Студопедия — Народна обрядовість, фольклор
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Народна обрядовість, фольклор






1. Багатий (свят) вечір – поминальний різдвяний вечір, коли готували 12 традиційних страв, серед яких основною була багата кутя.

2. Байда – легендарний герой українських історичних пісень і дум. Пов’язують з іменем князя Дмитра Вишневецького (ХVІ ст.). Безтурботна людина, яка любить весело проводити час, часто із уживанням алкогольних напоїв, гульвіса, гуляка, гультяй, гольтіпака, звідси – байдикувати, байди бити.

3. Барабашка – новий мовний персонаж, який можна назвати добрим духом міських квартир, любить стукати, рухати предмети; оселяється у тільки квартирах добрих людей.

4. Богатир – герой слов’янського фольклору, людина великої сили.

5. Витязь – хоробрий воїн, лицар, козак, богатир, герой.

6. Гаївки – українські обрядові пісні-веснянки, що співаються весною під час багатьох свят (Благовіщення, Великдень та ін.).

7. Денниця – образ полудневої зорі у словян, що є сестрою сонця і улюбленицею місяця.

8. Дерево життя, один з найпоширеніших мотивів народного мистецтва особливо на вишитих рушниках.

9. Дивень – обрядовий хліб, що виготовляли з плетінок втроє або вчетверо, краї з’єднували аналогічно калачеві; прикрашали гілочками плодових дерев, обплетеними тістом, зверху чіпляли квітку. через цей хліб молода дивилась на молодого, звідки походить і його назва; характерний для Півдня, Слобожанщини.

10. Діди зимові – давній обряд вшанування пращурів, що відзначали 20 лютого, готували обрядову страву і залишали її на ніч для пращурів, щоб «діди повечеряли».

11. Діди осінні, поминальний обряд, що припадає на останню п’ятницю та суботу перед пилипівськими запусками, у ці дні не брали шлюбів і не проводили розваг.

12. Дідух – сніп, який за старим звичаєм ставили в кутку хати перед Різдвом, ним пошановували дух поля, житній дух, дух Дажбога, який вважався богом життя.

13. Загадка – стислий фольклорний твір, в основі якого є алегоричні (часом – метафоричні) запитання.

14. Заклички – вид дитячого фольклору, пісенні звертання до природи з проханням сприяти чи допомогти.

15. Заспів – початок фольклорного або взагалі літературного твору.

16. Зачин – заспів, початок в епічних творах фольклору.

17. Змієборець – герой казок, який перемагає чудовисько в образі змія.

18. Знахар (ведун) – людина, добре обізнана з народними методами і засобами лікування.

19. Казка – фольклорний розповідний народно-поетичний або писемно-літературний твір фантастично-романтичного чи реалістично-новелістичного характеру з усталеною композиційною будовою про вигадані події, вигаданих осіб, іноді за участю фантастичних сил, одна з найдавніших форм народної творчості.

20. Календар народний – система відліку історичних дат і подій, народних свят, які відзначаються в певній послідовності, своєрідний орієнтир ритуальної поведінки людей у межах річного, сезонного, тижневого, добового циклів життя.

21. Календарно-обрядова поезія – найдавніший вид усної поетичної творчості. Виникла у дохристиянську добу. Цикли цієї уснопоетичної словесності пов’язані з певними періодами року (календарем) – колядки, щедрівки, веснянки, русальні, купальські, петрівчані пісні тощо – або ж з відповідною трудовою діяльністю людини – косарські пісні, обжинкові пісні.

22. Калитянське свято (калитинське свято, свято калити) – стародавнє свято української молоді, що відбувалось на Андрія. Дівчата випікали калиту, яку потім підвішували до сволока, спритні хлопці мали «їхати» на коцюбі і схопити калиту зубами, при цьому не засміятися. Молодь намагалась розсмішити сміливця і коли це вдавалось, його вимазували сажею.

23. Канун – загальна назва давнього звичаю, пов’язаного з колективним виготовленням та споживанням святкового обрядового напою – канунного меду; місце в центрі села, де стояли бочки з медовухою на храмове свято; обрядова поминальна страва з пшениці чи рису, яку готували на поминки, в деяких місцевостях має назву коливо.

24. Канунний мед – обрядовий напій, обов’язкова складова колективних трапез під час братчин та святкування Різдва, Великодня, храмового свята.

25. Колядка – старовинна обрядова різдвяна величальна пісня-побажання, що виконувалася виконувалися тільки парубочими гуртами, вшановуючи господарів.

26. Коровай – священний хліб українців, має ритуальну роль у весільному обряді, символ єднання, плодючості, продовження роду, з яким повязано багато народних вірувань і звичаїв.

27. Кум (кумець) – хрещений батько щодо батьків хрещеника і щодо хрещеної матері, батько дитини щодо хрещених батьків.

28. Кума (кумася, кумця, кумонька) – хрещена мати щодо батьків хрещеника і хрещеного батька, мати дитини щодо хрещеного батька і хрещеної матері.

29. Кумівство – поширений різновид духовної спорідненості, дружби, близьких стосунків, спрямованих на турботу про дітей, опікування їхньою долею.

30. Легенда – народне сказання або оповідання про якісь події чи життя людей, оповите казковістю, фантастикою.

31. Легенди героїчні – усні оповідання, в яких відображена історія українського народу, його світогляд і характер.

32. Легенди етимологічні – художні поетичні усні твори про походження певних місцевостей, річок, озер, могил.

33. Легенди міфологічні – короткі фантастичні оповідання про чудодійну силу і перетворення людей у звірів, птахів, рослин, оповідання про демонів, домовиків, перелесників та ін.

34. Масниця (масляна, масляниця, сирна неділя) – давньоруське свято проводів зими та весняного пробудження природи (кінець лютого – початок березня), пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і звичаю готувати певні страви (млинці, сирники, вареники з сиром).

35. Медицина народна – складний комплекс, в якому поєднались народні знання, досвід, раціональні засоби лікування хвороб та елементи магії, вірувань.

36. Обереги – магічні предмети із зображенням певного божества, яким приписували таємничу надприродну силу, народно-поетичні символи.

37. Обжинки – традиційне свято завершення збирання врожаю, супроводжується обрядовими народними піснями, що славлять урожай, т.зв. обжинковими та жнивними піснями.

38. Обряд – сукупність побутових традиційних дій, котрі в образно-символічній формі виражають усталені зв’язки людей з природою та поміж собою; дійство, церемонія, пов’язані з важливими соціальними подіями соціального, духовного життя етносу (хрестини, вінчання, похорон).

39. Обрядова пісня – один з найдавніших видів народної творчості, поширений у всьому світі, – пісня, що супроводжує обрядову дію, ритуал. розрізняють 2 цикли обрядових пісень: річно-календарні (колядки, щедрівки, веснянки, русальські, купальські, обжинкові тощо) та родинно-побутові (весільні, при народженні дитини, голосіння тощо).

40. Обрядовість родильна – традиційні народні ритуали, пов’язані з народженням дитини.

41. Обрядовість сімейна – система свят, обрядів, ритуалів, якими відзначаються життєві події людини від її народження до смерті.

42. Пареміографія – зразки афористичного фольклору, що в образній формі відбивали найсуттєвіші сторони життя, мали повчальний суспільний характер (приказки, прислів’я, каламбури, вітання, прокльони тощо).

43. Повір’я – перекази, легенди, в основі яких лежать своєрідні народні уявлення про зв’язки між явищами навколишнього світу й долею людини.

44. Приказка – влучний образний народний вислів без повчального значення (на відміну від прислів’я).

45. Прислів’я – афористичний народний вислів з висновками повчального характеру.

46. Скоромовка – жанр народної творчості – вислів із важких ля швидкої вимови слів.

47. Скоморох, скомороство – за часів Київської Русі – блазень, мандрівний середньовічний актор при дворі князя, монарха, що розважав господаря та його гостей різними витівками, жартами, удаючи із себе дурника, штукаря.

48. Стожари – народна назва сузір’я Плеяд.

49. Субетноси, певні етнічні групи зі спільними етнографічними особливостями (лемки, бойки, гуцули тощо).

50. Танець фольклорний – народний танець, який побутує у своєму природному середовищі і має певні традиційні ознаки для даної місцевості рухи, ритми, костюми; один із найдавніших видів народної творчості, в якому художній образ створюється рухами тіла під музику.

51. Теогонія – сукупність міфів про походження і родовід богів.

52. Традиція – досвід, звичаї, погляди, норми поведінки, що склалися історично і передаються від покоління до покоління; також: звичайна, прийнята норма.

53. Тризна – у давніх слов’ян – частина поминального обряду: поминальна учта та військові ігри.

54. Фольклор, – це художнє відображення дійсності у словесно-музично-хореографічних і драматичних формах колективної народної творчості, нерозривно пов’язаної з життям і побутом. У ній відбито світоглядні, етичні й естетичні погляди народу. Музично-хореографічні форми органічно поєднуються зі словом; першоосновою драматичних форм також є слово, яке найвиразніше матеріалізує художню думку, тому поряд із терміном «фольклор» увійшли в ужиток назви «народна словесність», «народна поетична творчість», «усна народна поетична творчість». У більш широкому понятті, яке і сьогодні застосовується на Заході, під фольклором розуміють весь первісний досвід і культуру народу: усна народна творчість, в т. ч. міфологія і теогонія, традиції, звичаї, в т. ч. звичаєве право, різні види мистецтв, в т.ч. музичне, хореографічне, драматичне, образотворче тощо, народні медицина, метеорологія, математика, астрономія й астрологія і т. ін., рільництво, тваринництво, мисливство й рибальство, народні ремесла, кулінарія тощо.

55. Фольклористика, наука про фольклор, що займається збиранням і вивченням усної народної творчості. Також досліджує проблеми, які належать до загального суспільствознавства; вивчає соціальну природу, ідейно-художню сутність, тематичні обшири народної творчості, її специфіку і спільні риси з іншими типами мистецтва; особливості функціонування на різних етапах розвитку; жанрово-видову систему й поетику і т. ін.

56. Характерник – чаклун, чарівник, характерниками вважалися досвідчені, загартовані в боях козаки, яких не брали ні шабля, ні куля.

57. Чудесник, чаклун – людина, здатна творити щось незвичне, дивовижне.

58. Цілитель – народний лікар.

59. Частівки – коротенькі римовані пісні, зазвичай – жартівливого або сатиричного характеру, один з найпоширеніших видів народно-пісенного мистецтва.

60. Щедрий вечір – вечір напередодні Нового року.

61. Щедрівка – українська старовинна обрядова пісня з щедрими побажаннями на новий рік врожаю, здоров’я, добра. співалася окремо господарю, господині і дітям; слово характерне тільки для української мови.








Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 451. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия