Студопедия — Метод добавок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Метод добавок






Цей метод є різновидністю методу порівняння. Визначення концентрації розчину методом добавок ґрунтується на порівнянні оптичної густини досліджуваного розчину і цього ж розчину з добавкою відомої кількості визначуваної речовини. Метод добавок переважно використовують для спрощення роботи, для усунення шкідливого впливу сторонніх домішок. Цей метод дозволяє створити однакові умови для фотометрування досліджуваного і стандартного (з добавкою) забарвлених розчинів, тому його доречно використовувати для визначення малих кількостей різноманітних елементів у присутності великих кількостей сторонніх речовин. Добавки слід брати в таких кількостях, щоб зміна оптичної густини не була меншою 0,1. Із пропорційності між концентраціями розчинів і оптичними густинами при постійній товщині шару виходить:

Dх/Dх+д = Сх/(Сх + Сд)

звідки:

Сх = Сд×Dх/(Dх+д – Dх),

де Dх і Dх+д — оптичні густини досліджуваного розчину без добавки і з добавкою; Сх і Сд — концентрація досліджуваного розчину і концентрація добавки в забарвленому розчині.

Концентрація добавки в забарвленому розчині Сд зв’язана з концентрацією вихідного розчину добавки Сет. співвідношенням:

Сд = Сет.×Vд/Vх+д

де Vд — об’єм розчину добавки; Vх+д — об’єм забарвленого досліджуваного розчину з добавкою (місткість мірної колби).

Враховуючи розбавлення досліджуваного розчину і виражаючи концентрацію добавки в ньому Сд через Сет, знаходять вміст (mx, мг) визначуваної речовини в розчині:

mx = Vх×Dх×Сет×Vд×Vзаг/[(Dх+д – Dх)×V1×Vх+д]

де Vх — об’єм забарвленого досліджуваного розчину без добавки, мл; Vд — об’єм розчину добавки, мл; Vзаг — загальний об’єм досліджуваного розчину, мл; V1 — об’єм аліквотної частини досліджуваного розчину, взятої для приготування забарвленого розчину, мл; Vх+д — об’єм забарвленого досліджуваного розчину з добавкою, мл.

Якщо досліджуваний забарвлений розчин і розчин з добавкою готують в однакових мірних колбах, то їх об’єми однакові і попереднє рівняння можна спростити:

mx = Dх×Сет×Vд×Vзаг/[(Dх+д – Dх)×V1] або

mx = mд×Dх×Vзаг/[(Dх+д – Dх)×V1]

де mд — вміст в розчині добавленої речовини, мг.

Визначення невідомої концентрації можна здійснити і графічним способом, тільки в цьому випадку потрібно фотометрувати по черзі три розчини — розчин без добавки і два розчини з різними по величині добавками, через ці три точки провести пряму, продовживши її до перетину з віссю абсцис. Відрізок на осі абсцис від початку координат до точки перетину з продовженням прямої графіка буде виражати невідому концентрацію досліджуваного розчину.

 

4.1.2. Метод визначення концентрації за середнім значенням молярного коефіцієнта поглинання

Цей метод є різновидністю методу порівняння. Готують досліджуваний і декілька стандартних забарвлених розчинів, вимірюють значення їх оптичної густини. За даними, одержаними для стандартних розчинів, розраховують середнє значення коефіцієнта світлопоглинання:

= Dст/(Сст× l ст)

Знаючи значення оптичної густини досліджуваного забарвленого розчину (Dх) і середнього молярного коефіцієнта світлопоглинання (), знаходять невідому концентрацію (Сх, моль/л) досліджуваного забарвленого розчину і загальний вміст в розчині визначуваної речовини (mх, мг):

Сх = Dх/( × l х) і mх = Сх×Vx×Vзаг×М/V1

де Vx — об’єм забарвленого досліджуваного розчину, мл; Vзаг — загальний об’єм досліджуваного розчину, мл; М — молярна маса визначуваної речовини (йона); V1 — об’єм досліджуваного розчину (аліквотна частина), взятого для приготування забарвленого розчину, мл.

4.1.3. Диференційний фотометричний метод (різницева фотометрія)

Фотометричні визначення зазвичай дають добрі результати при визначенні малих концентрацій забарвлених речовин в розчині. Пр. аналізі в промислових умовах (сплавів, концентратів, руд, солей, шлаків і ін.) необхідно визначати елементи при їх високому вмісті.

Диференційний метод (різницева фотометрія) використовують для підвищення точності аналізу і відтворюваності результатів аналізу при визначенні великих кількостей речовин (Ах >> 1), а також для усунення впливу сторонніх компонентів і виключення поглинання реактивом. Цей метод, на відміну від інших, можна використовувати також і у випадках, коли через велику концентрацію розчиненої речовини порушується основний закон світлопоглинання, а також, якщо значення оптичних густин виходять за межі шкали приладу, а розбавлення аналізованого розчину небажане.

Суть методу полягає в тому, що оптичні густини досліджуваного і стандартного забарвлених розчинів вимірюються не по відношенню до чистого розчинника, а по відношенню до забарвленого розчину визначуваного елемента з концентрацією Со, близькою до концентрації досліджуваного розчину Сх. Можливі два варіанти: 1) Со < Сх і 2) Со > Сх. У першому випадку оптичні густини досліджуваного і стандартного розчинів вимірюють відносно розчину порівняння Со. Виміряні оптичні густини рівні різниці оптичних густин фотометрованих розчинів і розчину порівняння і є пропорційними різницями концентрацій:

А'х = Ах – Ао = ×(Сх – Соl

А'ст = Аст – Ао = ×(Сст – Соl

Звідки

А'х/ А'ст = (Сх – Со)/(Сст – Со)

Сх = Со + А'хст – Со)/ А'ст

або

Сх = Со + F×А'х

Тут відношення (Сст – Со)/ А'ст (зворотній кутовий коефіцієнт калібрувального графіка) називають фактором перерахунку F. Для певного інтервалу концентрацій досліджуваного розчину він є постійною величиною.

У випадку, коли Сох, користуються зворотнім порядком вимірювань: досліджуваний розчин (Сх) і розчин з концентрацією Со використовують у ролі розчинів порівняння і відносно них вимірюють оптичну густину стандартного розчину. В цьому випадку А'х = Ао – Ах і А'ст = Ао – Аст. Концентрацію Сх досліджуваного розчину обчислюють за формулою:

Сх = Со – F×Ах

де F = (Со – Сст)/ А'ст.

 

4.2. ПРИЛАДИ ФОТОМЕТРИЧНОГО АНАЛІЗУ

 

 

Підготовка до роботи на фотоелектроколориметрі КФК-2

1. Ознайомитися з частинами і усіма ручками приладу КФК-2.

2. Включити прилад в електромережу з напругою 220 В за 25–30 хв до початку вимірювань. Кюветне відділення при цьому повинно бути відкритим (при цьому шторка перед фотоприймачами перекриває світловий потік).

3. Перемикачем (3) поставити відповідний світлофільтр.

4. Встановити мінімальну чутливість колориметра. Для цього ручку “Чутливість” необхідно встановити в положення 1, ручку ”Установка 100 грубо” – в крайнє ліве положення.

5. Перед вимірами і при переключенні фотоприймачів перевірити установку стрілки колориметра на 0 за шкалою коефіцієнтів пропускання при відкритому кюветному відділенні.

6. В одну з кювет налити до мітки досліджуваний, в іншу кювету – контрольний розчин для порівняння. Протерти бокові стінки
кювет чистою ганчіркою. Помістити кювети у кюветне відділення.

7. Закрити кюветне відділення. Посунути кювету з контрольним розчином під промінь.

8. Ручками (6) і (7) встановити стрілку мікроамперметра по шкалі на поділку "100".

9. Ручкою (4) посунути під промінь кювету з розчином.

10. Зробити відлік по шкалі D. Точність – соті долі.

5. ЗМІСТ РОБОТИ.

Визначення мікрокількостей нікелю ґрунтується на реакції утворення в лужному середовищі забарвленої в малиново-червоний колір внутрішньокомплексної сполуки нікелю з диметилгліоксимом (реактивом Чугаєва) і окиснювачем. Природа утвореної сполуки не зовсім вияснена, але при взаємодії нікелю з диметилгліоксимом утворюється нікель диметилгліоксимат:

Для підлужнення розчину можна використати розчини NaOH, KOH чи аміаку. Як окисники придатні амоній і бром персульфати, але з амоній персульфатом працювати зручніше.

Продукт окиснення диметилгліоксима, який утворює з нікелем яскравозабарвлену сполуку, нестійкий, тому окиснювач, а далі і луг необхідно додавати останніми до приготовлених сумішей розчинів нікелю з диметилгліоксимом. Значний надлишок сильного окиснювача руйнує утворену сполуку. Розчин забарвленого комплексу має максимум поглинання в області 450-500 нм, ε=13000.

Нікель може бути визначений даним методом в сталях в присутності ванадію, молібдена. Вольфрам, хром і титан можуть бути наявними в кількості до 18 %. Заважають мідь, кобальт і всі елементи, йони яких дають осади гідроксидів в лужному середовищі.

Метод добавок створює однакові умови при фотометруванні досліджуваного і стандартного розчину і дозволяє зменшити вплив домішок на результати аналізу. Тому в даній роботі використовується цей метод, який дозволяє виключити вплив інших катіонів на результат аналізу.

В методі добавок спочатку вимірюється оптична густина досліджуваного розчину Dх, далі в пробу вноситься певний об’єм еталонного розчину, який містить відому кількість нікелю, і знову вимірюється оптична густина Dх+а.

Концентрація феруму (ІІІ) визначається за формулою:

де Сх – невідома концентрація нікелю в досліджуваному забарвленому розчині; Сд – концентрація добавки в досліджуваному розчині (з розрахунку тільки доданого об’єму еталонного розчину).

Сд зв’язана з концентрацією еталонного розчину добавки (Сет.) співвідношенням

де Vд – об’єм розчину добавки, Vх+д – об’єм забарвленого досліджуваного розчину з добавкою (місткість мірної колби), мл.

При графічному визначенні концентрації речовини, що аналізується –нікелю – в три однакові мірні колби вносять аліквотні частини досліджуваного розчину, в другу колбу додають а1 еталонного розчину, в третю – а2 еталонного розчину. У всі три колби додають необхідні реагенти і вимірюють оптичні густини Dх, Dх+а1 і Dх+а2. Далі будують графік залежності оптичної густини від концентрації: через отримані три точки Dх, Dх+а1 і Dх+а2 проводять пряму лінію до перетинання її з продовженням осі абсцис в точці Сх (рис. 1).

 
 

 

 


Рис. 1. Калібрувальний графік для визначення концентрації речовини методом добавок







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1268. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия