Студопедия — ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА






1. На гістологічному зрізі бачимо орган, який ззовні вкритий серозною та білочною оболонками. Строму органа складає пухка сполучна тканина, в якій містяться клітини Лейдіга, паренхіма представлена канальцями, внутрішню поверхню канальців вистеляє сперматогенний епітелій. Що це за орган?

A. *Сім’яник.

B. Придаток сім’яника.

C. Простата.

D. Молочна залоза.

E. Яєчник.

 

2. При механічній травмі калитки у хворого виявлено порушення епітеліального вистелення сітки сім’яника. Який епітелій зазнав ушкодження?

A. *Одношаровий кубічний

B. Миготливий

C. Одношаровий призматичний

D. Дворядний

E. Перехідній

 

3. На одній з фаз сперматогенезу спостерігаються зміни ядра і цитоплазми сперматид, які призводять до утворення зрілих статевих клітин. Назвіть азу гаметогенеза.

A. * Формування.

B. Дозрівання.

C. Росту

D. Розмноження

E. Проліферація

 

4. Під час механічної травми сім’яника у чоловіка відмічене порушення цілістності стінок багатоьх звивистих канальців. До чого це призведе?

A. *Асперматогенезу.

B. Поліспермії.

C. Збільшення кількості тестостерону

D. Моноспермії.

E. Зменшення синтезу тестостерону.

 

5. При дослідженні сем'яної рідини у пацієнта віком 25 років виявлена недостатня кількість статевих клітин. Які з клітин чоловічих статевих залоз, поділяючись, звичайно забезпечують достатню для запліднення кількість

A. Сперматогонії

B. Сустентоцити

C. Підтримуючи клітини

D. Клітини Сертолі

E. Клітини Лейдіга

 

6. Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’яника простраждав?

A. * Звивисті сім’яні канальці

B. Прямі сім’яні канальці

C. Сітка яєчка

D. Протоки придатка

E. Виносні протоки

 

7. Як наслідок перенесеного орхіту (запалення яєчка) у чоловіка 43 років порушилось продуктування сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни.

A. * ductuli seminiferi contorti

B. rete testis

C. ductuli seminiferi recti

D. ductuli eferentes testis

E. ductus epididimidis

 

8. Під час статевого дозрівання клітини чоловічих статевих залоз починають продукувати чоловічий статевий гормон тестостерон, який обумовлює появу вторинних статевих ознак. Які клітини чоловічих статевих залоз продукують цей гормон?

A. Клітини Лейдіга

B. Сустентоцити

C. Клітинпи Сертолі

D. Підтримуючі клітини

E. Сперматозоїди

 

9. У гістологічному препараті яєчка у пухкій сполучній тканині, що розмежовує сім’яні канальці помітні округлі клітини з оксифільною цитоплазмою. Які це клітини?

A. *Гландулоцити

B. Підтримуючи клітини

C. сустентоцити

D. сперматоцити

E. сперматогонії

 

10. Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’яника простраждав?

A. * Звивисті сім’яні канальці

B. Прямі сім’яні канальці

C. Сітка яєчка

D. Протоки придатка

E. Виносні протоки

 

11*. В гістологічному препараті сім'яника в пухкій волокнистій сполучній тканині між звивистими канальцями визначаються групи великих клітин неправильної кулястої форми з світлим ядром та ацидофільною цитоплазмою. Визначте функцію цих клітин.

A *Продукція тестостерона.

B Трофічна.

C Продукція естрогенів.

D Бар'єрна.

E Опорна.

 

12*. В одному із відділів сім’явиносних шляхів епітеліоцити слизової оболонки мають аксонему. Вкажіть відділ?

A *сітка яєчка та виносні канальці

B сітка яєчка

C виносні канальці та протока над’яєчка (придатка яєчка)

D протока над’яєчка та сім’явиносна протока

E сім’явиносна та сім’явипорскувальна протоки

 

13*. При обстеженні хворого встановлено, що у плазмі крові міститься надлишкова кількість тестостерону. Які органи у хворого слід обстежити у першу чергу?

A *сім’яники, гіпофіз, кора наднирників

B сім’яники, гіпоталамус, гіпофіз

C гіпофіз, сім’яники, передміхурова залоза

D сім’яники, передміхурова залоза

E сім’яники, гіпофіз

 

14*. На гістологічному препараті одного з відділів сім’явиносних шляхів епітелій слизової оболонки дворядний. Призматичні клітини із стереоциліями на апікальній поверхні чергуються з вставними клітинами. Є м’язова та адвентиційна оболонка. Який відділ сім’явиносних шляхів поданий на препараті?

A *протока над’яєчка

B прямі сім’яні канальці

C виносні канальці сім’яника

D сім’явиносна протока

E сім’явипорскувальна протока

 

15*. В біоптаті яєчка в стінці звивистих канальців визначено клітини на різних стадіях сперматогенезу. Яку назву мають клітини після завершення фази росту?

A *Сперматоцит І порядку

B Сперматогония типу А

C Сперматозоїд

D Сперматоцит ІІ порядку

E Сперматозоон

 

16*. Після оперативного втручання було видалене кістозне утворення малого тазу. При гістологічному дослідженні визначено, що воно походить з правого сім’яного пухирця. Який епітелій вистеляє порожнину сім’яного пухирця?

A *Одношаровий циліндричний

B Одношаровий плоский

C Одношаровий кубічний

D Багатошаровий кубічний

E Багатошаровий плоский

 

17*. На гістологічному препараті представлено орган з великою кількістю канальців, стінка яких утворена власною оболонкою, що складається з базального, міоїдного і волокнистого шарів. На базальній мембрані розташовані підтримуючі клітини (сустентоцити) та сперматогенний епітелій. Вкажіть, який орган представлено на препараті.

A *Сім`яник

B Сім`яні міхурці

C Передміхурова залоза

D Придаток сім`яника

E Сім`явиносна протока

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 310. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия