Студопедия — Р О З В И Т О К П Т А Х І В.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Р О З В И Т О К П Т А Х І В.






Рептилії, птахи і ссавці відносяться до вищих хребетних тварин, ембріональний розвиток яких пов'язаний з утворенням тимчасового органу амніона (водної оболонки). Це група амніот. Хордові тварини, що ведуть водний спосіб життя або пов'язані з водним середовищем в період розмноження і розвитку зародка, відносяться до групи анамній. Це ланцетник, риби, земноводні. У них функції дихання, живлення, виділення забезпечує навколишнє водне середовище. У амніот ці функції здійснюються за допомогою амніона, алантоїса і інших тимчасових оболонок.

Амніон (від грецького слова чаша) наповнений навколоплідною рідиною, в якій розвивається зародок. Цей факт в онтогенезі амніот є показником спадкоємності філогенезу всіх хордових, свідоцтвом зародження життя у водному середовищі. У ссавців яйцеклітини містять мало жовтка, оскільки ембріональний розвиток відбувається внутрішньоутробно, і організм матері забезпечує плід всім необхідним, проте деякі процеси проходять схоже з іншими хребетними, в т.ч. що мають полілецитальні яйцеклітини. Тому для розуміння складних процесів розвитку зародка і особливо утворення тимчасових органів необхідно ознайомитися з розвитком птахів, тим паче, що вони широко використовуються в сільському господарстві і займають головне місце в м’ясному виробництві та користуються попитом у населення.

Яйцеклітини птахів полілецитальні, тобто мають велику кількість жовтка. Власне яйцеклітиною в курячому яйці є жовток. На анімальному його полюсі знаходиться світла плямочка (рубчик, цикатрікула) - це ядро і цитоплазма. Решта уявляє собою жовток різного хімічного складу і відрізняється забарвленням. Під рубчиком жовток світлий, має вид колби (латебри), навколо неї чергуються шари світлого ("білого") і темнішого ("жовтого") жовтка. Останній відкладається вдень, він багатший поживними речовинами. Жовток оточений плазмолемою і жовтковою оболонкою з білкових волокон різної товщини. Це первинна і вторинна оболонки яйцеклітини. При просуванні по яйцепроводу вона покривається третинними оболонками - білком, підшкаралупною плівкою і шкаралупою. Весь цей процес руху по яйцепроводу триває 24-26 годин. Білкові тяжі, оточуючі яйцеклітину з двох сторін, називаються градинками або халазами. Завдяки своєрідному розташуванню білого і жовтого жовтка і наявності таких підвішуючих зв'язок, анімальний полюс яйця весь час обернений вгору. При розвитку зародка це сприяє створенню оптимальних умов - прогріванню його під квочкою.

Щільніший і рідкий білок оточений двома підшкаралупними оболонками, що розходяться на тупому кінці яйця, де між ними утворюється повітряна камера. Шкаралупа складається з мінеральних солей і складно переплетених колагенових волокон. Вона пронизана численними порами для здійснення газообміну з навколишнім середовищем (Рис. 19).

Запліднення яйця відбувається у верхній третині яйцепровода, тому в знесеному яйці найчастіше вже є зародок, тим паче, що спермії зберігаються в яйцепроводі 20 - 30 днів (Рис. 10).

 
 

Рис. 10. Дискобластула яйця курки (схема):

 

1-дах бластули; 2-крайова зона; 3-бластоцель; 4-дно бластули (жовток).

 

Дроблення зиготи меробластичне - неповне і нерівномірне через величезну масу жовтка. Процес дроблення обмежується невеликою ділянкою цитоплазми у вигляді диска, що лежить на поверхні жовтка у анімального полюса, тому називається ще дискоїдальним. В результаті дроблення утворюється дискобластула. Перша фаза гаструляції відбувається шляхом деламінації і іміграції клітин, утворюються екто- і ентодерма. У другій фазі бластодиск розростається, подовжується. Його центральна частина називається зародковим щитком, з якого розвивається сам зародок (Рис. 11).

 
 

 

Рис. 11. Зміни в зародковому щитку при гаструляції птахів (А):

 

1-первинна смужка; 2-первинний вузлик; 3-зачаток нервової пластинки.

Б: послідовні поперечні розрізи гаструли на рівнях, які показані на рис. А (а-через передній кінець тіла; б, в-через середню частину тіла; г-через первинний вузлик).

1-ектодерма; 2-нервова пластинка; 3-мезодерма; 4-хорда; 5-ентодерма.

 

Якщо дивитися на бластодиск зверху, то центральна його частина має вид світлого поля, а периферична - темного поля, що складається з клітин, тісно пов'язаних з жовтком. Переміщення клітинного матеріалу приводить до утворення в центрі світлого поля потовщеного клітинного тяжа – первинної смужки, в середині якої поступово формується первинна борозенка. У майбутній передній частині тіла зародка рух клітин припиняється, утворюється розширена ділянка - первинний (гензенівський) вузлик (Рис. 12).

 

 
 

Рис. 12. Зародок курки 36-ти годин інкубайії (СМ):

 

1-зародковий диск; 2-зародковий щиток; 3-світле поле; 4-темне поле; 5-край обростання; 6-нервова трубка; 7-соміти; 8-мозкові пухирці; 9-амніотична складка; 10-зачаток серця; 11-залишок первинної смужки; 12-кров’яні острівці.

 

Утворення мезодерми в цей період відбувається шляхом впинання (підвертання) клітинного матеріалу під зовнішній зародковий листок в області первинної смужки і в краніальному напрямі у вигляді головного (хордального) відростка. Матеріал мезодерми передньої частини у первинної смужки дає соміти - сегментовану мезодерму; задньої частини - несегментовану бічну пластинку, яка потім розшаровується на парієтальний і вісцеральний листки. На поперечному зрізі через головний відросток добре видно ектодерму, внизу – ентодерму у вигляді пластинки на поверхні жовтка, посередині головний відросток (майбутня хорда). При зрізі через первинну смужку відсутнє чітке розділення матеріалу на зародкові листки. Посередині видно суцільну масу клітин, і лише по боках від смужки - ектодерма, мезодерма і ентодерма відокремлені одна від одної. На межі зародкового диска з жовтком навколо осьових органів, що утворюються, з'являються перші кровоносні судини (край обростання) (Рис. 13).

 
 

Рис. 13. Формування осьових органів, тулубової і амніотичної складок

у зародка курки (СМ):

 

А, Б, В – послідовні стадії; 1-нервовий жолоб; 2-нервова трубка; 3-ектодерма; 4-хорда; 5-мезодерма; 6-соміти; 7-вісцеральний листок спланхнотома; 8-парієтальний листок спланхнотома; 9-ентодерма; 10-тулубова складка; 11-амніотична складка.

 

Таким чином, з головного відростка утворюється хорда, над нею ектодерма перетвориться спочатку в нервову пластинку, жолобок, потім нервову трубку. Правда, ентодерма не відразу завертається в кишкову трубку. Мезодерма диференціюється так само, як це було у амфібій.

У Т В О Р Е Н Н Я П О З А З А Р О Д К О В И Х О Р Г А Н І В.

До них відносяться жовтковий мішок, амніон, алантоїс і сероза (деякі вчені називають її хоріоном, як і у ссавців).

Зародок в цей час має вигляд трьох тонких листків, розташованих на поверхні жовтка. Ектодерма поступово обростає жовток, під нею просувається ентодерма, а між ними, пізніше, - мезодерма. Жовток латебри споживається першим, і зародок злегка опускається в порожнину, що утворюється. Межа між ним і жовтком визначається як невеликий жолобок, який називається тулубовою складкою, а зовнішні краї її, починаючи з головного кінця зародка, підводяться у вигляді так званих амніотичних складок. Тулубова складка глибше охоплює тіло зародка, обумовлюючи цим загортання ентодерми у вигляді жолобка, а потім і трубки (кишкової), з якою на жовток переходить ентодерма. Кишка залишається зв'язаною з жовтком вузькою протокою (жовтковим, або пуповинним стебельцем). Амніотичні складки ростуть назустріч одна одній і зростаються. Їх внутрішні схили утворюють над зародком подібність чаші, що поступово заповнюється рідиною амніотичної порожнини. Її стінка складається з ектодерми і парієтального листка мезодерми. Зовнішні схили амніотичних складок теж зростаються і утворюють зовнішню оболонку, що одягає зародок і всі позазародкові частини - серозу. Ектодерма в ній розташовується зовні, мезодерма - всередині, а в амніоні - навпаки. Процес утворення плодових оболонок, що почався на головному кінці зародка, поступово розповсюджується в каудальному напрямі, але тут на якийсь час зрощення амніотичних складок затримується. Тому утворюється серозо-амніотичний канал, через який частина білка потрапляє в порожнину амніона, звідки заковтується зародком (Рис. 14).

Ектодерма, мезодерма і ентодерма продовжують обростати жовток. Безпосередньо оточуючі його ентодерма і вісцеральний листок мезодерми утворюють стінку жовткового мішка. У ній розвиваються кровоносні судини, сприяючи всмоктуванню і засвоєнню жовтка зародком.

 

 

 
 

Рис. 14. Формування позазародкових органів зародка курки (схема):

 

б-білок; ж-жовток; ас-амніотична складка; ап-амніотична порожнина; со-сероза; ал-алантоїс; тс-тулубова складка; зар-зародок.

 

Сероза розростається, оточуючи і зародок, і жовток, і білок біля гострого кінця яйця. Вона виконує трофічну функцію (через серозо-амніотичний канал), функцію дихання, а також бере участь в утворенні скелета плода з мінеральних речовин шкаралупи.

На третю добу інкубації із стінки задньої частини кишки утворюється випинання, яке поступово подовжується, розростається і заповнює всі проміжки між серозою, амніоном і жовтковим мішком. Це ковбасоподібне випинання називається алантоїс (сечовий мішок). Стінка його складається з кишкової ентодерми і вісцерального листка мезодерми. У ній розростається густа мережа кровоносних судин, які через пуповинний канатик вростають в тіло зародка, утворюючи пуповинні судини. Функції алантоїса різноманітні - дихальна, трофічна, видільна (накопичення продуктів азотного обміну). Функція жовткового мішка - живлення зародка жовтком. Частина його використовується в останні дні розвитку плоду, оскільки залишок цього мішка втягується в черевну порожнину.

Під захистом тимчасових (провізорних) органів - плодових оболонок зародок розвивається, утворюються різні органи. У цьому розвитку є деякі переломні моменти, пов'язані із зміною умов живлення і дихання, тому вченими розроблена періодизація в ембріогенезі для врахування критичних моментів, підтримки оптимальних умов при інкубації яєць і зменшення відходу птахів.

 

1. Зародковий період (1 - 7 день) - латебральне живлення і дихання через судини жовткового мішка.

2. Передплодовий період (8 - 12 день) - це перехід до дихання за допомогою алантоїса.

3. Плодовий період (13 - 19 день) - перехід від алантоїдного живлення і дихання до легеневого дихання і кишкового живлення.

4. Останній період – вилуплення (20 - 21 день) - кишкове живлення жовтком і дихання за допомогою легень.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 290. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия