Студопедия — ЗМІСТ КУРСУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗМІСТ КУРСУ






 

Тема 1: Мікроекономіка: предмет та методи дослідження

 

Виникнення та основні етапи розвитку мікроекономіки. Мікроекономіка як важлива складова економічної теорії. Взаємозв'язок мікро- та макроекономіки. Мікросистема. Суб'єкти мікросистем: індивід, домогосподарство, фірма, держава. Господарюючи суб'єкти. Основні вихідні положення вивчення економічної поведінки господарюючих суб'єктів. Предмет мікроекономіки.

Види виробничих ресурсів, які використовуються в економіці. Обмеженість ресурсів та необхідність вибору. Основні види виборів, що їх здійснюють окремі господарюючи суб'єкти. Крива виробничих можливостей та проблеми здійснення вибору, ефективності використання ресурсів, альтернативної вартості. Координація виборів.

Методи дослідження мікроекономіки: загальноекономічні та специфічні методи. Моделювання. Позитивна та нормативна мікроекономіка. Функції мікроекономіки. Мета і завдання мікроекономіки, взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

 

 

РОЗДІЛ І: ПОПИТ, ПРОПОЗИЦІЯ, ЇХ ВЗАЄМОДІЯ

 

Тема 2: Основи аналізу попиту, пропозиції та їх взаємодії

 

Величина попиту та попит. Закон попиту. Крива попиту. Функція попиту. Нецінові детермінанти попиту. Індивідуальний та ринковий попит.

Пропозиція та функція пропозиції. Закон пропозиції. Крива пропозиції. Зміна величини пропозиції та пропозиції. Нецінові детермінанти пропозиції. Індивідуальна та ринкова пропозиція.

Взаємодія попиту та пропозиції. Ринкова рівновага. Рівноважні ціна та обсяг. Статична та динамічні моделі ринкової рівноваги. Часткова рівновага. Загальна рівновага.

Вплив зміни попиту та пропозиції на ринкову рівновагу, зміну рівноважних цін та обсягів виробництва.

Виграш (надлишок) споживача. Виграш (надлишок) виробника. Загальний виграш від торгівлі покупців та продавців. Втручання держави в ринкові процеси. Суперечливі наслідки державного регулювання цін.

 

Тема 3: Еластичність попиту і пропозиції. Практичне значення еластичності

 

Концепція еластичності. Коефіцієнт еластичності як показник відсоткових змін. Точкова еластичність. Дугова еластичність.

Еластичність попиту за чинниками впливу: за власною ціною блага, за доходом, перехресна еластичність. Еластичність попиту за власною ціною блага: способи її обчислення, види, фактори, що її визначають. Взаємозв'язок між ціною та виторгом за різної цінової еластичності попиту.

Еластичність попиту за ціною товарів субститутів та компліментів (перехресна еластичність). Еластичність попиту за доходами споживача.

Еластичність пропозиції за власною ціною блага, чинники, що її визначають. Еластичність пропозиції за цінами факторів виробництва праці та капіталу.

Значення еластичності для прогнозування ринкових процесів.

Застосування теорії еластичності в податковій політиці держави. Цінова еластичність попиту і пропозиції та „розподіл” податку. Вилучення через податки частини виграшу від торгівлі покупців, продавців, суспільства в цілому.

 

 

РОЗДІЛ ІІ. СПОЖИВЧИЙ ВИБІР. ФОРМУВАННЯ ПОПИТУ

 

Тема 4: Теорія граничної корисності та поведінка споживача

 

Поведінка споживача та формування попиту. Потреби та корисність. Економічні блага та їх види. Корисність як основна складова споживчого вибору, кардиналістський та ординалістський підходи до її аналізу. Раціональна поведінка споживача.

Корисність сукупна, середня та гранична. Функція корисності. Процес споживання та зміни сукупної та граничної корисності. Закон спадної граничної корисності (перший закон Госсена). Закон спадної граничної корисності та закон попиту.

Рівновага споживача з кардиналістських позицій. Гранична корисність та правило максимізації корисності, другий закон Госсена.

Особливості споживчого попиту. Позитивні та негативні сіткові зовнішні ефекти.

 

Тема 5: Ординалістська теорія поведінки споживача

 

Вибір споживача з ординалістських позицій. Уподобання споживача. Припущення щодо системи уподобань. Криві байдужості (індиферентності), карта кривих байдужості, їх властивості, види. Гранична норма заміщення благ.

Обмеження споживача. Бюджет споживача, ціни на споживчі товари та бюджетна лінія. Властивості бюджетної лінії. Рівновага споживача: економічна, алгебраїчна та графічна інтерпретація. Рівняння споживчого вибору. Модель раціонального споживчого вибору.

 

Тема 6: Аналіз поведінки споживача

 

Реакція споживача на зміну його доходу. Крива „дохід-споживання”. Криві Енгеля, їх економічний зміст. Криві Енгеля за Торнквістом.

Реакція споживача на зміну цін товарів. Крива „ціна-споживання”. Побудова кривої індивідуального попиту споживача.

Ефект заміщення, ефект доходу та споживчий вибір. Ефекти доходу та заміщення, їх дія щодо товарів нормальних, другорядних, товару Гіффена.

Вибір в умовах невизначеності результату. Вартість часу. Споживчі переваги у часі.

 

 

РОЗДІЛ ІІІ. ТЕОРІЯ ФІРМИ. ВИРОБНИЦТВО ТА ВИТРАТИ

 

Тема 7: Теорія виробництва

 

Підприємство як суб'єкт ринку та виробничо-ринкова система. Мотивація поведінки фірми, підприємства. Основні види вибору підприємства: що виробляти, як виробляти, для кого виробляти. Фактор часу у функціонуванні фірми.

Основи теорії виробництва. Виробнича функція та її властивості. Способи побудови виробничої функції (табличний, графічний, алгебраїчний).

Виробництво з одним змінним ресурсом. Однофакторна виробнича функція. Поняття сукупного (валового), середнього, граничного продукту, їх взаємозалежність.

Виробництво з двома змінними вхідними ресурсами. Двофакторна виробнича функція. Ізокванта та її властивості. Гранична норма технологічного заміщення. Види ізоквант. Розширення виробництва та ефект масштабу виробництва: постійний, додатній, від’ємний.

Тема 8: Витрати виробництва. Мінімізація витрат виробником

 

Економічний підхід до визначення витрат виробництва. Явні (зовнішні, облікові) та неявні витрати (внутрішні). Витрати виробництва у короткому періоді. Постійні та змінні витрати. Сукупні, середні, граничні витрати (таблична, графічна, аналітична інтерпретація). Закон спадної віддачі та динаміка середніх (сукупних, змінних), граничних витрат. Взаємозалежність витрат.

Витрати виробництва у довгостроковому періоді: сукупні, середні та граничні. Крива довгострокових та середніх витрат. Взаємозв'язок короткострокових та довгострокових витрат. Ефект масштабу виробництва. Мінімально ефективний масштаб виробництва, розмір підприємства, структура галузі.

Оптимальна комбінація факторів виробництва. Правило найменших витрат. Закон заміни факторів виробництва.

Ізокоста, її властивості. Рівновага виробника: алгебраїчна, графічна та економічна інтерпретація. Траєкторія розширення виробничої діяльності фірми. Лінія експансії фірми.

 

 

РОЗДІЛ ІV: РИНКОВІ СТРУКТУРИ. РИНОК ПРОДУКТУ

 

Тема 9: Фірма в різних ринкових структурах. Прибуток як головна мета функціонування фірми

 

Поняття ринкової структури. Критерії розмежування ринкових структур. Конкурентність ринку. Основні типи ринкових структур: досконала конкуренція, монополія, монополістична, олігопольна конкуренція. Ідеальні та реальні ринкові структури.

Прибуток як головна мета функціонування фірми. Цілі фірми та її обмеження. Поняття загального (сукупного, валового), середнього та граничного доходу (виторгу). „Нормальний” прибуток як елемент внутрішніх витрат.

Умови максимізації прибутку: сукупний та граничний аналіз. Оптимальний обсяг виробництва. Рівновага фірми. Вплив зміни ринкової ціни на умови прибутковості, беззбитковості та збитковості фірми. Умови мінімізації збитків фірмою в короткому періоді. Універсальність правил для фірм в різних ринкових структурах.

 

Тема 10: Ринок досконалої конкуренції

 

Ринковий попит на продукцію фірми за умов досконалої конкуренції. Особливості ціноутворення на ринку. Крива попиту на продукцію конкурентної фірми. Умови максимізації прибутку, мінімізації збитків конкурентною фірмою, визначення рівноважного обсягу виробництва в короткому періоді.

Пропозиція фірми і галузі у короткотривалому періоді. Короткострокова рівновага фірми та галузі. Ринок досконалої конкуренції у довгостроковому періоді. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

 

Тема 11: Монопольний ринок

 

Монопольний ринок. Основні види монополії. Модель „чистої” монополії. Умови максимізації прибутку на монопольному ринку. Особливості визначення монополістом ціни та обсягу виробництва. Крива попиту, крива граничного доходу монополіста. Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту.

Мінімізація збитків монополістом.

Пропозиція монополіста та особливості її формування. Цінова дискримінація. Довгострокова монопольна рівновага.

Монопольна влада, її показники. Економічні наслідки монополізації. Порівняльна оцінка конкурентного і монопольного ринків. Обмеження монопольної влади над ринком, антимонопольна політика.

 

Тема 12. Монополістичний ринок та олігополія

 

Ринкова поведінка монополістичного конкурента. Методи конкуренції. Диференціація продукту. Еластичність попиту. Визначення ціни та обсягу виробництва фірмою в умовах монополістичної конкуренції. Короткострокова та довгострокова рівновага монополістичної фірми. Монополістична конкуренція та ефективність, порівняльний аналіз з іншими ринковими структурами.

Теорія олігополії. „Дилема в’язня”. Стратегічна поведінка фірм на олігополістичному ринку, взаємозалежність. Основні моделі олігополістичного ціноутворення (моделі „ламаної” кривої попиту, лідерства в цінах, ціноутворення за принципом „витрати плюс”). Порівняльна характеристика ринкових структур.

 

 

РОЗДІЛ V: РИНОК ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА. ЦІНОУТВОРЕННЯ НА РИНКАХ РЕСУРСІВ

 

Тема 13: Попит на фактори виробництва, його похідний характер

 

Ринки факторів виробництва. Ціноутворення на ринках ресурсів, його значення. Функціональний розподіл доходів. Похідний характер попиту на ресурси. Зміна обсягу попиту та попиту на ресурс. Еластичність попиту на ресурс, чинники що її визначають. Ринки факторів виробництва з досконалою та недосконалою конкуренцією.

Похідний характер попиту на ресурси та принцип їх оплати. Гранична доходність ресурсу. Граничні витрати на ресурс. Основні правила попиту на ресурси та їх використання. Правила оптимального сполучення ресурсів, що мінімізує витрати та максимізує прибуток. Універсальність правил для ринків з досконалою та недосконалою конкуренцією.

 

Тема 14: Ринок праці і зарплата

 

Ринок праці. Заробітна плата – як ціна ресурсу праці. Номінальна та реальна зарплата. Похідний характер попиту на працю. Правила попиту на ресурс та використання ресурсу і обґрунтування рішення про найм робітників. Ринки праці з досконалою конкуренцією.

Ринкова пропозиція праці на досконало конкурентному ринку. Обґрунтування вибору робітника щодо праці і відпочинку. Формування індивідуальної пропозиції праці. Рівновага на ринку праці.

Ринок праці з недосконалою конкуренцією. Монополія попиту на працю, монопсонічний ринок праці. Наслідки монополізації. Монополія пропозиції праці, роль профспілок на ринку праці. Двостороння монополія на ринку праці.

Диференціація зарплати. Вирівнювальні відмінності в оплаті праці.

 

Тема 15: Ринок капіталу і природних ресурсів

 

Капітал як фактор виробництва, ресурс довгострокового використання. Форми капіталу. Дохід на капітал. Прибуток, позичковий відсоток, норма (ставка) відсотку, номінальна та реальна ставки відсотку.

Пропозиція капіталу та заощадження домогосподарств. Вибір домогосподарств між поточним і майбутнім споживанням.

Попит на капітал і інвестиції. Мета інвестицій. Вигоди від використання інвестицій та їх вартість для фірми. Дисконтування та прийняття інвестиційного рішення фірмою. Поняття дисконтованої величини. Показники теперішньої та майбутньої вартості у прийнятті інвестиційних рішень. Дисконтована вартість і ринкова ціна капітального ресурсу. Обґрунтування інвестиційних рішень фірмою.

Рівновага на ринку капіталу. Формування процентної ставки як рівноважної ціни.

Особливості землі як фактору виробництва. Ринок природних ресурсів (землі).Специфіка формування пропозиції та попиту на землю. Рента. Ціна землі.

 

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

1. Базелінська О.Я., Мініна О.В. Мікроекономіка: Навчальний посібник. – Київ: „Центр навчальної літератури”, 2004. – 351 с.

2. Базилевич В., Лук’янов В., Писаренко Н., Квіцинська Н. Мікроекономіки: Опорний конспект лекцій. – Четверта хвиля, 1997 р.

3. Білецька Л.В., Білецький О.В., Савич В.І. Економічна теорія. Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 682 с.

4. Гальперин В.М., Игнатьев С.М., Моргунов В.И. Мікроекономіка: в 2-х томах / Общ. ред. Гальперина В.М. – Спб.: Экономическая школа, 1999 г.

5. Гамілтон Джонотан. Методичний посібник до “Мікроекономіки”Роберта С. Піндайка та Даніела Л.Рубенфелда – К.: Основи, 1996 р.

6. Горошко М.Ф., Куліков В.В. Мікроекономіка. Тести, ситуації, задачі / Навчальний посібник. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003 р.

7. Долан З., Линдсей Д. Микроэкономика / пер. с англ. В. Лукашевича и др.; под общ. ред. Б. Лисовика и В.Лукашевича. СПб.: Экономическая школа, 1994 г.

8. Економічна теорія: макро- і мікроекономіка. / за ред. З Ватаманюка, С. Панчишина. Навч. посібн. К.: Видавничий Дім Альтернативи, 2005 р. – 604с.

9. Кириленко В. Мікроекономіка. Навч. посібник. – К.: Таксон, 1998 р.

10. Косік А.Ф., Грантовська Г.Е. Мікроекономіка: навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2004, - 416 с.

11. Лісовий А.В. Навчально-методичний посібник з дисципліни „Мікроекономіка”. – К.: Дія, 2003. – 136 с.

12. Макконел К., Брю С.Л. Аналітична економія. Принципи, проблеми і політика. Част. 2. Мікроекономіка: \ Пер. з англ. Наук. ред. перекладу Т Панчишина. – Львів: Просвіта, 1999 р.

13. Макконелл К., Брю С.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика: Пер. с. англ. М: ИНФА – М, 2001.

14. Максимова В.Ф. Микроэкономика. Учебник. – М.: «Соминтэкс». 1996

15. Маршал А. Принципы экономической науки. – М.: Прогресс, 1993.

16. Мельникова В.І., Яременко В.Г., Мельникова О.П., Корнівська В.О. Мікроекономіка: Навчальний посібник. ВД „Професіонал”, 2005. – 400 с.

17. Микро-, макроэкономика. Практикум / Под ред. Ю.А. Огибина. – СПб: «Литера Плюс», 1997 г.

18. Микроэкономика / Под ред. проф. Яковлевой Е.Б. – М. СПб.: Поиск, 2003 г.

19. Микроэкономика: практический подход (Managerial Economics): учебник 2-е изд. / под ред. Грязновой АТ и Юданова А.Ю. – М.: КНОРУС. 2005 – 672 с.

20. Мікроекономіка і макроекономіка. Підручник для студ. економ. спеціальностей закладів освіти. С. Будаговська, О. Кілієвич, І. Луніна. – К.: “Основи”, 2001 р.

21. Мікроекономіка: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Н.О. Гончарова, А.І. Ігнатюк, Н.А. Малиш та ін. – К.: МАУП, 2005. – 304 с.

22. Нуреев Р.М. Курс микроэкономики. Учебн. для вузов. М.: НОРМА – 2004. – 576 с.

23. Піндайк Роберт, Рубінфельд Деніел Мікроекономіка _ Пер. з англ. А.Олійник, Р. Скільський – К.: Основи, 1996 р.

24. Робинсон Дж. Экономическая теория несовершенной конкуреции. – М.: Прогресс, 1986. – 472 с.

25. Самуельсон П. Экономика. – М.: НПО «Алгон», 1992.

26. Сборник задач по экономике: Учебн. пособие / Отв. ред. Ю.Е.Власьевич. М.: Изд. БЕК, 1996 г.

27. Слухай С. Довідник базових термінів та понять з мікроекономіки. – К.: Лібра, 1998 р. – 256 с.

28. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика: Пер. с англ. М.: Дело ЛТД, 1997.

29. Франк Роберт. Микроэкономика и поведение. М.: Инфра. – 2000г. – 696 с.

30. Хайман Д.Н. Современная микроэкономика: анализ и применение: Пер. с англ. В 2 т. – М.: Финансы и статистика, 1992 г.

31. Хейне Пол Экономический образ мышления. – Пер. с англ. – М.: Изд-во «Дело» при участии изд-ва «Catallaxy», 1992.

32. Хикс Дж. Р. Стоимость и капитал: Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1988. – 488 с.

33. Экономикс Англо-русский словарь-справочник / Под. ред. Э.Дж. Долан, Б.И. Домненко. – М.: Лазурь, 1994.

34. Ястремський О., Гриценко О. Основи мікроекономіки. – К.: Знання, 1998 р. – 674 с.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 140. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.036 сек.) русская версия | украинская версия