Студопедия — щодо виконання завдання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

щодо виконання завдання






 

Під надійністю елемента (системи) розуміють здатність виконувати задані функції з заданою якістю на протязі деякого відрізу часу в певних умовах. Зміна стану елемента (системи), яка тягне за собою втрату вказаної властивості, називається відмовою. Системи передачі відносяться до відновлювальних систем, в яких відмови можливо усувати.

Одне з центральних положень теорії надійності полягає в тому, що відмови в ньому розглядають як випадкові події. Інтервал часу від моменту включення елемента(системи) до його першої відмови є випадковою величиною, яка називається “час безвідмовної роботи”. Інтегральна функція розподілу цієї випадкової величини, яка представляє собою (згідно визначення) вірогідність того, що час безвідмовної роботи буде менш ніж t, позначається q (t) і має смисл вірогідності відмови на інтервалі 0…t. Вірогідність протилежної події - безвідмовної роботи на цьому інтервалі дорівнює p (t) = 1- q (t).

Зручною мірою надійності елементів і систем є інтенсивність відмов , яка представляє собою умовну щільність вірогідності відмов в момент t, при умові, що до цього моменту відмов не було. Між функціями і p(t) існує взаємодія

 

 

В період нормальної експлуатації (після припрацювання, але ще до того як наступив повний фізичний знос) інтенсивність відмов приблизно постійна

 

= . В цьому випадку .

 

Таким чином, постійній інтенсивності відмов, характерній для періоду нормальної експлуатації, відповідає експоненціальне зменшення вірогідності безвідмовної роботи з бігом часу.

 

Середній час безвідмовної роботи (напрацювання на відмову) знаходять як математичне очікування випадкової величини “час безвідмовної роботи “

 

 

Отже, середній час безвідмовної роботи в період нормальної експлуатації обернено пропорційний інтенсивності відмов t сер = 1/ .

Оцінимо надійність деякої складної системи, яка складається з множини різнотипних елементів. Нехай р1 (t), р2 (t),………рr (t) – вірогідність безвідмовної роботи кожного елемента на інтервалі часу 0……t, r- кількість елементів в схемі. Якщо відмови окремих елементів проходять незалежно, а відмова хоча б одного елемента веде до відмови всієї системи (такий вид з’єднань елементів в теорії надійності називається послідовним), то вірогідність безвідмовної роботи системи в цілому дорівнює добутку вірогідностей безвідмовної роботи окремих її елементів.

 

, (14)

 

де - інтенсивність відмов системи;

- інтенсивність відмови i-го елемента.

 

Середній час безвідмовної роботи системи

 

(15)

 

 

До числа основних характеристик надійності відновлювальних елементів і систем відноситься коефіцієнт готовності.

 

 

, (16)

 

де tв – середній час відновлення елемента (системи). Він відповідає вірогідності того, що елемент (система) буде дієздатна в любий момент часу.

Методика розрахунку основних характеристик надійності лінійного тракту полягає в тому що:

1. Розрахунок інтенсивності відмов і середнього часу напрацювання на відмову тракту.

 

У відповідності з виразом (14) інтенсивність відмов лінійного тракту визначають як суму інтенсивності відмов НРП, ОРП і кабелю:

 

 

де - інтенсивність відмов НРП і ОРП;

Qнрп - кількість НРП

- інтенсивність відмов одного кілометра кабелю;

L - довжина магістралі;

 

Середній час безвідмовної роботи лінійного тракту визначають по формулі (15). Результат повинен бути визначений в роках.

2. Розрахунок вірогідності безвідмовної роботи.

Вірогідність безвідмовної роботи на протязі заданого відрізку часу знаходять по формулі (14) для t1 = 24 годин (доба), t2 =720 годин (місяць) і t3 = 8760 годин (рік)

3. Розрахунок коефіцієнту готовності.

Цю характеристику надійності розраховують по формулі (16).

Середній час відновлення зв’язку находять як:

 

, (17)

 

де tвнрп, tворп, tвкаб – час відновлення відповідно НРП, ОРП та кабелю.

Значення необхідних для розрахунків параметрів візьміть з табл.7

 

Таблиця 7.

 

Найменування елемента НРП ОРП Кабель
, 1/год   3 10-8 10-7 5 10-8 (на один кілометр)
tв, годин 4,0 0,5 5,0  

 

Контрольні завдання та питання

1. Поясніть принципи ІКМ: дискретизацію, квантування, кодування.

2. Покажіть спектральну діаграму АІМ сигналу. З її використанням поясніть смисл теореми В.А.Котєльнікова. Поясніть, чому на практиці частоту дискретизації вибирають з умови:

 

fд =(2,15…2,4) fв

 

де fв – верхня гранична частота спектру сигналу, який дискретизується.

3. Як розрахувати потужність перетворень квантування при рівномірному квантуванні?

4. В скільки разів (на скільки дБ) зміниться відношення сигнал /перетворення квантування при зміні кількості розрядів у кодовому слові на два? При зменшенні амплітуди сигналу, що кодується в чотири рази?

5. Зобразити залежність захищеності сигналу від спотворень квантування від рівня сигналу при рівномірному і нерівномірному квантуванні. Чому при телефонному зв’язку характеристику компресії вибирають близькою до логарифмічної?

6. Як залежить захищеність від спотворень квантування від кількості переприймань по каналу ТЧ? Дайте фізичне пояснення цій залежності.

7. Які фактори обмежують кількість каналів АЦО? Що дає використання ієрархічного принципу побудови багатоканальних ЦСП?

8. Яке призначення накопичувачів по входу в синхронізм і по виходу з синхронізму? З яких міркувань вибирають значення коефіцієнтів накопичення?

9. Чому збої символів цифрового сигналу приводять до цокотіння на виході каналу? Збої яких розрядів кодового слова особливо помітні?

10. Як і чому спотворюється імпульсний сигнал на виході фізичного кола? Для чого необхідна корекція форми цього сигналу?

11. Сформулюйте основні вимоги, які пред’являються до довжини і форми самотнього відклику на вході вирішального пристрою.

12. Покажіть спрощену структурну схему регенератора. Поясніть принцип його дії.

13. Сформулюйте основні вимоги до кодів в лінії ЦСП. Чім викликне широке використання квазітрійкових кодів? Поясніть принцип формування кодів з ЧПІ і КВЩ-3. В чому недолік коду з ЧПІ?

14. Як розрахувати тактову частоту і ширину спектру частот ІКМ сигналу? В скільки разів полоса частот ІКМ сигналу ширше полоси частот первинного сигналу?

15. Покажіть залежність коефіцієнта загасання кола металевого кабелю від частоти? Як зміниться загасання кола при збільшенні частоти вдвоє?

16. Чому цифрові системи можуть використовувати кабельне коло в більше широкому діапазоні частот, чім аналогові?

17. Яким чином виділяють тактовий синхросигнал з цифрового сигналу? Для чого потрібен тактовий синхросигнал?

18. Сформулюйте вимоги до величини захищеності сигналу від власних завад в ТРР. Чому на практиці величину захищеності вибирають на 5…10 дБ більше мінімально допустимої?

19. Від чого залежить максимальна довжина дільниці регенерації?

20. Дайте визначення основних показників надійності.

 

 







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 588. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия