Студопедия — Истина изменяет жизнь 15 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Истина изменяет жизнь 15 страница






2 етап: реалізація короткотермінових завдань, які полягають у закінченні перероблення діючих, але застарілих санітарних норм і правил щодо організа­ції роботи та експлуатації рентгенодіагностичних апаратів у дільничних, ра­йонних, міських та обласних лікарнях з використанням підсилювачів рентге­нівського зображення; модернізація парку флюорографічної апаратури; вста­новлення мамографів, комп'ютерних і магнітно-резонансних томографів та сучасних апаратів для ультразвукової діагностики.

Слід зауважити, що основні заходи щодо профілактики негативного впли­ву різних джерел іонізаційного випромінювання мають ґрунтуватися на про­відних положеннях Закону України «Про захист людини від впливу іонізую­чих випромінювань».

У ст. 1 розділу І «Загальні положення» наведено визначення та тлумачення основних термінів, які використовуються: іонізаційне випромінювання, втру­чання, ефективна доза опромінення тощо. Зокрема, термін «професійне опро­мінення» означає опромінення персоналу в процесі здійснення його трудової діяльності.

Статті 2 і 3 визначають сферу дії закону, який регулює правові відносини між державою, юридичними і фізичними особами, що виникають під час безпо­середньої діяльності, та визначає права працівників на забезпечення захисту від впливу іонізаційного випромінювання. Так, передбачається компенсація за перевищення встановлених норм меж опромінення та відшкодування збит­ків, заподіяних унаслідок дії різних доз іонізаційного випромінювання.

Статті 5, 6 і 7 розділу II «Основні дозові межі опромінення та рівня втру­чання» містять пояснення щодо основних дозових меж опромінення населення та персоналу, який контактує з джерелами іонізаційного випромінювання, правил залучення осіб до ліквідації радіаційних аварій та їх наслідків.

Так, основна дозова межа індивідуального опромінення населення не може перевищувати 1 мЗв. Разом з тим, дозова межа медичного персоналу не повин­на бути більшою за 20 мЗв; при цьому допускається її збільшення до 50 мЗв у тому випадку, якщо середньорічна доза опромінення протягом 5 років поспіль не перевищує 20 мЗв. Залучення осіб до ліквідації радіаційних аварій та їх на­слідків допускається лише на добровільних засадах або за контрактом, в яко­му обумовлюється можлива доза опромінення протягом усього часу роботи. До подібних робіт допускаються особи, не молодші 18 років, які не мають медич­них протипоказань. Суворо заборонено залучати до ліквідації радіаційних ава­рій та їх наслідків жінок дітородного віку.

У ст. 13 розділу III «Забезпечення захисту людини від впливу іонізуючих випромінювань» передбачені обов'язкові для лікувально-профілактичних за­кладів види діяльності, що полягають у:

— здійсненні контролю та обліку індивідуальних доз опромінення персо­налу;

— організації проведення попередніх та періодичних медичних оглядів персоналу;

— регулярному інформуванні персоналу щодо рівнів іонізаційного випро­мінювання на робочих місцях і значень отриманих ними доз опромінення.

Обов'язки юридичних і фізичних осіб щодо захисту людини у випадку ви­никнення радіаційних аварій, унаслідок впливу радіонуклідів, що містяться у будівельних матеріалах, харчових продуктах, продовольчій сировині та пит­ній воді, викладені уст. 14, 15 і 16 розділу III, в яких передбачено, що обов'язковим є створення науково обґрунтованих планів захисту персоналу і населення від потенційно можливих аварій та їх наслідків і, зокрема, забезпе­чення наявності на місцях засобів оповіщення, забезпечення ліквідації наслід­ків радіаційних аварій, медичного та індивідуального захисту, засобів індиві­дуального дозиметричного контролю тощо.

У ст. 19 і 21 розділу IV «Компенсація та відшкодування шкоди» викладені вимоги щодо встановлення компенсацій за перевищення річної основної дозо- вої межі опромінення у випадках виконання професійної діяльності в небез­печних умовах. Зокрема, передбачені виплати 1—2 неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян за 1 мЗв перевищення річної дозової межі опромінен­ня. Особи, винні у порушенні законодавства щодо захисту людини від впливу іонізаційних випромінювань, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законами України.

Для керівників лікувально-профілактичних та вищих навчальних закла­дів медичного профілю, працівників, які контактують із джерелами іонізацій­них випромінювань, настільною книгою мають бути відповідні Норми радіа­ційної безпеки України (НРБУ).

Зараз такими є Норми радіаційної безпеки, затверджені у 1997 р. (НРБУ- 97), які визначають систему радіаційно-гігієнічних регламентів для забезпе­чення прийнятих рівнів опромінення як для окремої людини, так і для сус­пільства загалом та встановлюють два підходи до забезпечення протирадіацій­ного захисту, що принципово відмінні за змістом:

— 1-й підхід: забезпечення протирадіаційного захисту під час виконання будь-яких видів практичної діяльності в умовах нормальної експлуатації інду­стріальних та медичних джерел іонізаційного випромінювання;

— 2-й підхід: забезпечення протирадіаційного захисту під час виконання будь-яких видів діяльності в умовах аварійних ситуацій.

Варто зазначити, що відповідно до НРБУ-97 встановлюються категорії осіб, які зазнають опромінення.

Категорія А (персонал) — особи, які безпосередньо постійно або тимчасово працюють із джерелами іонізаційних випромінювань.

Категорія Б (персонал) — особи, які безпосередньо не зайняті роботою з джерелами іонізаційних випромінювань, але у зв'язку з розташуванням робо­чих місць у приміщеннях та на промислових майданчиках з об'єктами, що пов'язані з радіаційно-ядерними технологіями, можуть отримувати додаткові дози опромінення.

Категорія В — усе населення.

Для визначених категорій осіб передбачені певні ліміти доз опромінення,

які наведені в табл. 2.

Слід підкреслити, що особи, молодші 18 років, не допускаються до роботи з

джерелами іонізаційного випромінювання.

Таблиця 2. Ліміти доз опромінення, мЗв/рік
Ліміти доз опромінення Категорія осіб
А Б В
Ліміт ефективної дози      
Ліміт ефективної дози навколишнього опромінення: — для кришталика ока; — для шкіри; — для кистей і стоп 150 500 500 15 50 59 15 50

 

Індивідуальний дозиметричний контроль у конкретних для кожного ви­падку обсягах є обов'язковим для осіб категорії А, серед яких річна ефективна доза опромінення може перевищувати 10 мЗв/рік. У разі проведення індивіду­ального дозиметричного контролю мають враховуватись індивідуальні умови

опромінення працівників (мал. 22).

Допустимі рівні опромінення персоналу категорії Б за індивідуальною ефективною річною дозою не повинні перевищувати відповідних значень, вка­заних вище. Рівень радіоактивного забруднення шкіри, особистого одягу та робочих поверхонь встановлюється на рівні 1/10 відносно відповідних значень для категорії А.

З метою запобігання потенційному опромі­ненню плода для жінок дітородного віку (до 45 років), які віднесені до категорії А, вводиться до­даткове обмеження опромінення: середня екві­валентна доза зовнішнього локального опромі­нення шкіри в нижній частині живота за будь- які два послідовні місяці не повинна перевищу­вати 2 мЗв. У разі діагностування вагітності ця доза не має перевищувати 2 мЗв за весь період вагітності. Жінка, віднесена до персоналу кате­горії А, в якої діагностовано вагітність, повідо­мляє про це адміністрацію підприємства, яка у свою чергу має створити для неї всі необхідні

умови праці. дозиметр

Сферу дії НРБУ-97 значно зміцнює та розширює документ «Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення» (НРБУ-97/Д-2000), який логіч­но віддзеркалює найновіші досягнення, накопичені світовим співтовариством у галузі радіаційного захисту від потенційного опромінення, узагальнює остан­ні публікації Міжнародної комісії з радіологічного захисту (МКРЗ) та Міжна­родного агентства з атомної енергії (МАГATE).

Зокрема, до цього документа введено такі положення, як концепція потен­ційного опромінення, групи джерел потенційного опромінення, система регла­ментів, що містить референтні рівні доз і ризиків потенційного опромінення, а також обґрунтована класифікація радіоактивних відходів.

Установлено, що рівень обмежень щодо потенційного опромінення визна­чають імовірність настання критичної події та величина дози потенційного опромінення. Тому провідними слід вважати такі принципи протирадіацій­ного захисту:

1) принцип виправданості: будь-яка практична діяльність, унаслідок якої можливе потенційне опромінення людей, не повинна здійснюватися, якщо вона не корисніша для осіб, що опромінюються, та суспільства загалом порів­няно зі шкодою, яку ця діяльність може завдати як нинішньому, так і майбут­нім поколінням у зв'язку з можливим виникненням критичної події;

2) принцип неперевищення: усі види практичної діяльності, що підлягають санітарному нагляду, не повинні супроводжуватися перевищенням тих зна­чень доз та імовірностей потенційного опромінення, які регламентуються, і отже, перевершувати поріг можливих детерміністичних ефектів;

3) принцип оптимізації: імовірність виникнення критичних подій та дози потенційного опромінення, а також кількість осіб, які можуть опинитися у зоні впливу подібних джерел, мають бути настільки низькими, наскільки це можливо з урахуванням екологічних та соціальних факторів, передусім у ході реалізації різноманітних медичних процедур.

Залежно від видів та масштабів наслідків реалізації різноманітних критич­них подій встановлено чотири групи джерел потенційного опромінення.

До першої групи відносять джерела потенційного опромінення, що можуть спричинити опромінення окремої людини або обмеженої групи людей. Потен­ційне опромінення цією групою джерел є головною причиною «радіаційних нещасних випадків на виробництві», а також променевих травм серед осіб, що опинилися в ситуації випадкового контакту із загубленими (викраденими) джерелами іонізаційного опромінення.

У другу групу включені джерела, пов'язані з радіаційними аваріями, на­слідками яких можуть стати опромінення значних контингентів населення або радіоактивне забруднення об'єктів довкілля.

До складу третьої групи входять джерела, опромінення якими пов'язане з подіями, що можуть відбутися в майбутньому (у тому числі і у віддаленому) на звільнених від санітарного нагляду об'єктах унаслідок природних аномальних процесів і катастроф а також ненавмисних вторгнень людини, через що під опромінення може підпадати населення, яке опинилося в момент цієї події у зоні дії подібного джерела. Цей тип ситуації варто враховувати передусім під час проектування сховищ радіоактивних відходів.

І нарешті, до четвертої групи відносять особливі випадки використання джерел потенційного опромінення пацієнтів під час проведення радіорентген- діагностичних процедур у лікувально-профілактичних закладах.

Найбільш повно питання реалізації заходів протирадіаційного захисту ві­дображені у виданні «Основні санітарні правила протирадіаційного захисту України» (ОСПУЛ що діють з 1 липня 2001 р. Так, згідно з основними поло­женнями ОСПУ, серед великого переліку вимог до організації протирадіацій­ного захисту передбачено, що проведення робіт із джерелами іонізаційного ви­промінювання може здійснюватися лише за наявності санітарного паспорта та суворого дотримання адміністрацією підприємства або лікувально-профі­лактичних закладів відповідних обов'язків, а персоналом категорії А — нор­мативних вимог.

Санітарний паспорт (додаток) є головним документом МОЗ України, який надає право на проведення робіт із джерелами іонізаційних випромі­нювань та видається територіальним органом державної санітарно-епідеміо­логічної служби, що має радіологічний відділ. Санітарний паспорт не видаєть­ся доти, доки на підприємстві не будуть забезпечені всі необхідні умови для виконання радіаційно-гігієнічних регламентів, передбачених НРБУ-97, НРБУ-97/Д-2000, ОСПУ-ОІ та іншими нормативними документами.

Підприємства, приміщення та установи, призначені для робіт із джерела­ми іонізаційного випромінювання, у тому числі сховища радіонуклідів, мають прийматися спеціальною комісією у складі представників державної санітарно- епідеміологічної служби, інспекції Державного комітету з нагляду за охоро­ною праці та державного пожежного нагляду.

Комісія складає відповідні акти, в яких мають бути відображені особливос­ті роботи з відкритими та закритими джерелами або пристроями іонізаційного випромінювання. Слід підкреслити, що ліцензія на проведення робіт із джере­лами іонізаційного випромінювання видається тільки за наявності санітарно­го паспорта. Термін дії санітарного паспорта не може перевищувати 5 років.

Робота із джерелами іонізаційних випромінювань має проводитися відпо­відно до інструкцій з радіаційної безпеки, в яких викладаються порядок про­ведення цих робіт, обліку, збереження, видачі і транспортування джерел іоні­заційного випромінювання та утримання приміщень, дані щодо засобів індиві­дуального захисту та охорони праці і безпеки під час роботи з радіонуклідами, заходів щодо запобігання, виявлення і ліквідації радіаційних аварій, органі­зації проведення радіаційного контролю тощо.

Тому адміністрація підприємства або лікувально-профілактичного за­кладу несе повну відповідальність за забезпечення радіаційної безпеки вико­нуваних робіт і зобов'язана:

— забезпечити одержання санітарного паспорта та ліцензії;

— запровадити певний порядок допуску до робіт із джерелами іонізаційно­го випромінювання;

— підготувати і застосувати технічні, організаційні та гігієнічні заходи, необхідні для забезпечення протирадіаційного захисту персоналу та населен­ня і фізичного захисту джерел іонізаційного випромінювання;

— проводити навчання, інструктаж і перевірку знань правил радіаційної безпеки, охорони праці та виробничої санітарії, здійснювати постійний конт­роль за дотриманням персоналом вимог усіх інструкцій і правил;

— проводити позачерговий інструктаж і перевірку знань правил радіацій­ної безпеки у разі зміни характеру і класу робіт із джерелами іонізаційного випромінювання;

— організувати своєчасне проходження персоналом медичних оглядів за встановленою для підприємств або лікувально-профілактичних закладів схе­мою.

Водночас персонал, який належить до категорії А:

1) повинен проходити обов'язкові попередні медичні огляди під час при­йняття на роботу та періодичні медичні огляди — не рідше одного разу на рік;

2) у випадку, якщо в ході проведення періодичного медичного огляду у працівника виявлене захворювання, що має професійний характер, адміні­страція повинна забезпечити працівнику прийнятну альтернативну роботу поза зоною впливу іонізаційних випромінювань;

3) може бути допущений до роботи лише після проходження навчання, ін­структажу і перевірки знань правил безпеки, охорони праці та виробничої са­нітарії, комплексу діючих інструкцій тощо;

4) повинен бути застрахований для відшкодування можливого ризику для здоров'я або втрати життя;

5) має дотримуватися норм і правил з радіаційної безпеки, а також вимог інструкцій з експлуатації приладів та захисного устаткування, використання засобів індивідуального захисту і спецодягу;

6) повинен негайно повідомляти відповідальним особам про всі порушення в роботі устаткування або будь-які інші відхилення від нормального режиму роботи;

7) не має права використовувати будь-які операції, не передбачені посадо­вими інструкціями, інструкціями з охорони праці і радіаційної безпеки.

Рентгенівське випромінювання має шкідливий вплив на організм людини. Найтяжчі наслідки, які може спричинити дія радіації на людський орга­нізм, — променева хвороба, яка призводить до порушення функцій всіх орга­нів. Тому при роботі в рентгенівських кабінетах велике значення має дотри­мання правил техніки безпеки. Головним завданням техніки безпеки і охоро­ни здоров'я в цих кабінетах є радіаційний захист персоналу і пацієнтів.

Рентгенівський кабінет (рентгенкабінет) є системою спеціальних примі­щень, рентгенівської техніки і допоміжного устаткування, призначених для виконання рентгенологічних досліджень і променевої терапії. Розрізняють пе­ресувні і стаціонарні рентгенкабінети. Пересувні рентгенкабінети розміщу­ються, як правило, у кузові вантажного автомобіля, в автобусі, у залізничних вагонах, на морських і річкових суднах. Стаціонарні — у приміщеннях ліка­
рень, поліклінік, у лабораторіях, науково-дослідних інститутах тощо. Вони ді­ляться на діагностичні, флюорографічні і рентгенотерапевтичні. ^

Рентгенівський апарат і допоміжне устаткування мають постійно знаходи­тись у чистоті і справному стані.

При експлуатації рентгенівських апаратів персонал повинен знаходитись за захисними пристроями або на певній відстані від випромінювача. Ці заходи дають змо­гу зменшити потужність дози до гранично допустимої. З метою захисту персоналу від розсіяного випромінювання апарати для рентгеноскопії мають бути забезпечені спе­ціальним фартухом, рукавицями із просвинцьованої гуми (мал. 23), рукавицями бавовняними, окулярами для адаптації; під час проявлення рентгенівських плівок додатково: фартухом, що не промокає, рукавицями гу­мовими. У кабінеті має бути не менше двох комплектів 313 (засобів індивідуального захисту).

Панель управління, розташована на пристрої для ві­зуального спостерігання рентгенівського зображення, обов'язково розміщується поза використаним пучком випромінювання. Стаціонарні апарати конструюються так, щоб пульт управління був установлений окремо від рентгенівського випромінювача і розміщувався в іншому приміщенні.

Переносні, пересувні і дентальні (для діагностичних досліджень зубів) мають таку систему включення висо­кої напруги, що дає змогу обслуговому персоналу працю­вати з апаратом на відстані не менше 2500 мм від об'єкта дослідження.

Для попередження про небезпеку рентгеноскопічні апарати забезпечуються звуковою сигналізацією. Вона включається при просвічуванні тривалістю більше 5 хв. Сигнал небезпеки припиняється тільки після виключен­ня високої напруги.

Поряд із вхідними дверима в рентгенкабінет на висоті

1,6 м від підлоги встановлюється світловий сигнал чер­воного кольору з написом «Не входити» (мал. 24). Цей сигнал автоматично включається при підключенні висо­кої наруги.

Стаціонарні апарати для медичних діагностичних до­сліджень, призначені для роботи в операційних, повинні мати кріплення на підлозі, для того щоб виключити по­трапляння рідини під підставку апарата.

■ ЯВ i/j^tjKauHMCMn—ЩВШШШШЯШЯЯШШ ' У ж жзИІ тШЖ'ЩЩ
Г ' иЯННВН ■мни
  " JM
ч ННН;Ш5
  МІЯШ&Шж сшЛ
1 ^^^Н  
  і
   
а
б Мал. 23. Засоби за­хисту від випро­мінювання рентге­нівського апарата: а — фартух; б — рукавиці з просвинцьованої гуми
Мал. 24. Світловий сигнал «Не входити»

Змінні тубуси і наконечники рентгенівських трубок апаратів для променевої терапії, що вводяться в порож­нини тіла людини, мають бути стійкими до дезінфекції
кип'ятінням. Апарати в повному комплекті підлягають періодичним і типо­вим випробовуванням.

За інструкцією з техніки безпеки медичний персонал рентгенологічного відділення (кабінету) інструктується перед початком роботи в лікарні (первин­ний інструктаж), а потім через кожних 3 міс. (повторний інструктаж). Резуль­тати інструктажу заносяться в «Журнал реєстрації інструктажів з питань охо­рони праці»: після проходження інструктажу в ньому мають бути підписи осо­би, що проводила інструктаж, та працівника.

У разі порушення стану здоров'я працівники мають право на відшкодуван­ня заподіяної їм шкоди.

За невиконання інструкції з техніки безпеки медперсонал відділення (кабі­нету) несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну від­повідальність.

До початку експлуатації рентгенологічних відділень (кабінетів) власник повинен скласти поіменний список осіб, віднесених до персоналу рентгеноло­гічного відділення (кабінету) — категорія А, згідно з документом про спеціаль­ну освіту, який дає право на роботу в рентгенологічному відділенні (рентгенка­бінеті). Список затверджується наказом по установі.

Також власник повинен наказом по установі призначити особу, відпові­дальну за збереження рентгенівських апаратів (включаючи нестаціонарні) і за радіаційну безпеку.

Рентгенологічні відділення і процедурні кабінети заборонено розміщувати в житлових будинках і дитячих закладах, над палатами вагітних і дітей, у під­вальному і цокольному приміщеннях. Температуру повітря у рентгенкабіне­тах слід підтримувати на рівні 18—20 °С. У них необхідно обладнати окрему від інших приміщень систему вентиляції. Кратність обміну повітря для про­цедурних, кімнат керування і фотолабораторії має становити: приплив — З, витяжка — 4.

Дистанційні елементи керування рентгенодіагностичною апаратурою слід розташовувати поза процедурною рентгенкабінету — у кімнаті управління. Кімната управління має бути зв'язаною з процедурною, переговорним при­строєм, а також оглядовим вікном зі свинцевим склом для спостерігання за пацієнтами та персоналом. Розташування і розмір вікна мають забезпечити нагляд за всіма робочими місцями персоналу.

Робоче (адаптоване) освітлення для рентгеноскопії повинне вмикатись від системи керування рентгенівського апарата.

У процедурних рентгенкабінетів, ксеро- і фотолабораторіях та кабінетах лікарів мають бути встановленні умивальники з підведенням холодної і гаря­чої води.

При діючих рентгенкабінетах, в яких здійснюють дослідження травного каналу, слід передбачати вбиральні для пацієнтів.

У процедурних для досліження сечової і статевої систем варто передбачати лікарняний злив (відуар).

У процедурній рентгенкабінету для просвітлювання плівок має передбача­тись світлозахисне обладнання, забороняється розміщати сторонні предмети.

Тимчасове зберігання рентгенівської плівки масою не більше 100 кг допус­кається в окремому приміщенні рентгенологічного відділення.

Флюорографічні досліження допускаються в тимчасово пристосованих приміщеннях площею не менше 20 м2 і завширшки не менше 4 м.

Рентгенкабінети до початку роботи повинні мати санітарний паспорт (дод. 26), який видається органами санітарного нагляду і дає право на експлуата­цію, а також контрольно-технічний журнал. Санітарний паспорт видається на термін не більше 3 років. Окремий санітарний паспорт оформляється на право зберігання і експлуатації пересувних і переносних рентгенівських апаратів і установок (дод. 27).

Забороняється застосування рентгенівських апаратів і проведения робіт, не вказаних у санітарному паспорті. Про порушення в роботі апарата, несправ­ність засобів захисту персонал повинен негайно доповісти відповідальній особі.

У рентгенкабінеті на видному місці має бути вивішена інструкція з охорони праці, затверджена керівництвом установи.

Персонал рентгенологічного відділення (кабінету) повинен:

— виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

— пам'ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку колег по роботі;

— вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних ви­падків;

— вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння;

— утримувати робоче місце в чистоті і порядку;

— дотримуватись правил експлуатації рентгенівських апаратів та іншого обладнання, користуватись засобами індивідуального захисту, носити протя­гом робочого дня індивідуальний дозиметр;

— забезпечити засобами індивідуального захисту родичів, які допомага­ють під час проведення досліджень у дітей (мал. 25);

а

— проходити періодичну перевірку знань не рідше одного разу на рік.

б

Мал. 25. Засоби захисту щитоподібної залози (а), внутрішніх статевих органів (б)

Безпечність роботи в рентгенкабінетах передбачає заземлення металевих частин рентгенівських апаратів та інших електричних пристроїв, а також по­стійний дозиметричний контроль.

З метою знешкодження свинцю не рідше одного разу на місяць слід прово­дити вологе прибирання приміщень рентгенкабінетів з використанням 1—2 % розчину оцтової кислоти.

Кожний рентгенкабінет потрібно забезпечити вуглекислотним вогнегасни­ком; доступ до засобів пожежогасіння та електрощитів має бути вільний.

Для запобігання надходженню свинцю в організм персоналу рентгенкабі­нетів слід дотримуватися таких правил:

— індивідуальні засоби захисту із свинцю і просвинцьованої гуми поміща­ти в чохли із плівкових матеріалів чи клейонки;

— не використовувати індивідуальні засоби захисту після закінчення тер­міну експлуатації, вказаного в технічних умовах;

— поверхню стаціонарного захисного обладнання і пристосувань, виготов­лених із свинцю, покривати подвійним шаром олійної чи емалевої фарби;

— під рукавички із просвинцьованої гуми надівати тонкі бавовняні рука­вички;

— після закінчення роботи із засобами індивідуального захисту з просвин­цьованої гуми ретельно мити руки теплою водою з милом чи препаратом «За­хист».

Перед початком роботи необхідно приготувати до використання спецодяг та індивідуальні засоби захисту:

1) індивідуальні засоби захисту із свинцю і просвинцьованої гуми перед ви­користанням ретельно помити теплою водою і зачохлити плівочним чохлом, клейонкою або тканиною типу льон-лавсан;

2) зачохлити всі нестандартні засоби захисту пацієнтів;

3) використовувати індивідуальні засоби захисту від випромінювання до­зволяється протягом термінів, які вказані в технічних умовах;

4) під і на рукавички із просвинцьованої гуми необхідно надівати тонкі ба­вовняні рукавички;

5) перевірка 313 проводиться один раз на 2 роки.

Оглянути, чи справне заземлення рентгенівських апаратів, іншого елек­трообладнання та електропроводки (рентгенлаборант). Навести лад на робочо­му місці. Упевнитись у відсутності сторонніх осіб у процедурному приміщенні.

Перевірити величину електричної напруги мережі живлення і провести пробне включення рентгенівського апарата на різних режимах роботи. При виявленні недоліків доповісти про це завідуючому відділення, лікарю кабі­нету.

Під час роботи з електроапаратурою необхідно стежити за станом ізоляції електропроводки та справністю електророзеток. Якщо персонал при проведен­ні рентгенологічних досліджень знаходиться у процедурній, то необхідно ви­користовувати засоби індивідуального захисту.

Рентгенлаборант не має права обслуговувати два або більше рентгенівських апарати, одночасно працюючи в різних рентгенкабінетах.

Персоналу рентгенкабінету забороняється:

— проводити рентгенодіагностичні дослідження без використання стаціо­нарних та індивідуальних засобів захисту від випромінювання;

— працювати в рентгенкабінеті при несправних блокувальних пристроях і вимірювальних приладах рентгенівських апаратів;

— експлуатувати кабінет, на який не складено санітарного паспорта;

— використовувати рентгенівську апаратуру не за призначенням;

— користуватися пошкодженими засобами індивідуального захисту або засобами захисту, терміни придатності яких закінчились;

— подавати на рентгенівський апарат напругу, не передбачену паспортни­ми даними;

— залишати без нагляду під напругою рентгенівську апаратуру й електро­нагрівальні прилади, ставити близько біля них вату, спирт та інші горючі ре­човини;

— користуватись відкритим вогнем, зберігати знімки та обрізки плівок у відкритому вигляді, складати плівки поблизу вікон, електроламп і приладів опалення;

— користуватись несправними електричними розетками і вилками;

— працювати з рентгенівським випромінювачем без додаткових фільтрів;

— проводити дослідження за наявності у процедурній сторонніх осіб, які

не беруть участі в дослідженні.

Забороняється проведения вологого прибирання процедурної безпосеред­ньо перед початком і під час рентгенологічних досліджень.

При ввімкненому вимикачі мережі чи замкнутому штепсельному з'єднанні, за допомогою якого рентгенівський апарат вмикають в електричну мережу, рентгенлаборант не має права виходити з рентгенкабінету.

Хворі і сторонні особи можуть знаходитись у рентгенкабінеті тільки з до­зволу і в присутності персоналу. Монтажно-ремонтні роботи в рентгенкабінеті мають виконуватись одночасно не менше ніж двома особами. У кабінеті забо­роняється споживати їжу, курити і користуватися косметикою.

Технічний профілактичний огляд рентгенівських апаратів має виконува­тися представниками служби «Медтехніка» спеціалізованих організацій із за­писом у контрольно-технічному журналі.

Забороняється проведення робіт з рентгенівським випромінюванням, не передбачених посадовими інструкціями, інструкціями з охорони праці та ін­шими нормативними документами.

Після закінчення роботи необхідно вимкнути головний рубильник, елек­троприлади, освітлення, вентиляцію, провести вологе прибирання підлоги, ретельну дезінфекцію елементів і приладів, рентгенівського апарата, у тому числі і рентгенівських касет. Необхідно приготувати спецодяг, засоби індиві­дуального захисту, вимити руки теплою водою з милом, за можливості при­йняти душ.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 962. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия