Студопедия — Аналіз умов праці на виробництві за показниками шкідливості, напруженості та небезпечності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аналіз умов праці на виробництві за показниками шкідливості, напруженості та небезпечності






До складу комісії входять: пред­ставник закладу державної санітарно-епідеміологічної служби, який здійснює санітарно-епідеміологічний нагляд за установою (голова ко­місії), представники лікувально-профілактичного закладу, роботодав­ця, первинної організації відповідної профспілки або уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці (у разі, коли профспілка на підприємстві відсутня), вищого органу профспілки, ро­бочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням під­приємства, а також у разі потреби представники інших органів.

Зазначені заклади, органи та організації протягом однієї доби з мо­менту одержання повідомлення за формою П-3 повинні надіслати за­кладові державної санітарно-епідеміологічної служби письмову ін­формацію про прізвище, ім’я, по батькові та посаду представника (представників), який пропонується до складу комісії з розслідування.

Розслідування випадку професійного захворювання проводить­ся протягом 10 робочих днів після утворення комісії з розслідування. Якщо з об’єктивних причин розслідування не може бути проведене у зазначений строк, він може бути продовжений керівником закладу, що утворив комісію, але не більш як на один місяць. Копія відповідного наказу надсилається всім членам комісії з розслідування.

Розслідування причин виникнення двох та більше професійних захворювань, на які страждає одна особа, проводиться у міру вста­новлення професійного характеру таких захворювань за наявності повідомлення за формою П-3. В акті розслідування зазначається, чи було раніше у такої особи виявлене професійне захворювання, діа­гноз, рік його виявлення, а також усі супутні захворювання загаль­ного профілю.

Комісія з розслідування зобов’язана розробити програму розсліду­вання причин виникнення професійного захворювання; розподілити функції між членами комісії; розглянути питання щодо необхідності залучення до її роботи експертів; провести розслідування обставин і причин виникнення професійного захворювання; скласти акт розслі­дування хронічного професійного захворювання.

Комісія проводить оцінку умов праці працівника за матеріалами ра­ніше проведеної атестації робочих місць, результатів обстежень і до­сліджень, проведених відповідними закладами державної санітарно- епідеміологічної служби або санітарними лабораторіями, атестованими МОЗ в установленому порядку, вивчає приписи органів державно­го нагляду за охороною праці, подання посадових осіб робочих орга­нів виконавчої дирекції Фонду і представників профспілок, інструк­ції з охорони праці працівників, заключні акти періодичних медичних оглядів. Вчиняє комісія й інші дії, необхідні для з’ясування причин та наслідків професійного захворювання.

За результатами розслідування комісія складає акт проведення роз­слідування причин виникнення хронічного професійного захворюван­ня за формою П-4. Цей акт є документом, в якому зазначаються осно­вні умови, обставини і причини виникнення професійного захворю­вання, заходи щодо запобігання розвитку професійного захворювання та забезпечення нормалізації умов праці, а також встановлюються осо­би, які не виконали вимог законодавства про охорону праці і про забез­печення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Акт за формою П-4, підписаний членами комісії з розслідування, за­тверджується головним державним санітарним лікарем Автономної Республіки Крим, області, міста, району, на водному, залізничному та повітряному транспорті та завіряється печаткою. У разі незгоди члена комісії з розслідування зі змістом акта за формою П-4, він його підписує, письмово викладає свою окрему думку, яка додається до акта і є його невід’ємною частиною, про що робиться відмітка у зазначеному акті.

Акт за формою П-4 складається у шести примірниках та надси­лається хворому, робочому органові виконавчої дирекції Фонду, пер­винній організації відповідної профспілки або уповноваженій найма­ними працівниками особі з питань охорони праці (у разі, коли проф­спілка на підприємстві відсутня), вищому профспілковому органові, профпатологу, який направив хворого до спеціалізованого профпато­логічного лікувально-профілактичного закладу, установі.

Акт за формою П-4 разом із матеріалами розслідування зберігаєть­ся в установі, в закладі державної санітарно-епідеміологічної служби та робочому органі виконавчої дирекції Фонду протягом 45 років, а в інших організаціях - не менше строку, передбаченого для вжиття ви­значених у ньому профілактичних заходів.

Реєстрація та облік випадків професійних захворювань (отруєнь) ведеться у журналі обліку професійних захворювань (отруєнь) в уста­нові, в робочих органах виконавчої дирекції Фонду та в закладах дер­жавної санітарно-епідеміологічної служби на підставі повідомлень за формою П-3 та актів за формою П-4; у лікувально-профілактичних закладах на підставі медичних висновків лікарсько-експертної комі­сії спеціалізованого профпатологічного лікувально-профілактичного закладу, а також повідомлень за формою П-3.

У разі виявлення декількох професійних захворювань хворий реє­струється в журналі один раз із зазначенням усіх діагнозів.

 

5. Розслідування аварій та їхній облік

 

У вітчизняному законодавстві аварією визнається небезпечна по­дія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або ак­ваторії загрозу для життя і здоров’я людей і призводить до руйну­вання будівель, споруд, інженерних комунікацій, обладнання і тран­спортних засобів, порушення виробничого або транспортного про­цесу чи завдає шкоди навколишньому природному середовищу.

Виділяють декілька категорій аварій:

1) аварії першої категорії, внаслідок яких:

- смертельно травмовано п’ять та більше осіб або травмовано де­сять і більше осіб;

- спричинено викид отруйних, радіоактивних та небезпечних ре­човин за межі санітарно-захисної зони підприємства;

- збільшилася більш як у 10 разів концентрація забруднюючих ре­човин у навколишньому природному середовищі;

- зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об’єкта, що створило загрозу для життя і здоров’я працівників підприємства чи населення;

2) аварії другої категорії, внаслідок яких:

- смертельно травмовано до п’яти осіб або травмовано від чоти­рьох до десяти осіб;

- зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об’єкта, що створило загрозу для життя і здоров’я працівників цеху, дільниці з чи­сельністю працівників 100 і більше осіб.

Випадки порушення технологічних процесів, роботи устаткуван­ня, тимчасової зупинки виробництва засобами автоматичного захис­ту та інші локальні порушення у роботі цехів, дільниць і окремих об’єктів, падіння опор та обрив проводів ліній електропередачі не належать до аварій, що мають категорію, і розслідуються установою у встановленому законодавством порядку.

Про аварію очевидець повинен негайно повідомити безпосередньо­го керівника робіт або іншу посадову особу установ, які зобов’язані повідомити роботодавця для негайного введення в дію плану локалі­зації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (у випадку наявності).

Роботодавець або особа, яка керує виробництвом під час зміни, зобов’язаний діяти згідно з планом локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій, вжити першочергових заходів щодо рятування потер­пілих і надання їм медичної допомоги, локалізації аварії, встановлення меж небезпечної зони та обмеження доступу до неї людей, збережен­ня до прибуття комісії з розслідування аварії обстановки на місці аварії.

Роботодавець зобов’язаний негайно повідомити про аварію тери­торіальний орган Держгірпромнагляду, орган, до сфери управління якого належить підприємство, відповідну місцеву держадміністра­цію, орган із питань захисту населення і територій від надзвичай­них ситуацій, прокуратуру за місцем виникнення аварії і відповід­ний профспілковий орган, а у разі травмування або загибелі праців­ників - також відповідний робочий орган Фонду.

Розслідування аварії, під час якої сталися нещасні випадки, про­водиться з урахування вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і ава­рій на виробництві.

У разі коли Кабінетом Міністрів України не прийнято спеціаль­ного рішення щодо розслідування аварії, під час якої не сталося не­щасних випадків, розслідування проводиться відповідними комісія­ми, що утворюються:

- у разі настання аварії першої категорії - центральним органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить установа, чи місцевою держадміністрацією за погодженням із відповідними ор­ганами державного нагляду за охороною праці та Державною служ­бою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС);

- у разі настання аварії другої категорії - керівником органу, до сфери управління якого належить установа, чи місцевою держадміні­страцією за погодженням із Держгірпромнаглядом та ДСНС.

Головою комісії з розслідування аварії призначається представник органу, до сфери управління якого належить установа, або представ­ник територіального органу Держгірпромнагляду чи ДСНС.

Під час розслідування комісія:

- визначає: масштаб аварії; необхідність утворення експертної ко­місії, яка встановлює обставини і причини аварії, фактори, що призве­ли до аварії; розробляє план заходів щодо запобігання подібним ава­ріям та у разі потреби готує пропозиції стосовно коригування норма­тивної та проектної документації;

- підтверджує факти порушення вимог законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, встановлює осіб, що несуть відповідальність за виникнення аварії, розробляє план заходів щодо ліквідації її наслідків та запобігання подібним аваріям.

Комісія з розслідування аварії зобов’язана протягом 10 робочих днів провести розслідування обставин і причин аварії та скласти акт за формою Н-5.

Залежно від масштабу аварії у разі потреби зазначений строк може бути продовжений органом, який утворив комісію з розсліду­вання аварії, з метою проведення додаткових досліджень або екс­пертизи.

За результатами розслідування аварії роботодавець видає наказ, яким на підставі висновків відповідної комісії затверджує план за­ходів щодо запобігання подібним аваріям і згідно із законодавством притягає до відповідальності працівників за порушення вимог зако­нодавства про охорону праці.

Роботодавець згідно з вимогами законодавства з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та про охорону пра­ці затверджує:

- план заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, у якому зазначаються відомості про можливі аварії та інші надзвичайні ситуа­ції техногенного та природного характеру, прогнозуються наслідки, передбачаються сили і засоби для їхньої ліквідації, а також строки ви­конання таких заходів;

- план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій, в яко­му зазначаються відомості про всі можливі аварії та інші надзвичай­ні ситуації, дії посадових осіб і працівників підприємства у разі їх­нього виникнення, обов’язки особового складу аварійно-рятувальних служб або працівників інших підприємств, які залучаються до лікві­дації наслідків аварій (надзвичайних ситуацій).

Роботодавець зобов’язаний проаналізувати причини виникнення аварії та розробити план заходів щодо запобігання подібним аваріям у строк, зазначений комісією з розслідування аварії в акті спеціально­го розслідування нещасного випадку (аварії).

У разі коли аварія сталася через проектні недоробки або конструк­тивні недоліки устаткування, для участі в роботі комісії з розслідуван­ня аварії залучаються представники підприємства - розробника та­кого устаткування. Роботодавець зобов’язаний надіслати підприєм­ству - розробникові і виготовлювачеві устаткування обґрунтовані ре­кламації, їхні копії - органам управління підприємств, у разі їхньої відсутності - місцевій держадміністрації.

Облік аварій першої і другої категорії ведуть підприємства й орга­ни державного управління охороною праці та органи державного на­гляду за охороною праці і реєструють їх у журналі.

 

У разі настання страхового випадку Фонд соціального страхуван­ня від нещасних випадків зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкоджен­ня його здоров’я або в разі його смерті родині померлого. Таке від­шкодування полягає у здійсненні Фондом страхових виплат і наданні соціальних послуг потерпілому або членам його сім’ї.

Із настанням страхового випадку застрахованій особі у системі со­ціального страхування від нещасного випадку на виробництві гаран­туються такі страхові виплати:

- допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до віднов­лення працездатності або встановлення інвалідності;

- одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної праце­здатності або смерті потерпілого;

- щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати пра­цездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

- пенсія по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробни­цтві або професійного захворювання;

- пенсія у зв’язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

- допомога дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмуван­ня на виробництві або професійного захворювання жінки під час її ва­гітності.

У разі невідкладної потреби Фонд соціального страхування зобов’язаний надавати інвалідам разову грошову допомогу, допомо­гу у вирішенні соціально-побутових питань за їхній рахунок або за рі­шенням виконавчої дирекції Фонду та її регіональних управлінь - за рахунок Фонду.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків також га­рантує надання цілої низки соціальних послуг. Серед них:

1) організація поховання померлого, відшкодування вартості пов’язаних із цим ритуальних послуг відповідно до місцевих умов;

2) сприяння створенню умов для своєчасного надання кваліфіко­ваної першої невідкладної допомоги потерпілому в разі настання не­щасного випадку, швидкої допомоги в разі потреби його госпіталіза­ції, ранньої діагностики професійного захворювання;

3) організація цілеспрямованого та ефективного лікування по­терпілого у власних спеціалізованих лікувально-профілактичних за­кладах або на договірній основі в інших лікувально-профілактичних закладах з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я застра­хованого;

4) забезпечення потерпілому разом із відповідними службами охо­рони здоров’я за призначенням лікарів повного обсягу постійно до­ступної, раціонально організованої медичної допомоги, яка повинна включати:

- обслуговування вузькопрофільними лікарями та лікарями загаль­ної практики;

- догляд медичних сестер удома, в лікарні або в іншому лікувально- профілактичному закладі;

- акушерський та інший догляд удома або в лікарні під час вагіт­ності та пологів;

- утримання в лікарні, реабілітаційному закладі, санаторії або в ін­шому лікувально-профілактичному закладі;

- забезпечення необхідними лікарськими засобами, протезами, ор­топедичними, коригуючими виробами, окулярами, слуховими апара­тами, спеціальними засобами пересування, зубопротезування (за ви­нятком протезування з дорогоцінних металів).

З метою найповнішого виконання цих функцій Фонд соціального страхування від нещасних випадків створює спеціалізовану медичну та патронажну службу соціального страхування;

5) здійснення всіх необхідних заходів для підтримання, підвищення та відновлення працездатності потерпілого;

6) забезпечення згідно з медичним висновком домашнього догляду за потерпілим, допомоги у веденні домашнього господарства (або компенсація йому відповідних витрат), сприяння наданню потерпіло­му, який проживає в гуртожитку, ізольованого житла;

7) проведення відповідно до висновку лікарсько-консультаційної комісії або медико-соціальної експертної комісії навчання та переква­ліфікації потерпілого у власних навчальних закладах або на договір­ній основі в інших закладах перенавчання інвалідів, якщо внаслідок ушкодження здоров’я або заподіяння моральної шкоди потерпілий не може виконувати попередню роботу; працевлаштування осіб зі зни­женою працездатністю;

8) самостійна або разом з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування чи з іншими заінтересованими суб’єктами підприємницької діяльності організація робочих місць для інвалідів; компенсація витрат виробництва, які не покриваються коштами від збуту виробленої продукції, за рахунок Фонду;

9) організація залучення інвалідів до участі у громадському житті.

Аналіз умов праці на виробництві за показниками шкідливості, напруженості та небезпечності

 

 

Головним завданням будь-якої галузі народного господарства є збільшення продуктивності праці. Разом з тим продуктивність праці обумовлена здатністю працівників фізично, фізіологічно та психофізіологічно виконувати поставлені задачі і нерозривно пов'язана з умовами праці. Охорона праці може відігравати подвійну роль в інтенсифікації виробництва: з одного боку при ігноруванні принципів охорони праці можуть виникнути різкі порушення умов праці з наслідками негативної дії на здоров'я працівників, зниження продуктивності праці, а з іншого — охорона праці може стати важливим кроком успішної інтенсифікації виробництва. Принципи соціальної справедливості також вимагають забезпечення всіх працюючих рівними пільгами та компенсаціями в разі невідповідності умов праці. Як це зробити, особливо, коли в реальних умовах виробництва працюючі можуть піддаватись впливу одночасно кількох шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Для об‘єктивної оцінки умов праці на виробництві проводиться атестація робочих місць. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 1.09.1992 р. атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Основна мета атестації полягає у врегулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці. Результати атестації використовуються для цілеспрямованої і планомірної роботи, спрямованої на покращення умов праці, а також для надання пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством, таких, як скорочена тривалість робочого часу, додаткова оплачувана відпустку, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі.

Для проведення атестації робочих місць та встановлення пріоритету в проведенні оздоровчих заходів використовується “Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 27.12.2001 р. № 528.

Ступінь шкідливості умов праці встановлюється за величиною перевищення граничнодопустимих концентрацій шкідливих речовин; класом та ступенем шкідливості чинників біологічного походження; залежно від величин перевищення чинних нормативів шуму, вібрації, інфра- та ультразвуку; за показником мікроклімату, який отримав найвищий ступінь шкідливості з врахуванням категорії важкості праці за рівнем енергозатрат, або за інтегральним показником теплового навантаження середовища; за величиною перевищення граничнодопустимих рівнів електромагнітних полів та випромінювань; за параметрами радіаційного фактора відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97); за показниками природного та штучного освітлення; за величиною недодержання необхідної кількості іонів повітря і показника їх полярності.

Оцінка важкості трудового процесу здійснюється на підставі обліку фізичного динамічного навантаження, маси вантажу, що піднімається і переміщується, загального числа стереотипних робочих рухів, величини статичного навантаження, робочої пози, ступеню нахилу корпусу, переміщень в просторі.

Оцінка напруженості трудового процесу здійснюється на підставі обліку факторів, що характеризують напруженість праці, а саме, інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи.

Згідно гігієнічної класифікації робота в умовах перевищення гігієнічних нормативів (3 та 4 клас умов праці) може бути дозволена тільки при застосуванні засобів колективного та індивідуального захисту і скороченні часу дії шкідливих виробничих факторів (захист часом). Робота в небезпечних (екстремальних) умовах праці (4 клас) не дозволяється, за винятком ліквідації аварій, проведення екстрених робіт для попередження аварійних ситуацій. Ця робота повинна виконуватись у відповідних засобах індивідуального захисту та регламентованих режимах виконання робіт.

Оскільки умови праці визначають ступінь захворюваності працюючих, як професійної, так ї виробничозумовленої, тому контроль показників захворюваності також може відігравати важливу роль у поліпшенні умов праці. З цією метою використовують поняття професійної захворюваності.

Професійна захворюваність – це показник числа виявлених вперше протягом

року хворих із професійними захворюваннями і отруєннями, розрахований на 100, 1000, 10000, 100000 працюючих, які зазнають впливу шкідливих виробничих факторів.







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 712. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия