Студопедия — Теоретичні відомості. Загальна характеристика оболонки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретичні відомості. Загальна характеристика оболонки.






 

Загальна характеристика оболонки.

Оболонка Norton Commander розроблена американською фірмою Peter Norton Computing, яка з 1990 р. входить до складу корпорації Symantec.

Оболонка Norton Commander забезпечує:

1. Відображення дерев каталогів і вмісту каталогів (характеристик вхідних в них файлів) у формі, найбільш зручною для сприйняття людиною, в результаті чого користувач перестає відчувати себе сліпцем, не бачить на своїх дисках рівним рахунком нічого;

2. виконання всіляких дій з каталогами, файлами і цілими піддеревами файлових структур, включаючи їх створення, копіювання, пересилку, перейменування, видалення і пошук, а так само зміну атрибутів файлів;

3. в максимальному ступені природну роботу з архівами, включаючи відображення їх вмісту, а також створення, оновлення і розпаковування архівів (архів являє собою файл, у якому перебуває група стиснутих за спеціальним алгоритмом файлів);

4. візуалізацію файлів, підготовлених популярними текстами і графічними редакторами, системами управління базами даних, електронними таблицями і іншими прикладними програмами;

5. підготовку текстових файлів;

6. виконання з її середовища практично всіх команд DOS;

7. запуск програм, для чого використовуються різні, найбільш зручні для користувача способи;

8. видачу інформації про комп'ютер в цілому, про диски і про оперативну пам'ять;

9. підтримку межкомпьютерной зв'язку через послідовний або паралельний порт (з використанням модуля Commander Link);

10.поддержку електронної пошти через модем по телефонних лініях зв'язку (за допомогою модуля Term90, розробленого для корпорації Symantec фірмою BAUSCH datacom GmbH).

Оболонка Norton Commander, як і будь-яка інша оболонка, спрощуючи взаємодію користувача з ПК, повністю все ж не звільняє його від необхідності знати користувальницький інтерфейс DOS, так як багато функцій доступні тільки на рівні системи або реалізуються на цьому рівні набагато ефективніше.

Оболонка Norton Commander, настільки приваблива не в останню чергу завдяки прекрасним високошвидкісним засобам візуалізації даних і розвиненими засобами електронної пошти.

Візуалізація файлу полягає у форматуванні його вмісту (у підготовці для виводу на екран у формі, придатній для сприйняття) з подальшим відображенням результату на екрані монітора. Формат файлу розпізнається оболонкою автоматично, виходячи з розширення його імені і, при необхідності, внутрішньої структури.

До переваг даної оболонки відносяться:

1. висока ступінь інтеграції функцій;

2. зручність видачі команд DOS - видавати їх з середовища оболонки навіть зручніше, ніж взаємодіючи з DOS безпосередньо;

3. підтримка ієрархічної системи меню (вкладених меню) для запуску програм;

4. простота освоєння і зручність використання;

5. висока стійкість в роботі і прийнятна захищеність від помилок користувача;

6. наявність зручного і зрозумілого контекстно - чутливого інтерактивного довідника;

7. підтримка маніпулятора типу миша;

8. прекрасна, нічим не заплямована репутація фірми - виробника.

Поряд з незаперечними перевагами є і деякі недоліки. Серед них:

1. відсутність коштів сортування каталогів в дереві файлової структури;

2. неможливість виконання групових операцій над файлами в різних каталогах, не кажучи вже про файли на різних дисках;

3. неможливість виконання будь - яких дій з групами файлів, знайденими на диску засобами оболонки (починаючи з версії 4.0, виконання дій з окремими файлами можливо).

Оболонка Norton Commander не пред'являє до обладнання ПК ні яких особливих вимог і може працювати на всіх використовуваних в даний час комп'ютерах, обладнаних Вінчестерський накопичувачем (правда, і без нього ядро ​​оболонки використовувати можна).

Для розміщення усіх файлів, що утворюють оболонку, потрібно близько 1,8 Мбайт дискового простору.

Запуск програми NORTON COMMANDER

NORTON COMMANDER запускається файлом nc.exe (або ncsmall.exe, ncmain.exe). Після запуску програми висвічує на екрані в так званому "вікні" вміст активного каталогу. Для пересування по "вікна" можна використовувати стандартні клавіші керування положенням курсору (стрілки, {Del}, {Ins}, {Home}, {End}, {PgUp}, {PgDn}). Стрілки служать для переміщення курсору в активному "вікні". Клавіші {PgUp} і {PgDn} служать для посторінково переміщенню по тексту відповідно вгору і вниз (перегортання екранних сторінок). Клавіші {Home} та {End} призначаються для переміщення курсору на початок і кінець рядка відповідно. Клавіша {Ins} виконує підсвічування (вибір) програм для подальшого копіювання видалення і т.д. Для скасування підсвічування досить повторно натиснути на {Ins}. Працює тільки з іменами файлів і не працює з іменами підкаталогів. Клавіша {Del} служить для видалення символу, на якому знаходиться курсор. Останній при цьому залишається на колишньому місці, а символиправоруч від курсору зсуваються на одну позицію вліво. Для переходу в інший підкаталог досить підвести "підсвічування" (highlight) до імені підкаталогу (підкаталоги зображуються у вікні заголовними буквами) і натиснути клавішу {Enter}. Після цього у вікні буде відображено вміст даного підкаталогу. Вміст другого вікна залишиться без зміни - це вікно НЕ активно. Для зміни активного вікна (тобто вікна, в якому проводиться робота) досить натиснути клавішу {Tab} або {Ctrl - I}. Ця операція змінює активне вікно. Для повернення в підкаталог попереднього рівня треба підвести підсвічування до імені підкаталогу попереднього рівня і натиснути {Enter} або {Ctrl - PgUp} (перший спосіб не спрацьовує, якщо командний рядок не порожня, другий же спосіб ігнорує заповненість командного рядка.

NORTON COMMANDER дозволяє також запустити будь-які заздалегідь обрані програми, використовуючи спеціальне призначене для користувача меню. Для цього достатньо натиснути функціональну клавішу {F2} і вибрати із запропонованого списку програму. Цей список зберігається у файлі nc.mnu і може бути модифікований забажанням користувача.

Довідкова частина NORTON COMMANDER

NORTON COMMANDER містить досить стислу і не зовсім повну підказку (допомога), яка викликається клавішею {F1} (позначена як Help в рядку - підказкою в нижній частині екрана).

CURSORMOVEMENT:

Вказує на команди управління курсором, що дозволяють легко редагувати командний рядок. Використовуючи ці команди, можна внести зміни до помилково набрані імена файлів, ключі * команд та ін Клавіша {Esc} дозволяє скинути повністю всю набрану командний рядок.

CURSOR MOVEMENT:

Char left ^ S

Char right ^ D

World left ^ A

World right ^ F

DELETE:

Пояснює команди редагування тексту як у командному рядку, так і в режимі EDIT.

DELETE:

Char left ^ H or

World left ^ W or ^

Under cursor ^ G or

World right ^ T

Line ^ Y

* Ключ - символ або група символів, що додається до імені команди і служить для розширення списку виконуваних за допомогою даної команди дій.

OTHER:

{Ctrl - PgUp} - перехід в активному вікні в підкаталог попереднього рівня (якщо такийє).

{Ctrl - PgDn} - перехід в підкаталог, на якому стоїть підсвічування.

{Ctrl - /} - перехід в кореневий підкаталог активного дисковода активного вікна.

{Ctrl - R} - повторне зчитування каталогу дисководу в активне вікно. Цю команду треба використовувати, наприклад, при зміні флоппі - дисків у дисководах А і В. Ця команда збережена для сумісності з більш ранніми версіями NORTON COMMANDER. У нових версіях замість неї краще використовувати команду {Alt - F1} для лівого вікна і {Alt - F2} для правого.

{Ctrl - E} - викликає із спеціального буфера (тип стека) попередню команду. Розмір цього буфера - 10 команд. При подальшому використанні цієї команди у командний рядок виводяться всі більш ранні команди.

{Ctrl - X} - виконує висновок команд з буфера в зворотній послідовності. Наявність цих двох команд дозволяє легко переглянути всі вміст цього буфера і вибрати потрібну команду. При необхідності цю команду можна відредагувати.

Сіра клавіша {+} дозволяє виконати підсвічування групи файлів за певною ознакою. Ознака задається так само, як і в команді виведення каталогу MS DOS DIR з використанням квазісімволов «*» і «?».

Сіра клавіша {-} дозволяє скасувати підсвічування групи файлів активного вікна. Працюєаналогічно попередній команді.

OTHER:

cd.. ^

cd ^

cd / ^ /

Reread directory ^ R

Select / Unselect

Next Command ^ X

PANELS:

{Ctrl - I} або {Tab} - змінює активне вікно.

{Ctrl - O} - вимикає вікна. При цьому підказка в останньому рядку (якщо вона була) залишається. При вимкнених вікнах виклик команд з буфера здійснюється клавішами управління курсором. Вікна буває корисно відключити, якщо необхідно подивитися, що було виведено на екран який - або програмою до входу або повернення в NORTON COMMANDER.

{Ctrl - P} - вимкнення тільки одного (неактивного вікна).

{Ctrl - U} - міняє місцями вікна на екрані.

{Ctrl - L} - ця команда дозволяє на місці неактивного вікна вивести додаткову інформацію про каталог, дисководі. Якщо тепер за допомогою клавіші {Tab} перемкнутися в це інформаційне вікно, а потім натиснути клавішу {F4}, то можна набрати текст, що містить будь-яку інформацію про даному каталозі (підкаталозі). Для запису цього тексту на диск треба виконати команду SAVE (). Після цього інформаціязавжди буде відображатися в даному інформаційному вікні при вході в цей каталог (підкаталог).

{Ctrl - B} - включає / вимикає рядок підказки в нижній частині екрана.

PANELS

Switch panels ^ I or

Panels on / off ^ O

Panels 1 or 2 ^ P

Swap panels ^ U

Toggle status ^ L

Toggle bar menu ^ B







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 349. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.026 сек.) русская версия | украинская версия