Студопедия — Тема 5. Окреме провадження.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 5. Окреме провадження.






Загальна характеристика окремого провадження. Характерні риси і особливості розгляду і вирішення справ у порядку окремого провадження. Справи, які розглядає і вирішує суд у порядку окремого провадження.

Процесуальні засоби відкриття в суді справ окремого провадження. Підсудність справ окремого провадження.

Особи, які беруть участь у справах окремого провадження: заявники, заінтересовані особи, їх представники. Участь у справі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи чи інтереси інших осіб. Процесуальні права та обов’язки осіб, які беруть участь у справах окремого провадження.

Процесуальний порядок розгляду справ окремого провадження.

Розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Підсудність. Особи, які можуть бути заявниками. Рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною. Скасування рішення суду. Постанова Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику із справ про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним” від 28 березня 1972 р. № 3 (із змінами і доповненнями).

Розгляд судом справ про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності. Підсудність. Право на звернення до суду. Заінтересовані особи у справі про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

Розгляд судом справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Підсудність. Заявники та заінтересовані особи у справі. Зміст заяви. Особливості підготовки справи до розгляду і розгляд справи. Дії суду в разі появи фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою. Скасування рішення суду.

Розгляд судом справ про усиновлення. Підсудність. Право на звернення до суду з заявою про усиновлення. Зміст заяви про усиновлення. Особливості підготовки справи до розгляду і розгляд справи. Рішення суду.

Розгляд судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення: факту родинних відносин між фізичними особами; перебування фізичної особи на утриманні; каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному страхуванню; реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу; належності правовстановлюючих документів особі; народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті. Підсудність. Зміст рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення.

Розгляд судом справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі. Підсудність. Зміст заяви до суду про визнання цінного папера на пред’явника або векселя недійсним та відновлення прав на них. Зміст публікації про виклик держателя втраченого цінного папера на пред’явника або векселя. Обов’язки держателя втраченого цінного папера на пред’явника або векселя. Призначення справи до розгляду і вирішення справи.

Розгляд судом справ про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність. Підсудність. Право на звернення до суду. Зміст заяви. Рішення суду.

Розгляд судом справ про визнання спадщини відумерлою. Підсудність. Право на звернення зо суду. Рішення суду.

Розгляд заяви про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Підсудність. Право на звернення до суду. Заявники та заінтересовані особи у справі. Зміст заяви і строк її подання. Процесуальні особливості розгляду справи. Рішення суду.

Розгляд судом справ про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу. Підсудність. Зміст і строк подання заяви. Розгляд справи і рішення суду.

Розгляд судом справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних і фізичних осіб. Підсудність. Право на звернення до суду. Форма і зміст заяви. Розгляд справи і рішення суду.

 

Тема 6. Апеляційне провадження.

Загальна характеристика апеляційного провадження. Суть апеляції. Характерні риси апеляційного провадження.

Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції. Суб’єкти права апеляційного оскарження. Об’єкт апеляційного оскарження. Ухвали, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду.

Процесуальний порядок реалізації права апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції. Заява про апеляційне оскарження рішення суду, строк її подання. Заява про апеляційне оскарження ухвали суду, строк її подання. Форма і зміст апеляційної скарги, строк її подання. Порядок подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги.

Порядок прийняття апеляційної скарги до розгляду. Порядок приєднання співучасників, третіх осіб до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Доповнення, зміна апеляційної скарги або відкликання чи відмова від неї.

Процесуальний порядок підготовки справи апеляційним судом. Призначення справи до розгляду. Межі розгляду справи апеляційним судом.

Процесуальний порядок розгляду справи апеляційним судом. Частини судового засідання: підготовча; розгляд апеляційної скарги по суті; судові дебати; ухвалення і проголошення рішення (ухвали).

Повноваження апеляційного суду. Підстави для відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін. Підстави для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення. Підстави для скасування рішення із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду. Підстави для скасування рішення суду і передачі справи на новий розгляд. Підстави для відхилення скарги на ухвалу суду першої інстанції або зміни чи скасування ухвали.

Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал апеляційним судом.

Форма і зміст ухвали та рішення апеляційного суду. Законна сила рішення і ухвали апеляційного суду. окрема ухвала апеляційного суду.

 

Тема 7. Касаційне провадження.

Суть і значення касаційного оскарження і перевірки рішень і ухвал суду першої інстанції, які були предметом розгляду у апеляційному порядку та рішень і ухвал апеляційного суду. Підстави касаційного оскарження.

Право касаційного оскарження та процесуальний порядок його реалізації. Суб’єкти права касаційного оскарження. Об’єкт касаційного оскарження. Строк на касаційне оскарження.

Форма і зміст касаційної скарги. Порядок подання касаційної скарги.

Відкриття касаційного провадження. Витребування справи судом касаційної інстанції, надіслання копій касаційної скарги особам, які беруть участь у справі. Заперечення на касаційну скаргу. Приєднання до касаційної скарги. Доповнення, зміна касаційної скарги або відкликання її та відмова від неї.

Підготовка справи до касаційного розгляду. Попередній розгляд справи. Порядок розгляду справи судом касаційної інстанції. Межі розгляду справи.

Повноваження суду касаційної інстанції. Підстави для відхилення касаційної скарги і залишення рішення без змін. Підстави для скасування рішення і передачі справи на новий розгляд. Підстави для скасування судових рішень і залишення в силі судового рішення, скасованого помилково. Підстави для скасування рішення із закриттям провадження в справі або залишенням заяви без розгляду. Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового рішення або зміни рішення. Підстави для відхилення касаційної скарги на ухвалу суду або її зміни чи скасування.

Порядок ухвалення рішення та постановлення ухвал судом касаційної інстанції.

Форма і зміст ухвали та рішення суду касаційної інстанції. Законна сила рішення і ухвали суду касаційної інстанції.

 

Тема 8. Перегляд судових рішень верховним судом України.

Провадження у зв’язку з винятковими обставинами. Право оскарження судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами. Строк оскарження.

Підстави для перегляду справи у зв’язку з винятковими обставинами

Порядок подання скарги у зв’язку з винятковими обставинами. Допуск скарги до провадження і порядок провадження у зв’язку з винятковими обставинами.

Повноваження Верховного Суду України при розгляді справи у зв’язку з винятковими обставинами. Підстави для скасування чи зміни судових рішень. Законна сила рішень і ухвал Верховного Суду України.

Загальна характеристика, суть та значення перегляду судових рішень і ухвал, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Підстави для перегляду рішення, ухвали чи судового наказу у зв’язку з нововиявленими обставинами. Юридична природа, ознаки нововиявлених обставин.

Строк подання заяв про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами. Суди, що здійснюють перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Процесуальний порядок перегляду у зв’язку з нововиявленими обставинами. Об’єкт перегляду. Вимоги щодо оформлення заяв про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами.

 

Тема 9. Звернення судових рішень до виконання.

Виконання судового рішення як стадія цивільного процесу. Звернення судових рішень до виконання. Види виконання: за загальними правилами; негайне виконання. Підстави для застосування негайного виконання.

Виконавчі документи. Виконавчий лист. Вимоги до змісту виконавчого документа. Видача дубліката виконавчого листа або судового наказу.

Закон України “Про виконавче провадження” від 21 квітня 1999 р. (із змінами і доповненнями).

Органи Державної виконавчої служби. Учасники виконавчого провадження. Державні виконавці, їх права при здійсненні виконавчого провадження. Особи, які беруть участь у виконавчому провадженні. Сторони у виконавчому провадженні (стягувач і боржник). Співучасть і правонаступництво. Представники сторін. Форми участі прокурора, органів опіки і піклування у виконавчому провадженні. Особи, які залучаються до здійснення виконавчих дій.

Загальні правила державного виконання. Відкриття виконавчого провадження. Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання. Переривання строку давності пред’явлення виконавчого документа до виконання. Встановлення державним виконавцем строку для добровільного виконання рішення. Випадки, коли державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження. Підстави відкладення провадження виконавчих дій. Підстави зупинення і закінчення виконавчого провадження.

Повноваження суду у процесі виконання судового рішення. Роз’яснення рішення суду; поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого документа до виконання; відстрочка або розстрочка виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання рішення; розгляд питання про визнання мирової угоди та відмови від примусового виконання рішення; вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу; вирішення питання про оголошення розшуку боржника або дитини; вирішення питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи; вирішення питання про звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках; заміна сторони виконавчого провадження; визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами; розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця; вирішення питання про поворот виконання.


Тематичний план

з цивільного процесу

кафедри цивільно-правових дисциплін

студентів бакалаврів навчально-наукового інституту права та психології

І СЕМЕСТР

    № п/п   Назва теми Нормативный обсяг годин Всього годин з викладачем З них:
З них: Самостійна та індивідуальна робота З них:
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Самостійна робота Індивідуальна робота
Змістовний модуль І. Поняття цивільного процесу та його принципи
                   

 

1. Тема 1. Поняття цивільного процесу, його предмет, метод та система. Цивільне судочинство.                
2. Тема 2. Принципи цивільного процесуального права.         2+      
Змістовний модуль ІІ. Підвідомчість і підсудність цивільних справ. Суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин
1. Тема 3. Підвідомчість та підсудність цивільних справ.                
2. Тема 4. Цивільні процесуальні правовідносини та їх суб'єкти.                
3. Тема 5. Сторони та треті особи в цивільному процесі, інші учасники цивільного процесу.         2+      
Змістовний модуль ІІІ. Позовне провадження та його основні інститути
1. Тема 6. Доказування та докази у цивільному процесі.                
2. Тема 7. Процесуальні строки. Судові витрати.                
3. Тема 8. Позовне провадження. Провадження у справі до судового розгляду.         2+      
Всього годин:                

 

 


Тематичний план

з цивільного процесу

кафедри цивільно-правових дисциплін

студентів бакалаврів навчально-наукового інституту права та психології

ІІ СЕМЕСТР

№ з/п Назва тем Нормативний обсяг годин Всього годин з викладачем З них:     З них Прізвище та ініціали науково-педагогічного працівника Технічні засоби / Дидактичні засоби
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Самостійна та Індивідуальна робота Самостійна робота Індивідуальна робота
  Змістовний модуль І.
1. Провадження у справі до судового розгляду                   0/0-Л1/1
2. Судовий розгляд цивільних справ                   0/0-Л1/2 0/0-П1/3  
3. Судові рішення. +                   0/0-Л1/3 С1/2
  Змістовний модуль ІІ.
4. Наказне провадження                   0/0-Л1/4
5. Окреме провадження.                   0/0-Л1/5 0/0-С1/5 0/0-П1/5
6. Апеляційне провадження                   0/0-Л1/6
7. Касаційне провадження.                   0/0-Л1/7
8. Перегляд судових рішень Верховним судом України                   0/0-Л1/8 0/0-С1/8
9. Звернення судового рішення до виконання. +                   0/0-Л1/9 0/0-С1/9 0/0-П1/9
Всього годин                    
Форма контролю: екзамен                    

 


РОБОЧА ПРОГРАМА З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС»

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС»

І Семестр

    № п/п   Назва теми Нормативный обсяг годин Всього годин з викладачем З них:
З них: Самостійна та індивідуальна робота З них:
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Самостійна робота Індивідуальна робота
Змістовний модуль І. Поняття цивільного процесу та його принципи
                   
1. Тема 1. Поняття цивільного процесу, його предмет, метод та система. Цивільне судочинство.                
2. Тема 2. Принципи цивільного процесуального права.         2+      
Змістовний модуль ІІ. Підвідомчість і підсудність цивільних справ. Суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин
1. Тема 3. Підвідомчість та підсудність цивільних справ.                
2. Тема 4. Цивільні процесуальні правовідносини та їх суб'єкти.                
3. Тема 5. Сторони та треті особи в цивільному процесі, інші учасники цивільного процесу.         2+      
Змістовний модуль ІІІ. Позовне провадження та його основні інститути
1. Тема 6. Доказування та докази у цивільному процесі.                
2. Тема 7. Процесуальні строки. Судові витрати.                
3. Тема 8. Позовне провадження. Провадження у справі до судового розгляду.         2+      
Всього годин:                

ІІ Семестр

№ з/п Назва тем Нормативний обсяг годин Всього годин з викладачем З них:     З них Прізвище та ініціали науково-педагогічного працівника Технічні засоби / Дидактичні засоби
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Самостійна та Індивідуальна робота Самостійна робота Індивідуальна робота
  Змістовний модуль І.
1. Провадження у справі до судового розгляду                   0/0-Л1/1
2. Судовий розгляд цивільних справ                   0/0-Л1/2 0/0-П1/3  
3. Судові рішення. +                   0/0-Л1/3 С1/2
  Змістовний модуль ІІ.
4. Наказне провадження                   0/0-Л1/4
5. Окреме провадження.                   0/0-Л1/5 0/0-С1/5 0/0-П1/5
6. Апеляційне провадження                   0/0-Л1/6
7. Касаційне провадження.                   0/0-Л1/7
8. Перегляд судових рішень Верховним судом України                   0/0-Л1/8 0/0-С1/8
9. Звернення судового рішення до виконання. +                   0/0-Л1/9 0/0-С1/9 0/0-П1/9
Всього годин                    
Форма контролю: екзамен                    

 

 


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. ПОНЯТТЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ТА ЙОГО ПРИНЦИПИ.

Лекція1: Поняття цивільного процесу, його предмет, метод та система Цивільне судочинство.– 2 год.

Семінар 1. Поняття цивільного процесу, його предмет, метод, система. Цивільне судочинство– 2 год.

 

План

1. Поняття цивільного процесуального права та цивільного процесу.

2. Предмет цивільного процесуального права.

3. Метод цивільного процесуального права.

4. Джерела цивільного процесуального права.

5. Цивільно-процесуальні норми, їхня структура, дія в часі і просторі.

6.Поняття цивільного судочинства.

7.Види цивільного судочинства та їх характеристика.

8.Характеристика стадій цивільного процесу.

9.Обов’язкові та факультативні стадії цивільного процесу.

 

Ключові терміни та поняття до теми: Закони, законодавство, функції цивільного процесу, імперативність, диспозитивність, аналогія, система. цивільне судочинство, позовне провадження, наказне провадження, окреме провадження, стадія процесу.

 

Запитання та завдання до теми:

1. Співвідношення понять: цивільне процесуальне право України та цивільний процес.

2. Цивільне процесуальне право в системі права України.

3. Дія цивільного процесуального права в часі, просторі і по колу осіб.

4. Аналогія закону та аналогія права.

5.В чому відмінність між позовним провадженням та наказним?

6.Порівняльна характеристика позовного і окремого провадження.

7.Стадії цивільного судочинства.

 

Теми рефератів та доповідей:

1. Порушення цивільної справи в суді – стадія цивільного процесу.

2. Виконання судових рішень, як завершальна стадія цивільного процесу.

3. Особливості норм цивільного процесуального права України.

4. Класифікація джерел цивільного процесуального законодавства України

5. Судово-правова реформа в Україні (стан та перспективи).

 

Самостійна робота – 6 год.

Самостійно опрацювати Постанову Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 року № 9 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя».

Самостійно опрацювати Розділ І Науково-практичного коментаря (у 2-х томах) К. Видавець: Фурса С.Я.: КНТ 2006, - 912 с.

 

Лекція 2. Принципи цивільного процесуального права – 2 год.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 171. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия