Студопедия — Робота з довідниками
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Робота з довідниками






 

У програмі «1С:Предприятие» довідники служать для збереження умовно-постійної інформації. Також довідники звичайно використовуються для формування списків можливих значень субконто, тобто для організації аналітичного обліку.

Якщо для поточного довідника в меню «Действия» встановлений показ у вигляді ієрархічного списку, то в крайній лівій графі таблиці довідника виводяться умовні знаки, що позначають тип рядка:

– рядок є елементом довідника;

– рядок відповідає групі елементів;

– рядок містить назву групи, відкритої для перегляду.

Крім того, у довіднику можуть бути присутні «закреслені» умовні знаки , , , що позначають позначені на видалення елементи і групи довідника.

Якщо довідник відображається не у виді ієрархічного списку, а «лінійно», заголовки груп і елементи довідника в таблиці видаються «упереміш» і відрізняються тільки кольором знака в крайній лівій графі: для заголовків груп знак має жовтий колір, для звичайних елементів – блакитний.

Якщо це не заборонено, довідник може бути відредагований у процесі роботи: можуть уводитися нові записи, редагуватися чи видалятися існуючі.

Якщо для багаторівневого довідника відключений показ у вигляді ієрархічного списку (пункт «Иерархический список» меню «Действия» головного меню програми), введення нового елемента в довідник заборонено.

 

Копіювання елемента довідника

 

Новий елемент чи групи можуть бути введені в довідник шляхом копіювання вже існуючого елемента чи групи. Для цього помістіть курсор на рядок з елементом чи групою, що будуть використовуватися як зразок, і виконайте одну з таких дій:

- натисніть клавішу F9;

- натисніть мишею кнопку на панелі інструментів вікна довідника;

- виберіть пункт «Копировать» у меню «Действия» головного меню програми.

Пошук у довіднику

 

Для пошуку потрібної інформації в довіднику існує кілька способів, що будуть описані нижче.

Для швидкого переходу до потрібного рядка довідника можна використовувати режим швидкого пошуку.

Для виконання швидкого пошуку необхідно клавішами чи мишею помістити курсор у ту графу довідника, у якій необхідно знайти яке-небудь значення, і просто набирати на клавіатурі шукане значення.

У випадку виявлення першого введеного символу він відображається в рамці в нижній частині графи, а курсор встановлюється в той осередок довідника, перші символи значення якого збігаються із введеними. Останній уведений символ можна видалити з рядка пошуку, натиснувши клавішу Backspace.

Найбільш широкими можливостями володіє режим довільного пошуку. Довільний пошук призначений для пошуку в списку конкретного значення одного з існуючих у системі типів даних.

Щоб почати пошук:

- натисніть клавіші Ctrl+F3;

- виберіть пункт «Поиск» à «Искать» меню «Действия» головного меню програми;

- скористайтеся кнопкою панелі інструментів.

На екран буде виданий діалог для установки параметрів пошуку.

У даному вікні для пошуку інформації потрібно вказати:

- шукану інформацію;

- якого типу інформацію необхідно знайти. При натисканні на кнопку буде відкритий список типів значень.

- напрямок пошуку – «Уперед – Назад – З початку».

- кількість стовпчиків, по яких потрібно зробити пошук («По одной колонке» чи по всіх колонках).

- чи потрібно розрізняти прописні і малі літери («Различать регистры»).

Якщо значення, зазначене в полі шаблона пошуку, знайдено в списку, курсор буде встановлений в осередок зі знайденим значенням. Якщо значення не знайдене – буде видане відповідне повідомлення. Якщо значень, зазначених як шаблон пошуку, у списку декілька, то курсор установлюється на першому, що зустрілося (відповідно до напрямку пошуку) значенні.

Також для пошуку вперед та назад можна використовувати кнопки і панелі інструментів.

 

Короткий огляд довідників

«Фирмы». Назва, а також основні дані про організацію, від імені якої ведеться облік у конфігурації, зберігається в довіднику «Фирмы». Якщо в конфігурації увімкнений режим ведення обліку від імені декількох фірм, то в цьому довіднику буде зберігатися список таких фірм і всі необхідні для обліку дані.

«Номенклатура». Даний довідник призначений для збереження списку ТМЦ (товарів, продукції, матеріалів і ін.), послуг, що виконуються і одержуються. Він використовується як для заповнення документів, так і для ведення аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках 20, 22, 26, 28 і ін.

Для зручності пошуку інформації довідник реалізований трьохрівневим, тобто ТМЦ у ньому можна поєднувати в довільні групи і підгрупи. У нижній частині вікна довідника виводяться ціни з і без ПДВ для обраного елемента.

З допомогою кнопки «Открыть партии» можна переглянути список усіх партій ТМЦ, на яких в даний момент установлений курсор.

«Контрагенты». Довідник «Контрагенты» містить інформацію про всіх контрагентів підприємства – постачальників, покупців, тобто про всіх юридичних і фізичних осіб, з якими організація вступає в різного роду відносини. Довідник використовується як при виписці первинних документів, так і для ведення аналітичного обліку на рахунках 36, 37, 63 і ін.

Довідник має трьохрівневу структуру.

«Необоротные активы». Довідник призначений для збереження списку об’єктів основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, інших необоротних активів і використовується як при редагуванні документів, так і для ведення аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках.

Довідник має трьохрівневу структуру. Рекомендується створити групу об’єктів основних засобів і інших необоротних матеріальних активів, групу об’єктів нематеріальних активів і групу об’єктів інших активів.

«Состав продукции». Довідник підлеглий довіднику «Номенклатура». Для кожного ТМЦ із установленим видом «Продукция» довідник «Состав продукции» містить список матеріалів і інших витрат, що звичайно йдуть на виробництво зазначеного ТМЦ. Крім стандартного меню, довідник може бути відкритий за допомогою кнопки «Состав продукции» при редагуванні ТМЦ виду «Продукция».

«Партии». Довідник підлеглий довіднику «Номенклатура». У ньому зберігається список партій ТМЦ. У випадку використання методу обліку «По партиям» записи в довіднику створюються автоматично – при проведенні прибуткових документів таких, як «Приходная накладная» чи «Калькуляция». У випадку виду обліку ТМЦ за середньозваженою ціною в довіднику існує тільки одна партія «Партия по умолчанию», по якій і ведеться весь облік.

«Единицы измерения». Для збереження одиниць виміру ТМЦ у типовій конфігурації використовується довідник «Единицы измерения», підлеглий довіднику «Номенклатура». Для редагування довідника спочатку варто відкрити довідник «Номенклатура», і вибрати ТМЦ, одиниці виміру якого потрібно редагувати, а потім відкрити довідник «Единицы измерения».

«Валюты». Довідник призначений для збереження списку валют і їхніх курсів, а також використовується при формуванні бухгалтерських проводок по рахунках, для яких встановлена ознака ведення валютного обліку.

«Денежные счета». Довідник підлеглий довіднику «Контрагенты» і призначений для збереження списку рахунків контрагента для здійснення їм розрахунків у безготівковому порядку.

«Места хранения». Для ведення списку місць збереження матеріально-виробничих запасів (основних засобів, нематеріальних активів, матеріалів) організації в Типовій конфігурації передбачений довідник «Места хранения».

Даний довідник використовується як при виписці первинних документів, так і для ведення аналітичного обліку на рахунках 10, 11, 12, 20, 26, 28 і ін.

Кожен елемент довідника характеризується типом місця збереження - є це склад, чи матеріально-відповідальна особа, за яким значиться конкретний об’єкт обліку, а також власне найменуванням місця збереження.

«Счета нашей фирмы». Довідник «Счета нашей фирмы» призначений для збереження списку всіх місць, де можуть зберігатися готівкові і безготівкові кошти, тобто містить інформацію про всі розрахункові рахунки організації, валютні рахунки і каси (тобто наявні рахунки).

Довідник використовується як для редагування документів, так і для ведення аналітичного обліку по таких рахунках бухгалтерського обліку: 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», «ВЛ» «Балансова вартість валюти (податковий облік)».

Довідник реалізований як дворівневий. У довіднику рекомендується створити три групи: для розрахункових рахунків у гривнях, для розрахункових рахунків у валюті і для наявних рахунків (кас).

«Сотрудники». Довідник призначений для збереження інформації про співробітників, що працюють в організації. Він використовується як при виписці первинних документів, так і для ведення аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках: 37.2 «Розрахунки з підзвітними особами», 37.7.3 «Розрахунки з робітниками та службовцями по інших операціях» і 66 «Розрахунки по оплаті праці».

«Валовые доходы/расходы». Довідник використовується для ведення аналітичного обліку по забалансових рахунках «ВР» «Валові витрати» і «ВД» «Валові доходи».

Довідник має 3 рівні підлеглості. На верхньому рівні знаходяться групи «Валовые расходы», «Валовые доходы» і елемент «НеДоход
НеИздержка»
. Довідник організований відповідно до структури Декларації про прибуток. У дужках після найменування елемента зазначений розділ (стаття) декларації. Якщо в кожній проводці по рахунках ВР, ВД у кожнім документі Ви правильно вказуєте статтю з цього довідника, то декларація про прибуток сформується автоматично.

«Виды затрат». Довідник містить список видів витрат. Використовується як при редагуванні документів, так і для ведення аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках: 23, 39, 80, 81, 82, 83, 84,85, 91, 92, 93, 94.1, 94.4, 94.5, 94.6, 94.7, 94.8, 94.9, 95, 96, 97.4, 97.5, 97.6, 97.7, 97.8, 97.9, 98, 99.

Довідник має трьохрівневу структуру. Для кожного елемента довідника варто ввести найменування і вказати бухгалтерський рахунок, на який наприкінці місяця будуть списуватися суми витрат по даній статті, як об’єкта аналітики рахунків класу 8. Ця інформація буде використовуватися при проведенні документа «Финансовые результаты» у режимі «Закрытие элементов затрат». Як такий рахунок може бути обраний один з перелічених нижче рахунків: 23, 91, 92, 93, 94. Якщо підприємство не використовує рахунка класу 9, значення даного реквізиту може бути не заповнено.

«Виды деятельности». Дана програма дозволяє вести облік усіх доходів і витрат організації в розрізі декількох видів діяльності. Усі види діяльності організації перелічуються в довіднику «Виды деятельности».

Для роздільного обліку витрат по видах продукції, що випускається, на рахунку 23 «Производство» у конфігурації ведеться аналітичний облік по субконто «Виды деятельности». Аналогічно організоване ведення аналітичного обліку на рахунках обліку матеріальних витрат організації, витрат і доходів від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності і фінансових результатів.

«Налоги и отчисления». Довідник містить список податків, відрахувань, зборів у різні державні цільові фонди, а також додаткову інформацію про кожен вид відрахувань і податків: ставку, межу, організацію-одержувача, її розрахунковий рахунок, типовий зміст платежу, рахунок обліку розрахунків і ін. Довідник використовується для автоматичного розрахунку сум податків і відрахувань, при редагуванні документів, а також для ведення аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках 17, 54, 64, 65.

Кожен елемент довідника характеризується унікальним текстовим кодом і набором реквізитів.

 

4.3 Константи та їх призначення

 

Константи в системі «1С: Підприємство» служать для збереження інформації, що або зовсім не змінюється в процесі функціонування системи, або змінюється досить рідко. Найбільш простий приклад подібної інформації – назва організації, що, як правило, не міняється.

Зручність використання констант полягає в тому, що в них один раз заноситься яка-небудь інформація, що потім може багаторазово використовуватися в процесі роботи. При яких-небудь змінах константи, усі зміни автоматично будуть відбиті в тих місцях, де вона використовується.

Можна створити практично необмежену кількість констант для збереження будь-якої потрібної інформації.

Вікно списку констант

 

Уся робота з константами ведеться в спеціальному вікні «Список констант». Це вікно може бути викликано:

- кнопкою панелі інструментів;

- через системне меню «Операции» вибором пункту «Константы».

Вікно списку констант являє собою таблицю, що складається з трьох стовпчиків (граф):

«Код» – короткі найменування констант;

«Наименование» – розшифровка короткого найменування константи;

«Значение» – саме значення константи.

Бухгалтер може тільки коректувати значення констант у списку.

Щоб змінити значення константи, необхідно:

- установити курсор в осередок таблиці, що містить змінюване значення;

- натиснути клавішу Enter чи Shift + Enter (осередок переключиться в режим редагування й у ньому з’явиться текстовий курсор у виді миготливої вертикальної смужки);

- внести зміни;

- натиснути клавішу Enter для виходу з режиму редагування.

 

Робота з історією значення константи

 

Іноді в процесі роботи виникає необхідність використання констант, значення яких змінюються відповідно до законодавства (ставка податків і т. д.). Подібні константи називаються періодичними. У цьому випадку в списку констант зберігається не тільки саме останнє значення константи, але й усі що раніше існували значення з датами їхнього введення. Подібний механізм дозволяє одержувати значення такої константи, що існувало на будь-яку дату.

Для перегляду історії значення константи необхідно встати на рядок з потрібною константою і виконати одну з таких дій: клавіша F5, натиснути кнопку .

Вікно історії значення константи являє собою таблицю, що складається з двох стовпчиків – дата і значення константи на цю дату. Записи в таблиці сортуються по даті.

Зміна історії значення константи може проводитися двома способами:

- введенням нового значення константи в списку констант;

- введенням і коректуванням рядків у вікні історії значення константи.

 

Помічник заповнення констант

 

Роботу з програмою «1С» по автоматизації підприємства потрібно починати з заповнення констант. Зробити це можна, послідовно переглянувши список усіх констант і всі довідники, і ввівши, де потрібно, інформацію, що відповідає вашому підприємству. Але такий шлях вимагає дуже багато часу, крім того, у процесі роботи можуть виникнути помилки (можна пропустити якусь константу і т. д.). Тому для настроювання програми краще користуватись передбаченим саме для цих цілей «Помощником заполнения констант» – меню «Помощь» à «Помощник заполнения констант».

У результаті виконаних дій на екрані з’явиться перше вікно Помічника. У цьому вікні розміщені три кнопки: «Назад», «Дальше», «Отмена» і прапорець «Показывать при запуске», що дозволяє виводити вікно Помічника на екран при кожному запуску програми.

Друге вікно Помічника призначене для введення інформації про підприємство. У цьому вікні зібрані поля для введення потрібної інформації. У кожному полі є кнопка з трьома крапками. Дана кнопка показує на те, що під час редагування цього параметра відбувається звертання до відповідного довідника. Заповнивши інформацію в другому вікні, натискаємо кнопку «Дальше» і так до того моменту, поки не заповнимо всю необхідну інформацію: «Значения по умолчанию», «Учётная политика», «Служебные параметры», «Параметры, определяющие интерфейс пользователя», «Периодические значения».

Під час роботи з Помічником потрібно бути уважним, тому що від правильного заповнення всіх реквізитів залежить робота програми. Звертайте увагу на підказки між полями введення.

 

4.4 Робота з журналами

 

Журнал призначений для збереження і роботи з документами в системі «1С: Предприятие». Кількість журналів, їхній зовнішній вигляд і види документів, що зберігаються в них, визначається в Конфігураторі.

Крім користувальницьких у системі «1С: Предприятие» існують 2 системних журнали.

«Полный» журнал дозволяє працювати з усіма документами будь-яких видів, що існують у системі (у межах призначених користувачу прав доступу). Його зовнішній вигляд задається системою і не може бути змінений.

Журнал «Прочие» використовується для роботи з документами, для яких у процесі опису конфігурації не зазначений конкретний користувальницький журнал. Його зовнішній вигляд також задається системою і не може бути змінений.

 

Інтервал видимості

 

При великій кількості документів, що знаходяться в журналі (особливо це стосується системних журналів), перегляд журналу для пошуку потрібного документа може зайняти багато часу. У цьому випадку буває корисно обмежити обсяг перегляду записів у журналі. Інтервал видимості визначає, за який період часу будуть видні документи при перегляді журналу. Поточний інтервал видимості виводиться в заголовку вікна журналу в дужках після назви журналу.

Інтервал видимості встановлюється двома способами – автоматично і вручну.

Коли вікно з журналом викликається на екран, інтервал видимості автоматично встановлюється таким, як визначено в настроюванні параметрів журналу (пункт «Параметры» меню «Сервис» головного меню програми).

Для зміни інтервалу видимості записів журналу необхідно:

- вибрати пункт «Интервал» з меню «Действия» головного меню програми;

- натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу.

На екран буде виданий запит «Параметры журнала».

У відповідних полях цього запиту необхідно вказати початкову і кінцеву дати інтервалу видимості документів. Замість уведення дати вручну натисканням кнопки можна викликати календар для вибору потрібної дати мишкою. Після введення дат для установки інтервалу варто натиснути кнопку «ОК».

При перегляді журналу будуть видні тільки ті документи, дати яких попадають у встановлений інтервал.

Вставка рядка

 

При введенні нового рядка в табличну частину документа він додається в кінець. Однак існує можливість вставити рядок у визначене місце табличної частини документа. Для цього потрібно помістити курсор на той рядок, перед яким ви хочете вставити новий рядок і вибрати пункт «Вставить строку» з меню «Действия» головного меню програми. Новому рядку буде привласнений номер того рядка, на якому стояв курсор. Після закінчення введення рядка інші рядки будуть зміщені вниз і відповідно перенумеровані.

 

Видалення (помітка на видалення) документів

 

Якщо це передбачається в конкретній конфігурації і якщо це визначено параметром «Режим удаления объектов» (пункт «Параметры» меню «Сервис», закладка «Общие»), система підтримує посилальну цілісність інформаційної бази. Це значить, що в цьому режимі не проводиться безпосереднє видалення таких об’єктів системи, як елементи довідника і документи, при цьому можливо лише установити помітку на видалення об’єкта, але не видалити його. Власне видалення об’єктів (зокрема, документів) виконується при виконанні відповідної сервісної процедури – пункт «Удаление помеченных объектов» меню «Операции», якщо ця операція доступна конкретному кінцевому користувачу.

У якому режимі – безпосереднього видалення чи помітки на видалення – працює система, легко визначити за назвою пункту меню «Действия» (відповідно «Удалить» чи «Пометить на удаление»).

Для помітки на видалення (видалення) документа необхідно:

- відкрити журнал, у якому відображаються документи потрібного виду. Це може бути повний журнал, у якому відображаються усі введені документи, чи який-небудь визначений журнал;

- помістити курсор на рядок з документом, що видаляється;

- натиснути клавішу Del чи натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу, чи вибрати пункт «Удалить» у меню «Действия» головного меню програми.

Після відповіді «Так» на запит про видалення запису документ буде вилучений (позначений на видалення). Позначений на видалення документ позначається перекресленим значком у крайній лівій графі таблиці журналу.

 

Скасування помітки на видалення документа

 

Для скасування помітки на видалення документа відкрийте журнал, у якому відображаються документи потрібного виду, помістіть курсор на рядок із раніше позначеним документом і:

- натисніть клавішу Del;

- натисніть мишею кнопку на панелі інструментів вікна журналу документів;

- виберіть пункт «Отменить пометку на удаление» у меню «Действия» головного меню програми.

Після відповіді «Так» на запит про скасування помітки на видалення документ буде «відновлений». Це буде відбито в зміні умовного значка в крайній лівій графі таблиці.

 

Введення документа на підставі

 

Система «1С: Предприятие» має можливість копіювати інформацію з документа одного виду в документ іншого виду. У цьому випадку для введення нових документів можна використовувати механізм «введення на підставі». Цей механізм дозволяє, наприклад, створити видаткову накладну, перенести до неї інформацію з раніше виписаного рахунка.

Для введення документа «на підставі» іншого документа потрібно при роботі в журналі установити курсор на документ-підставу і:

- натиснути клавіші Alt + F9;

- натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу;

- вибрати пункт «Ввести на основании» у меню «Действия» головного меню програми.

На екран буде виданий список видів документів. У ньому необхідно клавішами чи мишею вибрати найменування потрібного виду документів і натиснути кнопку «ОК». Після цього на екран буде виданий діалог для введення нового документа обраного виду, у якому реквізити будуть заповнені інформацією, скопійованою з документа-підстави.

Новому документу привласнюється черговий порядковий номер. Як дата документа буде проставлена робоча дата, встановлена в загальних параметрах. У будь-якому випадку, запропоновані програмою номер і дату документа можна змінити.

Коректування реквізитів документа відбуваються за загальними правилами.

 

Проведення документа

 

Проведенням документа називається дія, що виконує зміни інших даних системи на підставі інформації документа.

При натисканні кнопки форми документа, для якої визначене проведення документа (звичайно це кнопка «ОК» чи «Провести»), на екран видається запит необхідності проведення документа.

Якщо на запит відповісти «Так» – документ буде проведений. У журналі документів проведений документ буде позначений у крайньому лівому стовпчику знаком .

Відповівши «Ні» на запит, ви можете відмовитися від проведення документа прямо зараз, а виконати проведення іншим часом.

 

Скасування проведення документів

 

Для того, щоб зробити документ не проведеним потрібно в меню «Действия» головного меню програми вибрати функцію «Сделать документ не проведённым». Після підтвердження ознака проведеного документа зміниться на .

При скасуванні проведення документа скасовуються всі дії, що він виконав у процесі проведення.

Не проведений документ можна відкоригувати, записати, провести (чи не проводити), а знак у крайньому лівому стовпчику журналу буде правильно відбивати поточний стан документа.

 

Операція і проводки документа

 

Документ бухгалтерського обліку в системі «1С: Підприємство» може автоматично сформувати операцію і занести до неї необхідні проводки. Операція може бути сформована вже при записі документа, а проводки – тільки в момент проведення.

При роботі в журналі документів і у формі документа існує можливість відкрити операцію поточного документа, відкрити журнал проводок для показу проводок поточного документа, а також виконати перехід у журнал операцій і журнал проводок по поточному документі.

 

Операція документа

 

Для того щоб відкрити операцію поточного документа, виконайте одну з таких дій:

- натисніть кнопку панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

- у головному меню програми відкрийте меню «Действия», в цьому меню виберіть пункт «Открыть операцию».

При цьому відкривається форма операції, сформованої документом, на якому стояв курсор у журналі документів, чи який відкритий для перегляду і редагування.

Якщо в конфігурації було заборонене редагування вручну операцій документів, то операція буде відкрита тільки для перегляду. Якщо поточний документ не має операції, дана дія буде недоступна.

 

Проводки операції документа

 

Для того щоб відкрити проводки операції документа, виконайте одну з таких дій:

- натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

- в головному меню програми відкрийте меню «Действия», у цьому меню виберіть пункт «Проводки операции».

При цьому буде відкрите окреме вікно для відображення проводок операції поточного документа чи журналу документа, відкритого у формі. Список проводок буде журналом проводок, що містять проводки однієї операції. Вид цього журналу визначається в конфігурації.

При відкритті з журналу документів проводки у вікні будуть «синхронізовані» з журналом документів: при переході по журналу завжди будуть відображатися проводки поточного документа.

 

Перехід у журнал операцій

 

Для того щоб перейти в журнал операцій, виконайте одну з таких дій:

- натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

- виберіть пункт «Действия» – «Перейти в журнал операций» у головному меню програми;

- натисніть клавішу F11.

При цьому відкривається журнал операцій чи активізується, якщо він уже відкритий. У журналі операцій курсор установлюється на операцію, сформовану поточним документом.

 

Перехід у журнал проводок

 

Для того щоб перейти в журнал проводок, виконайте одну з таких дій:

- натисніть кнопку на панелі інструментів вікна чи журналу форми документа;

- в головному меню програми відкрийте меню «Действия», у цьому меню виберіть пункт «Перейти в журнал проводок»;

- натисніть клавішу F12.

При цьому відкривається журнал проводок чи активізується, якщо він уже відкритий. У журналі проводок курсор установлюється на першу проводку, сформовану поточним документом.

 

Обробка документів

 

Обробка призначена для виконання певних дій над групою документів (операцій), відібраних за деякими ознаками, а також для формування реєстру документів. Обробка відкривається з пункту меню «Сервис» головного меню програми.

У формі обробки встановлюється інтервал, у якому будуть виконуватися дії над документами і операціями. Період задається вибором дати початку періоду і дати закінчення періоду.

Для вибору видів документів, над якими будуть виконуватись певні дії, у формі призначені два списки. Праворуч вказуються назви усіх документів, що існують у конфігурації. У списку «Виды обрабатываемых документов», розміщеному ліворуч, вказуються види документів, над якими передбачається виконати певні дії. Переносити документи з одного списку в інший можна з допомогою подвійного клацання миші або за допомогою кнопок «<-» і «->». Для переносу відразу усіх видів документів існують кнопки «<<=» та «=>>».

Вибірку документів можна обмежити, вказавши рядок-фільтр по коментарю до документа або змісту операції. В цьому випадку оброблятися будуть тільки ті документи (операції), у яких вказаний рядок входить в коментар до документа (або зміст операції). Якщо рядок-фільтр по змісту операції зазначений, то документи, які не мають бухгалтерської операції, не будуть оброблятися.

Крім цього, можна задати фільтр по фірмі, за якою створений документ, і контрагенту в документі. Якщо заданий фільтр по контрагенту, тоді обробляються тільки ті документи, в яких є реквізит «Контрагент» і він співпадає з вказаним в якості фільтра.

Додатково в реквізиті «Обрабатывать документы» можна встановити ознаку обробки тільки проведених / непроведених, позначених / непомічених на видалення чи ж усіх документів. Відібравши документи за допомогою реквізитів, перерахованих вище, можна або сформувати по них реєстр, або виконати над ними одну зі стандартних дій.

Для перевірки правильності встановлених параметрів перед виконанням обробки рекомендується сформувати реєстр документів, скориставшись кнопкою «Сформировать реєстр».

Реєстр буде містити список документів за зазначений період відповідно до встановлених умов. Для кожного документа буде виведена дата, вид документа, номер документа, загальна сума документа, а також додаткова інформація, що характеризує документ. Додаткова інформація специфічна для документів різних видів. Порядок записів у реєстрі відповідає хронологічному порядку документів.

Для виконання групової обробки документів потрібно вибрати необхідну дію зі списку (у реквізиті «Обработка»).

Дією може бути:

- вимикання / вмикання операції по документові;

- проведення (перепроведення) / скасування проведення документа;

- позначка / скасування позначки на видалення.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 1071. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия