Студопедия — Релігії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Релігії






1. Анімізм – містичне уявлення первісних людей, що лежить в основі прадавніх вірувань, згідно з яким кожна річ має свого духу, душу; одухотворення сил і явищ природи.

2. Волхв – у давніх слов’ян ворожбит, чарівник, маг, провісник.

3. Генотеїзм – форма релігії, в якій є багато богів, але на чолі з одним верховним богом.

4. Двовір’я – поєднання християнства з язичництвом.

5. Демонологія – релігійне вчення про демонів. Походить від первісної віри у злих духів. Демонологія невідривна від релігійної моралі, в якій диявол – джерело і носій гріха.

6. Догмат (з грец.) – основне положення віровчення, обов’язкове для всіх віруючих, визнане як незаперечна істина, вічна і незмінна, яка не підлягає критиці.

7. Жрець – особа, що займається відправою релігійних обрядів у язичників. Жрець здійснював жертвопринесення божеству, стежив за вшануванням богів, доглядав за їх статуями і священними тваринами, молився їм. Жерці звільнялися від будь-яких податків.

8. Забобон – віра в існування надприродних сил та пов’язані з цим перестороги, обмеження, табу тощо; пересуд, повір’я, вигадка.

9. Заклинання – давній магічний обряд – усталена словесна формула, що має магічну силу, замовлення.

10. Замовляння – за повір’ями – магічні слова, вислови, що мають чаклунську силу і якими замовляють кого-небудь або що-небудь.

11. Зелені свята (Зелена неділя, Трійця) – давнє народне, пізніше поєднане з православним свято, яке відзначалось через 50 днів після Великодня і супроводжувалось численними обрядодіями, в т.ч. – прикрашанням житла та обійстя гілками зелені.

12. Ідол – у язичників – статуя, що зображає бога, божок, предмет поклоніння. З християнізацією набуло негативного відтінку як обєкт безрозсудливого сліпого поклоніння.

13. Індуїзм – європейський термін для означення групи близьких між собою релігій, які певною мірою продовжили ведизм і брамінізм.

14. Іслам (мусульманство, магометанство) – одна з трьох (поряд з буддизмом і християнством) світових релігій. Виник в Аравії на початку VII ст. Засновник – меккський купець Мухаммед, якого мусульмани вважають найвищим пророком. Священна книга ісламу – Коран. Визнання єдиним богом Аллаха. Вчення про цілковиту залежність усього існуючого від волі Бога. У культурі ісламу велике значення мають ходіння на прощу до святих місць, релігійні свята (особливо байрам), дотримання постів (рамазан та ін.).

15. Іудаїзм – одна з національних, монотеїстичних релігій, поширена переважно серед євреїв. Формування іудаїзму починається наприкінці II – на початку І тис. до н.е., коли культ Яхве, Бога племені Іуди (одного з 12 племен ізраїльського народу), відіграв головну роль у становленні давньоєврейської держави, з часом перетворився на загальнодержавний культ, а згодом –– і культ єдиного Бога. Вірування іудаїзму викладено в Старому завіті і Талмуді.

16. Капище – язичницька культова споруда у слов’ян, первісно – двоскатний оздоблений дашок, споруджений над ідолом, пізніше – весь майданчик, де було святилище.

17. Коран (араб., «читання») – священна книга мусульман; збірник релігійно-догматичних, міфологічних і правових матеріалів, складений у VII ст.

18. Кумир – статуя, якій поклонялися язичники; ідол; предмет поклоніння.

19. Магія (від грец. – чаклунство, чародійство) – сукупність релігійних уявлень та обрядів, пов’язаних з вірою в надприродну силу, які нібито здатні чудодійно впливати на хід подій у житті людей. Обряди, покликані впливати на людей, духів, явища природи. Магія є складовою частиною всіх релігійних культів.

20. Мольфар – чарівник, чаклун, ворожбит у гуцулів; може мати й негативне значення – відьмак, біс, злий дух.

21. Монотеїзм – те саме, що єдинобожжя, віра в одного бога.

22. Політеізм – многобожжя, віра в існування багатьох індивідуалізованих богів, поклоніння багатьом богам.

23. Релігія – суспільно-культурне явище, погляди та уявлення, в основі яких лежить віра в існування надприродних сил – богів, духів, душ, в їхнє панування над світом; складається з вірувань (міфи, догмати), культу (обряди) та організації (церкви).

24. Сакральний – священний, який стосується релігійного культу й ритуалу.

25. Секта – релігійна громада, що відокремилась від панівної церкви, також – група осіб, що замкнулася в своїх інтересах.

26. Скрижаль – дошка, плита з написаним на ній культовим текстом.

27. Теїзм – релігійно-філософське вчення, що визнає існування Бога як окремої істоти з розумом і волею, що створила світ і керує ним.

28. Тотемізм – одна з перших форм релігійних вірувань у надприродний зв’язок між родовою групою людей і тотемом – твариною чи рослиною – охоронцем цього роду чи племені.

29. Фетишизм – одна з ранніх форм релігійних вірувань – обожнювання предметів і речей.

30. Язичницька релігія (язичництво) – загальне позначення дохристиянських політеїстичних релігій на відміну від монотеїстичних (християнства, магометанства і т. ін.); поганство; система релігійних вірувань, обрядів, свят, вироблених давніми народами, у т.ч. слов’янами до прийняття християнства.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 470. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия