104.

 

Критерії оцінювання власного висловлення з української мови (бланка Б)

Завдання з розгорнутою відповіддю передбачає створення власного висловлення на дискусійну тему. Власне висловлення оцінюють за критеріями змісту та мовленнєвого оформлення. Зміст власного висловлення оцінюють за шістьома критеріями, як показано в таблиці.

 

Критерій Змістовий вияв критерію Бали
1. Теза Учасник формулює тезу, яка презентує його власну, незмінну впродовж усього викладу позицію щодо порушеної в завданні проблеми  
У роботі немає вправного формулювання тези, але є речення та ключові слова, що доносять власний погляд учасника на обговорювану проблему. Учасник лише повторює фрази з формулювання теми, не висловлюючи власної позиції  
Учасник не формулює тези. Зміст висловлення свідчить про відсутність власної позиції щодо порушеної проблеми й несформованість того чи іншого погляду на неї. Учасник формулює тезу, яка не відповідає запропонованій темі.  
2. Аргументи Учасник розвиває свою думку, наводячи принаймні два доречні й переконливі аргументи (докази, підстави для обґрунтування, підтвердження висловленої тези), які пов’язують тезу з прикладами  
Учасник наводить принаймні один доречний аргумент (доказ, підставу для обґрунтування, підтвердження висловленої тези). Аргументи дублюють один одного, тобто другий аргумент перефразовує зміст першого. Один із аргументів не є доречним стосовно сформульованої тези  
Учасник не наводить жодного аргументу для обґрунтування тези або наведені аргументи не є доречними  
3а. Приклад із літератури чи інших видів мистецтва Аргумент підкріплено, проілюстровано принаймні одним розгорнутим, добре поясненим прикладом із художньої літератури чи інших видів мистецтва. Указано проблему, порушену у творі, художній образ, через який проблему розкрито, назву й автора твору. Ілюстрація логічно вписується в розвиток доведення, показуючи розуміння учасником того, як його міркування стосовно шляхів розв’язання певної проблеми виявляються, підтверджуються в мистецькому творі  
Немає мотивації наведення прикладу; приклад не конкретизований через художній образ; у прикладі є фактичні помилки  
Прикладу з літератури чи інших видів мистецтва немає або він не є доречним  
3б. Приклад, що є історичним фактом або випадком із життя Учасник наводить принаймні один доречний приклад або з історії, або з суспільно-політичного життя, або з власного життя. Ілюстрація логічно вписується в розвиток доведення, показуючи розуміння учасником того, як його міркування стосовно шляхів розв’язання певної проблеми виявляються, підтверджуються в особистому житті конкретних людей або в суспільному минулому чи нинішньому житті. Учасник може покликатися на факти з біографії митців, які стосуються їхнього суспільно-політичного життя  
Немає мотивації наведення прикладу; приклад не конкретизований; у прикладі є фактичні помилки  
Прикладу з історії, суспільно-політичного чи власного життя немає або він не є доречним  
4. Логічність, послідовність Висловлення демонструє зосередженість на обговорюваній проблемі, цілісний, послідовний і несуперечливий розвиток думки (логічність і послідовність викладу). Заявлена теза послідовно доводиться. Учасник постійно тримає порушену ним проблему у фокусі своєї уваги, не відступаючи вбік. Учасник висловлює думки в певній послідовності, відбирає лексичний матеріал і мовленнєві засоби відповідно до теми й ситуації міркування, використовує різноманітні синтаксичні конструкції. Текстові властива зв’язність, що простежується і на рівні розгортання думки, і на рівні правильного й доречного використання спеціальних засобів зв’язку. Учасник структурує роботу за абзацами.  
Учасник відволікається від обговорюваної проблеми. У роботі є порушення логічності, цілісності, послідовності й несуперечливості розвитку думки. Учасник не структурує роботу за абзацами  
Логіки викладу, цілісності, послідовності й несуперечливості розвитку думки немає  
5. Висновок Наприкінці власного висловлення учасник робить підсумок зі свого доведення, указуючи на те, яку домінантну думку (позицію) він урешті тримав у полі зору, коли наводив аргументи й приклади. Висновок відповідає запропонованій темі й органічно випливає зі сформульованої тези, аргументів і прикладів. Висновок розташований наприкінці роботи  
Висновок лише частково відповідає тезі або не пов’язаний з аргументами та прикладами  
Висновку немає; висновок не відповідає сформульованій у власному висловленні тезі; висновок не пов’язаний із аргументами та прикладами  

 

Мовне оформлення – відповідність роботи орфографічним, пунктуаційним, лексичним, граматичним і стилістичним нормам української мови. Його оцінюють за двома критеріями, як показано в таблиці.

 

Критерій Кількість помилок Кількість балів
6а. Орфографія та пунктуація 0–1  
2–6  
7–11  
12–16  
17 і більше  
6б. Лексика, граматика та стилістика 0–1  
2–4  
5–7  
8–10  
11 і більше  

 

Під час оцінювання орфографічної й пунктуаційної нормативності роботи дві негрубі помилки рахують як одну грубу. До негрубих зараховують такі помилки:

· у написанні великої літери в складних власних назвах;

· у випадках написання разом і окремо префіксів у прислівниках, утворених від іменників із прийменниками;

· у випадках нерозрізнення не/ні (не хто інший / ніхто інший …);

· у випадках, коли замість одного розділового знака поставлений інший;

· у пропуску одного зі сполучуваних розділових знаків або в порушенні їхньої послідовності.

 

Негрубу орфографічну й негрубу пунктуаційну помилки не сумують і не зараховують як одну грубу.

Систематичне порушення норм милозвучності (три і більше випадків порушення на одне з правил: у–в, і–й–та) рахують як одну стилістичну помилку.

 

Увага!

1. Роботу, що не відповідає темі власного висловлення, буде оцінено в 0 балів.

2. Роботу обсягом до 100 слів буде оцінено в 0 балів.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 72. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия