Студопедия — СОЦІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СОЦІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ






За две недели до президентских выборов Киевский международный институт социологии (КМИС) провел всеукраинский опрос общественного мнения по поводу предпочтений граждан.

Среди избирателей, намеренных прийти на выборы и уже определившихся с кандидатом в президенты Украины, предпочтения выглядят так:

Петр Порошенко – 54,7%;

Юлия Тимошенко – 9,6%;

Сергей Тигипко – 6,7%;

Анатолий Гриценко – 6,5%;

Олег Ляшко – 5,4%;

Михаил Добкин – 4,3%;

Петр Симоненко – 3,9%;

Ольга Богомолец – 3,5%;

Олег Тягнибок – 1,6%.

Среди общего количества избирателей предпочтения выглядят так:

Петр Порошенко – 33,7%;

Юлию Тимошенко – 5,9%;

Сергей Тигипко – 4,1%;

Анатолий Гриценко – 4,0%;

Олег Ляшко – 3,3%;

Михаил Добкин – 2,6%;

Петр Симоненко – 2,4%;

Ольга Богомолец – 2,1%;

Олег Тягнибок – 1,0%;

за 14 других кандидатов - всего 2,4%;

решили не участвовать в голосовании – 13%;

не определились, за кого голосовать – 25,4%.

В ходе исследования методом личного интервью были опрошены 2022 респондента, которые проживают в 110 населенных пунктах во всех областях Украины. В ходе исследования респондентам задавался вопрос, за кого бы они проголосовали, если бы внеочередные президентские выборы в Украине состоялись в ближайшее воскресенье (на две недели ранее запланированного). Статистическая погрешность выборки не превышает 3,3% для показателей близких к 50% и 1,4% для показателей близких к 5% (Две недели до выборов: разрыв между лидерами гонки растет (результаты опроса) // Status quo (http://www.sq.com.ua/rus/news/politika/15.05.2014/dve_nedeli_do_vyborov_razryv_mezhdu_liderami_gonki_rastet_rezultaty_oprosa/). – 2014. – 15.05).

Если бы президентские выборы проходили на две недели раньше, то из всех граждан Украины в возрасте от 18 лет 33,7 % проголосовали бы за Петра Порошенко, 5,9% – за Юлию Тимошенко, 4,1% – за Сергея Тигипко.

Об этом говорится в опросе общественного мнения, который провел Киевский международный институт социологии (КМИС).

По данным опроса, 4,0% голосов респонденты отдали бы за Анатолия Гриценко, 3,3% - за Олега Ляшко, 2,6% - за Михаила Добкина, 2,4% - за Петра Симоненко, 2,1% - Ольгу Богомолец, 1,0% - за Олега Тягнибока, за 14 других кандидатов - всего 2,4 %, 13,0 % - решили не участвовать в голосовании и 25,4% - не определились, за кого голосовать.

Таким образом, как утверждают социологи, если бы президентские выборы состоялись на две недели раньше, а все, кто не определился, не пришли бы на выборы, число поданных голосов составляло бы около 62 % от числа всех избирателей, и среди названных кандидатов голоса распределились бы следующим образом: 54,7% - за Петра Порошенко, 9,6 % - за Юлию Тимошенко, 6,7% - за Сергея Тигипко, 6,5 % - за Анатолия Гриценко, 5,4 % - за Олега Ляшко, 4,3% - за Михаила Добкина, 3,9% - за Петра Симоненко, 3,5 % - Ольги Богомолец, 1,6 % - за Олега Тягнибока.

При таком распределении голосов потребности во втором туре выборов не было.

Региональное распределение сторонников Петра Порошенко всех граждан Украины в возрасте от 18 лет выглядит следующим образом: в западном регионе – 53 %, в центральном – 41%, в южном – 25 % и в восточном - около 11 %.

Всеукраинский опрос общественного мнения был проведен с 29 апреля по 11 мая. Методом личного интервью опрошено 2022 респондентов, проживающих в 110 населенных пунктах всех областей Украины (за исключением АР Крым) по стохастической выборке, репрезентативной для населения Украины старше 18 лет.

Статистическая погрешность выборки (с вероятностью 0.95 и при дизайн-эффекте 1.5) не превышает: 3.3% для показателей близких к 50 %, 2,8 % - для показателей близких к 25%, 2,0 % – для показателей близких к 10 %, 1,4 % – для показателей близких к 5 %.

11 апреля директор социологической службы «Рейтинг» Алексей Антипович заявлял, что согласно с последними социологическими исследованиями, 28% граждан Украины намерены поддержать на президентских выборах Петра Порошенко, 13% – Юлию Тимошенко (Порошенко уже побеждает в первом туре – соціологи // Обозреватель (http://obozrevatel.com/politics/97856-poroshenko-uzhe-pobezhdaet-v-pervom-ture-sotsiologi.htm). – 2014. – 15.05).

Результати телефонного опитування, проведеного компанією ГФК Юкрейн 6-8 травня на замовлення ТСН:

На президентських виборах 25 травня планують голосувати 84,1% українців, однак понад 45% ще не визначилися, за кого голосуватимуть. Найвища явка очікується в західних областях.

Згідно з даними опитування, на Заході України готові йти на вибори 95,2% виборців, не планують – 4,8% респондентів.

Високу явку також варто очікувати і в північних областях. Там 90,7% респондентів сказали, що прийдуть на дільниці 25 травня. Не збираються голосувати 7,8% і не визначилися 1,4% опитаних. Схожі результати дослідники отримали й у центральному регіоні (90,8%; 7,9% і 1,3% відповідно).

У південних регіонах ствердно на питання про участь у виборах відповіли 84,1% респондентів, 13,3% не виявляють бажання голосувати, а 2,5% не змогли дати відповідь.

Однак у східних областях відсоток тих, хто не бажає йти на вибори, найвищий: лише двоє з трьох жителів східних регіонів мають намір голосувати – 66,4%, і майже кожен третій не планує йти на вибори – 29% (ще 5,6% не визначилися).

Дослідники також з'ясували, що найбільша частка тих, хто вже обрав кандидата у північному регіоні, – 67%. Водночас ще не знає, за кого голосуватиме, кожен третій житель регіону (33%).

У західних областях із кандидатом визначилися 55,4% респондентів, не змогли ствердно відповісти на запитання 44,6% опитаних, у центральних – 58% і 42% відповідно.

Найменший відсоток виборців, які визначилися з кандидатом, у південних регіонах – усього 43%. Не змогли відповісти на запитання понад половина респондентів – 56,2%.

У східних областях визначилися з вибором менше половини респондентів – 45,5%, 54,5% не змогли сказати, за кого голосуватимуть (Майже 85% українців готові прийти на вибори президента // Zaxid.net (http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?mayzhe_85_ukrayintsiv_gotovi_priyti_na_vibori_prezidenta&objectId=1308321). – 2014. – 10.05).

 

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» наприкінці квітня 2014 року, половина опитаних (51%) однозначно візьмуть участь у виборах Президента України, 27% скоріше візьмуть участь. Прогноз явки, з урахуванням уточнення відповідей респондентів, які остаточно не впевнені щодо своєї участі, становить близько 64%. Найбільша явка виборців прогнозується на Заході, Півночі та в Центрі. Разом з тим, низьку активність демонструють виборців Донбасу та Півдня. Порівняно з попередніми дослідженнями активність виборців Донбасу зменшилася приблизно у 1,5 рази – лише 22% точно готові брати участь у виборах, ще 20% – скоріше так, ніж ні.

На позачергових виборах Президента України 34,3% (серед усіх опитаних) готові віддати свій голос за П. Порошенка, Ю. Тимошенко готові підтримати 11,1% опитаних. Третю позицію займає С.Тігіпко з підтримкою 5,7%. М.Добкін отримує 4,1% підтримки виборців, за А. Гриценка готові проголосувати 3,6% опитаних. О. Ляшка та П. Симоненка підтримують близько 3% опитаних, О. Тягнибока та О. Богомолець – близько 2%, О. Царьова та Д. Яроша – близько 1%. Не визначилися з вибором 13,4%, точно не голосуватимуть – 15%.

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах, трійка лідерів президентських перегонів незмінна: П. Порошенко (43,4%), Ю. Тимошенко (13,9%) та С. Тігіпко (6,7%). За А. Гриценка готові проголосувати 4,5% виборців, за М. Добкіна – 4,3% виборців.

Що стосується регіонального розподілу, то всюди, окрім Донбасу лідером є П. Порошенко, при цьому найбільшу підтримку політик отримує на Заході (55%) та на Півночі (50%). Серед виборців Донбасу лідером є М. Добкін з підтримкою 11%. Водночас у цьому регіоні понад 60% опитаних або не визначились зі своїм вибором або не впевнені щодо своєї участі.

37% опитаних вказали, що цілком впевнені у власному виборі кандидата і свій вибір не змінять. Трохи менше (33%) відповіли, що впевнені, але допускають зміну вибору. Близько 9% виборців не впевнені або вагаються у своєму виборі. Кожен п’ятий не визначився з даного питання. Найбільше у своєму виборі впевнені прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка – по 54% відповідно.

Обираючи за кого голосувати на президентських перегонах, 48% опитаних зазначили, що голосують за кандидата, тому що він їм подобається, імпонують його програма та дії. При цьому кожен п’ятий голосує за свого фаворита, через те, що інші ще гірші. 32% респондентів не змогли визначитись з даного питання. Цікаво, що майже половина (46%) виборців С. Тігіпка віддадуть за нього свій голос, бо інші кандидати ще гірші. Цим же керуються 41% прихильників М. Добкіна.

Якби найближчим часом відбувся другий тур президентських виборів, то серед найбільш ймовірних його учасників в усіх парах кандидатів, на даний момент, перемогу здобув би П. Порошенко. Так якщо у другий тур потраплять П. Порошенко та Ю. Тимошенко, то голоси (серед усіх опитаних) розподіляться 48% на 13% відповідно. Якщо учасниками другого туру стануть П. Порошенко та С. Тігіпко, то вони отримають відповідно 55% та 12% голосів. Якщо П. Порошенко та М. Добкін – 58% на 8%.

Цікаво, що якщо у другий тур президентських перегонів вийдуть П.Порошенко та Ю. Тимошенко, то дві третини опитаних Донбасу та майже половина на Півдні країни не будуть брати участі у виборах. А якщо у другий тур разом із П. Порошенком вийдуть С. Тігіпко, або М. Добкін, то близько половини виборців на Донбасі також не голосуватимуть.

За ситуації, коли у другий тур президентських виборів потраплять Ю. Тимошенко та С. Тігіпко або М. Добкін, лідер Батьківщини перемагає 33% на 18% або 36% на 10% відповідно. Але і в даному випадку більше половини виборців Донбасу та половина виборців Півдня не брали б участі у виборах.

Більше половини опитаних (52%) однозначно або скоріше готові жити з певними економічними труднощами сьогодні, якщо це призведе до покращення їхнього життя у майбутньому, 42% – скоріше не готові до цього, 7% – не визначилися. При цьому кількість тих, хто готовий миритися з тимчасовими труднощами збільшилася на 12% у порівнянні із березнем, водночас зменшилася кількість тих, хто не готовий до економічних негараздів. Найбільш терплячими до економічних проблем виявилися мешканці Заходу (84%), Півночі (72%) і Центру (56%). Не готові до таких труднощів в основному на Донбасі і Півдні країни, виборці М. Добкіна, П. Симоненка і С. Тігіпка.

На думку 44% респондентів великі підприємства, які належать олігархам, варто націоналізувати, 36% вважають за необхідне проведення об’єктивного розслідування і повернення державі лише незаконно отриманих підприємств. Водночас, надання можливості доплатити за незаконно отримані об’єкти, але лишити їх у власності олігархів підтримують лише 9% опитаних, ще 4% – за те, щоб нічого не робити і визнати непорушним їх право власності. Націоналізацію підприємств найбільше підтримують електорат П. Симоненка та люди старшого віку з невисокими доходами, при цьому майже однаково думають з цього приводу, як мешканці Півночі країни, так і Донбасу, Півдня та Центру. На Заході і Сході найбільше підтримують те, щоб повернути державі лише незаконно отримані підприємства. Чим вищий рівень освіти та доходів респондентів, тим менша підтримка ідеї радикальної націоналізації власності олігархів.

На питання, хто стоїть за протестами на Сході України, 59% опитаних українців вважають, що це російські спецслужби, 42% – оточення колишнього Президента В. Януковича, 25% – місцеві олігархи, 23% – Партія регіонів, 22% – місцеві мешканці, невдоволені політикою нової влади. Радикальні націоналістичні організації вважають причетними до протестів 13%, західні спецслужби – 5%, українські спецслужби – 2%, інше – 2%, не визначилися з відповіддю 11%.

В регіональному розрізі мешканці Західного, Центрального і Північного регіонів переважно вважають, що за протестами стоять російські спецслужби та оточення колишнього Президента В. Януковича. У цих регіонах, а також на Сході і Півдні вважають також причетною Партію регіонів. Причетність місцевих олігархів до протестів частіше відзначали жителі Заходу, Півночі і Сходу країни. Разом з тим, близько третини опитаних на Сході, Півдні та майже 50% – на Донбасі вважають, що до протестів причетні місцеві мешканці, невдоволені політикою нової влади.







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 324. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия