Студопедия — Периферійні органи кровотворення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Периферійні органи кровотворення






1. На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким ободком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення?

A. * Лімфатичний вузлик.

B. Нервовий вузлик.

C. Жирові клітини.

D. Кровоносні судини.

E. Лімфатичні судини.

 

2. На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5 - 1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

A. * Лімфатичного вузла.

B. Нирки.

C. Тимуса.

D. Наднирника.

E. Селезінки.

 

3. Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

A. * Т-лімфоцитів.

B. Береговіх макрофагів.

C. Плазмоцитів.

D. Макрофагів.

E. Ретикулоцитів.

 

4. На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A. * Селезінка.

B. Нирка.

C. Тимус.

D. Кістковий мозок.

E. Лімфатичний вузол.

 

5. Студентові видано два гістологічні препарати. На обох- органи, які мають лімфатичні вузлики. На першому препараті- тільки фолікули, а на другому- фолікули ексцентрично містять судину. Визначте що це за органи?

A. *Перший-лімфатичний вузол, другий-селезінка

B. Перший-червоний кістковий мозок, другий-селезінка

C. Перший-тимус, другий-селезінка

D. Перший-печінка, другий- лімфатичний вузол

E. Перший-печінка, другий-селезінка

 

6. На гістологічному зрізі лімфовузла експериментальної тварини після антигенної стимуляції у мозкових тяжах знайдено велику кількість клітин такої морфології: інтенсивно базофільна цитоплазма, ексцентрично розміщене ядро з хроматином, що розташований у вигляді "спиць колеса" та світлою ділянкою цитоплазми біля нього. Які це клітини?

A. *плазмоцити

B. макрофаги

C. фібробласти

D. адипоцити

E. тканинні базофіли (тучні клітини)

 

7. У хворого спостерегається збільшення розмірів селезінки та зменшення кількості ерітроцитів периферійної крові. Підвищена функція яких клітин селезінки причетна до цього явища?

A. *Макрофагів

B. Лімфоцитів

C. Дендритних клітин

D. Плазмоцитів

E. Інтердигітуючі клітини

 

8. Морфологічні дослідження селезінки виявили активізацію імунних реакцій в організмі. В яких структурах даного органу починається антигензалежна проліферація Т-лімфоцитів?

A. *Периартеріальна зона білої пульпи.

B. Центральна зона білої пульпи.

C. Мантійна зона білої пульпи.

D. Маргінальна зона білої пульпи.

E. Червона пульпа.

 

9. У препараті представлений орган, у ретикулярній стромі якого розташовуються зрілі формені елементи крові й видні лимфоїдні утворення. Який орган представлений на препараті?

A. *Селезінка

B. Лімфатичний вузол

C. Мигдалина

D. Тимус

E. Червоний кістковий мозок

 

10. У гістопрепараті представлений орган, у якому лімфоцити утворюють три види лимфоїдних структур: лімфатичні вузлики, мозкові тяжи й синуси. Який орган представлений?

A. *Лімфатачний вузол

B. Селезінка

C. Тимус

D. Мигдалик

E. Червоний кістковий мозок

 

11. У гістопрепаратах селезінки й лімфатичного вузла відзначається збільшення обсягу лімфоїдної тканини, що може свідчити про активацію імунних реакцій. Укажіть у даних органах місце, де здійснюється антигензависимая проліферація й дифференцировка В- Лімфоцитів (У-зона).

A. *Гермінативний центр лімфатичного вузлика.

B. Мантійна зона.

C. Паракортикальна зона.

D. Мозкові синуси.

E. Периартеріальна зона.

 

12. В експерименті тварини в приносну судину лімфатичного вузла ввели вітальний барвник. В яких клітинах лімфатичного вузла, можна буде виявити часточки барвника?

A. *Типові і берегові макрофаги.

B. Ретикулоендотеліоцити.

C. В-лімфоцити.

D. Плазматичні клітини.

E. Т-лімфоцити.

 

13. Хворому гемолітичною анемією була вилучена селезінка, що привело до пригнічення:

A. *Еритропоезу

B. Монопоезу

C. Лейкопоезу

D. Тромбопоезу

E.-- -і

14. У гістопрепараті визначається орган, що має кіркову й мозкову речовину. Коркове складається із зовнішньої зони, що містить лімфатичні вузлики, і паракортикальної зони. У мозковій речовині розташовуються мозкові тяжи, синуси й трабекули. Який орган має дані морфологічні особливості?

A. Лімфатичний вузол.

B. Наднирник.

C. Селезінка.

D. Тимус.

E. Нирка

 

15. У гістологічному препараті паренхіма органа представлена лімфоїдною тканиною, що утворить лімфатичні вузлики; останні розташовуються дифузно й містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дана морфологічна будова?

A. Селезінка

B. Мигдалик

C. Лімфатичний вузол

D. Тимус

E. Червоний кістковий мозок

 

16. При обстеженні хворого, який зазнав дії іонізуючого випромінювання, виявлено пошкодження білої пульпи селезінки. Які клітини білої пульпи зазнають патологічних змін?

A. *Лімфоцити

B. Нейрофільні лейкоцити

C. Базофільни лейкоцити

D. Моноцити

E. Тканинни базофили

 

17. На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині лімфоїдних утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A. * Селезінка.

B. Нирка.

C. Тимус.

D. Кістковий мозок.

E. Лімфатичний вузол.

 

18*.. Під час мікроскопічного дослідження на гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дану морфологічну будову?

A *Селезінка

B Червоний кістковий мозок

C Тимус

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

 

19*. На гістологічному препараті лімфатичного вузла на межі кіркової і мозкової речовини є клітини, що продукують речовини, що стимулюють проліферацію Т – лімфоцитів і втратили здатність до фагоцитозу. Назвіть ці клітини?

A *інтердигітатні клітини

B Т – лімфоцити

C В – лімфоцити

D макрофаги

E плазмоцити

 

20*. Судово-медичному експерту поступив орган для ідентифікації. При гістологічному дослідженні в ньому виявлені не впорядковано розміщені лімфоїдні фолікули, які мають 4 зони і ексцентрично розташовану в них артерію. Який це орган?

A *Селезінка

B Лімфатичний вузол

C Апендикс

D Мигдалик

E Товста кишка

 

21*. У препараті лімфатичного вузла виявлені відросчаті клітини, які контактують відростками, утворюючи сітку. Мають оксифільну цитоплазму, великі, світлі центрально розташовані ядра. Елементами якої сполучної тканини є ці клітини?

A *ретикулярної

B пігментної

C слизової

D жирової

E пухкої волокнистої

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 287. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия