Студопедия — Найвідоміші образи української міфології
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Найвідоміші образи української міфології






1. Аука – дух лісу, що не спить ні взимку, ні влітку; особливо любить паморочити голову людям взимку, відгукуючись відразу з різних сторін.

2. Бабай (від «баба» – тюрк. – чоловік, шановний, турецькою – дід, старий) – нічний злий дух, старець з торбою або з великим мішком, в який він нібито забирав неслухняних дітей.

3. Баба-яга – стара зла (іноді потворна) баба-чарівниця. У народних казках живе серед лісу, в хатці на курячих лапах, і поїдає людей.

4. Бабине літо молоде – за повір’ями починалося після дня Успіня Пресвятої Богородиці (28 серпня за н. ст.) і тривало до 11 вересня н. ст. (день Усікновення голови Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана).

5. Бабине літо старе – за повір’ями починалося 14 вересня за н. ст. (день Церковного новоліття) і тривало до 21 вересня за н. ст. (Різдва Пресвятої Богородиці).

6. Берегині – ефірні створіння, повітряні діви, котрі оберігають людей від упирів, злих духів. Саме слово походить від слова «берег». У нижчій міфології східних слов’ян – жіночий персонаж, добрий дух. Імовірно, берегині – берегині річок, водоймищ, духи, що мають відношення до води. Праслов’яни жили саме на берегах річок і озер, звідси і синонім слова хранителька, тобто та що зберігає, оберігає воду. Вони допомагають людям дістатися до берега цілими і неушкодженими, захищають їх від проказ Водяника, чортів та мар. Берегині з’являються на Русальному тижні, сидять на березі і розчісують свої зелені коси, плетуть вінки, перекидаються в житі, влаштовують хороводи і заманюють до себе молодих хлопців. Після закінчення Русального тижня берегині залишають землю. В день Купали їм влаштовували проводи. У берегинь перетворювалися наречені, що померли до весілля. Кожного хлопця берегині вважали своїм втраченим нареченим і часто зводили їх з розуму своєю красою.

7. Біс – одна з назв Чорнобога, пізніше узагальнена назва злих духів, уявлялися як страшні, із свинячим рилом, довгим хвостом, рогами, мохнаті чудовиська.

8. Богинки – міфічні істоти західних слов’ян страшних зовнішністю: жінки кульгаві, з великою головою, великим животом, кривими ногами і чорними зубами-іклами, які підманюють і крадуть дітей.

9. Болі-бошка – дух лісу, який живе у західних місцях, він завжди неповороткий і у порваній одежі.

10. Болотниця (омутниця, лопатниця) – діва-утоплениця, яка живе на болоті, з чорним волоссям.

11. Боян – міфічний поет – співець давніх слов’ян, від якого йде традиція створення народної поетичної творчості.

12. Бродниця – у давніх слов’ян дух у образі гарної дівчини, що оберігає брід і живе у тихих заводях.

13. Буян – міфічний острів у слов’янському фольклорі.

14. Вирій – за уявленнями давніх слов’ян – теплі краї, рай, де не буває холоду, і куди відлітають пташки.

15. Вій – персонаж української демонології, який найчастіше постає в образі старезного діда з густими й довгими бровами та віями, через які нічого не бачить. Його погляд може бути смертельним для живих істот. Він має згубну, руйнівну силу, яка здатна провалити будинок під землю, а на його місці утворити водоймище. Однак від цієї магічної сили рятує те, що Вій навколо себе нічого не бачить через свої надзвичайно густі та довгі брови й вії. В етнографії висловлюється припущення про те, що саме з цим образом пов’язані повір’я «про недобрі очі та зурочення, згідно з якими від злого погляду все гине чи псується»

16. Водяник – це злий дух, втілення водної стихії як негативного й небезпечного явища. Це перетрансформований образ скинутого з Вирію чорта, який за 40 діб потрапив у водне середовище і за наказом Бога там залишився. Етнографи вважають, що вірування давніх українців у Водяника бере початок з язичницьких уявлень про обожнення всього, пов’язаного з водною стихією. Водяник найчастіше мав вигляд старого діда, покритого водоростями, з довгою бородою і хвостом. Міг перевтілюватися у різні істоти – дитину, козла, собаку, качура, рибу тощо. Вважалося, що його володіння обмежувалися водоймищем. Розгніваний водяник міг наносити людям збитки: розливати річки, руйнувати греблі, млини, топити людей.

17. Див – у слов’янській міфології – зловісна сила у вигляді птаха, що живе в лісі на верхів’ях дерев, а вночі опускається вниз і лякає своїм страшним виглядом і криками, це божество страху і смерті.

18. Дідько – біс, чорт, відьмак.

19. Добро і Зло, міфологічні персонажі, що виступають у дуалістичних міфах, які базуються на протиставленні двох символів – корисних і шкідливих, персонажі українського фольклору.

20. Доля – в української міфології – душі предків, що ототожнюється з поняттям щастя; духовний покровитель людини, зображується як молодий хлопець або гарна весела дівчина. За віруваннями – доля народжується разом з людиною і тримається її до самої смерті. Лиха доля називається недоля.

21. Домовик (домовий) – дух, сторож домашнього майна, який може бути і добрим, і злим, в залежності від характеру хазяїна.

22. Дрьома – вечірній і нічний дух в образі доброї старої жінки з мякими ласкавими руками або в образі маленького чоловічка з тихим заколисуючим голосом.

23. Жар-птиця – у слов’янській міфології – казковий птах, який прилітає з іншого царства – з багатої землі, про яку мріяли древні слов’яни.

24. Желя – богиня скорботи, жалю у древніх слов’ян, яка дбає, щоб не забували померлих предків й щороку їх поминали.

25. Жива (живана, сива) – у східнослов’янській міфології – богиня життя, жіночого щастя та благополуччя.

26. Жива вода (цілюща, свята вода) – за міфологічними уявленнями слов’ян це вода, що має чудодійну силу і може відвернути зло, знищити хворобу, воскресити померлих.

27. Жировик (лизень) – один з багато численних домашніх духів, що любить тепло, а іноді – лизати посуд, звідки й назва.

28. Злидні – у східнослов’янській міфології – злі духи, які приносять у дім нещастя. Вони, маленькі, завжди голодні, з вічним гризьким голодом на обличчі, заморені, у лахмітті старі чоловічки, які сидять на плечах людини й покидають її лише після смерті. Туляться в кутку за піччю. У переносному значенні – бідність (жити у злиднях – жити у бідноті). Злидні часто асоціюються із такими людиноподібними істотами, як Нещастя, Лихо, Біда, Недоля.

29. Ічетик – злий дух із роду водяних чортів.

30. Легот – казковий посланець весни.

31. Лихо – у східнослов'янській міфології злий дух, що уособлює нещастя, біду, горе, недолю, символізує нерозбірливість і несправедливість долі, споріднений до духів Горя-Недолі і Долі. Слово походить від прикметника лишній і визначає того, кого варто уникати. Лихо змальовували як одноокого велетня або як страшну, високу, худорляву, криву, огидну стару-людожерку з одним оком посеред лоба; іноді було зовсім сліпим і володіло чарами. Лихо було досить незграбним, оскільки руйнувало на своєму шляху гори і валило дерева. Воно мешкало у великому будинку посеред лісової хащі або у закинутому вітряку. Замість ліжка використовувало купу кісток (було м’ясоїдним). Цієї нечистої сили стосується приказка «Не буди Лихо, поки воно тихе». Лихо означало біду і приносило самі неприємності. Коли воно знаходилось поряд з людиною, її починали переслідувати усілякі нещастя. Воно могло прив’язатись до цієї людини на усе життя, така людина сама була у цьому винна, тому що була заслабка і не протистояла буденним труднощам. Лихо сідало на шию і заважало в усьому. Коли ж людина робила спробу його втопити, то й сама тонула. Його могла перемогти лише сильна і вольова людина. Також лихо можна було надурити або комусь передати разом з подарунком.

32. Лихоманка – демон хвороби у слов’янській міфології; також – пропасниця, гарячка, малярія.

33. Літавиця – казкова жіноча істота, що зваблює молодих чоловіків.

34. Ліший (лісовий, лісовик, лішак) – дух лісу, який співає без слів, плескає в долоні, аукає, свистить, перекидається вовком, без брів і вій.

35. Мавка, за народними повір’ями – казкова лісова істота, русалка. Мавки (Навка, Нявка) є різновидом русалок, на відміну від яких мали довге лляне волосся. Ім’я Мавки утворено від «навь» (Навка), що значить «втілення смерті». Вони не мають тіла, не відзеркалюються у воді, не мають тіні та спини, тому видно всі нутрощі.

36. Мамун – злий дух, що забирає жінок, морочить людей; також злий дух в образі жінки – спокуса.

37. Марена – постать української міфології; обрядове дерево, прикрашене стрічками, віночками, навколо якого дівчата водять хороводи і танки на весняні, зелені, купальські свята; також: солом’яна фігура в обрядах на народних святах, опудало.

38. Нав – у давньослов’янській міфології дух мертвих, втілення смерті, що існує без плоті.

39. Недоля – злий дух, ворог долі.

40. Нічниці (крикси) – злі демонічні істоти, яким народна уява приписувала здатність відбирати у людини, особливо у маленьких дітей, сон.

41. Нечиста сила (нечистий) – злий дух у західних слов’ян, загальна назва чортів і демонів.

42. Ног (ногуй, нагай, ігон) – давньоруська назва грифона – великого птаха з надприродною силою, що звиває гніздо на 12 дубах.

43. Пекло – у слов’янській міфології підземелля, яке має 12 ярусів, чим більше у людини гріхів – тим глибше провалюється його душа.

44. Перевертень – людина, чаклуванням обернута на тварину або предмет, нечиста сила, що набрала вигляду кого-небудь, чого-небудь.

45. Песиголовець – казкова людиноподібна істота з одним оком, що поїдала людей, циклоп; також – людина, яка втратила людську подобу, – виродка, нелюда, злочинця.

46. Полудниця – ім’я однієї з русалок, яка з’являється в полудень і карає тих, хто в цей час працює. Має вигляд дівчини з косами кольору стиглого жита або старої з розпущеним волоссям у білій сорочці. Полудниця з’являється в полі від 12 до 14 години з серпом у руках; тому вона має ще ім’я Серпушниця. За звичаєм, в полудень слід було відпочивати, лігши в холодку під деревом. Тому, хто порушив цю традицію, затримався в полі, Полудниця починає крутити голову або ставити запитання: як обробляти льон, готувати прядиво, полотно, сорочки тощо. Якщо винуватець не зможе відповісти, вона насилає хвороби. Щоб уникнути покарання, треба якнайдокладніше розповідати з усіма подробицями весь процес роботи, виграючи час. Коли полуденний час скінчиться, Полудниця зникне, так само, як зникають нічні духи зі співом півня.

47. Рарог (раріг, рарашек) – вогняний дух, пов’язаний з культом домашнього вогнища, уявлявся птахом.

48. Русалка – казкова водяна істота в образі гарної дівчини з риб’ячим хвостом. Русалками ставали дівчата, які потонули або померли на Зелені свята. Також і ті, що були заручені і померли перед шлюбом, або й діти, що народилися мертвими або повмирали нехрещеними – так звані страдчата чи потерчата. Русалки (дівчата і жінки-утоплениці) стають дружинами Водяника.

49. Убиясник – міфічна істота українців, чорт, на якого полюють вовки.

50. Хухи – добрі лісові духи, допомагають тим, хто заблукав.

51. Чорт – надприродна істота, що втілює зло, має вигляд темношкірої людини з козячими ногами, хвостом і ріжками; нечиста сила, біс, злий дух, диявол, сатана; персонаж фольклору. Вірили, що чорт водиться у безлюдних місцях, що живе у безоднях, в очереті, в пустелі, у пустках, руїнах і що він може перекидатися на людину, тварину і в різні речі. Вірили, що небезпечно згадувати його по імені; тому, замість слова «чорт», вживали різні назви: дідько, «той, що греблі рве», «той, що не при хаті згадуючи» тощо.

52. Чугайстер – фантастичний образ української демонології – високий чоловік, вищий за смереку, доброзичливий до людей і небезпечний до лісових нявок.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 2427. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия