Студопедия — Бакалавр
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Бакалавр






для підготовки бакалаврів у галузі знань «Право» (0304)

за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство»

 

Підготовка бакалаврів зі спеціальності 6.060101 «Правознавство» здійснюється за умови наявності повної середньої освіти, або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

Абітурієнти повинні мати державний документ про освіту або (та)професійну підготовку встановленого зразка (свідоцтво про повну загальну середню освіту або диплом молодшого спеціаліста). Для забезпечення ефективної реалізації визначених в ОКХ завдань освітньої і професійної підготовки при відборі студентів ставляться вимоги щодо їх здібностей і підготовленості у вигляді системи знань, умінь і навичок, визначених програмою базової (повної) вищої освіти і підтверджених результатами державної атестації.

Обов’язковою умовою є вільне володіння державною мовою.

Основні елементи структури професійно-значущих якостей особистості бакалавра зазначеної сфери виявляються:

• у громадянській зрілості: розвинуте почуття обов’язку, дисциплінованість, наполегливість, контроль за своєю поведінкою та емоціями, високі моральні якості;

• у соціально-управлінській орієнтації: спрямованість на ефективну взаємодію з людьми, самостійність, готовність до ризику, ініціативність, вміння брати на себе відповідальність;

• у розвитку організаційних якостей: готовність до співробітництва та активність у встановленні контактів, виражене лідерство, розвинуті управлінські, пізнавальні та комунікативні здібності;

• у сформованості комплексу професійно необхідних знань та вмінь, навичок для діяльності в юридичних службах підприємств, органів установ та організацій.

Для успішного засвоєння освітньо-професійної програми бакалавра студенти повинні мати здібності до оволодіння знаннями, вміннями і навичками в галузі гуманітарних, соціально-економічних та юридичних наук.

Підготовка бакалавра права в ННІПП НАВС зорієнтована на одержання студентами базової вищої юридичної освіти. Відповідно до Державного класифікатора видів економічної діяльності, а також з урахуванням вимог ринку праці видами професійної діяльності бакалавра з права є:

- послуги, що надаються переважно юридичним особам;

- діяльність у сфері права;

- нотаріальна діяльність (консультації з питань надання юридичних послуг нотаріальними конторами і приватними нотаріусами, державними нотаріальними архівами під керівництвом нотаріуса);

- діяльність державних виконавців, слідчих і арбітрів (крім арбітражної діяльності);

- консультації з питань комерційної діяльності і управління;

- слідча діяльність і забезпечення безпеки;

- управління і нагляд у сфері оподаткування;

- діяльність судів;

- діяльність органів прокуратури;

- охорона і забезпечення громадського порядку;

- обов’язкове соціальне страхування.


Витяг

ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА

ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРА

з дисципліни

«Цивільний процес»

Мета:підготовка майбутнього фахівця в галузі права, який би міг аналізувати наукову літературу і чинне законодавство як крізь призму їх практичного застосування, так і ведення самостійної наукової роботи; засвоєння студентами значення норм та інститутів цивільного процесуального права, які регулюють законодавчо закріплений порядок здійснення правосуддя в цивільних справах (цивільне судочинство, цивільний процес) по спорах, що виникають з цивільних, житлових, земельних, трудових, сімейних та інших правовідносин в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Відповідно завдання вивчення навчальної дисципліни полягають у засвоєння студентами основних положень чинного цивільного процесуального законодавства України, що регулює суспільні відносини в сфері здійснення правосуддя в цивільних справах. Студенти повинні набути навичок щодо користування відповідними нормативними актами, вмінь вирішувати конкретні практичні питання, пов’язані з застосуванням норм цивільного процесуального права з врахуванням змін у поточному законодавстві, складати процесуальні документи.

 

Місце навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівця

«Цивільний процес» – одна з профілюючих дисциплін, які вивчаються у вищих навчальних закладах юридичного профілю. Предметом вивчення цивільного процесуального права є норми права, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних справ, що регулюють діяльність суду та інших суб’єктів процесуальної діяльності з метою захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб.

Программа навчальної дисципліни вміщує основні теми курсу, в яких відображені теоретичні проблеми науки цивільного процесуального права, основні положення чинного законодавства і практики його застосування. В основі програми – Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, Закон України “Про судоустрійта статус суддів”, чинне законодавство України, керівні постанови Пленуму Верховного Суду України. При підготовці даної програми враховані новітні досягнення вітчизняної цивільно-процесуальної науки, розробки відомих українських вчених-процесуалістів В.В.Комарова, Д.Д.Луспеника, В.І.Тертишникова, С.І.Фурси, Т.В.Цюри, М.Й.Штефана та ін.

 

Інтегровані вимоги до знань і умінь з навчальної дисципліни

В результаті вивчення курсу «Цивільний процес» студент повинен:

знати:

1) на понятійномурівні: предмет, метод, систему та джерела цивільного процесуального права; принципи цивільно-процесуального права; цивільно-процесуальні правовідносини;

2) на фундаментальному рівні: суб’єктний склад учасників цивільного процесу; знати процесуальні строки, зміст інститутів цивільної юрисдикції та підсудності; докази і доказування в цивільному процесі; поняття позову, стадій цивільного процесу;

3) на практично-творчому рівні: порядок розгляду справ в апеляційному, касаційному провадження, виконавче провадження.

 

вміти:

- аналізувати цивільні, земельні, житлові, сімейні справи, окремі цивільно-процесуальні документи;

- тлумачити чинне цивільно-процесуальне законодавство;

- застосовувати норми матеріального та процесуального права;

- складати зразки позовних заяв, заяв, скарг, проекти судових рішень і ухвал.

 

Інтегровані вимоги до знань і умінь з навчального модулю

Навчальний матеріал дисципліни «Цивільний процес» структурований за модульним принципом і складається з п’яти навчальних модулів:

1. Поняття цивільного процесу та його принципи.

2. Підвідомчість і підсудність цивільних справ. Суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин.

3. Позовне провадження та його основні інститути.

4. Судовий розгляд цивільних справ.

5. Провадження по першій інстанції.

 

Міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни

Навчальний курс “Цивільний процес” вивчається у логічному взаємозв'язку з іншими навчальними дисциплінами, що обумовлює необхідність постійного обліку та реалізації викладачами існуючих міжпредметних зв'язків з суміжними галузями права (навчальними курсами) такими як “Цивільне право”, “Трудове право”, “Земельне право”, “Сімейне право”, “Житлове право”, “Господарсько-процесуальне право”, ”Господарське право” “Кримінально-процесуальне право”, “Адміністративно-процесуальне право”, та інші.

Облік міжпредметних зв'язків також обов'язковий для запобігання непотрібного дублювання, щоб досягти правильного та єдиного тлумачення відповідних положень.

Оптимізація навчального процесу за цим курсом повинна проводитись перед усім у напрямі вдосконалення таких форм навчання, як лекція, семінар, самостійна робота, що передбачені тематичним планом.

Засоби контролю знань і умінь студентів: поточний контроль індивідуальної роботи, проміжний контроль самостійної роботи, підсумковий контроль. Вивчення курсу завершується іспитом, форма і зміст якого визначається кафедрою.


АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВЯЗКАМИ)

Розбудова України як демократичної, правової, соціальної держави передбачає формування ефективного, дієвого механізму захисту прав, свобод та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб. З прийняттям Конституції України 28 червня 1996 р., Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 серпня 2010 р. в цьому процесі зростає роль і значення правосуддя.

“Цивільний процес” – одна з профілюючих дисциплін, предметом вивчення якої є норми права, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних справ, діяльності суду та інших суб’єктів процесуальної діяльності з метою захисту суб’єктивних прав і охоронюваних інтересів фізичних та юридичних осіб. Запропоновані теми навчальної дисципліни відображають теоретичні проблеми науки цивільного процесуального права, основні положення чинного законодавства і практики його застосування.

В основі проблематики навчальної дисципліни – Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 18 березня 2004 року, Закон України “Про судоустрій і статус суддів”, чинне законодавство України, керівні постанови Пленуму Верховного Суду України. Враховані також новітні досягнення вітчизняної цивільно-процесуальної науки, розробки відомих українських вчених-процесуалістів В.В.Комарова, Д.Д.Луспеника, В.І.Тертишникова, С.І.Фурси, П.І.Шевчука, М.Й.Штефана та ін., даються посилання на джерела опублікування нормативно-правових актів, юридичної практики, монографії та наукові статті, навчальні посібники та підручники, вивчення яких має стати міцним підґрунтям опанування студентами навчальної дисципліни.

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є засвоєння студентами значення норм та інститутів цивільного процесуального права, які регулюють законодавчо закріплений порядок здійснення правосуддя в цивільних справах (цивільне судочинство, цивільний процес) по спорах, що виникають з цивільних, житлових, земельних, трудових, сімейних та інших правовідносин в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Відповідно завдання вивчення навчальної дисципліни полягають у засвоєнні студентами основних положень чинного цивільного процесуального законодавства України, що регулює суспільні відносини в сфері здійснення правосуддя в цивільних справах. Студенти повинні набути навичок щодо користування відповідними нормативними актами, вмінь вирішувати конкретні практичні питання, пов’язані з застосуванням норм цивільного процесуального права з врахуванням змін у поточному законодавстві, складати процесуальні документи.

Практичною реалізацією головних завдань курсу є комплекс навчально-методичних заходів, які забезпечують всебічне вивчення студентами дисципліни. Лекції – теоретична основа курсу. Найважливіші проблеми, базові норми та інститути цивільного процесуального права, порядок здійснення правосуддя в цивільних справах, спрямований на реалізацію конституційних положень щодо захисту прав і свобод людини та громадянина, прав та інтересів підприємств, установ, організацій, держави та суспільства, - всі ці питання концептуально висвітлюються в лекціях.

Засвоєнню теоретичного курсу, поглибленню знань служать семінарські заняття, до яких студенти готуються відповідно визначеній тематиці, використовуючи рекомендовані джерела та літературу. Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і юридичної практики, розвиткові культури мовлення, формування навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії. Семінарські заняття є важливим чинником не тільки для перевірки знань, але й для формування високого рівня знань на підставі обґрунтованих суджень та висновків. Основою ефективної роботи студентів на семінарах є вивчення лекційного матеріалу та самостійне опрацювання рекомендованих джерел права, навчальної та наукової літератури. При цьому необхідним елементом самостійної роботи студентів при підготовці до семінарів є конспектування навчальної та наукової літератури. При відповіді на семінарах допускається користування конспектом, оформленим під час вивчення рекомендованої літератури і джерел.

Готуючись до семінару, необхідно звернути увагу на ключові поняття вказаних тем та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті слід будувати свій виступ так, щоб в ньому містились: чітке формулювання теоретичних положень, обґрунтування цих положень і розкриття їх найбільш характерних ознак і властивостей; аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними прикладами з юридичної практики; обґрунтовані висновки.

Обговорення питань семінару може відбуватись в формах співбесіди, загальної дискусії, заслуховування рефератів і реферативних повідомлень, проведення письмових контрольних робіт або тестування, “бліц”-опитування тощо.

На практичних заняттях формуються навички студентів щодо вирішення конкретних практичних задач, підготовки відповідних процесуальних документів, щодо здійснення самостійного аналізу певних цивільно-процесуальних правовідносин. На практичних заняттях відбувається реалізація і засвоєння теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях, при вивченні нормативних джерел, наукової та навчальної літератури під час підготовки, зокрема, до семінарів. При вирішенні задач на практичному занятті студентам рекомендується: визначити тему (питання) курсу, до якого відноситься задача; дати аналіз фактичних обставин, викладених у фабулі задачі; визначити коло нормативних актів, вивчення яких необхідно для вирішення задачі; керуватися конкретними нормами Цивільного процесуального кодексу України, постановами Пленуму Верховного Суду України з цивільних справ; при посиланні на нормативний акт (закон, постанову, інструкцію тощо) вказати, ким і коли він був прийнятий, зазначити статтю, пункт, частину.

 

 

Міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни

 

Цивільний процес

 

 

Цивільне право

 

Трудове право

Земельне право

 

Сімейне право

 

Житлове право

 

Господарське право

 

Господарський процес

 

Кримінальний процес

 

Адміністративний процес

 

 








Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 184. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия