Студопедия — Міста центрального підпорядкування 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міста центрального підпорядкування 5 страница






Подорожуючи в Західній Індії, бажано відвідати Мумбай (Мумбаї, Бомбей). Це "ворота Індії", "індійський Голлівуд" і столиця штату Махараштра. Сучасний Мумбай славиться своєю різноманітною архітектурою - колоніальні особняки старих кварталів є сусідами з тут висотними будівлями південної частини міста. Найбільш цікаві тріумфальна арка "Ворота Індії" (1924 р.), Форт (1720 р.), церкви Св. Іоанна і Св. Апостола Фоми, собор Св. Томаса (1672-1718 рр..), Музей Принца Уельського (1911 р.), мавзолей і мечеть Хаджі-Алі, будівля бомбейського університету, будівлю старого Монетного двору (1828 р.), найбільший в Бомбеї ринок Кроуфорд. З інших визначних пам'яток Бомбея можна відзначити кращий в Індії акваріум Тарапоревала, Музей Західної Індії, парк Вікторія-Гарденз із зоопарком, бомбейський Планетарій ім. Неру, Галерею Сучасного Мистецтва в будівлі східного стилю, а також кілька храмів VII ст.

На пагорбі Малабар розташовані живописні Висячі Сади (Ферозешах Мех-та) і Парк імені Камала Неру з дитячими атракціонами, будівля колишньої британської урядової резиденції Радж-Бхаван (в даний час резиденція губернатора штату), храм бога піску Валкешвара, Зороастрійський "башти мовчання", планетарій ім. Неру, Монплезір, культові джерела Банганга-Тенк, що з'явилися за легендою від удару стріли ("бана") Рами в схил пагорба, а також печери Джогешварі і Басейн.

У місті безліч музеїв і галерей, концертних залів та інших культурних об'єктів, але у зв'язку з високою загазованістю повітря і високою температурою, відвідування їх найчастіше не комфортно для іноземця. У передмістях цікаві острови Елефанта (10 км від порту) зі скельними храмами V-VIII ст., Знамениті 109 печер Канхері з барельєфами II-IX ст. на території Національного парку Крішнагірі Упаван (Санджей Ганді, 42 км від Мумбаї), де також лежать живописні озера Тулсі, кухар і Віхар.

Столиця штату Раджастхан - Джайпур (250 км на захід від Нью-Делі) - один з найцікавіших міст країни. Заснований в 1727 році, він отримав свою другу назву - "Рожеве місто", через що використовувався при будівництві багатьох будівель рожевого пісковика. Палацовий комплекс Чандра-Махал розташований в самому центрі міста серед мальовничих садів. Не менш цікаві палаци Радж-Махал, Джал-Махал (Озерний палац), Хава-Махал (Палац вітрів, 1799 р.) і Рамбагх (в наші дні перебудований в розкішний готель), що лежить в 11 км від міста фортеця Ембер (XI- XVI ст.), розташовані на прямовисних скелях форти Джайгарх і Нахагарх (XVIII ст.), а також величезна обсерваторія під відкритим небом - Джантар-Мантар. Практично у всіх палацових спорудах нині розміщені експозиції з колекцій Королівського музею, Центрального музею, Музею індології і музею "Сіті-Пелес", кожна з яких заслуговує окремої уваги.

Недалеко від Джайпуру розташовані такі культові місця, як місто Абу з його храмовим комплексом Ділвара-Мандір - священним місцем джайністів, де обов'язково слід відвідати храми Адінатха (1031 р.) і Немінатх (1230 р.). У 15 км від Джайпуру, в Гейторе, знаходиться біломармуровий меморіал махараджі Джай Сингха II, засновника Джайпуру. У районі Галт (20 км від Джайпуру) знахо-диться храм бога Сонця, палац Сісодія Рані Ка Багх, а також безліч цілющих мінеральних джерел. У Удайпур, на берегах мальовничого озера, височіє цілий комплекс палаців - Махарані (XVI-XVIII ст.) З прекрасною мозаїкою, Джагмандір (XVII ст.) Та Джагнівас (XVIII ст.) На озері Пічола, а також величезні вежі Міського Палацу і ворота в старе місто, оточений стіною.

Штат Гоа лежить на північ від Мумбаї і вважається кращим морським курортним районом країни. Гоа - перший штат Індії, окупований європейськими колонізаторами, тому, поряд з нескінченними пляжами з білим піском, тут безліч старовинних монастирів і фортець, вілл і факторій в колоніальному португальському стилі. Найбільш привабливий в історичному плані Велха-Гоа (Гоа-Велья, Старий Гоа), який називали колись "Лісабоном Сходу" - тут розташовані оточена величними храмами Соборна площа, базиліка Бом-Ісус (XVI ст.) - Місце зберігання мощів Св. Франциска Хавьера, церкви Санта-Моніка і Св. Августина, португальська католицький собор Це (1562 р.), церква Св. Каетана, королівська каплиця Св. Ентоні, собор Франциска Асізского і вважається одним з найбільших християнських собором в Азії кафедральний собор Св. Катерини (1652 р.).

У Панаджі, столиці штату, підноситься велична церква Непорочного Зачаття (1541 р.), цікаві старий район Фонтейнхас, храм Махалакшмі, забудовані старими будівлями Латинський квартал і горб Алтіно, каплиця Cв. Себастьяна, статуя абата Фаріа (прототип відомого героя Дюма), будівлю Секретаріату Панаджі і Національний Музей.

Комплекс печерних храмів Еллори. Печерні храми Еллори перебувають у штаті Махараштра, в 30 км від Ауронгобада. Вони складаються з 34 окремих печер, вирізаних в базальтових пагорбах між IV та IX століттями н.е. і представляють 3 окремі релігії: Буддизм,Джайнізм і Індуїзм. Буддійські печери є найстарішими в комплексі. Джайністской печери ілюструють ненасильницькі і аскетичні вірування цієї релігії, вони покриті зображеннями типу квітів лотоса. Індуїстські печери перевершили своїх сусідів по величності. Печера Кайласа (Temple of Kailasa) займає за площею територію, в 2 рази більшу, ніж територія, яку займає храм Парфенон в Афінах. Печера присвячена богу Шиві і будувалася близько 100 років. Печера Кайласа є найбільшою, вирізаної в цілісному камені, печерою у світі.

Ченнай (Ченнаї, Мадрас) був заснований в 1639 р. як форпост Британії на півострові, тому в його архітектурі сильний вплив британського колоніального стилю. Основними визначними пам'ятками міста вважаються Форт Св. Георгія (1653 р.) в якому зараз працюєуряд штату, Кафедральний собор Св. Апостола Фоми (1504 р.), перша англіканська церква країни - Св. Діви Марії (XIX ст.), Храм Шиви, Мадрасский Музична Академія музики і танцю Калакшетре, будівля одного з найстаріших у країні Мадрасского Університету (1857 р.), Міжнародний центр теософії ім. Блаватської з прекрасним пар-ком, Мадрасский Державний музей (1846 р.). Недалеко від міста, на березі Бенгальської затоки, розкинувся величезний храмовий комплекс Мамалапурам (Махабаліпурам) з двома десятками храмів VII-VIII ст., А також зі знаменитими скельними барельєфами "Сходження Гангу на землю" (Покаяння Ард-жуни). На північний захід від Ченнай розташований знаменитий центр паломництва - Мадурай, з колосальним храмом богині Менакши (Мінакші мандир, 1560 р.) і комплексом храму Шиви (XII-XVII ст.) З "Тисячеколонним залом" (середина XVI ст.). У Пондічеррі знаходиться Ашрам Шрі Ауробіндо і одне з найстаріших у світі альтернативних поселень - Ауровіль (1968 р.).

Подорожуючи по штату Гоа, можна відвідати заповідники, розташовані в передгір'ях Західних Гат. Це заповідник Бондла, який знаходиться в 55 км на північ від Панаджі, біля підніжжя західних Гхате. На його території є чудовий ботанічний сад з чудовими трояндами, і природний парк, де живуть буйволи, кабани, леопарди, ведмеді, олені, різні види змій і птахів. Всі бажаючі зможуть покататися на слонах і сфотографуватися на пам'ять. Ще один заповідник - Дудхсагар. Тут туристи Пересаджуються на джипи, на яких продовжують "сафарі" по джунглях до підніжжя водоспаду, висота якого - 603 метри. Молочно-білий колір води дав назву водоспаду і всьому заповіднику. "Дудхсагар" - в перекладі з маратхі означає "молочний океан".

Дуже захоплююча екскурсія - "Книга джунглів", під час якої можна відволіктися від узбережжя Гоа і зануритися в специфічну атмосферу гоанськая сіл. Відвідавши традиційні села, можна познайомитися з укладом життя місцевих жителів. Туристів тут чекає вечеря біля багаття, поїздка по джунглях з факелами, ніч у глиняних будиночках. На наступний день подорож продовжиться по джунглях, туристи піднімуться до храму, познайомляться з йогами, а потім здійснять подорож на спині слона.

Екскурсія "Золото Васко да Гами» передбачає відвідання плантації спецій "Савой", де можна побачити як ростуть і обробляються багато видів спецій. Частина шляху на плантацію проходить на човні, що пливе через мангрові зарості каналу Кумбархуа, в якому водяться крокодили.

На південно-заході півострова тягнеться штат Керала, чиє Малабарське узбережжі вважається одним з кращих пляжних районів Азії. У столиці штату - Трівандраме (Тіруванантапурам) привертають увагу храм Падманабхасвамі, канали, палац махараджі князівства Траванкур, Трівандрамская картинна галерея з полотнами Реріха і розташований у передмісті Тумбу науково-дослідний центр космічної програми Індії.У Кочі (Кочин) цікаві найдавніша синагога в країнах британської Співдружності (1568 р.), Голландський палац-музей, собор Св. Франциска і замок Маттанчері.

До Східної Індії ставляться штати Західна Бенгалія, Біхар, Орісса і Сіккім. Головне місто регіону - Колката (Калькутта) - адміністративний центр штату Західна Бенгалія і найбільше місто країни, що входить до десятки найбільших міст світу. У Калькутті знаходиться найбільші в Індії Національна бібліотека (1836 р.), Меморіальний музей ім. Королеви Вікторії (1921 р.) у величезному парку Майдан, грізний форт Вільям (заснований у 1696 р.), багатющий Індійський музей, найстаріший в країні Калькутський університет (1857 р.), чудовий Ботанічний сад (заснований у XVIII ст.), Збудований на місці легендарної "чорної діри Калькутти" Поштамт, собор Св. Павла, Ботанічний сад, "найзавантаженіший міст у світі" - консольний Хоура-бридж і ін

Протягом більш ніж 2 тис. років, "вічне місто" Варанасі було релігійної столицею Індії. Побудований на березі священного Гангу, цей самий східний місто штату Уттар-Прадеш, вже багато століть служить місцем ритуальних обмивань у водах священної річки, а також є місцем ритуальних кремацій індуїстів. Тут знаходиться безліч священних місць буддизму - кам'яна колона і ступа Дхармараджіка, ступа Дамeкx на місці першого богослужіння Будди, джайністcкій храм Сріянсантх, ступені ("гати") для обмивання у водах Гангу, храми Вішванатх, Аннапурна і Манман-дир, мечеті Гьянвапі (XVII в.) та Аламгір, а також один з кращих музеїв Індії - Бхаван.

Штат Орісса протягнувся уздовж західного узбережжя Бенгальської затоки. Головними визначними пам'ятками штату вважаються три великих храмових міста - Бхубанешвар, Пурі і Конарак. Тут виділяються один з найбільших в Індії храм Лінгараджа (Храм царя-фалоса) в м. Бхубанешвар.

Найбільш популярний у росіян "Золотий трикутник", кути якого утворюють міста Делі, Агра (північна Індія) і Джайпур.

В Індії поєднуються найвищі, вкриті вічними снігами вершини і великі окультурені рівнини. Збереглася багата своєрідна флора і фауна, представлена ​​багатьма рідкісними, зникаючими і ендемічними видами. Жаркий клімат, теплі моря, піщані пляжі, коралові острови і рифи круглий рік доступні для туристів з різних країн світу.

Проте ряд факторів негативно впливають на розвиток індійського туризму. У першу чергу - особливості рекреаційно-географічного становища країни. Індія віддалена від провідних туристичних ринків світу, що формують основні потоки туристів (Західна Європа, Північна Америка, Східна Азія). Велика частина туристів приїжджає в Індію здалеку, відповідно переважно авіатранспортом (82%).

Негативно впливає на туризм політична напруженість у всій Південній

Азії, в прикордонних районах і в окремих районах самої Індії. Внутрішні конфлікти, технічні катастрофи (обвалення великих будинків), катастрофічні за наслідками пожежі також створюють Індії імідж небезпечною для відвідування країни. Останні роки характеризуються як відносно спокійні і кількість туристів швидко зростає.

Не завжди в повній мірі можуть бути використані природні переваги країни. Наприклад, можливості розвитку круїзного туризму нівелюється розташуванням Індії в стороні від світових круїзних маршрутів.

Істотним недоліком природних особливостей Індії є яскраво

виражена сезонність, що робить літній період мало привабливим для відвідування. З одного боку Індія виявляється привабливою для відвідування в зимовий час. Але, вона не витримує конкуренції з більш розвиненими у туристичному відношенні країнами інших регіонів (Єгипет, Таїланд, Малайзія, інші країни екваторіально-тропічного поясу з аналогічною сезонністю).

Високі туристські витрати для поїздки до Індії також негативно позначається на рівні відвідування країни. У середньому один турист залишає в країні близько 2000 дол без вартості проїзду. Необхідність подолання значного простору під час подорожі до Індії, наприклад, з Європи чи Америки, великі екскурсійні програми, що включають відвідування багатьох визначних пам'яток і переїзди з одного району країни до іншого обумовлюють тривалість перебування в Індії туристів. Тривалість перебування у країні, орієнтація в сервісі на забезпеченого західного туриста - важливі фактори подорожчання поїздки до Індії з метою туризму.

Щодо пізніше економічний розвиток Індії також обмежувало в'їзний і виїзний потоки, в тому числі і з діловими цілями.

Таким чином, є явне протиріччя між прекрасною ресурсної складової туристичної індустрії та рівнем її розвитку. Відсутні детальнийопис туристичних районів, центрів і маршрутів з вказівкою готелів, часу роботи музеїв, курсів обміни валют та інша важлива для туристаінформація.

За кількістю іноземних туристів Індія займає 41 місце у світі. За доходами від туризму Індія займає 21-у позицію. З 2003 р. темпи розвитку туризму в Індії (понад 13% на рік за прибуттям і більше 20% за доходами) стали зростати (Таблиця 4). Туристичне сальдо країни нині позитивне, але опускалося до негативних значень (-0,5 млрд. дол у 2002 р), тобто туристські витрати жителів Індії в зарубіжних туристських поїздках перевищували доходи країни, одержувані від іноземних туристів. Виїзний туристичний потік з Індії до останнього часу значно випереджав в'їзний [7].

Таблиця 4

Туристичні показники Індії (2006 р.)

Показник Розшифровка показника Розмірність Значення
Прибуття Кількість туристів, що прибувають в країну (як мінімум з однією ночівлею) Млн. 4,45
Дохід Кількість грошей залишених у країні іноземними туристами МЛРД. 8,9
Вибуття Кількість індійських туристів, що виїжджають за кордон Млн. 5,8 *
Витрата Кількість грошей надісланих своїми туристами при відвідуванні інших країн МЛРД. 7,4
Сальдо Різниця між прибутком і витратою (сальдо) МЛРД. 1,5

* Дані 2004

Приплив іноземних туристів в Індію в січні впав у порівнянні з січнем 2008 року на 18% через світову кризу, повідомило в середу індійське міністерство туризму. Згідно з отриманими в основних аеропортах країни даними, в розпал сезону в січні Індію відвідало всього 487 тисяч іноземних туристів, тоді як роком раніше ця цифра становила 591 000.

Ще більше в січні 2008 годаупалі валютні доходи Індії від туристів, що пов'язано не лише з падінням припливу іноземців, але і з 25-відсотковою девальвацією рупії у другій половині 2008 року. У минулому місяці іноземні туристи залишили в індійських обмінниках 941 млн доларів проти 1,34 мільярда за аналогічний період минулого року.

За підсумками року Індію відвідало всього 5,37 мільйона іноземних туристів (зростання на 5,6%) проти 5,08 мільйона в 2007 році (зростання на 14,3%).

"Низькі темпи зростання, особливо в листопаді та грудні, можуть бути пов'язані з різними причинами, у тому числі з глобальною фінансовою кризою і діяльністю терористів", - йдеться в доповіді міністерства туризму.

Уряд Індії, прагнучи підстьобнути інтерес іноземних туристів до поїздок в Індію, організувало ряд рекламних заходів. Зокрема, у грудні та січні за рахунок індійської держави були організовані тури до Індії для представників галузі та преси, активізували пропагандистську роботу індійські представництва в ряді країн. Найбільшого поширення в Індії отримали наступні види туризму:

1. Пляжний відпочинок. Західне узбережжя Індії омивається Аравійським морем, східне - водами Бенгальської затоки. Тому пляжі в цій країні різноманітні - від піщаних на південно-заході до скелястих, з обривами на сході країни. Найпопулярніші пляжі знаходяться на південно-заході країни - в курортному районі Гоа.

2. Екскурсійний туризм. Індія приковує увагу туристів не тільки багатющими природними умовами і теплим кліматом. Це країна є однією з найдавніших цивілізацій світу. Величні Гімалаї і таємничий Тибет, священна річка Ганг і тропічні ліси Західних Гат, десятки морських курортів, численні пам'ятники минулих століть і величезна кількість музеїв, все це складає національну гордість цієї країни.

3. Екологічний туризм. В Індії добре розвинений екологічний туризм. Цьому сприяють прекрасна природа і мальовничі ландшафти.Величезний інтерес становлять національні парки країни - Казіранга, Джалдапара, Манас, Дачігам, Джавхар (включає парки Бандіпур, Нагархол, Мудумалай і Ваянад). Всі вони охороняються державою. У Північній Індії зосереджені унікальні природні та історичні пам'ятки.

4. Оздоровчий туризм. У Кералі знаходяться центри аюрведичній медицини, де можна поправити і зміцнити здоров'я. Аюрведичні лікування відрізняється від прийнятих в Європі методів лікування різних захворювань, а також у сприйнятті людського організму, що дозволяє при використанні Аюрведичний масаж із спеціальними маслами, оздоровчого курсу, йоги й медитації чудово відновити тіло, розумі душу [10].

5. Релігійний туризм. У зв'язку з існуванням в Індії безлічі релігійних течій, по всій країні поширені безліч храмів і святинь, є місцем паломництва людей з усього світу.

Глава 6. Характеристика турцентрів

В адміністративно-територіальному відношенні країна ділиться на 28 штатів, сформованих в основному з лінгвістичного принципом.Адміністративними утвореннями є також 6 союзних територій центрального підпорядкування і національна столична територія Делі.

Індія і кожен з її штатів привабливі для туристів з різними цілями: для тих, хто цікавиться духовної та матеріальної сторонами цієї великої цивілізації, і для тих, хто хотів би відчути особливості ритмів життя в субтропіках, в умовах густо заселеною країни; для тих, хто живе у світі реалій; і для тих, кого ваблять індійські вчення про вічне переродження душі і нірвани - злиття з космосом; для тих, кого цікавлять великі пам'ятники минулого [7].

Делі (Delhi) - столиця Індії з 1947 р., адміністративно включає Старий і Новий Делі (Нью-Делі), інші райони. Офіційною столицею вважається Нью-Делі. Населення 13 млн. жителів (2000), в т. ч. Нью-Делі 1,8 млн. чол. Розташований в північній частині Індії, на високому правому березі річки Ямуна. Клімат мусонний.

Чотири університету (у тому числі Університет Дж. Неру, Делійський університет). Академія музики і танцю, «Лаліт Кала Академі» (Академія образотворчого мистецтва). Бібліотека і планетарій ім. Неру, бібліотека ім. Ганді. «Палац дітей», Національний дитячий музей і акваріум, дитяча бібліотека Шанкара. Національний музей (найбільший у країні), Національна галерея сучасного мистецтва, Музей прикладних промислів, «Сільський комплекс», Міжнародний музей ляльок, Музей історії залізничного транспорту, меморіальні музеї Махатми Ганді, Дж. Неру, Індіри Ганді.

Делі - одне з найдавніших міст світу. У давнину був відомий під назвою Індрапрастха (приблизно 13-12 ст. До н. Е..). За переказами, Делі був заснований раджів Дехлу (Дхілу) на руїнах Індрапрастха. Потім місто прийняв нинішню назву в пам'ять про засновника. Сучасна назва (Delhi) англізірованний варіант слова «Діллі». Вперше приблизно під такою назвою місто згадується в 1-2 ст. н. е.. Птолемей, який відвідав Індію в 2 ст. н. е..

У середні століття місто кілька разів переносився в межах території сучасного Делі. Документально підтверджена історія міста починається лише з 11-12 ст. У 1911 р. в Делі (Старе місто) з Калькутти було перенесено столицю Британської Індії і почав будуватися Нью-Делі (Новий Делі).

Дж. Неру писав, що в історії відзначено сім Делі, а Нью-Делі - восьме місто, побудований на цій древній землі. Сучасні історикивважають, що тут було три головні центри заселення, навколо яких в різні історичні епохи існувало до 16 фортечних споруд і поселень.

Високі мінарети, палаци, величні храми, прекрасні мавзолеї і неприступні форти завжди захоплювали і дивували мандрівників. У Делі налічується більше тисячі історичних і архітектурних пам'яток.

Пляжний туризм

Західне узбережжя Індії омивається Аравійським морем, східне - водами Бенгальської затоки. Тому пляжі в цій країні різноманітні - від піщаних на південно-заході до скелястих, з обривами на сході країни. Найпопулярніші пляжі знаходяться на південно-заході країни - в курортному районі Гоа. Палітра фарб берегової Гоа різноманітна і змінюється від яскраво-жовтого до сріблясто-білою. Найвідоміший в Гоа пляж з блискучим сріблястим піском - це Колва. Найдовший пляж - протяжністю близько 50 км - Арамбол, "золотий" пляж з яскраво-жовтим піском - Мірамар. Ідеальний пляж для занять всіма водними видами спорту - Дона Паула, а найпопулярніший серед молоді - "бірюзовий" пляж з дискотеками Калангут. Він називається бірюзовим завдяки унікальному для океанського узбережжя дну. Вже в п'ятдесяти метрах від пляжу глибина сягає 7-9 метрів, і здалеку ці ділянки здаються ніжно-блакитного кольору. Один з найкрасивіших пляжів в Індії - Палолем:білосніжний пісок, блакитний затоку з двома мисами, невеликі острівці, вкриті мальовничій рослинністю. Все це чарівність розташовується в 70 км від столиці штату Пананджі. Пляж Бенаулім розташований недалеко від пляжу Колва між річкою Сал і Аравійським морем. Море тутспокійне і безпечне для купання, а неприємні медузи не водяться. Це тихе тінисте місце чудово передає дух Гоа. Маджорда - мальовничий пляж з великою кількістю кокосових пальм і фруктових дерев. Ще один чистий, мальовничий і не дуже багатолюдний пляж - Богмоло.Прекрасне місце для любителів підводного плавання, є школа дайвінгу. Пляж Агуада крім відпочинку цікавий з історичної точки зору. У 17 столітті португальцями тут був побудований форт, який захищав вхід у гирлі річки Мандові. Пляж Кандолім - один з найрозкішніших пляжів Гоа: тут панує спокійна і респектабельна атмосфера. Тут є ставок, в якому цвітуть барвисті лілії, а над водою пурхають бабки. У 10 км від МАПУ розташований пляж Бага. Це дуже мальовниче місце славиться своїм нічним життям. На пляжі Вагатор нічне життя б'є ключем: він знаменитий музикою у стилі Гоатранс. Пляж Анжуна, розташований в 8 км від Мапусе, також цілком підходить під визначення райського куточка: білосніжний пісок, пальми, блакитне море. Тут безліч барів, ресторанів, кафе, дискотек. Але в першу чергу пляж знаменитий "блошиних ринком", який проводиться тут по середах.

Піщані пляжі закінчуються вже відразу за Гоа, і починається "царство каменів". Скелі, круто йдуть в море, хвилі, що б'ються про них з шаленою силою. Оцінити принадність кам'янистих пляжів можна, загоряючи на рівній кам'яній плиті, що знаходиться у воді на відстані метрів трьох від берега, що дуже екзотично.

Для любителів романтики і зоряного неба цілком підійдуть пляжі Мумбая (Бомбея). Самі "гарячі" дискотеки, запальна музика - це на Центральному пляжі Бомбея. Ночами тут збирається місцевий бомонд, представники відомого "Боллівуда", "золота" молодь фінансової столиці Індії. Ресторани найрізноманітніші - від індійської та китайської кухні до європейської.

Узбережжя Бенгальської затоки. Пляжі тут не відрізняються таким комфортом і різноманітністю, як на узбережжі Аравійського моря.А відчуття райського куточка створюють численні річки, озера і ставки, зарослі прекрасними лотосами, кокосові пальми, евкаліптові гаї, мангрові ліси, плантації цукрового очерету, незаймані національні парки і заповідники.

Пляжі в Кералі - найпівденнішому штаті Індії, нітрохи не гірше знаменитих пісків Гоа. Але якщо острів обмежений розмірами, то можливості прибережної Керали значно ширше. Пляжний сезон починається в жовтні. Купатися в морі в літній період не можна - занадто висока хвиля.

Вся пляжі в Індії - громадські (державні). Але в багатьох готелях для безопасноти туристів виставляється охорона. Перебування на пляжах і використання пляжного обладнання (тапчани, парасольки, рушники) - безкоштовне.

Екскурсійний туризм

В Індії величезна кількість музеїв, храмів, пам'ятників історії. Кожне місто Індії багатий своєю культурною спадщиною. Найбільш відвідуваними і відомими центрами екскурсійного туризму є:

1. Делі, столиця держави. Вікторіанське велич і дивовижна Червона фортеця протяжністю парапетной стіни з бійницями в 2 кілометри.Делі - вічне місто. Тисячолітня історія зустрічає гостя на кожному кроці, захоплює його на кожному повороті. Нагріті сонцем камені стародавніх фортець і мавзолеїв, мечетей і палаців розкидані по всій території міста.

2. Агра. Вона розташована в 204 км від столиці. Тут зосереджено безліч справжніх "чудес світу" - знаменитий біломармуровий мавзолей Тадж-Махал (1630-1648 рр..), Велика Фортеця Агри (Червоний форт) з цілим комплексом величних палаців, площ, мечетей і парків всередині подвійної стіни цитаделі, Перлова мечеть (XVII ст.) та Нагіна-Масджид, два величезних залу для аудієнцій - Кхаз-Махал і Дзеркальний палац, мармуровий мавзолей Джахангрі-Махал, усипальниця Ітемад-уд-Даули і парк "Павільйон риб".

3. Раджастан, місце палаців махараджі і відомої пустелі Тхар; міста-фортеці Джайсальмер, Джодхпур і Біканер. Найбільш відомий «Рожеве місто» і палац Хава-Махал в Джайпурі.

4. Варанасі, побудований на березі священного Гангу, є самим східний містом штату Уттар-Прадеш. Всесвітньо відомий місто завдяки набережній з її поховальними вогнищами і ритуальними обмиваннях в Гангу.

5. Печерні храми Еллори перебувають у штаті Махараштра, в 30 км від Ауронгобада. Вони складаються з 34 окремих печер, вирізаних в базальтових пагорбах між IV та IX століттями н.е. і представляють 3 окремі релігії: Буддизм, Джайнізм і Індуїзм.

6. Кхаджурахо. Найвідоміші храми з вишуканими скульптурами еротичного мистецтва.

Релігійний туризм

Найдавнішою формою туризму в Індії є паломництво. Більше 900 млн. індійців (80,5% населення) сповідують індуїзм. Релігії, що мають значну кількість послідовників, це іслам, християнство, сикхізм, буддизм і джайнізм. У Індії також представлені такі релігії як іудаїзм, зороастризм, бахаї, анімізм. У зв'язку з цим по всій Індії поширені безліч храмів і святинь, є місцем паломництва людей з усього світу.

1. Варанасі. Поблизу міста знаходиться оленячий заповідник «Сарнатг», де височіє храм - ступа з золотим статуєю Будди всередині.Це місце, де, за переказами, Будда проголосив своє вчення, зібравши перших послідовників. Сюди приїжджають на поклоніння буддисти зі всього світу. Тут знаходиться джайністcкій храм Сріянсантх, ступені ("гати") для обмивання у водах Гангу, храми Вішванатх, Аннапурна і Манмандір, мечеті Гьянвапі (XVII ст.) Та Аламгір.

2. Делі. Місто насичений храмами всіх світових релігій настільки щільно стоять один до одного, що за мінаретом мечеті видніється буддійська ступа, а купол християнської церкви контрастує з індуїстськими спорудами. Найбільш цікаві сикхський храм гурудвари Cіc Ганджа, храм Йогмайі (сестра Крішни), джайністскій храм Дігамбар Джайн з унікальною "лікарнею птахів", найстаріший християнський храм країни - баптистська церква на Чандні-Чоук, англіканська церква Св. Джеймса, головний тибетський храм - буддистська Віхара.

3. У священній Матхуре, між Делі і Агрой, якщо вірити переказам, народився Крішна. Під Вріндавані (120км від Нью-Делі), "місті п'яти тисяч храмів", розташована ще одна "перлина" країни - храм Крішна-Балар Мандір (Енгрідді-Мандір, 1975 р.), місце паломництва тисяч людей.

4. Хімачал-Прадеш і Уттар-Прадеш, займає велика гірська система Гімалаїв і Гіндукушу, вже багато тисячоліть служить зосередженням буддійських монастирів і громад. Ладак (Ладакх), місто ашрамів Рішікеш і один їх 7 сакральних міст - Харідвар, долина Спить, свята гора Кайлаш (Кіннер Кай-ЛАШ, 6050м) - центр світобудови, "долина богів" Кулу (Кулант-хапітха), резиденція Далай-Лами в Дхарамсалі, красива долина Парбат з гарячими джерелами, прекрасний гірський курорт Дхарамсала, священна печера Амарнатх, в якій Шива передав Парваті таємницю творіння. Найбільш цікаві тибетські монастирі Табо, Данкар, Лалюнг, Рева-сар, Комік та Кі, храми Ханумана в Шимла, Башешвар-Махадео, Біджлі-Махадео і Рагхунатха, найвисокогірніші храми Шиви і Вішну в Кедарнатхе і Бадрінатхе.

5. У Амрітсарі (штат Пенджаб) розташована головна святиня сикхизма - Золотий Храм (Дарбар Сахіб або зварені Мандір, 1577 р.), оточений священним водоймищем безсмертя.

6. Недалеко від Джайпуру розташовані такі культові місця, як місто Абу з його храмовим комплексом Ділвара-Мандір - священним місцем джайністів, де обов'язково слід відвідати храми Адінатха (1031 р.) і Немінатх (1230 р.).

7. На північний захід від Ченнай розташований знаменитий центр паломництва - Мадурай, з колосальним храмом богині Менакши (Мінакші мандир, 1560 р.) і комплексом храму Шиви (XII-XVII ст.) З "Тисячеколонним залом".

Лікувальний туризм







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 241. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия