Студопедия — Санкт-Петербургский Экологический союз
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Санкт-Петербургский Экологический союз






З січня 2006 року програма екологічного маркування в Україні бере участь в міжнародній програмі з розробки і взаємного визнання екологічних критеріїв оцінки життєвого циклу продукції та програм екологічного маркування між країнами-членами GEN - GENICES.

Учасники GENICES можуть вносити пропозиції щодо розробки базових критеріїв оцінки життєвого циклу (в т.ч. й спільні члени програми), які після схвалення Радою GEN можуть отримати часткове або повне фінансування.

Лист-підтвердження про членство Програми екологічного маркування в Україні у Глобальній Мережі Екологічного Маркування (GEN)

ЕКОЛОГІЧНЕ МАРКУВАННЯ – ЯКІСТЬ І БЕЗПЕКА

 

Сміття, яке має надзвичайно тривалий період розпаду, стане визначальним фактором для історії людства. Так, як сучасні вчені висувають гіпотези про розвиток древніх цивілізацій за знайденим глиняним посудом, так і наші далекі нащадки доводитимуть, що ми жили у пластикових коробках і носили одяг з поліетилену. Адже ці прояви нашої “цивілізованості” справді непідвладні часу. Власне, шкода від такої продукції може проявитися і найближчим часом, оскільки “нездорові” компоненти руйнують гармонію не лише природи, а й усіх живих організмів. Розв’язати цю глобальну проблему екологи вирішили, залучивши економічну вигоду. Ставку зробили на бажання людей купувати безпечні та якісні продукти, які позначаються особливою символікою.

Програма екологічного маркування в Україні почала діяти з 2002 р. за ініціативи Всеукраїнської громадської організації “Жива планета” і за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. В Україні знак екологічного маркування “Екологічно чисто та безпечно” використовується з 2002 р. внаслідок реалізації розробленої всеукраїнської програми “Впровадження комплексу природоохоронних заходів підприємствами та організаціями з урахуванням вимог міжнародної та європейської систем стандартизації та сертифікації”. Присвоєння цього знаку відбувається на конкурсній основі раз на рік підприємствам та організаціям, що у стратегії розвитку враховують означені вище екологічні пріоритети.

Основною метою впровадження програми є формування і розвиток сталого збалансованого виробництва й споживання в Україні завдяки системі державної підтримки виробництва продукції з мінімальним впливом на довкілля та здоров’я людини.

Екологічне маркування – графічне зображення, що наноситься безпосередньо на упаковку продукту. Воно є добровільним інформаційним інструментом, що з точки зору ринкових вимог трактується як найбільш перспективний. Перевага методу в тому, що приховування екологічної інформації оцінює не держава шляхом санкцій або заохочення, а ринок.

Знак екологічного маркування є найпоширенішим інструментом “зеленого” маркетингу й надає споживачам інформацію про екологічний пріоритет конкретної продукції та можливість зробити свідомий вибір на свою користь і користь виробника. В свою чергу виробник отримає додаткові фінансові надходження, що зміцнять його позицію на ринку. Саме таке співробітництво споживачів і виробників має забезпечити сталий та збалансований розвиток країни.

Зображення “зеленого журавлика” й напис “Екологічно чисто та безпечно”, крім належних якісних характеристик маркованої продукції, свідчать про відповідність міжнародним екологічним критеріям оцінки життєвого циклу продукції. Зубні щітки, наприклад, не повинні містити компонентів на основі свинцю й кадмію, які мають у своїй сполуці важкі метали (напр., стабілізатори й барвні пігменти). Їх упаковка повинна складатися в основному із вторинного матеріалу; вироби й упаковка повинні відповідати вимогам експлуатаційної надійності та гігієни. Мобільні телефони не повинні містити хлорованих і бромованих полімерів, хлоро- або бромоорганічних добавок. Цікавими є вимоги до екологічно безпечних портативних комп’ютерів. Окремі частини виробу повинні бути придатними для переробки, неприпустиме додавання до пластмаси канцерогенних і мутагенних речовин, а батареї повинні мати мінімальний строк експлуатації не менше 10 років. Рівень шумових емісій приладу не повинен перевищувати 48 - 55 децибелів.

Постійне урізноманітнення продукції, поява її нових різновидів водночас вимагає від виробників роз’яснень щодо особливостей її використання й безпеки. Останнім часом на товарах широкого вжитку, побутовій техніці та інших з’явилися спеціальні позначки, що стосуються їх безпечного вживання. Для того, щоб звернути увагу споживача і зменшити потенційну загрозу чи труднощі, які можуть виникнути під час використання товару, в багатьох країнах серед так званого “попереджувального маркування” застосовують позначки - прохання прочитати заходи перестороги, зазначені в інструкції, листівці чи на етикетці. Особливу увагу виробники споживчих товарів приділяють безпеці дітей. Оскільки багато видів продукції, призначеної для догляду за дітьми, мають привабливий яскравий колір і приємний аромат, як правило, фруктового чи “цукеркового” спрямування, існує небезпека, що дитина намагатиметься випити чи з’їсти не призначені для цього шампунь, піну для ванн, мило тощо. Щоб запобігти такій ситуації, косметичну продукцію (переважно імпортного виробництва) відповідальні виробники позначають. Необережне поводження з целофановими чи пластиковими пакетами іноді призводить до випадків задушення дітей. Щоб запобігти цій часто смертельній небезпеці, на пакетах роблять отвори для дихання, наносять написи на зразок “Цей пакет - не іграшка!” та відповідне маркування, призначене, насамперед, для дорослих, щоб попередити їх про можливість загрози життю дитини від, здавалося б, зовсім безпечних і звичних предметів.

Наявність маркування, що свідчить про екологічну чистоту й безпечність продукції, слугує додатковим стимулом для купівлі товару. Тож і на деяких вітчизняних товарах з’явились подібні позначки. Аналіз показників фінансово–господарської діяльності засвідчив, що протягом 6 місяців 2006 року спостерігалась позитивна динаміка економічного розвитку виробничо–господарської діяльності. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, сукупний прибуток від галузі зріс на 30,6 %.

На сьогодні український знак екологічного маркування “Екологічно чисто та безпечно” включено до міжнародного реєстру Глобальної Мережі Екологічного маркування - Global Ecolabelling Network - і визнано 35 країнами світу, в тому числі, Європейським Співтовариством, що в умовах найближчого вступу України до Світової Організації Торгівлі є найважливішим фактором підвищення конкурентноздатності продукції українських виробників на світовому ринку та основним критерієм вибору з боку споживача.

Пройти сертифікацію за вимогами ISO 14024 та поставити знак "екологічно чисто і безпечно" – вигідно для виробника. Як показують опитування, більшість споживачів готові платити більше за екологічно чисту продукцію. Вимогами міжнародного стандартуISO 14024 керуються 56 країн світу!

Як відрізнити таку продукцію? Екологічне маркування – знак на етикетці, на упаковці, у рекламі продукції.

Він каже споживачам, що продукт – екологічно чистий та безпечний, не має шкідливого впливу на навколишнє середовище протягом усього життєвого циклу – від виготовлення до утилізації.

Застосування міжнародного стандарту ISO 14024 добровільне, (як і інших: ISO 9000, 14 000, 22 000), але підприємства мусять пройти таку сертифікацію, бо це неодмінна умова маркетингу продукції на міжнародних ринках. У серпні 2008 року ЕС оголосив про свої наміри допускати на ринок співдружності тільки ISO – сертифіковані компанії та продукцію.

Ще раз повертаємось до наших споживачів. У Києві укладена домовленість між найбільшими мережами супермаркетів: окремо будуть виділені місця, де можна купити екологічно чисті і безпечні продукти. Подібна ініціатива розглядається і у Чернігові.

Крім того, запровадження екологічного маркування - частина національної екологічної політики, одна з програми Уряду. Зараз на затвердженні в КМУ технічний регламент "Щодо застосування екологічного маркування та декларацій", де окремий абзац прописує: поступово має відбуватися перехід на закупівлю за державні кошти лише продуктів, маркованих знаком "екологічно чисто та безпечно".

Технічний регламент впроваджує правдиву та прозору систему інформування споживача про покращені екологічні характеристики продукції. На сертифікацію можуть бути заявлені будь-які продукти, крім фармакологічних препаратів, медичного обладнання та тютюнових виробів.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 355. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия