Студопедия — ПРАВО ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРАВО ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ






Будучи обумовленим політикою, право активно і цілеспря­мовано впливає на політичний державний розвиток, визначає процес прийняття політичних рішень.

Активний вплив права на політику прослідковується у пев­них напрямах. Такі основні елементи політики, як організація

державної влади, основні форми і методи її функціонування та реалізації одержують закріплення в Конституції, інших за­конодавчих актах. Правове опосередкування елементів полі­тики — важливий напрям подальшого впорядкування, впровадження організуючих засад у життя суспільства.

У Конституції закріплено основи внутрішньої і зовнішньої політики в їх єдності, встановлено межі і форми здійснення політики державними органами й посадовими особами, що, у свою чергу, надає політиці певної визначеності, нормативно­сті, загальнообов'язковості, забезпеченості державно-право­вими засобами. Все це, безумовно, посилює зворотний вплив права на політику.

Політика тісно пов'язана з правом, а отже, проникнута тур­ботою про стійкість, стабільність права як важливого фактора і передумови своєї власної життєздатності. Нормальним і природним ставленням політики до права є намагання зміц­нювати й удосконалювати правову систему як свою важливу першооснову, не вступати з нею в суперечки і конфлікти, а послідовно забезпечувати неухильне виконання правових на­станов. Звідси — зростання політичного значення принципу законності, який стає важливим елементом не тільки право­порядку, а й політики. У цьому проявляється процес збли­ження політики й права. Правотворчість, посилення ролі права, принципи законності виступають важливими засобами підвищення дієвості й авторитету політики. Є підстави вважа­ти, що в праві немов кодифікується політична культура.

Взаємодія політики й права, їх глибоке взаємопроникнення справляють значний вплив на одночасні процеси правового й політичного розвитку. Поруч з функцією забезпечення, впро­вадження і захисту політики з використанням засобів примусу й переконання, в праві посилюється також функція інформа­ції, організації і техніки доведення політики до народу й практичної її реалізації.

Разом з тим треба мати на увазі, що не кожний правовий акт чи норма мають яскраво виражений політичний зміст. Справа в тому, що не всі правові норми и акти випливають з політики, безпосередньо виводяться з неї. В основі видання багатьох актів лежать закономірності і соціальні реальності ін­шого характеру. Це розвиток і конкретні зміни правової сфе­ри життя й інші причини, які мають відносну незалежність від політики. Хоча, звичайно, важко виділити в праві ділянки, які повністю нейтральні щодо політики.

Право, опосередковуючи важливі елементи політики, утворює її правову основу. Правова основа політики — це і є те загальне, що однаковою мірою належить як політиці, так і праву.

Правову основу політики необхідно відрізняти від правової політики — тієї органічної частини політики, в якій офіційна доктрина з питань стратегії розвитку правової надбудови з'єд­нується з практичною діяльністю щодо її реалізації. Наведене зовсім не означає, що політика зводиться до права або право має першість перед політикою. Мова йде про інше: про взає­модію внутрішньо єдиних явищ, де перше обумовлює друге, а друге в міру свого розвитку й посилення служить подальшому утвердженню першого. Причому, що надійніша і міцніша правова основа політики, то глибше політика пронизує сус­пільство, то ефективніший її вплив на суспільну практику.

Вказуючи на повну зв'язаність політичного розвитку діючим правом, необхідно мати на увазі, що вона корениться в об'єк­тивних закономірностях суспільного розвитку, адже право впливає на політику перш за все як відображення, провідник об'єктивних матеріальних та ідеологічних сил. І якщо політи­ка не повною мірою враховує "фактор права", то це може призвести до порушення функціонування необхідного право­порядку. Правопорядок — це режим (стан) упорядкованості, організованості суспільних відносин, який складається за умов законності.

Науковий характер правотворчої діяльності посилює "по­в'язаність" політики правом. Чим адекватніше відображаються в праві об'єктивні потреби суспільного розвитку, тим біль­шою мірою впливає воно на політику, формує політичний процес, визначає політичний розвиток. Завдяки цьому ефек­тивно функціонують політичні інститути, активно і цілеспря­мовано відбувається процес осягання розумом об'єктивних закономірностей розвитку суспільства і всебічного відобра­ження їх у практичній діяльності.

Пов'язаність політики, політичної діяльності правовими приписами зберігається доти, доки діють самі ці приписи. Як тільки визріли умови й усвідомлена необхідність зміни право­вих підвалин, в тому числі і під впливом політики, ці устої змінюються. Політика, справляючи вплив на дійсність, пере­творюючи її, виступає важливим фактором створення нових правових норм проведення в життя політики держави.

Важливою сполучною ланкою між політикою і правом вис­тупає законодавча діяльність. Цей складний, багатогранний процес вимагає глибокого аналізу і всебічного осмислення дійсності, бачення перспектив розвитку. Адже право завжди є відображенням рівня розвитку суспільства, його потенцій і можливостей. Воно, як відомо, ніколи не може бути вищим, ніж економічний лад, культурний розвиток суспільства.

У ст. 75 Конституції України визначається, що "Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади в Украї­ні", тобто виключно до компетенції Верховної Ради України належить прийняття законодавчих актів, які мають найвищу юридичну силу і яким повинні відповідати нормативно-пра­вові акти всіх інших державних органів, що є підзаконними.

Прийняттю кожного законодавчого акта передують виявлення законодавчої ініціативи, велика підготовча робота. Щоб стати законом, законопроект проходить стадію всебічного вивчення в комітетах Верховної Ради України, вивчається думка зацікавле­них міністерств і відомств, громадських організацій, органів місцевого самоврядування. До розроблення законопроектів за­лучаються вчені різних спеціальностей, практичні працівники. Проекти важливих правових актів обговорюються в пресі, на наукових конференціях. За їх допомогою перевіряється необхід­ність і доцільність, першочерговість підготовлених нормативних актів, їх відповідність Конституції, суспільним потребам і вже діючим у суспільстві правовим і моральним нормам.

Отже, аналізуючи співвідношення політики і права, можна констатувати, що право залежить від політики; право є фор­мою прояву політики; у праві виявляється тільки та політика, в якій виражається загальний інтерес і реалізується державою; право — це серцевина, концентрований вираз політики; полі­тика у праві формується у вигляді формально визначених прав і обов'язків; політика, зі свого боку, залежить від права, оскільки воно є засобом виразу, декларування політики, реа­лізації політики, захисту, гарантування політики, переконан­ня, пропаганди на користь певної політики.


Панов







Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 459. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия