Студопедия — ПОБУДОВА СИГНАЛУ НА ВИХОДІ РЕГЕНЕРАТОРА ДЛЯ ЗАДАНОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ СИМВОЛІВ. РОЗРАХУНОК І ПОБУДОВА ЧАСОВОЇ ДІАГРАМИ СИГНАЛУ НА ВИХОДІ КОРЕГУЮЧОГО ПІДСИЛЮВАЧА РЕГЕНЕРАТОРА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПОБУДОВА СИГНАЛУ НА ВИХОДІ РЕГЕНЕРАТОРА ДЛЯ ЗАДАНОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ СИМВОЛІВ. РОЗРАХУНОК І ПОБУДОВА ЧАСОВОЇ ДІАГРАМИ СИГНАЛУ НА ВИХОДІ КОРЕГУЮЧОГО ПІДСИЛЮВАЧА РЕГЕНЕРАТОРА






Завдання

Обґрунтувати доцільність використання в ЦСП квазітрійкових кодів. Зобразити задану в табл.1 двійкову послідовність символів в кодах з ЧПІ і КВЩ-3. Вказати основний недолік коду з ЧПІ. Розрахувати і побудувати часову діаграму сигналу на виході коректувального підсилювача регенератора в (ТРР), відповідну заданій послідовності символів в коді КВЩ-3. На цій діаграмі вказати пороги рішення і моменти часу, в які вони виносяться. Доказати, що при відсутності завад регенерація відбувається без помилок.

Методичні вказівки щодо виконання завдання та

стисла теорія питання

 

Перед тим, як приступати до виконання цього завдання, роздивіться структуру цифрового лінійного тракту і усвідомте вимоги, пред’явлені до кодів в лінії. Для цього вивчить учбовий матеріал, викладений в розд. 18.1…18.3.[2], розд.10.3 [2], розд.6.2. [5].

В ЦСП з ІКМ широке розповсюдження получили квазітрійкові коди з ЧПІ і КВЩ. В коді з ЧПІ символи “1” двійкової послідовності передаються по черзі імпульсами позитивної і негативної полярностей. (рис. 3,б). Алгоритм формування КВЩ-3 більш складніший. До тих пір, поки не появляться чотири або більше “нуля”, то кожна комбінація з чотирьох послідовностей “нулів” заміщається однією з комбінацій приведених в таблиці 3.

Таблиця 3

 

Полярність останнього імпульсу перед заміною Вид заміщуваної комбінації для числа імпульсів після останньої заміни
  Непарного Парного (включаючи нуль)
- (000-) (+00+)
+ (000+) (-00-)

 

 

Рис.3

При використанні такого алгоритму відбувається систематична зміна полярностей імпульсів, яка порушує правило чергування знаків, прийняте в коді з ЧПІ. Це веде до вирівнювання кількості позитивних і негативних імпульсів у сигналі, який передається, що забезпечує відсутність в його спектрі частот постійної складової і зменшення рівня низькочастотних складових. На приймальній стороні заміна розпізнається по порушенню правил чергування полярностей і в свою чергу заміщаються комбінаціями (0000).

Роздивимось приклад побудови сигналу на виході регенератора для коду КВЩ-3 (мал.3,в і 3,г). Перші три символи формуються так же, як в коді з ЧПІ. Далі послідовність з чотирьох, слідкуючих один за одним “нулів “ замінюється однією з двох заміщуваних комбінацій (000-) або (+00+), вибір якої в даному випадку вільний, оскільки невідомо, яке число імпульсів було передано після останнього заміщення. Нехай в якості заміщуваної була обрана комбінація (000-) мал. 3,в). Восьмий, дев’ятий і десятий символи формуються згідно з правилом чергування полярностей імпульсів. Наступні за десятим символом чотири нуля заміщаються комбінацією (+00+), так як полярність останнього імпульсу перед заміною негативна, а після останньої заміни пройшло парне число імпульсів (два). Третя заміщувана комбінація має вигляд (-00-), оскільки полярність останнього імпульсу перед заміною позитивна, а кількість імпульсів є парним числом (чотири).

Якщо в якості першої заміщуваної комбінації вибрана комбінація (+00+), то структура коду трошки зміниться (рис.3,г).

Важлива перевага ЦСП перед аналоговими СП міститься у можливості регенерації цифрового сигналу. Задачею регенерації є відновлення початкової форми, амплітуди і часового положення імпульсів.

Причинами спотворень прямокутної форми імпульсів на виході фізичного кола є лінійні (частотні і фазові) спотворення, що вносяться колом. Через них спотворений імпульс значно збільшує свою тривалість. Тому на кожний символ сигналу в лінії, який поступає на вхід регенератора після проходження дільниці кола діє безліч сусідніх символів цифрового коду. Такий сильний вплив між символами, який називається міжсимвольними спотвореннями, приводить до неможливості правильної регенерації цифрового сигналу.

Для зменшення міжсимвольних спотворень сигнал до регенерації корегують. Одночасно здійснюють його підсилення. Ці операції виконуються коректувальним підсилювачем (КП), включеним на вході регенератора (рис 4)

 

 
 
Рішення про переданий символ (0 або1 для двоїстого коду, -1,0,+1 для троїстого коду) виносить вирішальний пристрій (ВП). Вхід ВП будемо називати точкою рішення регенератора (ТРР).

 

 

Рис. 4.

 

Раціональний вибір тривалості і форми імпульсного відклику в ТРР на самітній прямокутний імпульс, поданий на вхід дільниці регенерації, є одним з важливих питань, що виникають при проектуванні цифрових лінійних трактів. Пояснимо, чому питання настільки важливе. Для цього розглянемо діаграми, показані на мал.5.

 


На діаграмі 5,а зображений цифровий сигнал на вході дільниці регенерації; Тт =1/fт – тактовий інтервал. На діаграмах 5,б,5в,5г суцільними кривими зображені сигнали в ТРР при різних тривалостях відклику на самітній імпульс: Тт, 2Тт,3Тт (по основі імпульсу). Пунктирними кривими показані відклики на кожний окремий кодовий імпульс. Суцільний сигнал знаходять сумуванням цих відкликів. Для зручності максимум кожного відклику поєднаний з серединою прямокутного імпульсу.

 

В дійсності імпульси на виході КП з’являються з деякою затримкою в часі, яка не має значення для подальших розмірковувань і тому не враховується. Сигнал з виходу КП поступає на ВП регенератора, на другий вхід якого подаються синхроімпульси, сформовані у виділювачі тактового синхросигналу. (ВТС) (діаграма 5,д). На виході ВП в кожний тактовий момент часу з’являється “одиниця”, якщо напруга сигналу на його вході по абсолютній величині більше порогового значення Uпор В інакшому випадку формується “нуль”(пробіл). Величину Uпор вибирають рівній половині амплітуди імпульсу на виході КП.

 

Рис.5

 

Розглянемо сигнал, зображений на діаграмі 5,б. Видно, що міжсимвольні спотворення відсутні, так як окремі відклики не перекриваються з часом. Такий сигнал легко регенерується (діаграма 5, е). Сигнал, отриманий сумуванням відкликів з подвійною тривалістю (діаграма 5,в), також може бути регенерований без помилок, не дивлячись на те, що міжсимвольні спотворення мають тут місце. При сильних спотвореннях, що виникають при збільшенні тривалості відклику до 3 Тт і більше, з’являються помилки при регенерації.(діаграма 5,г і 5,ж).

Означає це, що для зменшення вірогідності помилки при регенерації необхідно повністю позбавитись від міжсимвольних спотворень? Ні, не означає. Справа в тому, що приведений вище якісний аналіз не враховує наявності завад в лінійному тракті. Щоб зменшити тривалість відклику, необхідно збільшити ширину полоси частот, в якій використовується кабельне коло(нагадуємо, що чім вужче імпульс, тим ширше його спектр частот). Це в любому випадку приведе до зменшення захищеності від власної завади в ТРР і збільшенню вірогідності помилки регенерації за рахунок цієї завади. Тому вибір форми і тривалості відклику в ТРР є результатом компромісу між величиною міжсимвольних спотворень і рівнем завад.

В курсовому проекті рекомендується використовувати відклик, який описується виразом: (9)

 

(9)

 

Його ефективна тривалість (по основі) дорівнює 2Тт.

Для зручності виконання подальших розрахунків відклик нормується відносно свого максимального значення: gо (0) = 1. Вид відклику показаний на мал. 6, з якого видно, що відклик (9) має малий рівень бокових пелюсток

при т більше 2Тт, gо =0. Тому міжсимвольні спотворення розповсюджуються тут не більше ніж на 4 сусідні символи. Крім того, імпульс (9) має доволі вузький спектр частот, зосереджений переважно в низькочастотній області частотного діапазону: від 0 до fт (рис.7), де згасання кабельного кола порівняне невелике. Ці властивості відклику і його спектра частот дозволяють в певній мірі забезпечити припустимий компроміс між завадами і міжсимвольними спотвореннями.

Рис.7

 

Щоб побудувати часову діаграму сигналу на виході КП, необхідно в першу чергу визначити значення відклику (9) у фіксовані моменти часу. Рекомендується вибрати крок зміни аргументу t / Тт = 0,2, а потім по формулі (9) знайти значення відклику в моменти часу t1 = 0,2Тт, t2 = 0,4Тт і т.д. Результати розрахунку зводимо в табл. 4.

 

Таблиця 4.

 

t/Тт   0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0
go (t/Тт)                      

 

Так, як функція (9) парна, то gо (t) = gо _(-t). Для розрахунку часової діаграми треба скласти імпульсні відклики на кожний елемент коду КВЩ-3, аналогічно тому, як це зроблено на рис.5,в.

Побудову діаграми виконуйте на міліметровому папері у достатньо великому масштабі, прийнявши величину одного тактового імпульсу рівною 2…2,5 см.

 

 







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 629. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия