Студопедия — Что взять с собой в поход в горы? Список вещей в поход, которые Вам пригодятся в горах!
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Что взять с собой в поход в горы? Список вещей в поход, которые Вам пригодятся в горах!






Статеве виховання — процес засвоєння підростаючим поколінням знань про взаємини статей, формування культури поведінки і потреб керуватися у стосунках з особами протилежної статі нормами моралі.

Воно полягає у формуванні духовності, високих моральних якостей в юнаків і дівчат, норм поведінки, відповідальності за свої вчинки, культури дружби, кохання, інтимних почуттів.

Статеве виховання слід гармонійно пов'язувати із загальним психологічним розвитком дитини з раннього віку. Однак більшість батьків, вихователів або ігнорують цей аспект виховання, або навмисне намагаються уникати розмов на інтимні теми з дітьми.

Особливо інтенсивно виховну роботу потрібно проводити в підлітковому віці, коли дівчата статево дозрівають скоріше, що породжує розрив у взаєминах хлопців і дівчат, який може позначитись на їх подальшому ставленні до протилежної статі. Акселерація прискорила психосоціальний розвиток, а раннє формування статевої зрілості означає і раннє пробудження сексуальних інтересів, еротичних переживань. Підліткова сексуальність має свої особливості: інтенсивність статевого потягу; ранній початок статевого життя; сексуальна активність має характер експериментування, відрізняється ігноруванням небезпеки; невідповідність необмеженої еротичної фантазії та обмежених можливостей її реалізації; сексуальність ізольована від почуття любові.

Великий вплив на статеву поведінку підлітків здійснюють соціокультурні чинники. Переорієнтація в останні роки громадської думки щодо норм сексуальної поведінки свідчить про лібералізацію статевої моралі, певною мірою моральну легалізацію невпорядкованих статевих зв'язків, проституції (звичайними і доступними стали еротичні шоу, порнографія, еротичні фільми тощо). За низької статевої культури, сексуальної грамотності це, призводить до духовної деградації молоді, поширення венеричних захворювань, ВІЛ-інфекції, зростання кількості абортів, що загрожує здоров'ю, а іноді життю людини.

Запобігти цьому може формування наукових знань про біологічні та соціальні проблеми розвитку хлопчиків і дівчаток; ознайомлення з особливостями їх конституції та анатомо-фізіологічного розвитку, питаннями продовження роду; формування моральності та почуття дружби, поваги у стосунках між чоловіком і жінкою, ідеалу кохання, моральних «гальм», які сприяли б попередженню статевої розпусти; виховання відповідальності за створення сім'ї, продовження роду.

У процесі статевого виховання педагоги повинні цілеспрямовано впливати на виховання в учнів поваги до себе, чоловічої та жіночої гідності, формування правильних взаємовідносин між статями. Суттєве значення має формування таких почуттів, як сором, совість, скромність, відповідальність за свої дії у статевих стосунках, усвідомлення того, що вони без справжнього почуття позбавляють людину можливості відчути високе і прекрасне, зіштовхують зі шляху нормального розвитку.

Маючи за мету підготовку учнівської молоді до майбутнього сімейного життя, у неї виховують уміння обирати собі друга (супутника) життя, налагоджувати взаємні стосунки у подружньому житті, уникати конфліктів, вести домашнє господарство, розподіляти між собою обов'язки і розпоряджатися бюджетом, виховувати дітей тощо.

Статеве виховання передбачає вивчення етики і психології сімейного життя, використання різноманітних форм і методів позакласної роботи. Його слід розпочинати якомога раніше, коли в дітей пробуджується інтерес до цих питань. З надто делікатних тем доцільно проводити розмови, бесіди (статева гігієна, профілактика веннеричних захворювань, запобігання вагітності). Важливо налагодити в класі здорові стосунки між дівчатами і хлопцями.

Гігієна статевого життя. Правила особистої гігієни

Для збереження і зміцнення здоров’я необхідно дотримуватися особистої гігієни. Організм являє собою єдине ціле, і всі його органи і системи, в тому числі і статева, тісно пов’язані між собою. Тому крім спеціальних правил гігієни слід дотримуватися загальних її правил. Разом з тим не можна забувати, що здоров’я жінки значною мірою залежить від неї самої, від членів її сім’ї, від близьких людей, вміння створювати найбільш сприятливі умови життя. А для цього потрібно знати основи правильного гігієнічного режиму. Кожен віковий період життя людини (дитинство, період статевого дозрівання, статевої зрілості та перехідний) має свої особливості.

Правила особистої гігієни повинні дотримуватися буквально з дня народження протягом усього життя.

Початок статевого життя жінки збігається з періодом, коли її організм вже готовий до дітородіння. Тому гігієна статевого життя для жінки особливо важлива.

Прагнення стати матір’ю притаманне кожній жінці. Сама природа наділила її цією властивістю. А з віком материнство стає для жінки необхідністю, бо в його основі лежить прагнення до продовження людського роду.

Перед вступом у шлюб майбутньому подружжю необхідно поцікавитися станом здоров’я один одного. Адже хороше здоров’я подружжя – також запорука щасливого сімейного життя. Нерідко буває, що чоловік, які переніс, наприклад, гонорею і самостійно лікувався від неї, абсолютно щиро переконаний в тому, що здоровий, а між тим, одружившись, інфікує молоду дружину, іноді назавжди позбавляючи її можливості стати матір’ю.

Як відомо, період статевого дозрівання у дівчаток починається в 13 – 15 років, іноді дещо раніше або пізніше. Уже в цьому віці може наступити вагітність, хоча організм дівчини ще не можна вважати цілком дозрілим для дітородної функції. Крім того, щоб стати матір’ю, вона повинна дозріти не тільки фізично, але й розумово і духовно. Ріст і розвиток всього організму у дівчини триває і після статевого дозрівання і закінчуються лише до 20 років. Тому період шлюбної зрілості дівчини повинен визначатися в залежності від загального стану її організму і його готовності до дітородіння.

Поширена думка, що жінка, яка живе статевим життям, повинна в гігієнічних цілях спринцюватися. Насправді здоровій жінці робити цього не варто, так як спринцювання порушує захисні властивості піхви. Для дотримання гігієни цілком достатньо щоденно підмиватися водою з милом, або спеціальними засобами для інтимної гігієни.

Нормальні статеві відносини є однією з умов щасливого родинного життя. Чистота відносин між подружжям, дружба, спільність їхніх інтересів зміцнюють сім’ю.

Слід знати також, що статеве життя під час менструації, до повного її припинення, небажане. У цей період захисні властивості слизової оболонки піхви ослаблені, слизова пробка каналу шийки матки відсутня і вона відкрита. Все це полегшує проникнення в порожнину матки хвороботворних мікробів, що сприяють розвитку запального процесу у внутрішніх статевих органах.

У дні менструації жінка повинна суворо стежити за чистотою тіла, ретельно підмиватися 2 рази на день, користуватися душем, а не ванною.

Психофізіологія статевого життя

У психології статевий потяг людини одержав назву лібідо. У процесі розвитку лібідо проходить ряд етапів. У віці 7-10 років виникає платонічний статевий потяг - з'являється інтерес до осіб протилежної статі, що часто не носить усвідомлюваного сексуального характеру (дитяча закоханість), бажання бути з ними разом, духовно спілкуватися, бажання привернути їх увагу, що переростає в бажання подобатися і кокетливу поведінку.

Звичайно в юнацькому віці пробуджується еротични статевий потяг - бажання не тільки духовного, але і тілесного контакту, ніжності, ласки і лише пізніше виникає сексуальний потяг - потяг до статевого акту. Еротичний потяг достатньо виражено в більшості чоловіків і жінок, потяг же до статевого акту більш виражено в чоловіків. У більшості жінок потяг до статевого акту з'являється лише після того, як вони випробували статеве задоволення (оргазм), однак у 20% дівчин воно відзначається вже у віці 16-18 років, до початку статевого життя. Для більшості ж дівчин 16-18 років характерне почуття закоханості, прагнення до пошуку друга-шанувальника, мрії про зустрічі, прогулянки, платонічне залицяння, а не про статеву близькість.

Фізіологічно в багатьох дівчин статевий потяг досягає свого повного розвитку лише до 26-28 років, максимум - 28-30 рокам і тримається на цьому рівні приблизно до 60 років. Рівень статевих гормонів (естрогенів) значною мірою визначає рівень збудливості статевих центрів і силу статевого потягу.

На відміну від тварин у людини формується високе почуття любові. У його виникненні, крім статевого потягу, беруть участь і вищі емоції, зв'язані з відношенням до людини як до особистості (наприклад, до чоловіка - як друга, можливого батька дітей), з оцінкою не тільки фізичних, але і моральних якостей.

Що ж є збудниками статевого потягу? Одним із джерел виникнення сексуального почуття в маленьких дітей є дотик до оголеного тіла, до своїх статевих органів (випадково чи навмисно), до тіла батьків. З віком тяга до оголеного тіла стає усе більш усвідомленою, і зовнішніми збудниками тепер уже можуть стати запах, рухи, вираз очей, одяг, предмети, що належать сексуально привабливому об'єкту, а також герої книг і творів образотворчого мистецтва, кінофільми, телепередачі і багато чого іншого. Під їх впливом виникає емоційний стан гострої статевої потреби - статевий тонус, або так звана статева домінанта. Статевий потяг визначається багатьма зовнішніми і внутрішніми причинами. Якщо внутрішні подразники, наприклад статеві гормони, підготовлюють статевий акт тим, що викликають неконтрольований свідомістю статевий потяг, то зовнішні фактори (предмети, еротичні образи, переживання, присутність статевого партнера і т.д.) викликають або підсилюють статеве збудження. Психоеротична настроєність є могутнім фактором виникнення статевого потягу та його регуляції.

Прекрасним почуттям, що піднімає чоловіка і жінку над тваринним статевим інстинктом, є любов. Зовнішній вигляд коханої людини, її рухи, міміка, одяг, інтонація голосу, поступ, жести - буквально усе може стати збудником статевого потягу.

Джерела еротичного почуття дуже індивідуальні. Якщо розташувати ерогенність відчуттів у певній послідовності, то на першому місці у жінки буде слух. Дотикальний контакт між чоловіком і жінкою у певних умовах стає сильним збудником статевого почуття. Дотик до коханої людини звичайно має визначене еротичне фарбування.

Які частини людського тіла реагують на дотик, породжуючи статевий потяг? Це ерогенні зони, при роздратуванні яких можна не тільки викликати сильний статевий потяг, але і регулювати його інтенсивність. У жінки досить багато ерогенних зон - це губи, кінчик язика, потилиця, соски, область пупка, нижня частина живота, внутрішня поверхня стегон, сідниці, область заднього проходу, область шиї за вухами, віка, пахвові западини. Найбільш ерогенно-збудної є область статевих органів: переддвер'я піхви з малими статевими губами, стінки піхви, піхвова частина матки. Але основним сексуальним збудником є клітор. Це унікальний чуттєвий орган, найсильніший трансформатор статевого збудження.

Майже кожна жінка має свій ерогенну "схованку", свою ерогенну зону, про існування якої вона часом і сама не підозрює. Наприклад, у деяких жінок найсильніше статеве збудження викликає навіть роздратування ступні. Є й інші ділянки, часом дуже маленькі, буквально крапки, що можуть розташовуватися в будь-якій частині тіла.

Джерела статевого збудження справно "виконують" свою функцію лише тоді, коли в чоловіка і жінки склався відповідний психоерогенний настрой, вищою формою якого є взаємна любов.

Між чоловіком і жінкою повинна існувати "німа" мова, щоб вони могли виразити один одному своє бажання. Це потрібно робити тактично, красиво, емоційно і, головне, не образливо для сексуально-еротичних почуттів і людського достоїнства партнера. Не має ніякого значення, хто перший "заговорить" на цій мові про своє бажання.

Любовні ігри і ласки сприяють розвитку і дозріванню сексуально-еротичного збудження, достатнього для статевої близькості. До любовних ігор відносяться погладжуючи та вібруючи дотики до тіла, особливо до ерогенних зон, обійми, поцілунки, слова любові. Для жінки характерні висока чутливість і вишуканість ласк. Більшість жінок бажають, щоб обійми партнерів були ніжними і ласкавими. Але є жінки, яким подобаються сильні, до болю, поцілунки й обійми. Деякі жінки зі спокійним темпераментом надають перевагу сильним обіймам, але ніжнім поцілункам, і навпаки. Ці "капризи" закладені в жінці природою у виді темпераменту і неповторної біологічної індивідуальності, на них відклали відбиток виховання і середовище, у якій жінка сексуально і морально формувалася.

Слідом за поцілунками й обіймами в "сценарії" любовних ігор іде збудження ерогенних зон (звичайно зверху вниз): голови і шиї, верхньої частини тулуба - пліч і пахвових западин, грудних залоз. Грудні залози - важлива ерогенна зона. Ступінь її збудливості не залежить від розмірів грудей, оскільки найбільшої чутливістю володіє сосок. Збудження його відбувається при доторканні, легкому вібруючому пощипуванні, а особливо, при поцілунках.

Найбільш ерогенними є в жінки статеві органи: клітор, малі статеві губи й область навколо них, вхід у піхву. Дотик до клітора може не тільки збудити у жінки бажання, але і викликати в неї оргазм. Це основний "важіль" керування статевою поведінкою жінки, хоча в частини жінок основною ерогенною зоною може бути внутрішня поверхня піхви, включаючи шейку матки і зводи. Велика частина клітора в спокої розташована під поверхнею зовнішніх статевих органів і тільки невелика його частина у виді малюсінького горбка виступає у верхній частині малих статевих губ. Коли жінка не збуджена, цей орган не помітний під шкірою. Якщо ж вона відчуває сильний статевий потяг, клітор приходить у стан ерекції. При цьому майже весь орган видний над поверхнею статевих губ. Клітор можна визначити тільки при натисненні на певну область. Незважаючи на велику чутливість, клітор вимагає постійного або хоча б короткочасного масування. Якщо чоловіку не вдалося відразу викликати збудження в жінки, це не означає, що вона не чуттєва. Від партнера потрібно такт, терпіння і мистецтво статевої любові, щоб очікуваний результат був досягнутий.

Любовні ігри в цілому й особливе збудження клітора підготовляють жінку до безпосередньої статевої близькості. Зрозуміло, вона теж повинна бути їх активною учасницею. І не тільки підтримувати ініціативу чоловіка, але і самій на якийсь час ставати ведучої любовних ігор.

Щоб бути мистецькою коханкою, жінці не потрібно ховати та соромитися своєї чуттєвості. З властивим їй тактом і ніжністю жінці варто стримувати бажання чоловіка й у той же час підготувати себе до рівня його збудження. Саме під час любовних ігор і завдяки їм чоловік і жінка в однаковій мірі готовності повинні вступати в статеві зносини. Тому прелюдію в сексології називають підготовчим періодом до статевих зносин, або фазою збудження.

Фаза збудження може продовжуватися від кількох секунд до декількох годин. Якщо збудження підсилюється, настає наступна фаза - плато. Ця фаза також може бути різною по тривалості. Вона завершується оргазмом. Слідом за оргазмом настає фаза розв'язання.

У жінки у фазі збудження підсилюється приплив крові до статевих органів, у зв'язку з цим малі губи збільшуються в поперечнику в 2-3 рази і колір їх з наростанням статевого збудження переходить від блідо-рожевого в яскраво-червоний або темно-червоний. У 50% жінок збільшується і клітор (іноді в 2 рази), стає більш щільним. Через 10-20 секунд від початку статевого збудження статеві органи жінки стають вологими, піхва покривається змащенням, що полегшує ковзання статевого члена. Це змащення утвориться не тільки за рахунок виділення слизу великими і малими залозами переддвірря, але і за рахунок випотівання рідини з венозних судин, що оточують стінки піхви.

В нормі у жінки в стані спокою стінки піхви майже щільно прилягають друг до друга, залишаючи лише невелику щілину. У фазі статевого збудження дві внутрішні третини піхви подовжуються і розширюються. Шийка і тіло матки трохи витягаються нагору і назад. Діаметр піхви біля шийки матки збільшується, створюючи вмістище для сперми. Довжина піхви збільшується на 2-3 см.

Далі, під впливом фрікцій, що викликають ритмічне роздратування нервових закінчень, розташованих у статевих органах, відбувається сумація роздратувань і усе більш наростає статеве збудження. Досягши досить високого рівня, воно тримається на цьому рівні протягом деякого часу. У цій фазі настає пристосування піхви до розмірів чоловічого статевого органу. Партнери починають добре відчувати один одного. У зовнішній третині піхви виникає виражена місцева застійна гіперемія. Зовнішня третина піхви наповняється венозною кров'ю і помітно набухає, викликаючи місцеве звуження піхви на 50% у порівнянні з розмірами у фазі збудження, тобто зовнішня частина піхви стає порівняно вузькою трубкою, що охороняє статевий член. Завдяки цьому утрудняється витікання сперми з піхви, а також забезпечується більш сильна еротична стимуляція нервових закінчень у зовнішній третині піхви та малих губ, що збільшилися в розмірах.

У плато-фазі відбувається збільшення в обсязі молочних залоз і "ерекція" соска - подовження його на 1 см і збільшення діаметра на 0,25-0,5 см. У 75% жінок спостерігається почервоніння шкіри, що поширюється на груди та обличчя. Підвищується тонус мускулатури, з'являються періодично повторювані м'язові скорочення, іноді судорожні стиски м'язів чи кистей пальців ніг. Різко учащається подих, пульс, підвищується артеріальний тиск. Подальше наростання статевого збудження приводить до оргазму. Його наступу також сприяє довільна напруга м'язів живота і сідниць.

Максимальне підвищення артеріального тиску, частішання подиху і серцевих скорочень настає під час оргазму. З'являються ритмічні скорочення мускулатури піхви і матки (скорочення піхви з інтервалом 0,8 сек. починається в момент оргазму, матки - через 2-4 секунди від його початку).

Слідом за оргазмом починається період зворотного розвитку, відбувається зменшення кровонаповнення статевих органів. Цей процес відбувається в жінок звичайно за 10-20 хвилин, а якщо оргазм не наступив, то за 30-60 хвилин.

Після оргазму деякі жінки з однократним типом оргазму виявляються в статевому відношенні незбудливими. У них виникає рефракторний період, що може тривати досить довго, іноді кілька годин, добу і довше. У жінок, здатних до повторних оргазмів, рефракторний період може бути дуже короткочасним - одна хвилина чи трохи довше. Жінки, здатні до багаторазових повторних оргазмів, нерідко після оргазму, якщо статевий акт продовжується, залишаються в стані збудження на рівні плато-фази, і на цій фазі в них знову і знову повторно виникають оргазми, причому щораз збудження падає лише до рівня плато-фази.

Явище зворотного розвитку не обов'язково настає лише після оргазму. Воно може початися на будь-якій фазі статевого акту при його раптовій зупинці у випадку виникнення яких-небудь перешкод для його нормального плину.

Об'єктивними ознаками настання оргазму в жінки служать ритмічні скорочення зовнішньої третини піхви. У деяких жінок в момент оргазму скорочуються соски, шкіра навколо них стає зморшкуватою.

Цикл статевого збудження, що закінчується оргазмом, вважається завершеним. При незавершеному циклі може спостерігатися лише невелике статеве збудження без виникнення скорочень стінок піхви, оргазму. У цих випадках жінки відзначають, що статева близькість була їм байдужа або приємна, однак яскравих відчуттів не викликала. Деякі жінки випробують глибоке почуття задоволення навіть і в цих випадках. Але якщо під час статевої близькості в жінки виник високий ступінь статевого збудження, а розрядка не наступила, то виникає становище фрустрації. Це тяжка нервова напруга з почуттям незадоволеності, іноді афектними розрядками, сльозами, істеричною поведінкою. По закінченню статевого акту припливи крові до статевих органів може триматися до години, виникає почуття тяжкості внизу живота, біль у попереку. Часті тривалі застої крові і лімфи в органах малого таза можуть, можливо, сприяти виникненню в них неспецифічних запальних процесів, хворобливих менструацій.

Статевий акт переживається багатьма жінками як кульмінаційний момент у складних міжособистісних відносинах з чоловіком, як фізичне і духовне злиття з ним. Жінки звичайно мають потребу в завершальних ласках, проявах ніжності, уваги, подяки і лише тоді почувають себе задоволеними.

Чоловік при статевої близькості звичайно завжди досягає оргазму, жінка ж - не завжди, нерідко не в повну силу, а часом взагалі ніколи. Це залежить від багатьох причин, поганий стан здоров'я, антипатія до статевого партнера, страх вагітності, несприятливі для статевої близькості умови і т.д. Однак самою головною причиною є сексуальна невихованість статевих партнерів і в першу чергу - чоловіка, що не тільки не вміє підготувати жінку до оргазму, але часто і не знає, що це необхідно. Послаблення оргазму чи його відсутність може спостерігатися як у чоловіка, так і жінки в результаті розумової чи фізичної перенапруги. Необхідно знати про це, щоб не пред'являти один одному необґрунтованих претензій.

P.S. Обов'язковий етап підготовки до статевих зносин - це гігієнічні процедури, обов'язкові і для чоловіка, і для жінки. Кращий загальний теплий душ з обмиванням статевих органів. Необхідно також почистити зуби.

 

Статеве життя та контрацепція після пологів

Без сумніву, у Вас, у вашого чоловіка, виникає природне запитання: "Як швидко після пологів можна розпочинати статеве життя?" Лікарі не радять із цим поспішати - краще зачекати, доки мине хоча б 6 тижнів після народження дитини, адже надто високим є ризик кровотечі та інфекційних ускладнень. Проте в цій ситуації не все так просто й однозначно. Після пологів у жінки спостерігається природний фізіологічний спад сексуальності. В більшості випадків їй "не до сексу" після щоденної метушні біля немовляти, недосипання, перевтоми. Окрім цього, за день кожна мама отримує достатньо дотиків, пестощів, поглядів, поцілунків, спілкуючись із малюком, і тому не відчуває жодного сексуального потягу. Але чоловік позбавлений усього цього... Якщо він чуйний та мудрий, вміє чекати, - конфліктів, пов'язаних з інтимним життям, не буде. Тільки намагайтеся приділяти чоловіку увагу - обійняти, поцілувати, скуйовдити волосся, пригорнутися. Це не вимагає багато сил та часу, але ефект буде досить значним, оскільки ви обоє відчуєте розуміння, тепло, увагу і... потребу в інтимному житті.

Проте, будьте готовими до того, що відновлення інтимних стосунків принесе не лише нові відчуття, емоції, але й проблеми. Вчені рекомендують дотримуватись інтервалів між пологами. Оптимальною, на їх думку, є перерва в 3-4 роки. Саме такий час необхідний жіночому організму для відновлення сил та поповнення запасів заліза, кальцію, вітамінів. Лише за таких умов наступна вагітність буде мати нормальний перебіг, а наступна дитина народиться здоровою.

Зрозуміло, що на період, поки один малюк росте, а народжувати іншого ви ще не плануєте, доведеться подумати про ефективний засіб контрацепції - запобігання небажаній вагітності. Особливо ретельно варто підійти до цієї проблеми, коли ви годуєте немовля груддю, адже для матерів-годувальниць вибір методу контрацепції дещо обмежений. Це й зрозуміло, - останній не повинен шкідливо впливати на дитину через материнське молоко. Але, з іншого боку, природа сама, передбачивши годування грудьми, потурбувалася про захист жінки від незапланованої вагітності в цей час.

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала грудне вигодовування фактором, який безпосередньо визначає фертильність, іншими словами, дітородність. За скорочення грудного вигодовування, яке має місце в багатьох країнах, у тому числі й в Україні, використання протизаплідних засобів треба збільшити в кілька разів, аби компенсувати втрату лактаційного контрацептивного ефекту. Грудне вигодовування здатне затримувати початок овуляції (виходу яйцеклітини) та менструації. Якщо ви вирішили використовувати грудне вигодовування з метою попередження вагітності, пам'ятайте, що цей метод ефективний лише доти, поки у вас не відновилася менструація або ви не розпочали вводити в меню дитини пригодовування. Коли ж з'явилися "місячні" чи раціон малюка ви поповнили за рахунок нових страв, рекомендовано використовувати додаткові методи контрацепції. Ось їх короткий огляд для тих, хто годує груддю.

Презервативи та місцеві сперміциди не лише не мають протипоказань під час лактації, але й попереджують захворювання, що передаються статевим шляхом. Зрозуміло, що доведеться чітко дотримуватися інструкції та правил використання.

Внутрішньоматкові протизаплідні засоби (ВМЗ), їх називають просто "спіралі", - досить ефективні та надійні. Введення можливе не раніше шести тижнів після пологів в умовах жіночої консультації. Лікар на попередньому огляді визначить, чи немає протипоказів до застосування ВМЗ.

Гормональні контрацептиви деяких видів не протипоказані при лактації, але без консультації гінеколога ви не можете розпочати їх застосовування.

Добровільна хірургічна стерилізація - метод контрацепції, що підходить жінкам, які не бажають більше мати дітей або не можуть вагітніти та народжувати за станом здоров'я - через важкі захворювання серцево-судинної, нервової, ендокринної систем, органів дихання та нирок тощо. Метод має стовідсотковий ефект, але він необоротний.

Пам'ятайте, небажана вагітність і аборт невдовзі після пологів досить небезпечні та завдають травмуючої дії на організм. Отож, не будьте легковажними, не покладайтеся на малоефективні методи запобігання вагітності типу перерваного статевого акту чи спринцювань. Порадьтеся із лікарем, прочитайте відповідну літературу та оберіть свій метод контрацепції, який збереже здоров'я, дасть відчуття впевненості, подарує сексуальну гармонію.

Борис Венцківський, професор, лікар-гінеколог.

Корисно знати:
Ідеального методу запобігання вагітності не існує, кожен із відомих насьогодні має свої "за" та "проти".
Найкращий метод саме для вас підібрати реально. Для цього потрібна співпраця вашого чоловіка, вас і, звичайно, лікаря.
У жінок, які застосовують гормональну контрацепцію, перебіг наступних вагітностей суттєво не відрізняється, порівняно з тими, хто користувався іншими методами контрацепції. Проте новонароджені діти мають більшу масу тіла, частіше бувають двійнята.
Із застосуванням внутрішньоматкового засобу ("спіралі") з метою контрацепції частота появи позаматкової вагітності збільшується в 7-9 разів.
Після видалення "спіралі" 40 відсотків жінок вагітніють протягом першого місяця, 75 відсотків - через чотири місяці, 90 відсотків - до кінця першого року.
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають недоцільним використання внутрішньоматкових засобів жінкам, які мають двох і більше статевих партнерів, через високий ризик запальних захворювань.
Лише високоякісний презерватив захищає від вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом.

 

Что взять с собой в поход в горы? Список вещей в поход, которые Вам пригодятся в горах!

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 265. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия