Студопедия — Характеристика основних класів бухгалтерського програмного забезпечення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика основних класів бухгалтерського програмного забезпечення






 

Класифікація бухгалтерських програмних продуктів:

1 За способом створення:

а) програма, написана штатним програмістом;

б) програма, створена на замовлення;

в) універсальна програма.

2 За об’єктами обліку:

а) програма для ведення домашньої бухгалтерії;

б) програма для малих підприємств;

в) програма для середніх підприємств;

г) програма для великих підприємств;

д) програмні продукти для багатогалузевих корпорацій.

3 За способом реалізації бухгалтерських функцій:

а) програми, в яких перевага надається ручному введенню операцій;

б) програми, в яких перевага надається введенню операцій за шаблонами.

4 За комплексністю виконуваних функцій:

а) інтегровані програми зведеного обліку;

б) окремі АРМ;

в) комплекси пов’язаних АРМ;

5 За призначенням:

а) програми для ведення бухгалтерського обліку;

б) фінансово-аналітичні системи;

в) програми для автоматизації управлінської діяльності, що містять модуль бухгалтерського обліку;

г) правові бази даних.

 

Характеристика основних класів бухгалтерського програмного
забезпечення

Програми для ведення домашньої бухгалтерії. Персональний комп’ютер можна використовувати для обліку власних доходів і витрат, планування сімейного бюджету (включно з довгостроковими вкладеннями), складання податкових декларацій. Всі ці питання поступово стають актуальними для значної частини населення.

До даного класу відносять такі програми:

- «1С: Деньги» фірми «1С»;

- MS Money (Microsoft).

Міні-бухгалтерія. До цього класу належать програми, які використовуються одним або кількома працівниками в бухгалтеріях невеликих підприємств. Такі програми не мають чіткої спеціалізації за ділянками обліку. Вони реалізують функції ведення синтетичного і сумового аналітичного обліку, дозволяють вводити господарські операції та обробляти їх (сортувати, здійснювати пошук необхідної інформації тощо), формувати невеликий набір первинних документів та звітних форм.

- «1С: Бухгалтерия (базовая версия)» («1С»);

- «Инфин-бухгалтерия» («Инфин»);

- Програма «Ажур» («Терцет»);

- «Соло для бухгалтера с компьютером» («Баланс-центр»).

Універсальні бухгалтерські системи (міді-бухгалтерія). До цього класу належать програмні продукти, орієнтовані на бухгалтерії малих та середніх підприємств, які в спрощеному варіанті забезпечують ведення всіх ділянок обліку. Такі системи поєднують облікові функції, в тому числі й функції кількісного обліку в межах однієї програми і, як правило, розраховані для роботи на одному комп’ютері. Винятком є розрахунок заробітної плати, який виконується окремо. Деякі програми цього класу призначені для роботи на кількох комп’ютерах в локальній мережі.

- «ГРАН-БУХ» («Гранит-Центр);

- «1С: Бухгалтерия».

Локальні автоматизовані робочі місця (АРМ). Такі програми призначені для виконання окремих облікових завдань (обліку праці і заробітної плати, основних засобів, товарно-матеріальних цінностей тощо), вони охоплюють окремі ділянки бухгалтерії і, як правило, не пов’язані між собою. АРМ мають високий рівень спеціалізації і тому можуть ефективно комп’ютеризувати окремі частини бухгалтерії без виходу на зведену звітність.

- «1С: Зарплата», «1С: Торговля», «1С: Расчет».

- «Інвентаризация», «Зарплата» («Инфин»).

Комплекси пов’язаних АРМ – програмні продукти, орієнтовані на використання в бухгалтеріях з кількістю працівників більше восьми при чіткому розподілі функцій між ними, які складаються із набору АРМ, кожне з яких реалізує функції окремих ділянок обліку. Кожна така програма розрахована на специфіку облікових робіт і орієнтована на персонал з невисокою бухгалтерською і комп’ютерною кваліфікацією. Як правило, комплекси АРМ підтримують розгорнутий аналітичний облік, мають глибоку спеціалізацію і встановлені на окремих комп’ютерах. Комплекс містить засоби об’єднання даних з різних АРМ, які необхідні для отримання синтетичних вихідних звітних форм. Поєднання даних здійснюється за допомогою спеціалізованого центрального модуля – Головної книги. При об’єднанні даних обмін інформацією може здійснюватись як за допомогою дискет, так і в локальній мережі. Кожне автоматизоване робоче місце повноцінно реалізує функції конкретної ділянки обліку, має розвинуту систему налагодження на чинне законодавство.

- «Парус» («Парус»);

- «БЭСТ – 4» («Интеллект-Сервис»).

Управлінські системи. До цього класу належать функціонально повні системи організаційного управління з елементами бухгалтерського обліку, планування, діловодства, а також модулями прийняття рішень і деякими іншими. Бухгалтерська складова програми в даному випадку не є головною. Більш важливим є взаємозв’язок всіх складових системи, можливість ефективного управління підприємством, допомога у вирішенні головної задачі бізнесу – отриманні прибутку:

- «Галактика» («Галактика»);

- «АККОРД» («Атлант-Информ»).

Фінансово-аналітичні системи – клас програм фінансового аналізу на основі бухгалтерських даних, за допомогою яких комп’ютеризують задачі зовнішнього і внутрішнього аудиту:

- «1С: АФС»;

- «Інвестор», «Аналітик», «Економічний аналіз і прогноз діяльності підприємства» («Инек»).

Правові бази даних – клас програм, до яких належать упорядковані довідникові системи, що містять підібрані в тематичному або хронологічному порядку законодавчі акти з питань податків, бухгалтерського обліку тощо. Ці системи дозволяють швидко знаходити потрібні документи, оперативно відстежувати зміни та доповнення до них, але вони мають лише непряме відношення до бухгалтерських програм. Хоча ця категорія програмного забезпечення була створена, перш за все, як допомога юристам, значна її частина орієнтована на таких користувачів як бухгалтери, фінансисти, економісти:

- «Гроссбух»;

- «Бизнес-эксперт».

Слід зазначити, що хоча наведений перелік категорій програм є корисним для уявлення про основні класи бухгалтерського програмного забезпечення, що пропонуються на конкурсах бухгалтерських програм, він склався стихійно і в силу цього непридатний для наукової класифікації бухгалтерського програмного забезпечення за певними ознаками та вибору оптимальних програм.

 

Вплив розміру підприємства на вибір програми. Існує залежність між масштабом підприємства й типом застосовуваних у КСБО інформаційних технологій (рис. 2).

У літературі зустрічається показник інтенсивності інформаційного потоку бухгалтерської інформації – число проведень за день. Відповідно до цього показника розрізняють підприємства: малі – до 10 проведень у день, середні – до 100 проведень у день і великі – понад 100 проведень у день.

 

Рисунок 2 – Схема залежності між масштабом підприємства
і класом КСБО

 

Інший принцип розподілу – чисельність працівників бухгалтерії: малі підприємства – до 3 чоловік, середні підприємства – до 30 чоловік, великі підприємства – понад 30 чоловік.

Чим менше масштаб підприємства, тим відносно «простіше» бухгалтерський облік, менше інтенсивність інформаційних потоків. Для цього класу систем є потреба в нескладних (а отже, недорогих) інформаційних технологіях. Для великих підприємств КСБО є невід’ємною частиною ІС підприємства, тому інформаційні технології КСБО «диктуються» ІС підприємства. Найбільший простір для вибору інформаційних технологій існує при створенні КСБО середніх і деяких великих підприємств.

Вибираючи програмне забезпечення для бухгалтерії, важливо дотримуватися таких рекомендацій. Якщо бухгалтерію підприємства ведуть 1–2 бухгалтери і немає аналітичного обліку за більшістю синтетичних рахунків, то, скоріше за все, для створення КСБО потрібна мала бухгалтерська програма. Якщо в бухгалтерії працюють 3–9 обліковців, ведеться розвинутий аналітичний облік за різними групами рахунків, необхідні оперативні дані, наприклад, про витрати і залишки матеріалів у підрозділах, резервування товарів, взаєморозрахунки з контрагентами, – для комп’ютеризації бухгалтерського обліку потрібна універсальна бухгалтерська програми. Якщо ж об’єкт комп’ютеризації – велике промислове підприємство із чисельністю бухгалтерії – 10–30 чоловік і більше, з яскраво вираженою спеціалізацією діяльності, яка відображається у специфікації бухгалтерського обліку, то можна стверджувати, що у такому разі потрібна управлінська програмна система.

Такі програми відзначаються великою складністю і високою ціною. При впровадженні вони потребують індивідуального налагодження і супроводу для кожного клієнта, а також наявності кваліфікованого системного адміністратора. Система має забезпечувати безперервну роботу на 50–60 АРМ і підтримувати потужну базу даних, організовану за допомогою сучасного програмного забезпечення. Вимоги до комп’ютерів на окремих АРМ мають бути мінімальними, а програмна система має бути здатна до розширення функціональних можливостей і переліку облікових даних, що обробляються.

 

Вимоги до КСБО залежно від масштабу підприємства

1 Малі підприємства:

а) уніфікована форма подання даних;

б) єдине програмне середовище;

в) вбудовані програмно-орієнтовані інструментальні засоби;

г) функціонування в одноранговій мережі або в мережі персональних комп’ютерів з виділеним сервером;

д) можливість простої взаємодії зі стандартним офісним програмним забезпеченням.

2 Середні підприємства:

а) побудова системи у вигляді повного функціонального набору спеціалізованих за ділянками обліку програмних модулів;

б) можливість розвитку функцій системи за рахунок професійних коштів розробки;

в) функціонування в мережі персональних комп’ютерів з виділеним сервером;

г) функції розмежування прав доступу користувачів до даних;

д) можливість взаємодії із програмним забезпеченням інших виробників.

3 Великі підприємства:

а) можливість функціонування і в неоднорідних мережах; незалежність у виборі користувачів апаратних засобів, операційних систем і СУБД;

б) побудова системи з повним набором функцій;

в) розвинуті функції розмежування прав доступу до даних і авторизації дій, що виконуються користувачем;

г) розмежування функцій бухгалтерського, оперативно-технічного і статистичного обліку; взаємодія з підсистемами планування, аналізу і підготовки виробництва;

д) можливість взаємодії із програмним забезпеченням інших виробників.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 2753. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия