Студопедия — ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ И РОЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ И РОЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА






Головна відмінність між сегментами фінансового ринку (між валютним, кредитним, фондовим ринками та ін.) у тому, що товаром на цих ринках виступають різні фінансові активи.

 

Фінансові активи в системі національних рахунків класи-фікуються у семи основних категоріях: золото і спеціальні права позики (СПЗ); готівка і депозити; цінні папери, крім акцій; позики; акції та інший ащіонерний капітал; страхові технічнірезерви; іншірахунки до одержання або до оплати.

 

Фінансові активи включають також монетарне золото і спе-ціальні права запозичення (СПЗ) Міжнародного валютного фонду, утримувачі яких розглядають їх як фінансові вимоги. Монетарне золото і спеціальні права запозичення відносяться до активів, за якими не буває невиконаних зобов’язань. До монетарного золота відноситься золото у формі монет, злит-ків або брусків не менше ніж 995 проби. Право власності на монетарне золото належить Національному банку і централь-ному уряду. Отже, фінансові активи складаються з фінансо-вих вимог, що виставляються боржнику і надають право кре-дитору на одержання від нього платежу.

 

В інтересах розуміння фінансових активів і зобов’язань доцільно виходити з їхнього загального визначення. У систе-мі національних рахунків активи визначаються як об'єкти, що мають вартість і знаходяться у власності економічних суб'єктів, від яких слід очікувати в майбутньому одержання прибутку або іниіих доходів.

 

Г Шелудько В.М. фінансовими активами називає «специ-фічні неречові активи, які являють собою законні вимоги власників цих активів на отримання певного, як правило,

 

грошового доходу в майбутньому» [42]. Одночасно існує й інше визначення: «Фінансові активи — кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів» [19]. За допомогою фінансових активів здійснюється передавання фінансових ресурсів від тих, хто має їх надлишок, тобто від інвесторів до тих, хто потребує інвестицій. Ціна на будь-який фінансовий актив встановлю-ється на рівні, що характеризує зрівноваження попиту й про-позиції на цей актив.

 

В економічній літературі фінансові активи ототожнюють з поняттям фінансові інструменти, що свідчить про необхід-ність певного обґрунтування цих положень, так як сьогодні чіткої визначеності ні стосовно сутності цих понять, ні щодо їх взаємозв’язку і взаємопідпорядкування не існує.

 

Фінансові інструменти (за Ходаківською В.П.) [41] —це різноманітні фінансові документи, які обертаються на рин-ку, мають грошову вартість і за допомогою яких здійсню-ються операції на фінансовому ринку. У Законі «Про цінні папери та фондовий ринок» [20] фіна’сові інструменти — це цінні папери, строкові контракти (фючерси), інструменти грошового обігу, відсоткові строкові контракти (форварди), відсоткові, курсові чи індексні свопи, опціони, що дають пра-во на купівлю або продаж будь-якого із зазначених фінансо-вих інструментів, у тому числі тих, що передбачають грошо-ву форму оплати (курсові та відсоткові опціони).

 

Існує дві основні категорії фінансових інструментів, які суттєво відрізняються надійністю щодо отримання доходу — інструменти власності (акції) та інструменти позики (облі-гації, векселі, казначейські зобов’язання тощо). Обидві групи

 

Фі^^^ЇЇИ^^—еДб^™. інсіруменги, що засвідчують пайову участь інвестора в статутному фонді емітента (акціонерного товариства), тобто характеризують від-носини співвласності між даним інвестором та іншими учас-никами акціонерного товариства; дають право їх власнику на отримання доходу у вигляді дивідендів, право на частку майна

 

між емітентом та інвестором і, як правило, пов’язані з випла-

 

тою доходу швестору за надану емітентові позику, характе-ризуються визначеним терміном обігу. До інструментів пози-ки належать як кредитні інструменти, так і боргові цінні па-пери — облігації, векселі, казначейські зобов’язання, ощадні сертифікати тощо. Зобов’язання за інструментами позики виконуються емітентом у першу чергу, а після цього, якщо є можливість, виконуються зобов’язання за інструментами власності.

 

Залежно від механізму нарахування доходу фінансові ін-струменти поділяють на інструменти з фіксованим і плаваю-чим доходом. До інструментів з фіксованим доходом нале-жать облігації, інші боргові зобов’язання з фіксованими процентними виплатами, а також привілейовані акції, за яки-ми сплачується фіксований дивіденд. До ’нструментів з пла-ваючим доходом відносять боргові зобовязання зі змінними процентними виплатами та прості акції, оскільки дивідендні виплати за ними наперед не визначені й залежать від розміру прибутку, отриманого підприємством протягом звітного пе-ріоду.

 

ви) — це така група фінансових інструментів, механізм ви-пуску та обігу яких пов 'язаний з купівлею-продажем певних фінансових чи матеріальних активів (ф 'ючерсні, форвардні, опціонні угоди, свопи та ін.). Ціни на похідні фінансові ін-струменти встановлюються залежно від цін активів, які пок-ладені в їх основу і називаються базовими активами (цінні папери, процентні ставки, фондові індекси, товарні ресурси, дорогоцінні метали, іноземна валюта та ін.). Оскільки похідні інструменти пов’язані з виконанням певних дій протягом ви-значеного періоду або у визначений момент у майбутньому, їх ще називають строковими угодами (контрактами). нансового активу. Якщо ці характеристики задовольняють певним вимогам, інвестор здійснює вкладення коштів, в про-тилежному разі для інвестування коштів вибирається інший фінансовий актив. Основні характеристики фінансового ак-тиву представлені на рис. 1.1.

• Термін обігу — відрізок часу до кінцевого платежу або вимоги ліквідації (погашення) фінансового активу. Залежно від терміну обігу фінансові активи поділяють на строкові і безстрокові. Серед строкових виділяють короткострокові активи — з терміном обігу до 1 року, –едньострокові — від 1 до 4-5 років та довгострокові — від 45 до 10 і більше ро-ків (максимальний термін обігу 100 років мають боргові зо-бов’язання, випущені компанією Уолта Діснея в 1993 році, мінімальний термін обігу мають одн’денні казначейські зо-бов’язання). Поняття строковості повязують з інструмента-ми боргу, хоча існують боргові інструменти «до вимоги», ко-ли кредитор має право вимагати повернення боргу в будь-який час (наприклад, ощадні депозити «до запитання»). До безстрокових фінансових активів належать акції, що є інстру-

 

• Ліквідність активу — можливість швидкого перетво-рення його на готівку без значних втрат. Чим вищий ранг ри-нку, на якому має обіг фінансовий актив, тим більш ліквідним є цей актив. Різні категорії фінансових активів, що пере-бувають в обігу на одному ринку, мають різний ступінь лік-відності. Так, акції вважаються менш ліквідними, ніж обліга-ції, довгострокові цінні папери — менш ліквідними, ніж короткострокові, корпоративні цінні папери — менш ліквід-ними, ніж державні. Найліквіднішими в багатьох країнах вважаються високонадійні державні цінні папери, які забез-печують інвесторам мінімальний для певного ринку рівень доходу.

 

• Дохід за активом — визначається грошовими потоками за ним, тобто процентними, дивідендними виплатами, а та-кож сумами, отриманими від погашення чи перепродажу фі-нансового активу іншим учасникам ринку. Для таких активів, як облігації з фіксованим купоном, величина очікуваного грошового потоку достатньо визначена, для простих акцій — це менш визначена величина, оскільки майбутні дивідендні виплати залежать від результатів діяльності акціонерного то-вариства.

 

Розрізняють два основних види доходу за фінансовим ак-тивом: дохід від володіння та дохід від перепродажу активу

 

НаВ•Х^тГф^ансового активу розраховується, як пра-вило, у вигляді річної процентної ставки. Розрізняють номі-нальну та реальну ставки доходу. Номінальна ставка доходу відображає в грошовому вираженні дохід, отриманий з однієї грошової одиниці вкладень, тобто абсолютний дохід, отри-маний від інвестування коштів у фінансовий актив, абсолют-ну плату за використання коштів. Реальна ставка доходу до-рівнює номінальній ставці доходу за вирахуванням темпів

 

Ш•™Ризиковість фінансового активу відображає невизначе-ність, пов'язану з величиною та часом отримання доходу за даним активом у майбутньому. Ризик інвестування в конкре-тний фінансовий актив визначається сумою ризику ліквідно-сті, ризику неплатежу та ризику, пов’язаного з терміном обі-гу цього фінансового активу. Ризик ліквідності відображає ризик того, що актив не можна буде швидко і без втрат про-дати на ринку, тобто швидко і без втрат перетворити на готів-ку. Ризик неплатежу відображає міру невпевненості в отри-

 

манні грошових виплат за активом. Цей ризик відображає ри-зики несвоєчасної сплати доходу, сплати доходу не в повно-му обсязі або повної його несплати. Ризик, пов 'язаний з тер-міном обігу фінансового активу, як правило, збільшується зі збільшенням терміну обігу, оскільки більший період часу пов’язаний з більшою невизначеністю, а отже, і з більшим ризиком несвоєчасного отримання доходу за активом. На будь-якому фінансовому ринку існують активи, що забезпе-чують інвесторам мінімальний рівень доходу і які при цьому вважаються безризиковими. Цими активами є короткостро-кові державні боргові зобов’язання: казначейські векселі, об-лігації внутрішньої державної позики тощо, які забезпечують невисокий порівняно з іншими інвестиціями рівень доходу, але є високоліквідними активами, які гарантують отримання доходу на рівні та в терміни, передбачені умовами випуску. Середньо-та довгострокові цінні папери вважаються більш ризиковими і характеризуються вищим рівнем доходу.

 

• Подільність фінансового активу характеризується міні-мальним його обсягом, який можна купити чи продати на ри-нку. Подільність фінансового активу тісно пов'язана з понят-тям номіналу, саме за номінальною вартістю, як правило, погашаються боргові зобов’язання, емітуються акції. Велика подільність приваблива для інвесторів, хоча й не стає вирі-шальним чинником при прийнятті рішення про інвестиції. Прикладами активів з дуже великим ступенем подільності можуть служити депозитні вклади, будь-яка частина яких може бути вилучена чи залишена на депозиті.

 

• Конвертованість — це можливість перетворення фінан-сового активу на інший фінансовий актив. Таку властивість мають ті фінансові активи, для яких вона зазначена в умовах випуску. Прикладами конвертованих активів є конвертовані та обмінювані облігації, в умовах випуску яких визначаються терміни та умови, за яких вони можуть бути обміняні на акції емітента або іншого акціонерного товариства, акціями якого

• Механізм оподаткування фінансового активу визначає, у який спосіб та за якими ставками оподатковуються доходи від володіння та перепродажу фінансового активу. Механізм оподаткування фінансового активу суттєво впливає на склад та інтенсивність операцій, що проводяться з ним. Підвищен-ня ставок оподаткування призводить до зменшення інтенсив-ності операцій за фінансовим активом, а ще більше підви-щення ставок може призвести і до повного відпливу капіталу

 

3 Р•п^ротнТть- властивість, що відображає розмір ви-трат обігу або сукупних витрат з інвестування в певний фі-нансовий актив та по перетворенню цього активу на готівку. Активи називають високоповоротними, якщо витрати обігу близькі до нуля, наприклад у випадку депозитів. Для фінан-сових активів, які перебувають в обігу на ринку, основною складовою витрат обігу є так званий спред попиту-пропозиції (bid-ask spread), тобто різниця між цінами попиту та цінами

• Комплексність — властивість фінансового активу бути

• Близькість до грошей — властивість фінансового акти-ву бути перетвореним на гроші з мінімальними витратами, затримкою в часі та ризиком. До активів, що мають таку вла-стивість, належать строкові депозити та державні боргові зо-

б0•7^тГшат^у- це ііютТв якій здійснюються виплати за тим чи іншим фінансовим активом. Іноді встанов-люється одна валюта для здійснення процентних виплат і ін-ша валюта для здійснення кінцевого платежу за фінансовим активом. У такому випадку актив називають двовалютним.

 

Фінансові активи проходять стадії оцінювання. Під ком-плексним оцінюванням фінансового активу розуміють визна-чення його основних характеристик — ліквідності, ризиково-сті, дохідності тощо. При цьому підлягають оцінюванню ринкова вартість активу та реальна ставка доходу, яку він за-безпечує інвестору, або необхідна ставка доходу, яку фінан-совий актив має забезпечити інвестору відповідно до його ризиковості та ліквідності.

 

() Із вищевикладеного зрозуміло, що фінансовий ринок є особливою сферою, яка включає велику кількість від-носин, що переплітаються між собою, доповнюють одна одну та потребують удосконалення. На сучасному етапі розроблені тактичні завдання державної політики розвитку фінансово-го ринку України, якими є:

• розробка єдиних функцій управління для багатьох дер-жавних органів, що регулюють фінансовий ринок;

• створення жорсткої регулятивної інфраструктури ринку та ії правової бази як способу обмеження ризиків інвесторів (вимоги до достатності капіталу, якості активів і ліквідності небанківських інвестиційних інститутів, обмеження їх власних операцій щодо ризиків, правил етичного ведення операцій та повного розкриття інформації при обслуговуванні клієнтів);

• закріплення в правовій базі фінансового ринку заходів щодо відповідальності за невиконання встановлених правил;

• облік, упорядкування та систематизація правової бази фінансового ринку, що дасть можливість рядовому спеціаліс-ту вільно користуватися величезним масивом нормативних актів;

• вжиття заходів щодо легалізації тіньового капіталу, за-побігання відпливу капіталів за кордон та забезпечення про-зорості й цілісності фондового ринку;

• узгодження українських і міжнародних стандартів, що використовуються на фінансовому ринку;

• створення системи інформації про стан фінансового рин-ку та забезпечення її відкритості для інвесторів;

 

• формування механізму недопущення надмірного розвит-ку державних цінних паперів, що відволікає частину грошо-вої пропозиції потенційних інвестиційних ресурсів на пок-риття непродуктивних витрат;

• створення вітчизняного інвестора (в першу чергу необ-хідно залучити населення, яке не має ні знань, ні спеціальних кваліфікацій);

• створення державної або недержавної системи захисту інвесторів на ринку від втрат, пов'язаних із банкрутством ін-вестиційних інститутів;

• підтримка з боку держави освітніх закладів, які забезпе-чують фінансовий ринок високодосвідченими фахівцями;

• виділення державою фінансових і матеріальних ресурсів для розвитку та ефективного функціонування ринку;

• прийняття ролі держави як гаранта безпеки бізнесу і дрі-бних інвесторів та ін.

Сучасний рівень розвитку фінансового ринку в розвине-них країнах обумовлюється такими складовими, як рівень на-копичення, господарські традщії, розміри суспільного 6а-гатства та благополуччя нацїі. Недостатній розвиток визначених факторів в Україні дає право стверджувати, що вітчизняний фінансовий ринок знаходиться тільки на стадії формування і розвитку.

 

Тема 1

ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ И РОЛЬ БУХГАЛТЕРСКОГО УЧЕТА

  • Понятие хозяйственного учета
  • Виды хозяйственного учета
  • Законодательные основы бухгалтерского учета
  • Роль и задачи бухгалтерского учета

 

 







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 489. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия