Студопедия — Протиінфекційні вакцини календаря профілактичних щеплень
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Протиінфекційні вакцини календаря профілактичних щеплень






Вакцина кашлюк-дифтерійно-правцева адсорбована (АКДС) для профілактики кашлюку, дифтерії, правця. Містить в 1 мл убиті бактерії кашлюку (20 млрд.), а також дифтерійний (30 одиниць) і правцевий (10 ЕД) анатоксини. Сорбент - алюмінію гідроксид, консервант - мертиолят. Вводять з 3-х місячного віку внутрішньом'язовий по 0,5 мл триразово з інтервалом 45 сут., ревакцинацію в 18 міс. проводять одноразово. Імунітет проти кашлюку у 70-80% вакцинованих, проти дифтерії і правця - у 95%. Дітям, що перенесли кашлюк, вводять АДС-анатоксины.

Дітям, прищепленим АКДС-вакциной одноразово, роблять одну ін'єкцію, ревакцинація через 9-12 місяців, прищепленим АКДС-вакциной двократно ревакцинація через 9-12 місяців.

«Тетракок» - адсорбована комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку і поліомієліту. На відміну від попередньої - консерванти – 2 феноксиэтанол, формальдегід. Містить 30 ME дифтерійного анатоксина, 60 ME - правцевого. 4 ME убитої вакцини кашлюку, по 1 дозі інактивованих вірусів поліомієліту типів 1, 2, 3. Дітям у віці 3 мес -4 роки роблять 3 ін'єкції внутрішньом'язовий з інтервалом 1-2 мес і ревакцинацією через рік. Імунітет до 4-м інфекціям зберігається до 5 років. Реактогенність - лихоманка, неврологічні ускладнення, обумовлена бактеріями кашлюків.

Ацеллюлярная АКДС вакцина инфанрикс включає кашлюки анатоксин, гемаглютинин і мембранний протеїн, а також дифтерійний і правцевий атоксины. Менш реактогенна, чим АКДС. Вводять по 0,5 мл в 3, 4, 5 і 6 меся-цев в/м; ревакцинація в 18 мес одноразово. Існують комбіновані ва-рианты цієї вакцини з гепатитной, полиомиелитной і ін.

Анатоксин дифтерійно-правцевий очищений адсорбований жид-кий (АДС-анатоксин). У 1 мл міститься 60 (LF) дифтерійного 20 ЄС правцевого анатоксинів, адсорбент - алюмінію гідроксид, консервант - мертиолят. Профілактика дифтерії і правця у дітей у віці від 3 місяців до 6 років, що перехворіли кашлюком або що мають протипоказання до введення АКДС-вакцины. У перші дві доби після щеплення можливі лихоманка, незначна гіперемія і набряк в місці ін'єкції, алергічні реакції. Вводять 0,5 мл в/м 2 ін'єкції з інтервалом 1 місяць, ревакцинація через 9-12 місяців.

Анатоксин дифтерійно-правцевий очищений адсорбований із зменшеним змістом антигенів рідкий. У 1 мл міститься 10 (LF) дифтерійного і 10 ЄС правцевого анатоксинів, адсорбент - алюмінію гідроксид,.консервант - мертиолят. Профілактика дифтерії і правця у дітей у віці 6 років і старше, підлітків і дорослих. По 0,5 мл в/м або п/к при первинній вакцинації двократно з інтервалом 1-1,5 місяців, при ревакцинації - одноразово.

Анатоксин дифтерійний очищений адсорбований із зменшеним змістом антигена рідкий. У 1 мл міститься 10 (LF) дифтерійного анатоксина, адсорбент - алюмінію гідроксид, консервант - мертиолят; 0,5 мл в/м або п/к одноразово. Профілактика дифтерії у дітей у віці 6 років і старше, для того, щоб отримати повний курс імунізації, необхідно 2 введення АД-М-анатоксина з інтервалом 30 днів, ревакцинацію проводять через 6-9 місяців, потім чергові ревакцинації через 10 років АДС-м-анатоксином. АД-М-анатоксин один з найменш реактогенних препаратів.

Анатоксин правцевий очищений адсорбований рідкий. Активну імунізацію дітей проти правця як і дифтерія проводить в плановому порядку адсорбованою кашлюк-дифтерійно-правцевою вакциною (АКДС) або адсорбованим дифтерійно-правцевим анатоксином (АДС-анатоксином) або АДС-м-анатоксином. У 1 мл АС-АНАТОКСИНА входить 20 ЄС правцевого анатоксина, адсорбент - алюмінію гідроксид, консервант - мертиолят. Екстрену специфічну профілактику правця проводять при травмах з порушенням цілісності шкірних покривів і слизових оболонок, обмороженні, укусах тварин. 0,5 мл п/к в підлопаткову область по схемі згідно інструкції по застосуванню АС-АНАТОКСИНА.

Вакцина туберкульозна (БЦЖ) суха для внутрішньошкірного введення забезпечує формування імунітету проти туберкульозу у 70-80% людей. Проте останніми роками ефективність її знизилася. Протипоказання: для новонароджених з масою тіла менше 2500 г; генерализованная БЦЖ-инфекция у інших дітей в сім'ї, імунодефіцит (первинний). Для решти груп: позитивна і сумнівна реакція Манту з 2 ТІ ППД-л, туберкульоз або інфікування мікобактеріями в анамнезі.

Застосовують для профілактики туберкульозу у дітей і у дорослих до 30 років. Є живими мікобактеріями (500 тис. - 1,5 млн.) вакцинного штаму БЦЖ-1, ліофілізованими в 1,5% розчині глутамината натрію. У ампулі 1,0 міліграм (розводять в 2 мл фізіологічного розчину хлориду натрію) БЦЖ -20 доз, вводять внутрикожно по 0,05 міліграм в об'ємі 0,1 мл на межі верхньої і середньої третини плеча на 3-4 день після народження. Ревакцинацію роблять при негативній внутрішньошкірній пробі Манту, для якої вводять внутрикожно 0] мл (2ТЕ) очищеного туберкуліну (ПДЦ) і враховують результат через 72 години. Проба вважається позитивною, якщо діаметр інфільтрату більше 5 мм. Вакцина протипоказана при недоношеності, важких захворюваннях і Т-клеточных иммунодефицитах (можлива БЦЖ-инфекция), туберкульозі або інфікуванні мікобактеріями.

Вакцина туберкульозна БЦЖ-м для профілактики туберкульозу у недоношених і ослаблених дітей вводиться внутрикожно, доза містить удвічі менше (0,025 міліграм) мікобактерії, чим БЦЖ. Ампули по 20 доз (0,5 міліграм).

Вакцина корова кулыпуральная жива суха приготована з вакцинного штаму Л-16 вірусу, вирощеного в культурі кліток ембріонів японських перепелів, містить 20 мкг гентамицина, желатин і білки сироватки крові великої рогатої худоби. Для профілактики кору у дітей і підлітків, вакцинація - у віці 12 місяців по 0,5 мл підшкірно. Ревакцинація в 6 років. По эпидпоказа-ниям вводять дітям старше 12 міс. Протипоказана при алергії на аминогли-козиды і перепелиних яйцях, а також при иммунодефицитах.

Рувакс, жива гиператтенуированная вірусна вакцина для профілактики кору. Отримана при культивуванні вакцинного штаму Шварц на первинній культурі кліток курячих ембріонів; містить людський Альбумін, сліди неоміцину. Дози: з 3 місяців по 0,5 мл п/к або в/м, триразово з інтервалом не менше 1 місяць, ревакцинація через 1 рік після останньої ін'єкції, потім кожні 10 років. У 5-15% випадків у прищеплених розвиваються специфічні реакції в період з 5-6 по 15-й день у вигляді підвищення температури тіла до 39°С, кашель, кон'юнктивіт, риніт, короподібний висип.

Вакцина паротит жива суха з ослабленого штаму вірусу, вирощеного на клітках ембріонів японських перепелів для профілактики паротиту у дітей і підлітків, вакцинація проводиться у віці 12-25 місяців, підшкірно по 0,5 мл (не раніше, чим через 6 місяців після кору). Містить гентамицин, желатин, стабілізатори. Можливі катаральні явища, гіперемія зіву, рідко - серозний менінгіт.

Трімовакс містить живі, аттенуированные віруси кору — 1000 тканинних цитопатогенних доз-50 (ТЦИД-50), паротиту (5000 ТЦИД-50) краснухи (1000 ТЦИД-50), вводять дітям в 12 мес, підшкірно або внутрішньом'язовий, а в 6 років ревакцинація тільки проти кору.

Оральна полиомиелитная вакцина типів 1, 2 і 3 (ОПВ) Тривалентний препарат з живих аттенуированных штамів Себіна вірусу поліомієліту типів 1, 2 і 3. У 1 прищепній дозі не менше БОЮ або Тцд50 1000000 типу 1, не менше 100000 типу 2 і не менше 300000 типу 3. Стабілізатор - магнію хлорид (18 міліграм в 1 дозі), консервант - канаміцину сульфат (30 мкг в 1 дозі).Показания: планова профілактика поліомієліту у дітей старша за 3 місяці; екстрена профілактика поліомієліту за епідемічними свідченнями, проведення національних днів імунізації проти поліомієліту. Побічні ефекти. Можлива кропив'янка, набряк Квінке, украй рідко у прищеплених або у осіб, що контактували з прищепленими, виникають вакциноассо- циированные захворювання (у 1 з 2-3 млн. прищеплених). Дози: по 2 або 4 краплі (залежно від форми випуску) всередину трьох- кратно в 3, 4, 5 і 6 місяців, ревакцинація триразова в 18, 20 місяців і 14 років. Щеплення за епідемічними свідченнями проводять при захворюванні поліомієлітом. ВІЗ поставила глобальним завданням ліквідацію поліомієліту до третього тисячоліття.

Інактивована полиомиелитная вакцина для профілактики Іммовакс Поліо (ІПВ) Забезпечує формування імунітету до полиовирусам типів 1, 2 і 3. Дози: з 3 місяців по 0,5 мл п/к або в/м, триразово з інтервалом не менше 1 місяць, ревакцинація через 1 рік після останньої ін'єкції, потім кожні 10 років. Можлива поява еритеми в місці ін'єкції, в окремих випадках незначне підвищення температури тіла.

Вакцина проти краснухи жива аттенуированная Ервевакс. Аттенуїрованний штам вірусу краснухи Вістар RA-27/3, що культивується на диплоид-ных клітках людини MRC-5. Прищепна доза не менше 1000 Тцд5о вірусу краснухи і не більше 25 мкг неоміцину В-сульфата, стабілізатори - лактоза, сорбіт, маніла, Альбумін людський. Свідчення: профілактика краснухи у дітей і дорослих. Жінкам дітородного віку слід оберігатися від вагітності протягом 3 місяців після вакцинації. Дози: 0,5 мл п/к. Первинна вакцинація дітей 12-15 місяців, друге щеплення в 6 років. Якщо раніше вакцинація проводилася тільки один раз, то препарат дорослим вводять одноразово, так само як і не прищепленим дівчаткам у віці 13 років.

Жива гиператтенуированная вакцина для профілактики краснухи Рудівакс. Ліофілізована вируссодержащая рідина, отримана методом культивування вакцинного штаму Шварц на первинній культурі курячих ембріонів, містить людський Альбумін, сліди неоміцину.

Вакцина проти кору, паротиту і краснухи жива MMR II. Attenuvax - жива корова вакцина, приготована в первинній культурі кліток курячого ембріона з додатково аттенуированного штаму Ендерс вірусу; Mumps-vax - жива вакцина паротиту з штаму Джерілл Лінн, приготована в первинній культурі кліток курячого ембріона; Meruvax II - жива краснушная вакцина з штаму RA27/3 аттенуированного вірусу краснухи, вирощеного в культурі диплоїдних кліток людини WI-38. У одній прищепній дозі не менше 1000 Тцд50 вірусу кору, 20000 Тцд50 вірусу паротиту, 1000 Тцд5о вірусу краснухи і не більше 25 мкг неоміцину. Дози: 0,5 мл п/к (переважно в зовнішню верхню частину плеча). Перша вакцинація в 12-15 мес, друге щеплення в 6 років. На практиці дана вакцина може застосовуватися для підлітків і дорослих.

Рекомбінантниє вакцини для профілактики гепатиту В є очищеним білком поверхневого антигена вірусу гепатиту В (HBsAg). виділений з дріжджів продуцентів, переважно Saccharomyces cerevisiae, адсорбований на гелі алюмінію гідроксиду, консервант - мертиолят. Дози: вводять в/м дорослим в дельтовидний м'яз, дітям в переднебо-ковую частину стегна. Згідно календарю щеплень вакцинація проти гепатиту В проводиться новонародженим в перших 12 годин життя, потім через 1 мес і через 5-6 місяців одночасно з третьою дозою АКДС-препарата; для вакцинації новонароджених, матери яких є носіями HBsAg, при цьому першу дозу вводять в перших 24 години після народження, бажано одночасно з імуноглобуліном проти гапатита В (у переднебоковую частину різних стегон).

Вакцина гепатиту В рекомбинантная дріжджова рідка Комбіотех Вакцинацію дітей до року проводять згідно календарю щеплень проти вірусного гепатиту В. Разовая доза для дорослих і дітей старше 11 років складає 1 мл (20 мкг HBsAg), для дітей до 10 років - 0,5 мл (10 мкг HBsAg). Пацієнтам відділення гемодіалізу вводять подвійну дозу для дорослих (2 мл).

Вакцина проти гепатиту В ДНК рекомбинантная Ебербіовак. Для дорослих і дітей старше 10 років - 20 мкг (1 мл), для новонароджених і дітей молодше 10 років - 10 мкг (0,5 мл).

 

Слід зазначити, що всі вакцини - імуномодулятори, тобто змінюють реактивність організму. Підвищуючи її проти даного мікроорганізму, вони можуть знижувати її по відношенню до іншого. Багато вакцин, стимулюючи реактивність, ініціюють алергічні і аутоіммунні реакції. Особливо часто такі побічні ефекти вакцин спостерігають у хворих з алергічними захворюваннями (Табл. 4.).

Таблиця 4. Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень

 

Вакцина Протипоказання
Всі вакцини і анатоксини Важкі ускладнення від попередньої дози у вигляді анафілактичного шоку. Алергія на будь-який компонент вакцини. Прогресуючі захворювання нервової системи, гідроцефалія і гидроцефальный синдром в ступені декомпенсації, епілепсія, епілептичний синдром з судомами 2 рази на місяць і частіше. Гостре захворювання або загострення хронического1
Всі живі вакцини Природжені комбіновані иммунодефициты, первинна гипогам-маглобулинемия (введення вакцин не протипоказане при селективному імунодефіциті IGA і IGM), транзиторна гіпогамаглобулінемія і злоякісні новоутворення, вагітність, СНІД, перебування на імуносупресивній терапії
БЦЖ Маса дитини менше 2000 г: при масі 1500-1999 г - щеплення не проводять до 1 міс. життя, при масі 1000-1499 г - до 2 міс. Ускладнені реакції на попереднє введення вакцини (лімфаденіт, келоїдний рубець, холодний абсцес, виразка шкіри більше 10 мм в діаметрі, остеомієліт, генерализованная БЦЖ-инфекция). Тубінфіцированіє. Дефекти фагоцитозу
Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) Дітям, яким протипоказане введення живих вакцин, а також членам їх сімей рекомендовано проведення щеплень інактивованою полиомиелитной вакциною (ІПВ)
АКДС Судоми в анамнезі (замість АКДС вводять АДС або вакцину з ацеллюлярным коклюшевым компонентом)
ЖКВ (жива корева вакцин), ЖПВ (жива паротитна вакцина), Вакцина проти краснухи чи тривакцина (кір, паротит, краснуха) Алергічні реакції на аміноглікозиди. Анафілактичні реакції на яєчний білок. Введення препаратів крові

Примітки: 1Плановая вакцинація відкладається до закінчення гострих проявів захворювання і загострення хронічних захворювань і проводиться відразу після одужання або під час ремісії. Гостре респіраторне захворювання, що має легку течію і без підвищення температури тіла, не є протипоказанням до проведення планової вакцинації. Контакт з інфекційним хворим, карантин не є протипоказаннями до проведення планової вакцинації. Особливості вакцинації проти туберкульозу - див. пункт 3 даних приміток. З метою імунотерапії вакцини використовують при хронічних затяжних інфекціях (убиті стафілококова, гонококкова, бруцельоз вакцини).







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 484. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия